לפני כמה שבועות ישבו ארבעה רופאים מומחים בדירה באחת השכונות בבאר שבע, שם הקימו מעין "חמ"ל" מאולתר. הארבעה דיברו בזמן אמת לאוזניות של סטודנטים לרפואה, שהיו בעיצומם של מבחני הסמכה של משרד הבריאות. כל אחד מאותם סטודנטים שילם עבור התשובות כ-25 אלף שקל.

שיטת ההונאה הזו הגיע לגורמים במשרד הבריאות, ואלו הגישו תלונה ביחידת ההונאה של משטרת מחוז דרום. חוקרי היחידה עצרו שני רופאים שניהלו את החמ"ל ו-12 סטודנטים שנבחנו ועל פי החשד שילמו אלפי שקלים בתמורה לתשובות. מדובר בסטודנטים לרפואה שלמדו בחו"ל רפואה או סיעוד, וניגשו למבחנים כדי לקבל את רישיון ההסמכה, לאחר שנכשלו בעבר כמה פעמים.

"להערכתנו מאות סטודנטים עברו בצורה הזאת את המבחן", מציין קצין משטרה, "הם השתמשו במצלמה שהותקנה על גבי משקפיים ושידרה ישירות לרופאים את השאלות והם העבירו באוזניות את התשובות לנבחנים. מדובר באוזניות שכמעט ואי אפשר לראות אותן. הרשת הזו הצליחה לפעול במשך תקופה ארוכה".

רמאות במבחני תיאוריה
רמאות במבחני תיאוריה

הפרשה נחשפה לאחר שבעיצומה של הבחינה הבוחנים חשדו בכמה סטודנטים, והזעיקו את המשטרה למקום. בפשיטה על החמ"ל ששידר לסטודנטים נתפסו מכשירים אלקטרוניים זעירים ומשוכללים ביותר, החוקרים תפסו גם רכוש רב שחולט. על גופם של הנבחנים נמצאו אוזניות ומכשירי שידור. "הסטודנטים הנבחנים לא הבינו את חומרת מעשיהם. מעבר לחקירה, יוגשו נגדם גם כתבי אישום פליליים", מבהיר גורם במשטרה.

שיטת ההונאה הזו אינה ייחודית רק לסטודנטים לרפואה. במשטרה חושדים שעשרות אלפי נבחנים עברו את מבחני התיאוריה בשיטה דומה לסטודנטים לרפואה. החשד הוא שבשנים האחרונות פועלות ברחבי הארץ כמה רשתות משוכללות מבחינה טכנולוגית שתפקידן לסייע לניגשים למבחן ולעבור אותו בהצלחה.

הנבחנים מגיעים עם משקפיים שעל גביהם מותקנים מצלמות, וכן עם מכשירי האזנה שחלקם נושאים אותם על גופם ומשדרים את השאלות ישירות לחברי הרשת - ואלה מעבירים להם את התשובות באוזנייה מיוחדת. מכל נבחן גובים חברי הרשת סכום שנע בין 700 ל-1,500 שקל. הכל תלוי במספר הנבחנים השוכרים את שירותיהם.

"נתקלנו בנבחנים שנכשלו גם עשר פעמים במבחן התאוריה בעיקר בכל הנוגע לזיהוי תמרורים. חלק מהם החליטו לרמות כדי לעבור את המבחן בהצלחה", מבהיר קצין משטרה, "הם הגיעו מוכנים עם כל הציוד כדי לקבל את התשובות מחברי הרשת. נבחנים שעוברים את המבחן בצורה כזו הם פצצה מתקתקת על הכביש".

בשנים האחרונות עצרה המשטרה עשרות חברי רשת שפעלו ברחבי הארץ, ותפסה מאות תלמידים
"על חם" במהלך הבחינות לתיאוריה עם מצלמות, אוזניות ומכשירי שידור שהיו על גופם.

ולא מדובר בשיטה היחידה לרמאות במבחנים מסוג זה. דרך נוספת שבה משתמשים הנבחנים היא לשכור אנשים על מנת שיתחזו להם – מחליפים תמונה בתעודת הזהות ומתחזים אליהם כדי לעבור את המבחן בתמורה ל-2,000 שקל. באחרונה נתפס תושב צפון הארץ לאחר שהבוחן הבחין שהוא ניגש לבחינה מספר פעמים, בשמות אחרים. הוא נעצר על ידי השוטרים ובקרוב יוגש נגדו כתב אישום.

ואם לא די בכך ההונאה באמצעות חמ"לים הפועלים מרחוק הגיעה גם לבחינות הבגרות. בשנתיים האחרונות פועלת רשת של סטודנטיות מצטיינות שמשדרות לתלמידי התיכון תשובות במבחני הבגרות במתמטיקה.

כל תלמיד שרוצה להסתייע בסטודנטיות משלם להן סכום שנע בין 700 ל-1,000 שקל. שתי סטודנטיות שפעלו ברשת שלשלו לכיסיהם בשנתיים האחרונות כ-3 מיליון שקל ממבחני בגרות במתמטיקה. "הרשת הזו פועלת בכל רחבי הארץ", ציין קצין משטרה, "גם לאחר שביצענו מעצרים והמעורבים הועמדו לדין וקיבלו עונשים קלים של עבודות שירות, הם ממשיכים לפעול".

כדי להילחם בתופעה, מציעים גורמים במשטרה לערוך את בחינות התיאוריה, הבגרות ומבחני ההסמכה לרפואה בחדרים בעלי מיסוך גבוה ביותר שישבש את התקשורת בין חברי הרשת לנבחנים, וימנע העתקות והונאות. "זה כלי אפקטיבי להילחם בתופעה החמורה הזו שיסייע למוטט כלכלית את הרשתות הפועלות בתחום הונאה זה", ציין קצין מודיעין וחקירות במשטרה