הדיונים באולמה של השופטת דנה אמיר, בבית המשפט המחוזי בתל אביב הממוקם בקומה ה-12 של הבניין החדש ברחוב ויצמן בעיר, הפכו בשבועות האחרונים ל"הצגה" הכי טובה בעיר – לעיתים אפילו יותר מההצגות בתיאטרון הבימה הסמוך.

"הכוכבת" שעמדה במרכז אותן הצגות היא יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור, שהורשעה ב-15 עבירות חמורות של מרמה בנסיבות מחמירות והעלמות מס, ומי שניהלה את המופעים ביד רמה הייתה השופטת אמיר. ברקע קהל עירני, שלעיתים נהנה מכל רגע ואפילו העיר הערות שגרמו למאבטחים להוציא כמה מהנוכחים מהאולם בגין הפרעה למהלך הדיונים. וכן צוות של תובעים שניהל קרב חסר פשרות באור, במטרה לדאוג שאת 11 השנים הקרובות היא תבלה הרחק מהזרקורים, בכלא "נווה תרצה".

ענבל אור (צילום: N12)
ענבל אור|צילום: N12

"אני לא מכיר הרבה שופטים כמו דנה אמיר, שיוצאים מגדרם והופכים עולמות כדי לסייע לנאשמים בתיקים פלילים או כלכליים ולעשות הכל כדי שיוכלו להגן על עצמם בצורה המיטבית", טוען עו"ד פלילי ותיק, "הייתי בכמה דיונים מתוך סקרנות. היא נתנה לענבל אור גלגלי הצלה רבים, אך היא זרקה אותם לפח. ענבל תצטער על כך שלא הקשיבה לשופטת והסכימה לקבל ייצוג משפטי, כשהיא תשב לא מעט שנים בכלא נווה תרצה. השופטת גילתה כלפיה סבלנות חסרת תקדים במושגים משפטיים. איפה נשמע דבר כזה ששופטת מתחננת לנאשמת לקבל ייצוג בכל מחיר? זה נדיר".

ביום שני השבוע כשהשופטת קבעה כי הטיעונים לעונש בעניינה של אור ישמעו ולא ידחו, היא זעמה, ולראשונה מאז תחילת המשפט לפני יותר מחמש שנים העמידה השופטת אמיר את יזמית הנדל"ן במקום. "ענבל אור, נגמרו המשחקים. זהו", הצהירה, "היה לך הרבה זמן להיערך לכך. מובהר כי הנאשמת עושה הכל כדי שלא יתקיימו הטיעונים לעונש, וכדי שאוציא אותה מהאולם".

"אני לא מקבלת את הזהות של תאגיד מדינת ישראל", צעקה אור מעבר דוכן הנאשמים המאובטח בלוחמי יחידת נחשון, "אני לא יכולה להתגונן. הגוף הוא שלי, הנשמה היא שלי". אור פתחה ספר תהילים על עמוד מזמור לתודה, החלה לשיר ולרקוד כשהיא מקבלת עידוד חזק מ"הקהל הביתי" שלה.

השופטת איימה עשרות פעמים במהלך הדיון להוציא את אור מחוץ לאולם לאור התנהגותה השערורייתית, אבל היא סירבה לצאת. "הנאשמת העצורה בידי שב"ס, ממשיכה ומפריעה למהלך הטיעון לעונש, כפי שהתנהגה מעת לעת במהלך הדיונים בתיק זה: שרה, רוקדת ומוחאת כפיים, צועקת ומשתלחת", צוטטה השופטת בפרוטוקול בית המשפט.

ענבל אור
ענבל אור

שואלת שאלות קשות

החלטת השופטת להשאיר את אור במעצר עד תום ההליכים המשפטיים נגדה הגיונית, לאור העובדה שהיא לא התייצבה לדיונים רבים, ותיזזה את המשטרה ומערכת המשפט כדי לחפש אחריה פעם אחר פעם. נדמה שגם השופטת הסבלנית שמתמחה במשפטים של עברייני צווארון לבן הרימה ידיים וקבעה לאור עובדות בשטח - בישלת לעצמך את הדייסה, את גם זו שתאכלי אותה.

ברקורד של השופטת אמיר, הצטיינות בתואר ראשון במשפטים באוניברסיטת בקינגהם באנגליה, תואר שני במשפטים באוניברסיטת ניו-יורק, שם היא גם עבדה במשרד עורכי דין במשך כשנתיים. במשך 12 שנה הייתה בכירה במחלקה המשפטית ברשות המיסים. לפני כעשר שנים היא מונתה לשופטת בית משפט השלום בתל אביב, ולפני כשנתיים קודמה לשופטת בבית המשפט המחוזי בעיר בתחום הכלכלי.

אחד המשפטים הגדולים והמורכבים שהיא מטפלת בהם נוגע לאיש העסקים אחמד קסאס, הנאשם בעבירות מס וסחיטה באיומים. מדובר בפרשה שבה נאשמים 16 אנשים, בהם גם יורם קצב, אחיו של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב. "היא מנהלת את המשפט המורכב והרגיש ביד רמה ובאופן ענייני", טוען עו"ד פלילי, "חשוב לה שכל אחד ואחד מהנאשמים יוכל להעלות את טענותיו באמצעות סנגוריו בצורה מעמיקה. בכל זאת מדובר בדיני נפשות. היא לא עושה הנחות לתביעה ושואלת לא פעם שאלות קשות כדי להבין פרט כזה או אחר בתיק. זה מסוג התיקים שאם נאשמים יורשעו הם עלולים להישלח לכלא ללא מעט שנים, ולכן חשוב לה לרדת לפרטים הכי קטנים כדי להבין את התמונה המלאה".

_OBJ

נגמרו המשחקים

ובחזרה לאור. בשירות בתי הסוהר נערכו באחרונה לקראת כניסתה הצפויה לכלא. אור עצורה כבר למעלה משבועיים בתא מעצר בכלא "נווה תרצה", תחת אבטחה צמודה 24 שעות ביממה כדי לשמור עליה מכל משמר ולמנוע ממנה לפגוע בעצמה.

"בתקופה הראשונה שלה בכלא תהיה צמודה לענבל אור אסירה תומכת שתהיה איתה 24 שעות ביממה. בהמשך היא תוכנס לתא עם אסירות נוספות באגף סביון", חושף גורם בשב"ס, "אסירה שזו הפעם הראשונה שלה בכלא חייבת לקבל ליווי צמוד כדי שתתרגל להרגלי המשמעת. פה זו לא קייטנה. על כל הפרת משמעת היא תיענש, כמו כל אסירה אחרת. לא תקבל שום פריבילגיות". בהמשך, במידה ותרצה, היא תשובץ לעבודה בכלא, במטבח, במערך החינוכי ועוד. וכן תעבור שיקום פרטני של סדנאות מרמה. במידה ותסרב לשיבוץ, היא תבלה את מרבית היום בתאה.