נועם אביטל, צעיר בן 24 מבאר שבע, התעורר בוקר אחד ונדהם לגלות שאדם אלמוני מתחזה אליו, מבצע עבירות תנועה בשמו, ולחובתו נרשמו דו"חות שנשלחו לביתו בנוסף לנקודות חובה שנרשמו לו.

האירוע החריג התחיל לפני כשנה וחצי, כשאביטל החל לקבל כאמור לתיבת הדואר שלו דוחות תנועה על שתי עבירות שביצע לכאורה: נהיגה ללא חגורת בטיחות ונהיגה בכלי רכב לא תקין. "הייתי בהלם", משחזר אביטל, "בכלל לא נהגתי בכבישים האלה, לא במכונית הזו, והייתי במקומות אחרים באותו הזמן. מישהו פשוט התחזה לי ומסר את הפרטים שלי לשוטרי התנועה".

וכך, כמו אזרח ישר ונאמן לחוקי המדינה, אביטל ניגש לתחנה המשטרה הסמוכה לביתו והתלונן שאדם מתחזה לו ומבצע עבירות תנועה בשמו - אלא שכעבור כמה ימים החליטו במשטרה לסגור את התלונה שהגיש אביטל.

הצעיר החליט שלא לוותר, שכר את שירותיו של עו"ד מוטי יוסף שהגיש ערעור על ההחלטה לסגור את התלונה ושיכנע את החוקרים שמישהו מתחזה למרשו וממשיך לקבל דוחות תנועה תחת זהות בדויה. למרות זאת, בקשתו של אביטל שלא להישפט על הדוחות שקיבל נדחתה, ובמשטרה המשיכו להתעקש שהוא זה שנהג במכונית ושאיש לא התחזה לו והגישו נגדו כתב אישום לבית המשפט לתעבורה.

"לא האמנתי שהם ממשיכים לטעון אני הנהג ושאין אדם שמתחזה לי", קבל אביטל בזמנו, עד שלפני כחצי שנה נפתח משפטו בבית המשפט לתעבורה בבאר שבע, שם הוא המשיך לטעון שיש לבטל את דוחות התנועה שנרשמו על לחובתו ולאתר את הנהג המתחזה ולהעמידו לדין גם על עבירות התנועה ועל התחזות.

נועם אביטל (צילום: באדיבות המצולם)
"מישהו התחזה אליי ומסר את פרטי למשטרה". נועם אביטל|צילום: באדיבות המצולם

במהלך המשפט, עו"ד יוסף דרש מהשופט אלון אופיר להורות למשטרה להעביר לידיו את סרטוני מצלמות הגוף של השוטרים שרשמו את דוחות התנועה לכאורה לאביטל. "לשוטרים היה את הסרטונים והם יכלו בקלות לראות שנועם לא נהג במכונית ולא ביצע שום עבירות תנועה ושמדובר במתחזה", טען פרקליטו של אביטל. "המשטרה הייתה צריכה כבר לפני חודשים ארוכים לבטל את הדוחות נגדו ולהתנצל בפניו, אבל לצערי הרב זה לא קרה. הם טענו שעד שהמתחזה לא יאותר הם לא יתנו לי את הסרטונים ולא ימחקו את כתב האישום נגד מרשי".

רק לאחר שבועות ארוכים קיבל עו"ד יוסף לידיו את הסרטונים, וכשצפה בהם הבין מהר מאוד שמדובר במתחזה, ולאחר שגם במשטרה צפו בסרטונים והשתכנעו שאכן לא מדובר בנועם אביטל, תובע מטעמה פנה לבית המשפט בבקשה למחוק את כתב האישום נגדו.

במקביל, עו"ד יוסף הגיש לבית המשפט דרישה לתשלום פיצוי על הנזקים שגרמה למרשו המשטרה ועל כך שהתרשלה בעבודתה וגרמה לו עוגמת נפש והפסד ימי עבודה וטרטורים רבים. "כל זה יכול היה להימנע אם השוטרים היו בודקים לעומק את התלונה שלי שמדובר במתחזה. היו להם כבר אז את סרטוני מצלמות גוף של השוטר על כך שמדובר באדם אחר", טען אביטל.

המשטרה ביקשה לדחות את תביעת הפיצויים בנימוק שמיד כאשר הבינה שמדובר במתחזה הפסיקה את ההליכים המשפטיים נגד אביטל ולדבריה לא יכולה הייתה לצפות שמדובר במתחזה, והשופט אלון אופיר שדן בתביעה קבע כי על המשטרה לשלם לאביטל פיצוי של 2,000 שקלים בגין התנהלותה.

עו
עו"ד מוטי יוסף|צילום: באדיבות המצולם

"משהובא לידיעת המדינה (הכוונה למשטרה) כי במקרה דנן ישנו חשש להתחזות, טענה שהועלתה בהזדמנות הראשונה ולפני הגשת כתב האישום, היה עליה לשקול את עצם הגשת כתב האישום זאת לאור הראיות החד המשמעיות שהיו בידיה (צילומי המתחזה במצלמת הגוף של השוטר) ולאור תלונת המבקש על התחזות לו", ציין השופט בהחלטתו.

עו"ד יוסף הגיש השבוע ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בדרישה לחייב את המשטרה לשלם לאביטל פיצוי גבוה בהרבה שיעמוד על סכום של 23,500  אלף שקלים, כולל הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.