תיאו (שם בדוי) הוא גבר בן 47. הוא עובד בעבודה מכובדת, יש לו בת וחיי החברה שלו תקינים לחלוטין – אבל מה שאנשים בסביבה הקרובה שלו לא יודעים זה שהוא היה מכור לאוננות במשך רוב ימי חייו. אנשים שנתקלים בו לא יזהו את הבעיה ממנה הוא סבל וזה נראה כאילו הוא חי חיים רגילים למדי. אבל לאורך תקופה ממושכת הייתה לו בעיה - הוא היה מאונן כרוני. השבוע התראיין תיאו לאתר האינטרנט Men's Health ודיבר על ההרגל שכמעט והרס לו את החיים.
"היו פעמים שנהגתי לעשות את זה בכל יום, כל פעם במשך כ-20 דקות", סיפר תיאו. "היו לי גם פעמים שהייתי מתחיל ולא מצליח להפסיק. בפעמים הללו הייתי מאונן במשך שעות ארוכות". בשלב מסוים, הוא פנה לקבל טיפול פסיכולוגי, שם חששותיו קיבלו תוקף והוא הבין שהוא מכור לתוכן פורנוגרפי. תיאו מודה שבשבילו הכל התחיל בתור מנגנון התמודדות שיצא משליטה. "זאת הייתה התנהגות שמזכירה מאוד אדם שמגיע לבר ורוצה להטביע את הבעיות שלו עם אלכוהול. מעבר לזה, כל שאר ההיבטים בחיי היו בשליטה מלאה".
אוננות כשלעצמה יכולה להיות פעולה בריאה מאוד, אבל אצל חלק מהגברים ההרגל הזה יכול להפוך בקלות לעניין כפייתי. ישנם לא מעט חילוקי דעות בתוך הקהילה הרפואית בנוגע להגדרת המושג "התמכרות למין". על כן, ארגון המטפלים, היועצים והמורים לחינוך מיני באמריקה (AASECT) מתייחס לאוננות כרונית בתור "התנהגות מינית שיצאה משליטה". חלק מהמאפיינים של ההתנהגות כוללים צפייה מרובה בתכנים פורנוגרפיים, צריכה של שירותי מין, קיום של מגע מיני עם יותר מפרטנר אחד ועוד.
אוננות כרונית, בדומה להתנהגויות כפייתיות אחרות (הפרעת אכילה נניח), היא תופעה אשר נובעת בדרך כלל מקושי בהתמודדות עם בעיות פסיכולוגיות. תיאו סיפר שעבר התעללות מינית בצעירותו – ומאז הרגלי הצפייה שלו בפורנו יצאו משליטה. "פורנו ואוננות הפכו לחלק ממנגנון ההתמודדות שלי עם חרדה, מתח נפשי ועצב", הוא מסביר. "הכל נובע, ככל הנראה, אחרי אירוע טראומטי שחוויתי בילדותי וקשור למין".
איך יודעים שההתנהגות המינית שלך יוצאת משליטה?
חשוב לציין שהרגלי אוננות משתנים מאדם לאדם – כך שלא ניתן להגדיר מהי כמות נורמלית או לא. כלומר, זה שאדם פעיל מבחינה מינית יותר מאחרים לא אומר בהכרח שההתנהגות שלו כפייתית. ההבדל הוא כאשר הפעולה משמשת לא רק להנאה, אלא גם כמוצא אחרון להתמודדות עם רגשות; כאשר אדם מרבה לאונן בשביל כדי לברוח מהבעיות שלו, אז מתעורר חשד שהוא מאונן כרוני.
במקרה של תיאו, אוננות הפכה להיות הדרך שלו להתמודד עם חרדה ומתח במקום העבודה שלו. למעשה, הוא נהג לצרוך תוכן פורנוגרפי על מנת להרגיע את המתחים שנבעו ממקום עבודתו. "בשלב מסוים הבנתי שההתנהגות שלי מפריעה לאיכות החיים ולאינטימיות שלי", סיפר תיאו. "לא יכולתי ליצור קשר עם אנשים. היו פרקי זמן גדולים מאותה תקופה שפשוט נעלמו". בנקודת השפל שלו, תיאו אונן במשך 12 שעות ביום – מה שהקשה עליו מאוד לקיים קשרים רומנטיים עם נשים.
בשנים האחרונות תיאו מתמודד עם הבעיה שלו באמצעות טיפולים פסיכולוגיים. לטענתו, הדבר הראשון שיש לעשות כדי לפתור את הבעיה היא לנהל שיחה עם האנשים שקרובים אליך – דבר שעלול להוביל ללא מעט מתחים, לפחות בהתחלה. "חשוב מאוד לשתף את הסביבה הקרובה שלך כך שלא תחיה בהכחשה, בושה, ואשמה, ובעיקר כדי שהבעיה לא תחמיר עם הזמן".