היפרסקסואליות - או התנהגות מינית כפייתית - היא המינוח התקני של התמכרות למין, וכעת, ארגון הבריאות העולמי (WHO) מגדיר אותה כמחלת נפש. ההודעה של ה-WHO מגיעה שבועות ספורים לאחר שהגדירו בנוסף כי התמכרות למשחקי מחשב היא תופעה אמיתית. על פי הדיווחים של כלי התקשורת בבריטניה, כ-4% מכלל האוכלוסייה מתמודדים עם התנהגות מינית כפייתית בצורה כזו או אחרת, ובמקרים רבים אלו שמתמודדים איתה לא פונים לעזרה.

ד"ר ולרי וון, פסיכיאטרית ומרצה במכללה המלכותית לבריאות הנפש, טוענת שאנשים חוששים מהסטיגמה והבושה הנלווים להתנהגות ההיפרסקסואלית. על כן, הם מסווים אותה ברוב המקרים ולא פונים לייעוץ של מומחים. "הגדרתה של התנהגות מינית כפייתית בתור מחלת נפש היא צעד מצוין של ארגון הבריאות העולמי, כי זה גורם לאנשים להכיר בבעיה", סיפרה ד"ר וון. "למעשה, זה מוציא אותה מהצללים ומסמן לאלו שמתמודדים איתה שניתן לגשת ולבקש עזרה".

פעילות מינית הופכת לבעייתית כאשר היא מקשה על אדם לנהל אורח חיים נורמטיבי. בזמן שפעילות מינית היא דבר בריא באופן עקרוני, חשוב מאוד לאזן אותה. הבעיות בדרך כלל מתחילות כאשר הפנטזיות יוצאות משליטה והצורך במגע מיני הופך לכפייתי. לטענתה של ד"ר וון, התנהגות מינית כפייתית יכולה לכלול מגוון התנהגויות; מאוננות מרובה ועד שימוש בשירותי מין בתשלום. ישנם כמה סימנים לכך שאדם מתמודד עם היפרסקסואליות וחשוב מאוד להכיר אותם על מנת שניתן יהיה לפנות לעזרה.

אלו הם 8 סימנים של התמכרות ליחסי מין:

1. פנטזיות מיניות תכופות וצורך עז במגע מיני אשר ויגרמו לאדם להרגיש שהוא איבד שליטה על עצמו.

2. צורך עז לבצע אקט מיני כלשהו והרגשת שחרור מתח אדיר לאחר מכן, אשר מלווה בדרך כלל בתחושות של אשמה וצער.

3. אוננות כפייתית אשר מפריעה לתפקוד היומיומי.

4. ניסיון להפחית עם הפנטזיות, הדחפים וההתנהגות המינית - אך ללא הצלחה.

5. קיום מגע מיני על מנת להימלט מבעיות אחרות כמו בדידות, דיכאון, מתח או חרדה.

6. הגעה למצבים שעלולים לסכן את הבריאות של האדם או אלו הסובבים אותו כמו כמו רומן מחוץ לנישואין או קיום יחסי מין לא מוגנים.

7. קיום מגע מיני בתרחישים אשר מנוגדים לחוק כמו התערטלות בציבור, תקיפה מינית והטרדות.

8. קושי עז להתחיל או לשמר מערכת יחסים תקינה.

 

רואה פורנו (צילום: lolostock, GettyImages IL)
"הגדרתה של התנהגות מינית כפייתית בתור מחלת נפש היא צעד מצוין של ארגון הבריאות העולמי"|צילום: lolostock, GettyImages IL

חשוב להדגיש כי התנהגות מינית כפייתית עלולה להחמיר ככל שעובר הזמן, ועל כן חשוב לפנות לעזרה בהקדם האפשרי. מומחים של המרכז הרפואי Mayo Clinic ממליצים לאנשים אשר חושדים כי הם מתמודדים עם היפרסקסואליות לשאול את עצמם ארבע שאלות: האם אני מסוגל לשלוט בדחפים המיניים שלי? האם הפעילות המינית שלי פוגעת בהתנהלות שלי? האם הפעילות המינית שלי פוגעת בהיבטים שונים בחיי כמו מערכות יחסים או מקום העבודה? והאם אני מנסה להסתיר את הפעילות המינית שלי?

במידה והתשובות לכל השאלות הללו מניבות תשובות חיוביות, חשוב לגשת בדחיפות לקבלת עזרה מקצועית  לפני שהפעילות המינית שלכם תפגע בכם, באלו שסובבים אתכם ובפרנסתכם.

(מקור)