אוטו גלידה (צילום: creacart, Istock)
למה להיות גזלן בארץ כשאפשר לגזול כסף באמריקה?|צילום: creacart, Istock

המטרה מקדשת את האמצעים, ובמקרה של כל ישראלי שני שמשתחרר מהצבא או יוצא לחופשת סמסטר, המטרה די ברורה: לעשות כמה שיותר כסף, כמה שיותר מהר. האמצעים: עבודה של כמה חודשים בחו"ל, שתכניס בדרך כלל פי שלוש ויותר ממה שהיית עושה בארץ באותה תקופה – וגם תספק לך חוויה אחרת מההווי הישראלי המוכר והידוע. לפניך חמש מהעבודות הכי אהובות על ישראלים שנוסעים לעשות כסף מהיר בחו"ל. קרא כמה זה חוקי, כמה זה משתלם וכמה זה קורע, ותחליט בעצמך אם זה שווה לך.

* שלא יהיו אי הבנות: אנחנו לא מעודדים אף אחד לעבוד בחו"ל באופן לא חוקי. להפך – אנחנו ממליצים שתשיג אישור עבודה ותעבוד באופן מסודר. כי תכל'ס, לא משנה כמה כסף תעשה, אם בסוף יתפסו אותך אתה תקלל את הרגע שהחלטת להתגרות במזל ובשוטרים האמריקנים.

אוטוגלידה

איפה: ארצות הברית, בעיקר במדינות הדרום החמות יותר.

איך זה עובד: ישנן לא מעט חברות ישראלית שיסיעו לך להיות טייקון התותי פרוטי האמריקני הבא. היתרון הגדול בעבודה היא שהיא מותאמת פיקס לטייפקאסט של הגבר הישראלי, שאוהב לקבל את כל ההחלטות לבד (רק שאז אין את מי להאשים בכישלונות). כל עובד הוא בוס לעצמו: אתה קובע כמה תעבוד כל יום ואיפה תציב את אוטו הגלידה שלך. רק שתדע, מרבית העבודה היא באתרי בניה עם פועלים מקסיקנים, אבל אולי יתמזל מזלך ותוכל להתמקם מחוץ לאיזה אימון של נבחרת המעודדות המקומית.
ואם לשפוט לפי הסרט ששודר בערוץ 8, "שוקו בננה בצפון קרוליינה", זאת נראית עבודה לא רעה בכלל להעביר איתה את הקיץ בארצות הברית.

מתי הכי כדאי: חודשי הקיץ החמים (יוני – ספטמבר). זכור שהעונה החמה ארוכה יותר ככל שתרד דרומה יותר, ותכל'ס, מתי היית פעם אחרונה במדבר שלא במדי ב'?

חוקיות: ישנם לא מעט צעירים שעובדים ללא אישור עבודה ועם ויזת תייר. לא מומלץ בכלל, בעיקר מכיוון שאתה נוסע ברחבי העיר כל היום וחשוף לבדיקות משטרתיות רבות. אנחנו ממליצים להגיע ולמצוא איזה מקומית דרומית שתיקח אותה לבעל, רק תבדוק קודם שההורים שלה לא בני דודים.

הכנסה: תלוי מאד בתחום הזה. כאמור, כל עובד אחראי לגורלו. לכן, הדברים תלויים בכמה תרצה לעבוד, איפה תבחר לעבוד, באיזה מחיר תנסה לדחוף את הגלידה לאמריקנים הששים לשלם וכמובן במזג האוויר. יש שמדווחים על הכנסות של 3,000 דולר לחודש אחרי הוצאות, אך לא מעט חבר'ה חזרו ואמרו שדווקא הפסידו כסף עקב בעיות רכב וכדומה. בגדול, פחות רווחי מהעגלות אך עם הרבה יותר חופש בחירה.

לא מתאים: אם אתה בטלן, סטלן או אוהב גלידה.

עגלות בקניונים

בחור בחליפה מכוון שתי אצבעות לרקה (צילום: Nicholas Sutcliffe, Istock)
תקשיבי לי, דרלינג, אם המסוק הזה לא עובד אני יורה בעצמי פה באמצע הקניון|צילום: Nicholas Sutcliffe, Istock

איפה: האזור הקלאסי הוא כמובן ארצות הברית אך כיום ניתן למצוא עגלות ישראליות במיטב הקניונים ברחבי העולם מאוסטרליה וסקנדינביה, דרך דרום אפריקה ועד מקסיקו.

איך זה עובד: מוכרים הכול: מוצרי ים המלח, כריות, פאנלים, תוספות שיער וכל שטות שמיוצרת במפעל קטן בבנגלדש ויש לה תוחלת חיים קצרה יותר מהנסיעה הביתה מהקניון. זאת העבודה הנפוצה ביותר בקרב הישראלים. העובדים נמצאים בקניון לרוב 5-6 ימים בשבוע למשך שעות רבות (מעל 10), כאשר ההכנסה תלויה בכמות המכירות כמובן. הוצאות העובדים משתנות על פי הערים בהן הם עובדים, שכר הדירה, הרכב וכדומה. לרוב האזורים היקרים יותר למחייה מספקים הכנסה גבוה יותר בהתאם.

מתי הכי כדאי: בחודשים הסמוכים לחג המולד כמובן (אוקטובר – ינואר) בהם האמריקנים לא מפסיקים לקנות. מצד שני, העגלות כבר פועלות כל השנה בקניונים, שזה יתרון גדול.

חוקיות: חלק מהחברות המבוססות יותר מציעות עזרה במתן אישורי עבודה (בעיקר באירופה) בכפוף להתחייבות לעבודה לתקופה מסויימת, אך צעירים רבים בוחרים לעבוד בצורה לא חוקית שיכולה לסבך – וכבר סיבכה – אותם בצרות.

הכנסה: תלויה במשתנים רבים, בעיקר ביכולת השכנוע והשליטה בשפה. ישנם המרוויחים עשרות אלפי שקלים בחודש וישנם גם לא מעט שלא מצליחים להגיע לנתונים האלו, גם עקב "נתונים אישיים" (כריזמה, רבותיי, הכול מתחיל ונגמר בכריזמה), וגם עקב מוצר בעייתי בעגלה, קניון לא אטרקטיבי או תחרות רבה.

לא מתאים: אם אנגלית לא באה לך בקלות, כמו למשל שלומי ארבייטמן. step by step.

מובינג

סוחב ארגזים (צילום: Angelika Schwarz, Istock)
יאללה חבר'ה, עוד 38 ארגזים כאלה וסיימנו את הקומה הראשונה|צילום: Angelika Schwarz, Istock

איפה: גם התחום הזה התחיל בארצות הברית, בעיקר בניו יורק, אך היום ניתן למצוא חברות ישראליות גם בלוס אנג'לס ובריטניה.

איך זה עובד: בניגוד לשאר העבודות ברשימה, זו כנראה העבודה היחידה בה לא תמצא בנות. שזה לא משהו, מהסיבות הברורות, אבל גם לא רע: יש פחות תחרות. היתרון השני: הישראלים הפכו להיות שם דבר בעסק הזה; העסקים הקטנים שהעסיקו ישראלים לפני יותר מעשור הפכו לעסקים גדולים יותר, המעסיקים בעיקר מהגרים מקסיקנים ואפריקנים, והישראלים שמגיעים הופכים כמעט תמיד מ"הלפר" (מוביל פשוט) ל"פלורמן" (מנהל צוות). מה שנקרא - הדרך המהירה למסלול ניהולי עם ים של כסף, בלי תואר, ניסיון או כישורים גדולים במיוחד. החיסרון המרכזי: על חגורת גב שמעת?

מתי הכי כדאי: באופן כללי, אנשים עוברים דירות כל השנה, לכן יש עבודה כל השנה, אולם התקופה המומלצת היא ללא ספק - הקיץ. כמות ההשכרות\העברות הדירות גבוהה יותר בקיץ בכמעט כל העולם.

חוקיות: רוב החברות אינן דורשות אישורי עבודה (בעיקר בארצות הברית), מכיוון שכל העבודה נעשית במזומן. אולם ככל שתתקדם בדרגות, יהיה עליך להוציא רשיון נהיגה מקומי וכדומה, ומעטות המדינות בארצות הברית המספקות רשיון לשוהים לא חוקיים. כמו כן, העבודה הפיזית מאד גורמת לעיתים לפציעות, לכן יש העדפה גדולה מאד לחברה מסודרת וחוקית שתספק לעובד ביטוח רפואי בסיסי.

הכנסה: משתנה מאד על פי חברה, תפקיד וסוג השליחות, אבל העובד הזוטר ביותר (הלפר) מרוויח לפחות 110 דולר ליום, לא כולל טיפים או פיצויים על דברים שהפלת. העניין הוא שהעבודה לא קבועה וישנם ימים שאין עבודה.

לא מתאים: אם יש לך בעיות גב, פרקים או תוכניות לשימוש עתידי בגוף שלך.

ציורי שמן

איפה: את ציורי השמן היום מוכרים ישראלים בכל העולם, בעיקר באירופה, כאשר היעדים החמים ביותר הם אירלנד, סקנדינביה ואנגליה.

מיהי המונה ליזה? (צילום: gettyimage)
מה זאת אומרת אם אני רציני, ברור שאני ציירתי את זה|צילום: gettyimage

איך זה עובד: העבודה אולי הכי בעייתית מבחינה מוסרית. לרוב העובדים הצעירים עוברים מדלת לדלת ומנסים למכור ציורים שהם לא ציירו מעולם, בטענה שהם סטודנטים לאמנות המוכרים יצירות שלהם ושל חבריהם כדי לממן את הלימודים. כל עובד רוכש את הציורים מהחברה במחיר זול מאד ומוכר אותם באיזה מחיר שהוא רוצה\מצליח. כמה לא מוסרי התהליך? קבל קורס מזורז.

מתי הכי כדאי: אין עונה עדיפה בצורה מובהקת לציורי שמן. ישנם כמה משתנים כמו מזג האוויר (העבודה נעשת מדלת לדלת), לעומת תקופת חג המולד בה ישנו סיכוי יותר גדול למכור.

חוקיות: רוב העבודות בתחום הן לא חוקיות, לא מוסריות ואפילו יכולות להביא לבעיות עם המשטרה המקומית בחלק מהמדינות, ושלא נדבר על מה יעשה לך הנורווגי הפראייר אחרי שהוא יגלה שהוא שילם 130 יורו על ציור מאיקאה.

הכנסה: בדומה לעבודה בקניונים, אופציות ההכנסה תלויות בעיקר ביכולת המכירה של העובד. את הציורים העובד קונה במחירים נמוכים ואת חלקם מצליחים העובדים למכור בסביבות ה-200 דולר. שוב, תלוי בכמה תצליח לשכנע את הקונים לקנות את התמונה וכמו כן כמה תצליח למכור את הסיפור. ישנם סיפורים על עובדים המרוויחים מעל ל-10,000 דולר לחודש במכירות ציורים, אך בדומה לעבודות אחרות, ישנם רבים שכושר השכנוע הנמוך והמוסר מונעים מהם להגיע למספרים כאלו.

לא מתאים: אם יש לך מצפון.

צבא\בטחון

חיילים סיניים (צילום: Feng Li, GettyImages IL)
חבל שהתחצפת, צ'ונג מין. בגללך כל המחלקה עכשיו תרד למצב שתיים|צילום: Feng Li, GettyImages IL

איפה: עבודות ביטחון ניתן למצוא בשגרירויות ישראל בחו"ל, בקהילות יהודיות גדולות או על ספינות תענוגות ברחבי העולם. העבודות הצבאיות יותר רובן במדינות "מתפתחות" כמו אפריקה ודרום אמריקה.

איך זה עובד: את הדרך להיות הרמבו הבא תוכל למצוא במגוון אתרים, כאשר העבודות השמרניות יותר דורשות רובאות בסיסית ויכולת לעמוד 8 שעות ברצף, והמשרות היותר "מאתגרות" עוסקות לרוב בתחומים כמו סילוק פצצות, אימון לו"טר ואהבה לגזילת מחצבים טבעיים מילידים חסרי ישע.

מתי הכי כדאי: אין עונה כדאית לעבודות ביטחוניות. אם אתה מחפש עבודה בשגרירות\מוסד יהודי, עדיף כמובן תקופות שנעים יותר להיות בחוץ במהלך המשמרות. אם אתה מחפש עבודה באחת מהמדינות בעימות, עדיף ללכת למדינה שבה מלחמת האזרחים בתקופה רגועה יחסית.

חוקיות: הקהילות היהודיות בעולם לרוב מקושרות מאד ומספקות אישורים לאלו המתקבלים לעבודה. העבודות הצבאיות הן לרוב חוקיות, כל עוד אתה עובד עם הצד שבשלטון באותו הזמן, או שאתה מספיק לברוח לפני שכל החופרים האלו מהבית דין לזכויות אדם בהאג מגיעים.

הכנסה: לרוב, גודל הסכנה כגודל ההכנסה. קשה להשיג נתונים רשמיים על המשרות, אך לרוב מדובר בעשרות אלפי שקלים בחודש למשרות באפריקה וכדומה. אבטחת שגרירויות ובתי כנסת תכניס לך פחות, סביר להניח שבסביבות ה-3,000 דולר לחודש לפחות. קח בחשבון שאת ההוצאות לטיפול במלריה ומחלות המין תאלץ לכסות בעצמך שתחזור הביתה.

לא מתאים: אם רמת החרדה של אימא שלך לא מעניינת אותך.

>> שפים, פוליטיקאים וטייסים: המקצועות הכי גבריים בישראל