חייל מילואים שחזר משירות בעזה הואשם השבוע בבית משפט השלום בנצרת שהצמיד אקדח לראשה של אשתו ואיים לירות בה. "זה קרה לפני כחודשיים. הוא הצמיד לי הרובה לראש, דרך אותו  ואמר לי: 'עכשיו תמותי'", סיפרה האישה לחוקרי המשטרה. לחוקרים התברר שהבעל הכה את אשתו כמה פעמים וגרם לה לחבלות בגלל ש"העזה" לרקוד באירוע חברתי. הוא החרים לה את הטלפון ומנע ממנה ללכת לבית הוריה. הבעל מואשם בעבירות חמורות של תקיפת סתם, תקיפה הגורמת חבלה של ממש וגרימת נזק.

מדובר במקרה האחרון בשרשרת של מקרים הנוגעים לבעיות התנהגות המאפיינות את נפגעי המלחמה בעזה ובלבנון - מהלוחמים בחזית שמתמודדים עם החוויות המחרידות והמצלקות שחוו בשטח, ועד לניצולי פסטיבל הנובה, שראו במו עיניהם את חבריהם נרצחים ונחטפים אל מול עיניהם. חלק מהאירועים שבהם הסתבכו המתמודדים עם הטראומה היו מסכני חיים.

כך למשל חודשיים לאחר תחילת המלחמה, א', חייל מילואים בן 30 ששירת בחזית הצפונית, נכנס רעול פנים למינימרקט בקריית אונו בשעות הבוקר המוקדמות כשהוא חמוש במקלע נגב. א' ביקש מהמוכר סיגריות "כאמל" ומסר לעובד שטר של 100 שקל. לאחר מכן דרש את הכסף שיש בקופה כדי שיוכל לשלם שכירות. העובד הסביר ל-א' שהוא בטראומה כי כבר נשדד לא מזמן.

"הוא הצמיד את הקת לעבר הקופה ועמד ללחוץ על ההדק", שחזר המוכר בקול רועד בפני חוקרי המשטרה, "הייתי בטוח שהוא עומד לירות בי. הוא אמר שיש לו טראומה ממבצע 'צוק איתן' ועכשיו כשיצא מעזה. נתתי לו מה שהיה בקופה: 2,000 שקל. רואים שהוא לא היה יציב בנפשו, שהוא מעורער, שהוא מסוגל לעשות דברים חמורים יותר".

א' נמלט מהמקום עם הכסף. הפרקליטות הגישה נגדו כתב אישום חמור בגין שוד לבית המשפט המחוזי בתל אביב. במהלך ההליך המשפטי נגדו, התגלה שאכן שירותו הצבאי במלחמה גרם להתפרצות פוסט-טראומה ממבצע צוק איתן.

'', תושב אזור השפלה בשנות הארבעים לחייו, שירת במלחמה בעזה והיה חשוף למראות קשים. הוא השתתף בקרבות וסיכן את חייו. לפני כשנה הוא הסתבך כאשר תקף באכזריות את אביו וטען שהוא חייב לו כסף.

"הוא דפק לי על הדלת כמה פעמים, התפרץ לעברי והטיח בי שאני שקרן, נוכל גנב וגם קילל אותי", סיפר אביו של י' לחוקרי משטרת ראשון לציון. "הוא אמר שאני חייב לו כסף, לא הבנתי מה הוא רוצה ממני. הוא חזר מהשירות בעזה אדם אחר לגמרי. כעוס, עצבני מאוד ומתקשה לתפקד. אמרתי לו בתגובה שאני לא חייב לו אגורה. הוא צעק לבת שלי שתביא לו כסף ולקח את הטלפון מהיד שלה. לאחר מכן התנפל עליי ונתן לי נגיחה לפנים וקרע לי את השרשרת מהצוואר". 

ההורים התנגדו למעצר בנם אבל זה לא עזר להם. שוטרים שהוזעקו למקום עצרו את י'. הוא נלקח לחקירה, הוכנס לתא מעצר שם השתולל, גרם לנזק לדלת ואיים לפגוע בשוטרים. הוא כינה אחד מהם "נאצי".

יחידת התביעות במשטרת מחוז מרכז הגישה כתב אישום נגד י' לבית משפט השלום בראשון לציון בגין גרימת נזק, תקיפה והעלבת עובד ציבור. עו"ד שלי היאט, שייצגה את י', פנתה ליחידת התביעות וביקשה למחוק את כתב האישום נגדו בעקבות מצבו הנפשי לאחר שירותו בעזה. י' עבר טיפול משמעותי אצל פסיכיאטרים ופסיכולוגים. במשטרה בחנו את הדברים והחליטו בצעד תקדימי למחוק את כתב האישום נגד י', למרות חומרת מעשיו בהתחשב במצבו הנפשי.

פצצות מתקתקות

במקרה אחר, ש' תושב מרכז הארץ, שתכנן חופשה עם חברתו בבית מלון בתל אביב,  הבחין בנהג מונית ש"חותך" אותו בכביש והחליט לחסום את דרכו. נהג המונית יצא בזעם כשהוא מקלל ומאיים על ש'. ש', שחשש שהוא עומד לפגוע בחברתו, שלף מתא המטען ג'ק (מגבה), התנפל על הנהג, דחף אותו על המונית וכתוצאה מכך נשברה ידו. ש' נאשם בבית משפט השלום בתל אביב בעבירה של תקיפה חמורה, פציעה ואיומים.

"ש' ו-י' הם לא היחידים שחזרו ממלחמת חרבות ברזל עם טראומות קשות. אנשי מילואים נחשפו לאירועים טראומטיים וסובלים מפוסט-טראומה עקב לחימה ממושכת בתנאים קשים וההשלכות שלה באות לידי ביטוי  מחוץ לשדה הקרב, כלומר בחיים האזרחים", ציינה עו"ד היאט, המטפלת בחיילי מילואים המואשמים בעבירות תקיפה עקב פוסט טראומה ממנה הם סובלים עקב המלחמה. "אני נתקלת ביותר ויותר במקרים של חיילים בסדיר וחיילי מילואים  שנפתחו נגדם תיקים פליליים בעקבות התפרצויות זעם כלפי בני משפחה, חברים או כלפי אנשים זרים באירועי אלימות בכבישים".

א', צעירה בת 24 מהיישוב גן יבנה שניצלה מהטבח במסיבת הנובה, נחקרה בחשד כי דרסה בחודש אפריל האחרון שני הולכי רגל בעת שנסעה בנס ציונה בשעת לילה מאוחרת. השניים נפצעו באורח קל ונזקקו לטיפול רפואי, בעוד א' נמלטה מהמקום ישר לאחר הפגיעה.

זמן קצר לאחר התאונה א' נעצרה על ידי בוחני התנועה במשטרת מרחב שפלה, ונלקחה לחקירה כשהיא מלווה בהוריה. בחקירתה היא הכחישה כל קשר לעבירות המיוחסות לה – נהיגה בקלות ראש, סטייה מנתיב נסיעה, הפקרה לאחר פגיעה, ואי דיווח על תאונה.

מרות מצבה הנפשי של א', שסובלת מפוסט טראומה מאז ניצלה מהטבח ברעים, היא הובאה לדיון בעניין הארכת מעצרה בבית משפט השלום בראשון לציון. סנגורה, עו"ד ירון פורר, ביקש במהלך הדיון להתחשב במצבה, וציין כי החוקרים לחצו עליה להודות כתנאי לשחרורה. למרות זאת, החוקרים ציינו כי יש להם ראיות שמוכיחות את מעורבותה. מעצרה של א' הוארך בשלושה ימים נוספים באותו הדיון, ולאחר מכן היא שוחררה למעצר בית.

א' היא לא ניצולת הנובה היחידה שהסתבכה בפלילים. באותו חודש עצרו שוטרי משטרת תל אביב את ע' בת ה-26 בחשד לסחר בסמים. היא נעצרה ברחוב מרכזי בעיר בעת שישבה במכוניתה, לאחר שבתיעוד של הבלשים נראה גבר מכניס את ידו לחלון הרכב ולוקח משם שקית. בחיפוש ברכבה נתפסו סכום של 5,500 שקלים במעטפה ו-200 גרם של סמים מסוגים שונים – קוקאין, דוסה, קטמין, דוקטור, 44 כדורי אקסטזי, 18 גרם פטריות ו-34 גרם מריחואנה. הסמים היו מוכנים למכירה וחולקו לשקיות קטנות.

במהלך חקירתה ציינה ע' כי היא סובלת מפוסט טראומה בעקבות המסיבה. "החברים שלי נחטפו ונרצחו", סיפרה לחוקרים, "מאז חלה הדרדרות בחיים שלי". עוד עלה כי עד לפני כחודש היא עבדה כמתכננת בחברת הייטק, וכיום היא מתפרנסת מקונדיטוריה.

במהלך אחד הדיונים להארכת מעצרה בבית משפט השלום בתל אביב פרצה ע' בבכי, וקראה לחוקר: "אני מתחננת בפניך, די". באותו הדיון השופטת הדגישה כי מדובר בניצולת נובה, והאריכה את מעצרה ביממה כשהיא מורה לאנשי שירות בתי הסוהר להשגיח עליה במעצר. בדיון השני בעניין הארכת מעצרה ביקש סנגורה של ע', עו"ד טל לימן, לשחרר אותה ממעצר תוך התחשבות במצבה נפשי. לדבריו, החוקרים יכולים לבצע את פעולות החקירה גם כשמרשתו נמצאת במעצר בית. גם כאן, מעצרה הוארך בשלושה ימים נוספים ולאחר מכן היא שוחררה.

במשטרה מציינים כי בשנה האחרונה אירעו עשרות מקרים בהם ניצולים ממסיבת הנובה הסתבכו בפלילים, "הם לא מקבלים את הטיפול הראוי, וזה רק ילך ויחמיר. בתי המשפט מתחשבים מאוד באותם צעירים, ולרוב משחררים אותם ממעצרים, אבל מה יקרה כשהם יסתבכו בפרשות חמורות יותר?".

לפני כחצי שנה נעצר צעיר מקרית ים כבן 20 בחשד לסחר בסמים, גם הוא ניצל ממסיבת הנובה. בחיפוש שערכו בלשי המשטרה בביתו אותרו סמים מסוגים שונים מוכנים למכירה. סנגורו הכחיש בבית המשפט את המיוחס לו, וביקש להתחשב במצבו הנפשי.

בכמה מקרים נעצרו צעירים שניצלו ממסיבת הנובה, לאחר שלטענת המשטרה נסעו בקורקינט ברחובות תל אביב בצורה שמסכנת את חייהם של הולכי רגל. בחלק מהמקרים הם עוכבו לחקירה לאחר שסירבו להזדהות. "אנחנו מבינים את הסיטואציה אליה נקלעו, אבל הם צריכים להבין שאין לנו מושג שהם ניצולים והאכיפה שלנו היא כלפי כולם", מסביר גורם במשטרה. באירוע נוסף, ניצול מהטבח היה מעורב בתאונת דרכים עצמית. הוא נסע בשעת לילה מאוחרת בפראות באחד הכבישים בדרום, סטה לשוליים והתנגש בעץ. הוא נפצע באורח קל.

"מדובר בפצצות מתקתקות של ממש", מזהיר קצין בכיר במשטרה. "חיילים חוזרים משדה הקרב עם פוסט טראומה קשה מאוד, רובם חיילי מילואים, לא מקבלים טיפולים בזמן והדבר בא לידי ביטוי במקרים חמורים מאוד. מדובר בעשרות מקרים מאז תחילת המלחמה של מקרי אלימות בהם היו מעורבים החיילים. אני חושש שזה ייגמר ברצח. אם המערכות לא יתעוררו המצב יילך ויחמיר עוד יותר".