19 ביולי 2002. צהרי יום שישי, רחוב יהודה הלוי בתל אביב די שקט. אפילו מנומנם יחסית ליום רגיל. הסמטה הגובלת בבנק ריקה מאדם. עוברים ושבים חולפים בסמוך לסניף מבלי לחשוד שבאותם רגעים פועלת בתוכו כנופיה של שודדים מתוחכמים ונועזים כמותה מדינת ישראל לא ידעה מעולם.
השודדים הצליחו לחדור לבנק דרך חדר מערכות מיזוג האוויר שגבלו בחדר הכספות. הם היו מצויידים ברתכות, מקדחות משוכללות והצליחו להתגבר על מערכות האזעקה של הבנק. במשך יממה שלמה שהו בתוך הבנק, ולמרות האזעקה שבשלב מסויים פעלה בשבת בבוקר, רוקנו את הכספות ויצאו מהבנק עם שלל שכלל תכשיטים ומזומנים ונאמד בכ-20 מיליון דולר. 455 כספות רוקנו, והשודדים נעלמו כאילו בלעה אותם האדמה.
במשטרת מחוז תל אביב הוכו בהלם. בבנק דיסקונט היו בפאניקה. מדובר באחד ממעשי השוד הנועזים ביותר מאז קום המדינה. מאז המקרה ועד היום הוקמו צוותי חקירה רבים, טובי המוחות במשטרת ישראל ניסו להשיג פתיתי מידע, אבל 12 שנה אחרי, תיק שוד בנק דיסקונט עדיין חי, בועט ונושם. נכון לעכשיו אין קצה חוט ממשי שיוביל ללכידת השודדים , למאות שגורמים במשטרה טוענים כי לאחרונה יש פריצת דרך מסוימת.
"מדובר בשודדים מתוחכמים, שכנראה השיגו מידע על מבנה התכנוני של הבנק, עשו רישומים, מעקבים במשך תקופה ארוכה עד שהחליטו לפעול. יתכן מאוד ועולם לא נצליח להגיע אליהם, אבל אנחנו לא מאבדים תקווה", הסביר קצין משטרה בכיר.
חוקרי היחידות המרכזיות של המשטרה הצליחו לפענח את מרבית מעשי השוד הנועזים שהיו במדינה, אבל בחלק גדול מהמקרים הכסף (מאות מיליוני שקלים) בוזבז, ונעשה בו שימוש לרכישת נדל"ן (מדובר בתקופה של טרום החוק להלבנת הון שנכנס לתוקף לפני כשמונה שנים) או לעסקים כדי לטשטש את העקבות.
"להערכתי השודדים במרבית המקרים העבירו את הכספים, לחברים, קרובי משפחה כדי שלא להשאיר אצלם עקבות. בתקופה ההיא לא היה חוק להלבנת הון וסביר להניח שמרבית הכסף הוברח לחו"ל, או רכשו באמצעותו כלי רכב, דירות, או עסקים פרטיים משגשגים", הסביר גורם במשטרה. את הכסף והרכוש שלא נמצא ורובו היו מבוטח נאלצו הבנקים להחזיר ללקוחות.
עוד 11 מקרי השוד המסעירים והנועזים ביותר בתולדות מדינת ישראל:
שוד 'דיסקונט' ברמת גן - סכום השוד: 40 מיליון דולר
ינואר 1976. ארבעה שודדים מצליחים להיכנס לתוך חדר הכספות של הבנק. במשך כמה שעות הם מרוקנים את תכולת 250 הכספות ומעבירים את התכשיטים ומזומנים לעשרות שקים. שווי השוד: 40 מיליון דולר. המשטרה הצליחה לעצור חשוד אחד שנדון לארבע שנות מאסר בפועל. העבריינים שסייעו לביצוע השוד לא נעצרו עד היום.
שוד בנק 'מזרחי' בחולון - סכום השוד: כ-30 מיליון שקל
יולי 1999: החשד הוא ששלושה אחים מיפו היו מעורבים בשוד 127 כספות הבנק. השודדים, שברו קיר שהפריד בין מקלט בבניין שגבל בחדר הכספות של הבנק. חוץ ממזומנים ותכשיטים נגנבו גם אקדחים יקרי ערך ומזכרות אישיות. אחיינם של השלושה, עד המדינה נעלם בנסיבות מסתוריות ובסופו של דבר. ההליכים בתיק הוקפאו כי ללא עדותו בבית המשפט לא ניתן היה להרשיעם. אחד מהם, הורשע בעסקת טיעון ולבסוף נדון לעונש מאסר של שנתיים בלבד. חלק גדול משלל השוד לא נתפס עד היום.
שוד השעונים הגדול במוזיאון האסלאם - סכום השוד: 200 מיליון שקל
16 באפריל 1983. שודדים חזרו למוזיאון האסלם ברחוב הפלמ"ח בירושלים, ביום הזיכרון לחללי צה"ל. שלושה שודדים שהגיעו עם משאית לחזית המוזיאון הצליחו לשבור את סורגי החלונות ובאמצעות חבלים חדרו פנימה בשעה שהשומר במקום היה בסיור במקום אחר במוזיאון, וגנבו שעוני עתיקים יקרי ערך.
השודדים ידעו בדיוק איזה רכוש לגנוב, וחברת הביטוח נאלצה לפצות את בעלי השעונים והמוזיאון. משטרת ישראל בסיוע ה'אינטרפול' ניסו לאתר את השעונים והשודדים אך לשווא. לפני כשש שנים הגיע התעלומה לפתרונה הדרמטי: מתברר שנעמן דילר, עבריין מתוחכם ומוכר היה מעורב בשוד, והוריש את האוצר לקרובת משפחה שדיווחה על כך לרשויות מכיוון שחששה שמדובר ברכוש גנוב.
דילר, צוער לשעבר בקורס טיס היה השודד הראשון בתולדות המדינה שכבר בספטמבר 1967 חפר מנהרה מתחת לבנק 'הלוואה וחסכון' ברחוב דיזנגוף בתל אביב ורוקן 50 כספות שהכילו 97 אלף לירות, כמה אלפי דולרים ויהלומים ותכשיטים בשווי של כ-300 אלף דולר. הוא נתפס לאחר שהפטיש בו השתמש לשבירת הכספות הרעיש בצורה חריגה ונדון לארבע שנות מאסר.
שוד הכספות הגדול בירושלים - שווי השוד: כ-700 אלף דולר
פברואר 1985: יצחק דרורי המכונה 'המוח', שכבר הוציא לאור שלושה ספרים שהפכו לרבי מכר, עמד מאחורי שוד הכספות בבנק 'הפועלים' ברחוב 'קינג ג'ורג' בירושלים. דרורי וחבריו ניסרו סורגי חלון אחורי בבנק ודרכו השתחלו פנימה, חדרו לאגף הכספות ורוקנו 168 כספות. עד מדינה שהיה חבר בכנופיה 'זימר' במשטרה על דרורי והוא נשלח ל-12 שנות מאסר בפועל. שמו של דרורי נקשר לאורך השנים בעוד מעשי שוד של כספות בחנויות תכשיטים ויודאיקה, נעצר, ריצה כמה חודשי מאסר ושוחרר. לפני כארבע שנים נעצר שוב כמי שהיה חבר בכנופיה ששדדה בתי קשישים ברחבי הארץ.
שוד בנק 'פועלים' בנתניה - סכום השוד: כשני מיליון שקל
נובמבר 2007: מדובר באחד ממעשי השוד הנועזים שהיו אי פעם באזור השרון. שני רעולי פנים הגיעו לבנק בשעות הבוקר, חטפו את נשקו של המאבטח, ניגשו לעובדי הבנק ובאיומים דרשו מהם להיכנס לחדר הכספות ולמסור להם את הכסף. הם כפתו לאחר מכן את העובדים ונמלטו עם השלל הגדול. השומר נפצע ופונה לבית החולים. השודדים טרם נעצרו.
שוד מלטשת יהלומים ברמת גן - שווי השוד: מיליוני שקלים
מרץ 2008: ארבעה רעולי פנים חמושים באקדחים הפתיעו שומרים של חברת אבטחה שהובילו יהלומים יקרי ערך למלטשת יהלומים סמוך לבורסה. השודדים נמלטו מהמקום עם השלל הרב.המלטשות בבורסה תמיד היו יעד של שודדים, שנהגו לעקוב אחר משלוחי יהלומים ונהגו לשדוד אותם או לפרוץ למפעלי זהב ולמלטשות במתחם.
שוד היהלומים הגדול ברמת גן: - שווי השוד: עשרה מיליון שקל
מרץ 2000: מדובר באחד ממעשי שוד היהלומים הגדולים בישראל. שלושה שודדים נכנסו באמצע היום למלטשת יהלומים, ניתקו את מערכת האזעקה ובאיומי אקדח שדדו יהלומים בשווי של כעשרה מיליון שקל. השודדים איימו לרצוח את עובדי המלטשה אם אלה לא יפתחו להם את הכספות. אלו חששו לחייהם, ופתחו אותן. השודדים לא נתפסו.
שוד בנק 'לאומי' ברמת אביב - סכום השוד: 8 מיליון לירות
1977: הרצל אביטן, מבכירי העבריינים שהיו אי פעם במדינת ישראל, חודר לבנק יחד עם כמה עבריינים נוספים עם כלי רכב. החבורה ירתה לעבר העובדים המבוהלים ושדדו כשמונה מיליון לירות, סכום עצום במושגים של אותם ימים. אביטן נעצר ונדון ל-15 שנות מאסר על חלקו בשוד שנחשב לאחד האלימים, ומרבית הכסף נתפס.
שוד 'הברינקס' (1) הקטלני - שווי השוד: כשלושה מיליון שקל
דצמבר 2004, סניף בנק 'פועלים' טירה שבמשולש. רעולי פנים אורבים למכונית של חברת 'ברינקס' המתמחה בהובלת כספים עבור בנקים ויורים לעברה באמצעות רובים. המאבטחים מסרבים למסור את הכסף, ובמקום מתפתח קרב יריות שגרם למותו של המאבטח מרדכי כהן ומאבטח נוסף נפצע קל.
השודדים הצליחו להימלט עם מכונית הברינקס ובתוכה כשלושה מיליון שקל במזומן. שבסופו של דבר מכונית הברינקס נמצאה ובתוכה מרבית המזומנים שנשדדו לאחר שהשודדים ברחו רגלית לאחר שנטשו אותה. השודדים נעצרו, ונידונו למאסר עולם.
שוד ה'ברינקס' (2) בחיפה - שווי הסכום: 4.7 מיליון שקל
19 אוגוסט 2003: אילן קופרמן-סגל הפך לשודד אגדי עוד בחייו. עוד כשהתקבל לעבודה כמאבטח בחברת 'ברינקס' כבר זמם לבצע שוד נועז. באותו היום הוא ועובד נוסף הובילו משאית מזומנים. בשלב מסויים אחד העובדים ירד לאסוף מזומנים מסניף בית 'אגד'. קופרמן- סגל ניצל את זה להימלט עם משאית המזומנים, הכניס את שקי המזומנים לתוך מכוניתו ונמלט במחזה שלקוח מתוך סרט פעולה.
קופרמן- סגל נעצר, ובמהלך ימי מעצרו החזיר למשטרה 700 אלף שקל במזומן - אבל ארבעה מיליון שקל נעלמו. החשד הוא שקופרמן-סגל החביא את הכסף בתוך אתר טבע, מערה או העביר לאחד ממקורביו.
בית המשפט גזר על סגל קופרמן תשע שנות מאסר וקנס של שלושה מיליון שקל. קופרמן שוחרר מהכלא, תעלומת המיליונים הנעלמים לא נפתרה, אבל המשטרה ממשיכה לעקוב אחריו בתקווה להצליח לאתר את הכסף שגנב.
כנופיית הכופתים - שווי השודים: כמיליון שקל
השנה: 2009. שלושה שודדים מהפזורה הבדואית בנגב מגיעים לבית במושב 'בית הגדי' בשעה לילה מאוחרת, כופתים את כל בני המשפחה בחבלים, סותמים את פיותיהם ומרוקנים את הבית ממזומנים ותכשיטים. אחד השודדים לא יכול היה להתאפק, מעשן ובתום העישון זורק את הסיגריה לאסלה.
כעבור כמה ימים אותה כנופיה מקבלת מידע שבביתו של עו"ד מוכר בדרום יש כספת מלאה במזומנים. הם פושטים על הבית, קושרים את העו"ד ובני משפחתו בחבלים, גונבים את המזומנים מהכספת ונעלמים. רק כעבור כמה חודשים חוקרי משטרת העיירות מצליחים ללכוד את חברי הכנופיה לאחר שמצאו את בדל הסיגריה באסלה, דוגמים רוק מאחד החשודים בהליך של בדיקת D.N.A אשר הובילה למעצר חברי הכנופיה. שלושה מהם נידונו לעונש חסר תקדים של 15 שנות מאסר בפועל.