שם: ג'פרי פרסטון בזוס.
אבל אולי אתם מכירים אותו בתור: ההוא שעקף בשבוע שעבר את ביל גייטס בתור האיש העשיר ביותר בעולם.
אז כמה שווה האיש העשיר ביותר בעולם? נכון לרגע זה, שווי הנכסים של בזוס עומד על כ-85.3 מיליארד דולר – שזה יותר מהתקציב של משרד הביטחון הישראלי.
לא רע, ממה הוא מתפרנס? בזוס הוא איש עסקים, יזם פרטי, משקיע בתוכנית התעופה Blue Shepard, פילנתרופ, בעלים של עיתון הוושינגטון פוסט והמייסד של אמזון, חברת הקמעונאות הגדולה ביותר ברשת – אולי שמעתם עליה.
בסדר נו, אבל חצי מהכסף הוא בטח קיבל מההורים: האמת שלא. בזוס נולד בינואר 1964 בעיירה הציורית אלבקורקי, ניו מקסיקו. אמו ילדה אותו בגיל 17, כאשר עדיין הייתה בביה"ס התיכון. אביו הביולוגי היה להטוטן בקרקס נודד וגם מסוג האנשים שלא ממש רצה שום קשר אל הילדים שלהם – הוא לא היה מודע בכלל להישגים של בנו עד שנת 2013, כשההון הפרטי של בזוס היה שווה 25 מיליארד דולר. מיגל בזוס, אביו המאמץ, היה מהגר קובני ומהנדס בתאגיד הדלק 'אקסון'. בקיצור, בזוס לא קיבל גרוש מההורים שלו מעבר למה שהם יכלו להרשות, שזה לא היה הרבה.
אז איך בעצם בן אדם כמוהו נהיה האיש העשיר בעולם בימינו? באופן עקרוני, מלהיות גאון ולהצטיין במה שאתה עושה. בצעירותו, בזוס הביע עניין גדול בהנדסה, מדעים וטכנולוגיה. בילדותו, הוא נהג לבלות בחודשי הקיץ בחווה של סבו, ששימש השראה גדולה מאוד בשבילו. בחווה עצמה הוא למד איך לעבוד עם הידיים וביצע שורה של עבודות תחזוקה, מתיקונים של תחנות רוח ועד סירוס פרים. ישנם אינספור סיפורים על החוש הטכני המפותח של בזוס, מאיך שבגיל 4 הוא פירק את הלול שלו בעצמו כדי שיוכל לישון במיטה רגילה ועד לחיווט אזעקה בחדר שלו נגד אחיו הקטנים.
את ביה"ס התיכון הוא סיים בתור מצטיין השכבה, מה שזיכה אותו במלגה יוקרתית לאוניברסיטת פרינסטון. במקביל ללימודי התואר הראשון שלו בהנדסת חשמל ומדעי המחשב הוא כיהן בתור יו"ר האגודה לפיתוח חקר החלל, שם הוא פיתח לעצמו מוניטין של גאון לא קטן. בשנת 86', בזוס סיים את התואר שלו בהצטיינות אותה קיבל מטעם שתי אגודות נחשקות: פיי-בטא-קפא, על הישגיו המדעיים, וטאו-בטא-פאי, על הישגיו בהנדסה.
אחרי לימודיו האקדמיים הוא קיבל אינספור הצעות עבודה ממגוון חברות, כולל אינטל ומעבדות בל – לעתיד, נוקיה. בזוס עבד בשורה של סטארט-אפים אמריקאים, כולל שיתוף פעולה אחד עם האלסי מינור (המייסד של אתר האינטרנט CNET) ששולח ללקוחותיה חדשות דרך הפקס – שיא הטכנולוגיה בזמנו.
בשנת 94', הוא קרא על זה ששוק המכירות האינטרנטי נמצא במגמת עלייה של כ-2,300% ורצה לנצל את הנתונים האלה לטובתו. הוא הכין רשימה של 20 מוצרים פוטנציאליים אשר ניתן יהיה לשווק ולמכור און-ליין, המוצר הנבחר היה ספרים. משם הוא הלך והקים את אמאזון בחנייה של ביתו. ארבע שנים מאוחר יותר, שווי הנכסים שלו כבר היה מוערך בכ-12 מיליארד דולרים – שזה המחיר שיעלה לכם לקנות את קבוצות הכדורגל מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה וריאל מדריד.
>
אוקיי, אז הוא עשיר, אבל אז מה הוא עושה עם כל הכסף הזה? אז כאמור, בזוס משקיע בפרוייקטים שקשורים לתעופה – ביניהן החברה Blue Origin. הוא הקים את החברה בשנת 2000 במטרה להיות החברה המסחרית הראשונה ששולחת מעבורות לחלל, ולעתיד גם אזרחים. 15 שנה מאוחר יותר, הוא חשף את מעבורת החלל הייחודית שלהם, ה'ניו שפרד', שמסוגלת להמריא ולנחות בצורה אנכית. המטרה הסופית היא להתחיל טיסות מסחריות בשנת 2018 ובעתיד ליישב את מערכת השמש – אמיתי לגמרי. למעשה, בזוס כל כך נעול על המטרה הזאת, שמדי שנה הוא מוכר מניות בשווי של כמיליארד דולר, רק כדי שיהיה לו איך לממן את התוכנית.
מעבר לזה, הוא הבעלים של עיתון הוושינגטון פוסט – אותו הוא רכש ב-250 מיליון דולר במזומן. כן, קראתם נכון, במזומן. בזוס הוא גם אחד מבעלי המניות הראשונים של חברה קטנה שנקראת Google, אולי שמעתם גם עליה. ב-98' הוא קנה 3.3 מיליון מניות בחברה בשווי של 250 מיליון דולר, ששוות היום פי 13 יותר מזה. הוא השקיע גם בפיתוח של חברות כמו Airbnb, טוויטר ואובר – שכולן יחד שוות כיום בסביבות ה-100 מיליארד דולר.
אבל רגע, לא אמרת פילנתרופ מקודם? נכון. כשבזוס לא משקיע בסטארט-אפים או היי טק, הוא גם נוהג לפרגן לקהילה. נתחיל מזה שבשנת 2012 בזוס השקיע, יחד עם אשתו, כ-2.5 מיליון דולר בקידום 'משאל העם 74' של מדינת וושינגטון – או במילים אחרות, קידום הצעת החוק להפוך נישואים חד מיניים לחוקיים במדינה. כתוצאה מזה, וושינגטון הפכה לאחת מבין המדינות הראשונות שנתנה תוקף חוקי לנישואים החד מיניים בארה"ב.
הוא גם תרם 10 מיליון דולר למוזיאון המדע בסיאטל, 15 מיליון דולר לחקר מדעי המוח באוניברסיטת פרינסטון, 30 מיליון דולר למרכז ע"ש פרד האצ'ינסון לחקר מחלת הסרטן ו-800 מיליון דולר לעמותת Worldreader ששולחת ספרים אלקטרוניים למדינות עולם שלישי.
בסדר, הבנו. בוא נדבר שופוני, איך נראים הבתים שלו? דבר ראשון, בזוס הוא הבעלים של למעלה מ-300 אלף דונם של נכסים, שיותר מחצי מהם משמשים כשטח לפיתוח המעבורת 'ניו שפרד'. נתחיל מבוורלי הילס, שם יש לו אחוזה בגודל של למעלה מ-1,100 מ"ר, המוערכת בכ-27 מיליון דולר. אגב, היא נמצאת במרחק יריקה מביתו של בחור קצת מטורלל, טום קרוז.
ב-99' הוא קנה שלוש דירות ב-Century Towers שבמנהטן, ששטחן הכולל הוא כמעט 1,000 מ"ר, זה עלה לו אז כ-7.7 מיליון דולר. כיום, דירות במגדלים הללו נמכרות במחירים מטורפים של עד כ-30 אלף דולר למ"ר. בזוס משתמש בדירות האלה בדרך כלל בשביל לשכן את המשפחה כשהם נמצאים בניו יורק – נדגיש רק שהוא מתגורר במדינת וושינגטון, כלומר בקצה השני של היבשת.
אגב וושינגטון, יש לו גם נכס מול האוקיינוס השקט בגודל של 5.35 דונם בעיר מֵדינה – מעין שמורת טבע פרטית. בתוך כל השטח הזה, שוכנת אחוזה בגודל של למעלה מ-2,600 מ"ר הכוללים קוטג' לאב הבית ויחידת אחסון לסירות בגודל של יותר מ-400 מ"ר.
ועכשיו, כשאמאזון כבר לא נמצאת אצלו בחנייה, איזה רכבי פאר יש לו? שאלה מצוינת. אומנם בזוס מוכר כאחד היזמים הגדולים בהיסטוריה האמריקאית ובעלים של נכסים אדירים, אבל מאחורי כל הבתים המפוארים וערמות הדולרים ישנו אדם מאוד צנוע – כמה צנוע? נכון לשנת 2014, הרכב האישי שלו היה הונדה אקורד, דגם 96' בצבע בז'. חיפוש מהיר באתר יד 2 יראה לכם שהמכונית הזאת שווה פחות מ-8,000 ₪. כלומר את המיליארדים שלו הוא מעדיף להשקיע בטילים לחלל, מחקר רפואי ואגפים למוזיאונים, מאשר על שעוני יוקרה ורכבים שהדלתות שלהם נפתחות כלפי מעלה.
מעניין, עוד משהו שאנחנו צריכים לדעת? כן. בזמן שאתם קוראים את זה, המנייה של אמאזון נמצאת במגמת ירידה קלה, מה שאומר שהערך של החברה ירד וכך גם שווי הנכסים של בזוס עצמו. במילים אחרות, ביל גייטס חזר להיות איש העסקים העשיר בעולם וג'ף בזוס חזר להיות מספר 2 – שזה גם איך שילדים קטנים קוראים לביקור ארוך בשירותים. אבל כולנו יודעים שגם מספר 2 זה אחלה.