19.12.2011. תחנת הדלק בחולון. יד ימינו של אסי אבוטבול והגזבר של הארגון, איציק גפן, אדם שמתעסק בנדל"ן, מכירת מכוניות והלוואות בשוק אפור נפגש עם שני בכירים מהארגון המתחרה, של העבריין יצחק אברג'ל. מבחינתו, פגישת עבודה סטנדרטית. מבחינתם, הזדמנות מצוינת לחסל אותו. באמצע הפגישה התקרב אופנוע לספסל שגפן ישב עליו, אחד משני הרוכבים שלף אקדח וירה בו כמה כדורים מטווח אפס. האופנוע נעלם, גפן נהרג.

החיסול של גפן לפני 5 שנים היה שירת הברבור של אימפריית הפשע של משפחת אבוטבול, ששלטה בנתניה במשך כשלושה עשורים. אחריו הגיע ואקום של כמה שנים – סוף סוף השקט הפלילי, שאיתו הגיעה צמיחה כלכלית, פריחה אורבנית, התרחבות נדל"נית ושיקום התדמית. רק שאף ואקום לא נשאר ריק לנצח, ועם הכסף וההצלחה, חזר גם הפשע לנתניה, בגרסה מורכבת ואלימה הרבה יותר. עכשיו מתחרים על המשאבים שישה ארגונים, כל אחד עם אויבים משלו, מטרות משלו וקודים פנימיים משלו – סבך כמעט בלתי אפשרי עבור המשטרה.

במשך כארבע שנים שרר רוגע יחסי בנתניה. התושבים נשמו לרווחה, פחות רימונים התפוצצו ברחובות, והיה נראה שהעיר הצליחה לנער מעליה את גיבנת הפשע, ולהתקדם כלכלית וחברתית. אבל בתקופת השקט הזאת צמח דור חדש של עבריינים מקומיים, חלקם חיילים של ריקו שירזי ואסי אבוטבול, שהשתכלל והתרחב לתחומים חדשים. וכשכוחות מחוץ לעיר נכנסו פנימה, הכל הסתבך עוד יותר. הסימנים הראשונים שהשלווה מתקרבת לסיומה הופיעו לפני שנתיים: ניסיונות חיסול של ברוך בוקל על ידי עבריינים ממשפחת זוארץ המתחרה, הצתות של מתחמי צימרים וספא אחוזת אלכסנדרה, וחיסולים של שניים מחייליו של בוקל. "זה היה שקט מלאכותי, מתחת לפני השטח הכול פעפע", טוען עו"ד פלילי בכיר שייצג כמה מהעבריינים בעיר לאורך השנים, "מי שחשב שזה שאסי אבוטבול בכלא, שפליקס נרצח בכניסה לקזינו שלו בפראג, פרנסואה נרצח בתחנת דלק ושצ'רלי התאבד אז האימפריה התפוררה ושהשקט יחזור לעיר, חי באשליות. המשטרה לא הייתה ערוכה מודיעינית לאימפריות הפשע החדשות. יש מוקדי פרוטקשן חדשים, בעלי עסקים חיים בפחד, ותוסיף לזה ארבעה מקרי רצח באפריל, עם אפס פענוחים. זה מדבר בעד עצמו".

איציק גפן צילום חן גלילי (צילום: יחסי ציבור)
החיסול שהרגיע הכל. איציק גפן|צילום: יחסי ציבור

החיסול של איציק גפן נראה באופן זמני כמו פתרון קסם. "הארגון של אסי אבוטבול קרס, לא היה מי שיבצע את נקמת הדם והחיילים שלו התפזרו", מספר קצין בילוש לשעבר ששירת בנתניה, "אבל במצב הנוכחי יש קושי מודיעיני של היחידות המובחרות במשטרה (יחידות מרכזיות ולהב 433') להפליל עבריינים מפני שיותר מדי ארגונים – מהמרכז, מהדרום וארגוני פשיעה ערביים מהמשולש - נלחמים בתוך טריטוריה מצומצמת. למשטרה אין יכולת לעקוב ולעשות סדר ותמיד יש פספוסים. זה הופך את הטיפול בפשיעה בעיר כמעט לבלתי אפשרי".

מזכירים את העבריינים המטורפים של האייטיז

אז איך הפכה נתניה, אחת הערים הצומחות בישראל בשנים האחרונות למוקד מסועף כל כך של ארגוני פשיעה שמעולם לא נכנסו אליה קודם? כנראה שילוב בין הוואקום שנוצר, יחד עם כסף גדול שהחל לזרום לעיר עם התיירות והפריחה הנדל"נית. "כיום הרחובות לוהטים כמעט כל ערב, יש פה דקירות, יריות, ניסיונות חיסול. העבריינים בעיר יותר מסוכנים מאשר בעבר", מספר רכז המודיעין לשעבר בתחנת המשטרה המקומית, ראובן סומך,  מסתובבים פה עם שכפ"צים ואקדחים ומכוניות שממגנים בקלנסאווה. מחסלים אנשים לאור היום, לא סופרים אף אחד".

אסי אבוטבול (צילום: אייל מרגולין)
הארגון שלו שלט בעיר שלושה עשורים והתפורר. אסי אבוטבול|צילום: אייל מרגולין

ארגוני הפשיעה בנתניה, בכפר יונה ובחדרה (שנחשבות לשלוחות של נתניה מהבחינה הזאת) עושים כסף מגביית דמי חסות מקבלנים – תחום שהתפתח מאוד בשנתיים האחרונות ועל כך בהמשך; מבעלי עסקים בתמורה לאי גרימת נזקים; מהלוואות בשוק האפור; מניכיון צ'קים; מייבוא רהיטים מסין; מהימורים; ממכירת מטענים ואמצעי לחימה; ממחרטות לייצור מטבעות מזויפים של עשרה שקלים ושטרות של 200 שקל; מהברחת כדורי הרזייה ואבקות חלבון מחו"ל עבור מכוני כושר; מצ'יינג'ים; ממגרשי מכוניות; מנדל"ן - רכישת קרקעות וקניית דירות מחולקות להשכרה; משווקים ומקווי והסעות. לתוך הקלחת הזאת, ששווה על פי גורמי מודיעין כמה מיליארדי שקלים, נכנסו בשנים האחרונות כמה וכמה וכמה ארגוני הפשיעה הגדולים בישראל. ואז העניינים מתחילים להסתבך.

כך למשל ראש ארגון הפשע ברוך בוקל חבר לעמיר מולנר, בן כהן ומיכאל מור וגם משתף פעולה חלקית עם משפחת הפשע מוסלי מכפר שלם. מנגד, יריבו עומרי זוארץ נתמך על ידי ראשי ארגוני הפשיעה של אבי רוחן, שלום דומרני וחיילים מארגונו של איציק אברג'ל.

ברוך בוקל (צילום: יחסי ציבור)
ניצל מניסיונות חיסול, כרגע במעצר. ברוך בוקל|צילום: יחסי ציבור

בתווך נמצא גל זוארץ, שעומד בראש ארגון עצמאי שמנהל מאבקים מול משפחות ערביות מהמשולש, ולמערך הכוחות הזה יש להוסיף את הארגון של ריקו שירזי שפרח לפני רצח בנו שי לפני שנה, ומאז עדיין לא השתקם, אבל עדיין משחק תפקיד.

כוח גדול נוסף הוא שלושת ארגוני הפשיעה מהמשולש - קארג'ה, אל קאדר וחרירי – שעשרות מחבריהם גרים באזורים יוקרתיים של נתניה.

הסכסוך בין בוקל לזוארץ גבה בשנתיים האחרונות את חייהם של כמה בני אדם וגרם לפציעת עשרות. היו גם הצתות הדדיות של מכוניות, עסקים, דקירות וניסיונות חיסול. בוקל בעצמו ניצל לפני כשנתיים מניסיון חיסול רביעי כשנסע עם שומרי ראשו בראשון לציון, אבל איבד רגל. כל אירוע פלילי קטן הופך במהירות לכדור שלג: "כל דקירה, כל ירייה של חייל מארגוני פשיעה יריב, גורמת למרחץ דמים. להצתות, חיסולים. פיצוץ מטענים", טוען קצין משטרה במטה הארצי שטיפל בעבר בפשיעה בנתניה, "זה דור חדש, שאימץ לו סגנון של מאפיונרים אלימים. הם מזכירים את העבריינים המטורפים של שנות ה-80, הרצל אביטן ושמעיה אנג'ל. מי שחושב שריקו (שירזי) לא ינקום במי שחיסל את בנו כנראה חי בעולם אחר. נקמה תבוא ותהיה כואבת".

אחד המאפיינים של הדור החדש של הפשע הנתיינתי הוא השתכללות הפרוטקשן לנדל"ן. כבר לא נטפלים רק לסנדלריות ובתי קפה. הפנים קדימה, לעתיד, לקומפלקסי המגורים המפונפנים של העתיד. בתקופה האחרונה הרבה אתרי בנייה בנתניה ובכפר יונה נאלצים לשלם דמי חסות לעבריינים שהתלבשו עליהם. "רק הצבתי שלט על מכירת דירות, ועוד לפני שהקמתי קרוואן למכירות, באו אליי ארבעה גברים עם פרצופים לא נחמדים, ואמרו שהם מביאים מחר בבוקר שומר ושאני אשלם 70 אלף שקל כל חודש אם אני רוצה שהפרויקט יסתיים בזמן ולא יתעכב", שחזר קבלן הבונה באזור יוקרתי סמוך לים, "הם רמזו שיש לי משפחה וילדים אז כדאי לי לא לשתף את המשטרה בשיחה. הבנתי את הרמז ולמחרת כבר הביאו לי איזה עבריין שנראה כמו נרקומן שישמור על האתר". בחישוב פשוט רק מענף הבנייה העבריינים בעיר גובים מדי שנה כמעט מאה מיליון שקל. זה עובד כך: העבריינים חילקו את העיר לארבעה חלקים, וכל אחד מהם אחראי על גביית דמי חסות מאתרי בנייה שבאזורו.

עומרי זוארץ, תמונה (צילום: מתוך הרשתות החברתיות בהתאם לסעיף 27א' בחוק)
נלחם מול בוקל על טריטוריה. עומרי זוארץ|צילום: מתוך הרשתות החברתיות בהתאם לסעיף 27א' בחוק

"זו תקופה הרבה יותר גרועה מזו של משפחת אבוטבול", טוען סומך, "ההתפתחות של העיר משכה אלה ארגוני פשיעה גדולים ונוצרו קואליציות פשע".

"בנתניה הכל יכול להיות"

ההסלמה היתה מסחררת, ובחצי שנה האחרונה נתניה בוערת. בדצמבר נעצרו 11 חשודים מהארגון של עומרי זוארץ כשברשותם שלושה אקדחים ושכפצים, זוארץ נעצר וכעבור זמן קצר שוחרר. בהמשך הגיעו נסיונות חיסול הדדים בין הארגון של ברוך בוקל לזה של עומרי זוארץ, רימונים, מטענים התפוצצו, חיילים משני הצדדים נפצעו.

לפני כחמישה חודשים נעצר זוארץ נעצר עם עבריינים מהדרום המזוהים עם הארגון של דומרני ושל שירזי, שתכננו לחסל עבריין מקומי. המשטרה תפסה אקדחים ומטענים. בסופו של דבר המשטרה התקשתה להשיג ראיות וחששה לחשוף שיטות מעקב ויחידות מסווגות נגד זוארץ שהכחיש כל קשר למטענים, וכבר בשבוע הבא הוא צפוי להשתחרר מהכלא – מה שוודאי יבעיר עוד יותר את השטח.

ניסיון החיסול של בוקל בראשון לציון בדצמבר 2015  (צילום: חדשות 2)
ניסיון החיסול של בוקל בראשון לציון, דצמבר 2015|צילום: חדשות 2

בפברואר ניסו אנשי ארגון חרירי לחסל את גל זוארץ כשרכב על אופנוע. זוארץ ניצל אבל אחד משומרי ראשו נפצע קל. כמה שבועות מאוחר יותר נדקרו חיילים של ארגון חרירי במרכז העיר. הנקמה לא אחרה לבוא. שבועיים לאחר מכן, הגיע רוצח שכיר וריסס עשרות כדורים לעבר צעירים שעשו מנגל בחצר בית בדרום העיר. התוצאה: רון יעקב ואביב בוארון בני ה-19 נרצחו ושישה נפצעו. הרוצח נמלט במכונית וטרם נתפס. "זה היה רצח מתוכנן, לא ספונטני, שקשור למלחמות הפשע בעיר", קובע סומך, "עובדה שכמה שעות לאחר הרצח עפו באוויר קריאות לנקמת דם והמשטרה כרגיל התעלמה".

כחודש לאחר מכן ב-9 באפריל, בן רובין, עבריין נתנייתי שהיה בקשר עם ארגון חרירי חוסל ביריות ליד מושב זמר שבשרון ומכונית נשרפה באש על ידי המחסלים. החשד הוא שרובין היה מעורב ברצח הכפול של יעקב ובוארון. וזה ממשיך: יום קודם חוסל אלישע סבח, שהסתבך בעבר עם עבריינים בבאר שבע, עבר לנתניה ופתח את מסעדת "הפיתה". הרוצח נכנס למסעדה עם קפוצ'ון על הראש, ירה לעברו חמישה כדורים מטווח אפס ונמלט רגלית.

רפק בדימוס. שלמה בלישה (צילום: אלון חן)
"כשמדובר בשישה ארגונים, כמעט בלתי אפשרי להתמודד". רפ"ק בדימוס שלמה בלישה|צילום: אלון חן

האם רצח סבח קשור למלחמת ארגוני הפשיעה בעיר? אין אקדח מעשן, וקיימת עדיין אפשרות שרוצח שכיר נשלח לחסל אותו מבאר שבע. "אלישע היה מעורבב בכל מיני עסקים. הוא דווקא פעל בשקט, מתחת לרדאר, לא התחבר לעבריינים. אבל לך תדע אם לא הסתבך גם כאן", הסביר עבריין מקומי, "בנתניה הכול יכול להיות".

כל ארבעת מקרי הרצח לא פוענחו ואף חשוד לא נעצר. ההערכה היא שהרוצחים הגיעו לזירות הרצח ללא טלפונים סלולריים כדי למנוע איכון. החוקרים עדיין מגששים באפילה, מנסים לגייס עדי מדינה שיסייעו להם אבל נכון לעכשיו טרם הצליחו. "למשטרה כיום יש מודיעין ואמצעים טכנולוגיים משוכללים אבל כשמדובר בעיר שבה פועלים כמה ארגוני פשיעה מקומיים וחיצוניים זה מסובך נורא לטפל בכולם", הסביר רפ"ק בדימוס שלמה בלישה, לשעבר מפקד בית הספר למודיעין, "כשארגון או שניים פועלים בעיר קל יותר לפרק אותם. כמו שקרה עם הארגון של אסי אבוטבול אבל כשמדובר בשישה ארגונים זה כמעט בלתי אפשרי. במקרה הזה נתניה ייחודית ולכן קיים קושי ממשי למגר את הפשיעה".

אלישע סבח (צילום: יחסי ציבור)
הרוצח נכנס למסעדה עם קפוצ'ון על הראש, ירה לעברו חמישה כדורים. אלישע סבח|צילום: יחסי ציבור

אז מה הפתרון כדי לדכא את ארגוני הפשיעה בעיר?

בלישה: "גיוס עדי מדינה או החדרת סוכנים סמויים לארגונים, ומדובבים לתאי החשודים. בעבר המשטרה הצליחה להפיל ככה את הארגון של אסי ופרנסואה אבוטבול. היום זה יותר קשה. העבריינים בנתניה למדו את המשטרה. את שיטות העבודה. הם ממש לא פראיירים, אבל לאנשי מודיעין יש תמיד סבלנות שבסופו של דבר משתלמת".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי "מרבית הטענות אינן מתיישבות עם המציאות ולא ברור על מה הן נסמכות. במסגרת המאבק הנחוש והמתמשך של משטרת ישראל בפשיעה המאורגנת, מתבצעת כל העת פעילות מבצעית ומודיעינית כנגד ארגוני הפשיעה בעיר נתניה ומחוצה לה. די אם נזכיר את הפרשיות המשמעותיות שנוהלו רק לאחרונה בתחום המאבק בארגוני הפשיעה, וכפועל יוצא את כתבי אישום ואת מאסרם הממושך של ראשי הארגונים. בנוסף פעלה המשטרה לחילוט כספים ורכוש שהובילו לפגיעה כלכלית משמעותית בארגוני הפשיעה.

"נדגיש כי חקירות מקרי הרצח מנוהלות במשטרת ישראל תוך שמירה על טוהר החקירה והרחק מאור הזרקורים, באופן יסודי ומקצועי תוך השקעת מאמצים רבים והפעלת כל האמצעים עד לפענוחם".

ראובן סומך
"הרחובות לוהטים כמעט כל ערב". ראובן סומך