"שמעתי מחברים שלי שהסתננו מירדן לישראל שהם מרוויחים הרבה מאוד כסף. הם עושים בחודש 2,000, 3,000 דולר. שולחים הביתה למשפחות. סכום שהייתי מרוויח בחצי שנה עבודה בטורקיה. הם עובדים באתרי בנייה ובשיפוצים בבתים, או בסבלות, מעבירים בתים": כך הסביר אמיר (שם בדוי) מאיסטנבול לחוקרי המשטרה את הסיבה שבגללה נכנס לישראל באופן לא חוקי.
את אמיר תפסו השוטרים לפני כמה חודשים בשעה שעבד באתר בנייה במרכז הארץ. "הם סיפרו לי שישראל זה גן עדן, האמנתי להם. הם צדקו. יש פה הרבה כסף. שילמתי למבריחים 5,000 דולר. מאיפה הבאתי את הכסף הזה? לקחתי הלוואות מחברים ובני משפחה. המבריחים מירדן הביאו אותי ועוד 15 אזרחים טורקים עד לגדר הגבול עם ירדן. הגענו לגבול בלילה. חיכינו שהחיילים שלכם יעברו ואז קפצנו מעל הגדר הקטנה ורצנו לכיוון הכביש. בחוץ חיכו לנו מוניות ומכוניות של בדואים שהסיעו אותנו לתל אביב".
לדברי אמיר, בדרך לתל אביב הוא וחבריו נתקלו מידי פעם בניידות משטרה שחשבו שהם פועלים פלסטינים שעובדים עם אישורים: "נכנסתי ללחץ. פחדתי שיעלו עלינו. השוטרים הסתכלו עלינו לכמה שניות, לא אמרו כלום והנהג המשיך", ציין אמיר, "כבר למחרת הביאו אותנו לעבוד באתרי בנייה באזור תל אביב. בסופי שבוע עבדנו בשיפוצים ובניקיונות בשווקים".
גם מוסטפא, אזרח טורקי שנתפס לפני כמה חודשים באתר בנייה בפתח תקווה, סיפר על החיים שלו ושל חבריו בארץ וכיצד התגוררו 12 איש בשני חדרים קטנים בדרום תל אביב. "בטורקיה היינו מתים מרעב. האינפלציה בשמיים, כל הזמן המחירים עולים, אתה עובד קשה מהבוקר ועד הלילה, שובר את הגב והרגליים ומקבל 400 דולר במקרה הטוב", סיפר בחקירתו. "הלירה לא שווה כלום. כל הצעירים בורחים מטורקיה ליוון, לגרמניה ולישראל. רוצים עתיד טוב יותר. נכון שישראל מדינה יקרה אבל היינו קונים הכל בשוק, בסוף היום גם היינו לוקחים שאריות של פירות וירקות כדי לחסוך עוד כסף למשפחה שלנו ולהחזיר את הכסף ששילמנו למבריחים".
מאות אזרחים טורקים הסתננו לישראל בשנתיים האחרונות מירדן לישראל. מאחורי תעשיית ההברחות של הטורקים עומדים ארגוני פשע ישראלים שמשתפים פעולה עם רשתות הברחת טורקיות וירדניות.
פועלים טורקים שנתפסו באחרונה שוהים בישראל באופן לא חוקי לאחר שהסתננו לישראל דרך הגבול עם ירדן חשפו בעדותם במשטרה ובמחלקת ההגירה במשרד הפנים כיצד נכנסו לארץ כדי לעבוד וכיצד האמינו מבחינתם שישראל היא גן עדן עבורם מבחינה כלכלית.
"שמענו שישראל היא מדינה עשירה מאוד ולכן הגענו לפה לעבוד כי המצב בטורקיה גרוע מאוד. הלירה הטורקית התרסקה. המחירים עלו, הבנו שאפשר לעבוד ולהרוויח הרבה מאוד כסף ולשלוח הביתה למשפחות שלנו כדי שיוכלו לשרוד כלכלית", סיפרו כמה פועלים טורקים שנתפסו במרכז הארץ ובאזור השפלה. "בחודש אחד הרווחתי בישראל בבנייה כמו חצי שנה בטורקיה. קיבלנו 2,500 דולר. עבדנו שישה ימים בשבוע ואפילו בשבת עשינו עבודות של שיפוצים בבתים פרטיים. עבדנו קשה אבל היה לנו כסף לשלוח למשפחות".
כפי שחשפנו לפני כשנה ב-mako, מאחורי הברחת מאות אזרחים טורקים עומדים ארגוני פשע ערבים, שמרבית בכיריהם נמלטו מישראל ומתגוררים בטורקיה, בעיקר באיסטנבול ואנטליה. הם ניצלו את המצוקה הכלכלית שאליה נקלעה טורקיה והציעו לצעירים רבים הצעה מפתה: אלפי דולרים תמורת הברחתם לישראל דרך הגבול הירדני.
כספי ההברחות מתחלקים בין העבריינים הישראלים למבריחים בצד הירדני שהביאו את הפועלים עד לגדר בערבה ומשם חיכו להם כלי רכב של בדואים מהפזורה שהסיעו אותם לתוך הישובים בארץ. ההערכה היא שמידי חודש מסתננים לישראל כמה עשרות אזרחים טורקים.
העובדה שהיחסים בין ישראל לטורקיה נמצאים בשפל המדרגה לאור העבודה שהנשיא ארדואן הביע תמיכה פומבית בחמאס וכינה את מעשי ישראל בעזה פשעי מלחמה, לא מונעת מהאזרחים הטורקים שמחפשים לשרוד כלכלית לבוא לעבוד בישראל.
"את האזרח הטורקי ברחוב מעניין רק דבר אחד: כסף. הנאומים של ארדואן וההפגנות ברחוב נגד מדינת ישראל לא מעניינים אותם בכלל. זה המיעוט. הם צריכים להביא אוכל הביתה", הסביר מ', עבריין ישראלי שמעורב בהברחת האזרחים הטורקים לישראל. "הם משלמים הרבה כסף כדי שנבריח אותם לארץ. בסוף, אם ההברחה מצליחה אז זה היה שווה להם מבחינה כלכלית. אנחנו מתדרכים אותם איך לבצע את ההברחה ולהיות כל הזמן רגועים ומה להגיד לשוטרים או חיילים שהם עלולים להתקל בהם מהצד הישראלי ומהצד הירדני".
הטורקים ברובם מסתננים לישראל באזור הערבה, במקום שבו הגדרות, אם בכלל קיימות, נמוכות יחסית וניתן לעבור אותן בקלות. עשרות אזרחים טורקים שנתפסו על ידי כוחות הביטחון גורשו בחודשים האחרונים בחזרה מישראל לטורקיה. נגד אחרים מתנהלים הליכים משפטיים והשאר טרם אותרו על ידי המשטרה ומשרד הפנים.
"הביקוש של הטורקים לעבוד בישראל מטורף והמחירים עבור הברחתם רק עולים כל הזמן. הסיכון גם עולה", הסביר חבר ברשת המבריחים, "היום יש כאלה שמוכנים לשלם 10,000 דולר עבור הברחת פועלים לארץ. הבעיה שהמשטרה והצבא תגברו בגלל המלחמה בעזה את הגבול בעוד כוח אדם, אבל נגיד ככה: במרבית המקרים ההברחה מצליחה".