יום ראשון שעבר, השעה שמונה בערב. המקום: היישוב היוקרתי עומר שבנגב. צרורות של ירי שנורו לכיוון הישוב מפלחות את האוויר ומפרות את השקט ששורר באזור. תושבים ביישוב היו בטוחים שמדובר במתקפת מחבלים וחלקם התקשרו בבהלה למוקד 100 של המשטרה לברר את מקור הירי ונענו בתשובה הבאה מהמוקדנית: "אנחנו בודקים את מקור היריות. תסתגרו בבתים".

"הירי נמשך לפחות 20 דקות", טוען רון, תושב עומר, "הילדים בכו, האישה הייתה מבוהלת מאוד, זה היה מפחיד. כשהתקשרנו למשטרה ואמרו לנו להסתגר בבתים זה עוד יותר העלה בי חשש שאולי מחבלים חדרו ליישוב".

ככל שעברו הדקות התושבים החלו להתכתב בקבוצות וואטסאפ של הישוב ובפייסבוק, ולאט לאט התבהרה התמונה - קבוצה של צעירים רעולי פנים מהעיירה הבדואית השכנה אחראים לירי באמתעות רובי אמ-16 גנובים. חלק מהקליעים חלפו מעל בתי התושבים וכמה מהם פגעו בחצרות הבתים.

העיירה הבדואית השכנה היא תל שבע. יישוב שהוקם בשנת 1968 ונחשב ליישוב הבדואי הראשון בנגב. הוא הוכרז כמועצה מקומית בשנת 1984, מונה כיום כ-20 אלף תושבים, ולפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נחשב לאחד היישובים העניים והנחשלים במדינה, ומכונה בפי גורמים במשטרה כ"יישוב המסוכן ביותר בישראל".

כדי להבין עד כמה הפשע והעבריינות שולטים בתל שבע , יעיד המקרה הבא שהתרחש מספר ימים לפני הירי לעבר עומר. כוחות גדולים של משטרה פשטו על תל שבע בעקבות מידע מודיעיני שקיבלו על חממות מריחואנה לא שגרתיות שהוקמו יבישוב, אז נדהמו השוטרים לגלות שהעבריינים המקומיים חפרו מנהרות תת קרקעיות גדולות לגידול המריחואנה שהכילו תאורה, אמצעי השקיה אלקטרוניים ומאות צמחים.

"זה הזכיר לי את מערכת מנהרות התקיפה שחמאס חפר בין עזה לישראל", מציין גורם במשטרה שהיה במקום, "כמעט העתק מדויק. מי שחפר את המנהרות אלו הם אנשים מקצועיים, עברייני סמים מתוחכמים מאוד. הם למדו וקראו איך לחפור מנהרות. בישוב הזה יש פשיעה חמורה ומסוכנת שאסור לזלזל בה. העבריינים בנו להם בונקרים תת קרקעיים עם נשק וסמים, ויש פה עבריינים מהמסוכנים בישראל שלא יהססו לירות בראשיהם של שוטרים וחיילים שייפשטו על בתיהם. הם לא רואים בעיניים ולא מכירים בחוקי המדינה. כבר זרקו עלינו בלוקים ומכונות כביסה, וחלקם אף ניסו לדרוס שוטרים".

קצין משטרה נוסף ממחיש עוד יותר את המתרחש בדרום הפרוע של תל שבע: "אני כבר לא מדבר על ניתוק כבלי טלפון וכבלים ועל פגיעה בתשתיות. לצערי ביישוב הזה אין משילות. איש הישר בעיניו יעשה. הם מקימים מחסומים בין השכונות, העבריינים מחזיקים בכמויות נשק גדולות, סוחרים בסמים וגובים פרוטקשן מעסקים בבאר שבע ומיישובי הסביבה. הם גם מפעילים תחנות דלק וחוות גז פיראטיות. כדי להיכנס לתל שבע צריך להיערך בכוחות גדולים של עד 100 שוטרים. זה לא הגיוני שדבר כזה יהיה במדינת ישראל".

לאורך השנים העבריינים בתל שבע הטילו מורא לא רק על תושבי עומר ובאר שבע, אלא גם על השוטרים בנקודת המשטרה בישוב. בעומר, למשל, הקימו גדרות מיוחדות ומכשולים רבים סביב היישוב כדי למנוע גניבות כלי רכב מבתי התושבים ולסכל פריצות לבתים וגניבת רכוש. "הם הציתו את נקודת המשטרה כמה פעמים. תלשו את דגל המדינה מהתורן, שרפו ניידות וחתכו צמיגים", חושף קצין בכיר במשטרה, "הבעיה היותר חמורה היא שבתי המשפט משחררים את החשודים והם חוזרים לבצע פשעים חמורים בישוב ומחוצה לה".

גורמים במשטרה מדברים על סליקים גדולים בתל שבע שבהם מוסתרים כלי נשק מכל הסוגים וכמויות גדולות של סמים. "צריך כוח מיוחד ומשולב של כוחות מיוחדים של  המשטרה ורשות המיסים כדי לפרק את הפשיעה ביישוב", מספר קצין משטרה נוסף, "היה מקרה לא מזמן של צלם שהגיע לצלם בתל שבע, שברו לו את המכונית, תקפו אותו וגנבו לו את ציוד הצילום. אנשים פוחדים להיכנס פנימה. זו סכנה".

מנגד, טוענים במשטרה, כי בעקבות תופעת הירי נכנסו כוחות גדולים לתל שבע, עצרו חשודים והשוטרים פירקו כמה מתחמים לא חוקיים. בחודש וחצי האחרונים חולקו  מעל 500 דו"חות תנועה ביישוב, ועוד מאות דו"חות בגין הפרת הנחיות קורונה. שישה עברייני סמים נעצרו, כ-40 חשודים נוספים נעצרו בגין חשד לירי וקטטות, ובמהלך חיפושים אחר אמצעי לחימה נתפסו אקדח ורובה אמ-16.

ירי לעבר עומר (צילום: צילום פרטי)
אחד הקליעים שמצא תושב עומר בביתו לאחר הירי|צילום: צילום פרטי

ראש מועצת תל שבע, עומר אבו רקייק, אומר כי בעיית כלי הנשק ביישובו לא שונה מזו של כל המגזר הערבי: "תופעת הנשק שמסתובב חופשי במגזר מסוכנת ורק מחמירה ועל המשטרה להכפיל את המאמצים על מנת למגר את התופעה ולתפוס את העבריינים  שמפריעים לחיים של התושבים", אומר אבו רקייק, ולדבריו, "הירי בשבוע שעבר לא היה כלפי עומר אלא בין שתי משפחות בשכונה 7' שקרובה לעומר. אני משאיר לדמיונך איך היו מגיבים במידה ובאמת זה היה מופנה כלפי היישוב עומר. לצערי זו תופעה שנמצאת במגזר הערבי בכללי, והסכסוך הוא על רקע קניית מגרשים וזה רק משקף את מצוקת המגורים הגדולה הנמצאת בתל שבע".

"מדובר על 2,500 זכאים והשכונה מאפשרת מגורים רק ל-300 זכאים", מספר אבו רקייק, "אם בעומר שומעים את הירי של היישוב השכן, התושבים בתל שבע חווים זאת על בשרם. לצערי, התקשורת הציפה את הבעיה כי זה הפריע לשלוות התושבים בעומר אבל אף אחד לא כתב על זה שכל יום ביישובים הבדואים יש ירי שמופנה כלפי התושבים. יש לציין כי הרוב המוחלט של התושבים הם שומרי חוק, משלמים מיסים, ורוצים איכות חיים כמו בכל מקום אחר. לגבי תופעת הסמים - כל הכבוד למשטרה על העבודה למיגור התופעה הזו, כי בסופו של דבר בכסף הגדול שמרוויחים מסמים קונים עוד נשק ומסכנים את התושבים".

לראש מועצת עומר, פיני בדש, יש הסבר לנעשה בתל שבע, והוא בא בטענות אל שופטי בית המשפט שלטענתו ממהרים לשחרר ממעצר את העבריינים מהיישוב הסמוך. "ידם של השופטים בבתי המשפט בדרום קלה מאוד על המקלדת בכל הנוגע לשחרורם של עבריינים מהיישוב שמטילים את אימתם על התושבים בסביבה. לצערי, השופטים פוחדים מאותם עבריינים בדואים ומנותקים מהמציאות. גזרי הדין שהם מטילים על העבריינים מגוחכים לאור חומרת מעשיהם. לא ייתכן ששופטים ישחררו עבריינים מסוכנים בלי להשאיר אותם מאחורי סורג ובריח לשנים רבות"

לדבריו של בדש, "משטרת ישראל צריכה להוסיף עוד 300 שוטרים לתחנת משטרת העיירות כדי לטפל בפשיעה בתל שבע בפרט ובפזורה הבדואית בכלל. המשטרה עושה מה שהיא יכולה באמצעים העומדים לרשותה. אם אתה שואל אותי הייתי מכניס רק כוחות מג"ב לתל שבע. רק הם יעשו סדר בישוב וימגרו את הפשיעה. אי אפשר להשאיר את המצב הקיים על כנו".

 פיני בדש, יושב ראש מועצת עומר (צילום: הדס פרטוש/פלאש 90, פלאש/90 )
ראש מועצת עומר, פיני בדש|צילום: הדס פרטוש/פלאש 90, פלאש/90

בדש קורה לרשות המיסים להיכנס גם היא לישוב ולבדוק "איך כל מיני צעירים נוסעים במכוניות פאר יוקרתיות מבלי שעבדו יום אחד בחיים. מאיפה הכסף? מלבינים הון מכספים שהם מרוויחים מהפשע. כמו שפירקו בארצות הברית את אל קאפונה וחיסלו כלכלית מאפיונרים, ככה צריך לעשות גם עם העבריינים בתל שבע. להפעיל יד חזקה כלפי העבריינים. פשיטות של יחידות מיוחדות של המשטרה מדי יום על הישוב, אפס סבלנות כלפי מי שמפר את החוק. המשטרה עושה מה שהיא יכולה אבל לצערי זה לא מספיק".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "במסגרת המאבק המשטרתי המתמשך בנגע האלימות והשימוש באמצעי הלחימה, המשטרה פועלת באזור באופן מוגבר עם גורמים אזרחיים שונים בפעילות הסברה לצד אכיפה נחושה. וזאת לנוכח ריבוי סכסוכים על רקע הקמת שכונה חדשה בישוב. בתקופה האחרונה בוצעו מעצרים  של מעורבים באירועים פליליים שונים ובפרט באירועי האלימות וכן נפתחו חקירות משטרתיות במטרה למצות את הדין עם המעורבים. לצד המשך פעילות המשטרה נגד אירועי אלימות וירי למען שלום הציבור ובטחונו אנו קוראים להנהגה המקומית לגלות מעורבות בהוקעת אלימות מכל סוג שהיא ובפתרון סכסוכים שונים בדרכי שלום".