אתה עובד קשה ולא מרוויח כמו שמגיע לך. חיים קשים, אבל זה המצב אצל, בוא נראה רגע, תשעים אחוז מהעובדים שאתה רואה מסביבך. העשרה אחוז הנותרים הם אלה שקובעים לאחרים את התקציב.
אז להפנים את זה זה דבר אחר. לעשות משהו בנוגע לזה – זאת כבר שאלה מורכבת יותר. אפשרות אחת היא לפתוח עסק, אבל זה לא מתאים לכולם. אם מתחיל לכאוב לך הראש רק מהמחשבה של פתיחת תיק במע"מ, תמשיך לקרוא. האופציה המרכזית לשכירים מביניכם שרוצים להרוויח יותר – מלבד התבכיינות חסרת תועלת ותקווה שמישהו ישים לב אליכם ויקדם אתכם בעבודה – היא שיחה עם הבוס על העלאת שכר.
איך עושים את זה? לשם כך גייסנו את זאב אריאלי, פסיכולוג ויועץ ארגוני, ששימש כיועץ פנים במרכזי הפיתוח של אינטל והיה מנהל משאבי אנוש במגוון גופים.
"נקודת המוצא שכל אחד צריך להבין היא שאנו נמצאים כיום בשוק העבודה משתנה", אומר אריאלי. "המצב שבו עובד תלוי נזקק לחסדי המעסיק כבר לא קיים יותר. התקשרות עבודה בין אדם לארגון מתקיימת כל עוד שני הצדדים מרוצים. כן, גם פיננסית". נקודת מוצא נוספת ממנה אריאלי אומר לנו שצריך לצאת היא שהעובד, כמו המעסיק, אינטליגנט. "עובד חייב לקחת אחריות על הקריירה שלו. אם הוא לא יעשה כן, המעסיק שלו בטוח לא יעשה זאת", הוא מוסיף את מה שאנו מכירים מחיינו שלנו.
אחרי שהפנמת את נקודות המוצא, אתה מוזמן לגשת לכללים:
תלך לראיונות עבודה אפילו אם טוב לך בחיים
"אתה צריך לדבר עם חברים, להסתכל על סקרי שכר באינטרנט ולעשות ראיונות אפילו כשאתה לא מחפש עבודה", מסביר אריאלי. "זה בסדר ללכת ולהתראיין פעמיים בשנה כדי לדעת פחות או יותר איפה אתה נמצא, מה השוק וכאלה דברים. זה חלק מהמשימה שלך כעובד. הרבה פעמים אנשים לא נעים להם לשאול בן אדם אחר כמה הוא מקבל אז אפשר לשאול אותו שאלה אחרת, כמו כמה לדעתך מקבלים במקצוע שלנו. כשהייתי מנהל משאבי אנוש שאלתי כמה לדעתך מקבל מנהל משאבי אנוש בארגון בסדר הגודל הזה. היה לי עובד שהיה מהנדס אצלנו בארגון. הוא נשאר שבע שנים במקום עבודה אבל מדי פעם היא הרים פריסקופ וראה מה קורה". בקיצור, להיות עם אצבע על הדופק.
תמצא את היתרון שלך – ותדאג שגם הבוס שלך מכיר אותו
"הבוס שלך יילחם עלייך, אם העזיבה שלך 'תתקע' אותו. אם הוא יכול מחר לגייס עובד דומה, הוא ישחרר אותך באהבה", הוא אומר. "רואים את זה בארגוני היי טק, שלפעמים עובד מחזיק איזשהו סוג של ידע או מיומנות שאין לאף אחד אחר. או אם זה במכירות, אם אתה יודע שאתה נמצא במוקד מכירות ועושה 20 אחוז מהמכירות של המוקד שיש שם עוד 20 אנשים מצבך טוב".
אוקיי, אז יש לך משהו יותר טוב מאחרים. מה עכשיו? "תפוס את המנהל שלך לשיחה ותגיד 'יש משהו שמפריע לי'. הרבה פעמים הטעות של אנשים היא שהם הולכים לקיצון מהר מדי. או שהם אומרים לבן אדם אם אתה לא נותן לי את זה אני עוזב או שהם באים ואומרים אני עוזב החל מ...עם הצעה מתחרה". בקיצור, בלי קיצוניות.
תגיע עם נתונים – אתה יודע כמה אחרים מרוויחים
"אתה לא בא סתם ככה ואומר למנהל שלך תשמע השכר שלי לא בסדר. אתה בא עם נתונים. אתה אומר שביררת עם אנשים בשוק. אם השגת סקר שכר באינטרנט או בחברות גיוס או השמה. תבוא אליו עם הטבלה ותגיד לו שזה מה שכתוב בה. לפעמים הנתונים מוטעים אבל הכיוון הכללי הוא לא רע. תבוא גם עם נתונים של תפוקה על מה אתה שווה. יש מקרים שהמנהל לא מודע עד הסוף לכל הדברים שאתה עושה. מה שמשמעותי פה הוא מה אתה מקבל לעומת מה אתה שווה לארגון".
תהיה מוכן לדיאלוג, ולא לאולטימטומים
"יש משהו שנקרא fight or flight וזאת תגובה ביולוגית. כשאנו נכנסים למצבי סכנה, כשהאדם הקדמון היה עומד מול הנמר, הוא היה צריך לקבל החלטה האם נלחם או בורח. היום המנגנון הזה בעייתי כי לא הכול מצבי חירום. כשאנו מבשלים בראש את השיחה עם המנהל וזה מטריד אותנו לפעמים התגובה המיידית שלנו תהיה אולטימטום או בריחה. בנושאים מורכבים כמו העלאת שכר תגובה כזאת לא מתאימה. מה שמתאים הוא תגובה של דיאלוג".
אל תחפור
זמן לדיון על שכר צריך שייקבע מראש, ואין צורך לנדנד לבוס בעניין. אם התקבלה דחייה לא צריך להרפות, כמובן, אך לא לגשת ולבקש בשנית חודש אחרי. "ממה שאני מכיר בארגונים עושים בדרך כלל דיוני שכר פעם בשנה", אריאלי מספר. "פעם בשנה זה זמן טוב לעצור ולהסתכל. גם בשביל העובד וגם בשביל הארגון".
בוסית עדיפה?
האם זה משנה אם פונים לבוס גבר או בוסית אישה בבקשת ההעלאה? "אין משמעות אם זה גבר או אישה", הוא אומר, ומסייג מעט. "נשים יותר נוטות לשיתוף פעולה וגברים הם יותר תחרותיים, אולי זה משנה טיפה את הגישה שלך אבל אני לא ראיתי הרבה הבדלים בין שני המינים".
הגיל של הבוס כמעט ולא משנה
איך מתייחסים לבוס צעיר או מבוגר ממך? "בדיאלוג אתה רוצה לדבר עם הבן אדם עין בעין, גם אם הוא בן 50 ואתה בן 30 אתה אמור במהלך השיחה לגרום לו להבין מה זה אומר להיות בן 30 וזה עובד בשני המקרים", אריאלי מספר. "לא משנה אם הפער הוא 20 שנה לטובתך או לרעתך חשוב ששני הצדדים יראו את אותה תמונה. בפערי גילאים או מינים חשוב להבין שהצד השני יבין את התמונה שלך. לפעמים מנהל לא יודע בכלל מה העובד עושה כי הוא יושב על נישה שהמנהל לא מבין כלום. המטרה של העובד היא שהעובד יבין כמה שיותר מה הוא עושה".
גייס את הבוס לצד שלך
נמשיך עם הטיפ מלפני כמה פסקאות: התחל את השיחה במשפט כמו: יש משהו שמציק לי ורציתי לדבר איתך עליו". כמובן שזה לא יעבוד תמיד: "זה מאוד תלוי במעסיק. אם זה מה שנקרא עסק קטן והמשכורת יוצאת לו מהכיס יש לו אינטרס של לשלם כמה שפחות. אם יש שלושה עובדים במקום כלשהו זה ככה. אם מדובר בארגון גדול יותר המשכורת לא יוצאת לבוס מהכיס ולכן האינטרס שלו הוא שהעבודה תתבצע. בתור מנהל משאבי אנוש, עזיבה של עובד, בעיקר אם הוא עובד טוב, גורמת לבלגן במערכת. במחשבה לאחור יש בוסים שאומרים הייתי מוסיף אלף שקל לחודש. ההתעסקות בהחלפה של עובד יקרה. עלות החלפת עובד נעה בין חצי שנה לשנת משכורת. מהנדס, איש משאבי אנוש, איש כספים וכו'". במילים אחרות – העזיבה שלך עלולה לעלות לבוס שלך הרבה מאוד כסף, קח את זה בחשבון ושלב את זה במערכת השיקולים שלך ושלו.
אם קיבלת הצעה מתחרה – תן למעסיק אפשרות להשוות
"זה אחד מהדברים שהכי מעציבים מעסיקים, למה הוא לא אמר לי. במיוחד במקרה של עובד טוב. אני אומר לעובד: 'דקה לפני שאתה חותם עם המעסיק הבא – בהנחה שטוב לך במקום עבודה – תשים את ההצעה על השולחן של הבוס שלך'. תגיד לו הנה ההצעה שקיבלתי. אני כרגע מקבל 8,000 ויש לי הצעה של 10,000. אם הוא רוצה שתישאר הוא יעשה שמיניות באוויר".
אם אתה מאיים – תהיה מוכן גם לקיים
יכול להיות שהמעסיק יגיד לך: בסדר, תעזוב. האם אתה מוכן לכך? אם הוא יגיד לך לעזוב ואתה מתקפל, כל דיון עתידי על שכר יתחיל מבחינתך בנקודת מוצא נמוכה במיוחד.
בשום מקרה, אל תשרוף את הקשרים עם עם הבוס הנוכחי
גם אם כבר מצאת משהו אחר, אל תשרוף את הקשרים שלך. אל תשכח שהבוס הנוכחי צריך להיות גם הממליץ שלך לעבודה הבא ויכול להיות שהוא מכיר את המעסיק הבא שלך. "אני חושב שזה לא תמיד אפשרי לא לשרוף קשרים אבל תמיד עדיף. עבדתי במקום אחד שבו היה לי ריב על ימי חופשה שהיו מגיעים לי. בגדול הם לא עבדו לפי החוק". אריאלי מספר שלא התכסח. "שלושה חודשים אחרי זה קיבלתי הצעה לעבוד בארגון מתחרה. באתי ואמרתי להם שקיבלתי הצעה מארגון שלכאורה לא הייתי יכול לעבוד בו. פרגנו ונתנו לי ללכת. לפעמים טוב לתפוס שיחה מלב אל לב עם המנהל. בוא ניפרד בלחיצת יד".
מותר לעקוף סמכות – אבל בצורה חכמה
"זה חוזר לשריפת קשרים באופן כללי מהסעיף הקודם", אריאלי אומר. "פוטנציאל הנפיצות של מה שקוראים עקיפת סמכות הוא מאוד גדול ולכן אני לא אומר אל תעקוף סמכות אלא תעשה את זה בצורה חכמה. תגיד למנהל שלך: 'תראה, ניסינו לא הצליח לנו. הייתי רוצה לבקש את רשותך לעלות דרך אחד למעלה. בוא נדבר עם משאבי אנוש או שנשב שנינו עם הדרג אחד למעלה. אני מבין את תמונת המצב שלך אבל אני עדיין לא שבע רצון. הייתי רוצה לגייס דעה של מישהו נוסף שיעזור לנו ליישב את חילוקי הבעיות בינינו'".
לא מעלים לך? תתעקש על הטבות אחרות
כסף לא חייב להתבטא רק בכסף שנכנס לחשבון הבנק, ולפעמים לארגון קל יותר לצ'פר בדברים אחרים. אריאלי: "גם אם לא יכולים לתת לך יותר שקלים בשורה של התלוש יכול להיות שיש לו צ'ופרים אחרים כמו קרן השתלמות, הגדלה באחזקת רכב וימי חופש".