זה קרה בשבוע שעבר בשעת לילה מאוחרת על הגבול עם ירדן באזור הערבה. ע', עבריין סמים מוכר למשטרה מהפזורה הבדואית שבנגב, הגיע בחשכת הלילה לגדר הגבול לא הרחק מבאר אורה. הוא המתין מצידה השני של הגדר במשך דקות ארוכות. היה לו ברור שבכל דקה הוא עלול להיתפס אם יגיעו למקום סיור של צה"ל או לוחמי יחידת מג"ן של משטרת מרחב הנגב שפרוסים באזור כדי לתפוס סוחר סמים, נשק ואזרחים המוברחים לארץ מטורקיה וגיאורגיה דרך הגבול הירדני.
לאחר המתנה של 45 דקות הופיע מבריח מהצד הירדני עם כלוב גדול מלא בכ-100 חוחיות נדירות. ע' העביר לו סכום של 2,000 דולר במזומן בתוך שקית ניילון קטנה, לקח את הכלוב העמיס אותו בזריזות לתוך הטנדר הקטן ונעלם מהמקום.
"למחרת מכרתי את כל החוחיות במרכז הארץ ב-5,000 דולר. חמש שעות של עבודה", אמר ע' בגאווה, "יש ביקוש מטורף בשנים האחרונות לחוחיות. חוקי לא חוקי לא מעניין אותי. אני מתפרנס מזה יפה מאוד. עושה בוחטות של כסף. אני מכיר הרבה עבריינים מהמגזר היהודי והערבי שמגדלים או מבריחים אותם לארץ ועושים הרבה מאוד כסף".
החוחית הפכה בשנתיים האחרונות למכרה זהב עבור עבריינים, חלקם בכירים בארגוני פשע מהמגזר היהודי והערבי. מחיר של חוחית שנחשבת לבעל חיים מוגן בסכנת הכחדה נע בין 250 ל-500 שקל ויותר. כשמדובר ב"בנדוק" (בתרגום לערבית- ממזר), הכלאה לא חוקית של חוחית וכנר, המחיר מרקיע שחקים: בין 8,000 ל-12,000 שקל. תעשיית החוחיות והבנדוקים פועלת באזור הנגב, לכיש, השרון בדגש על יישובי המשולש ונתניה ומזרח ירושלים.
"יש כאלה שמוכנים לשלם על בנדוק גם 15 ו-20 אלף שקל. העבריינים 'מתאבדים' על חוחיות. זו הציפור הכי יקרה והכי מבוקשת והטירוף סביבה לא נגמר", גילה עבריין תושב אחד הישובים בשרון, "יש אנשים שנכנסים למחנות פליטים בשטחים ומסכנים את חייהם כדי להשיג חוחית או בנדוק. אחרים נוסעים למזרח ירושלים כדי לקנות חוחיות".
על פי הערכות של גורמים במשטרה ורשות הטבע והגנים הלאומיים, ענף הסחר והציד הלא חוקי של החוחיות מגלגל כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה. "יש עבריינים החברים בארגוני פשע שמגיעים לחורשות בנגב ובצפון עם רשתות מיוחדות וצדים חוחיות", גילה קצין מודיעין במשטרה, "זו תופעה חמורה ולצערי העונשים שבתי המשפט גוזרים על אותם עברייני וסוחרי ציפורי שיר היא מקלה מאוד כולל הקנסות הכספיים. אם הענישה תהיה מחמירה מאוד וגם הקנסות התופעה תעלם עם השנים".
בגלל שהחוחית נחשבת לציפור נדירה מאוד, היא מוחזקת במקומות מסתור או בכספות כדי למנוע כל אפשרות מהמשטרה, כולל יחידות של משמר הגבול ופקחי רשות הטבע והגנים הלאומיים, לאתר אותה.
"חוחית שווה יותר מזהב. היא הציפור הכי יפה. הזכר שר בצורה מדהימה", הסביר עבריין המתמחה בציד וסחר של חוחיות, "יש אבטחה סביב החוחיות. יש כאלה שמגדרים את הכלובים ונועלים במנעולים כדי שנחשים וחתולים לא יצליחו להיכנס ולאכול אותן ולא לאפשר לגנבים ולשוטרים לאתר אותן. יש הרבה גניבות של חוחיות ממגדלים וסוחרים. לגנוב חוחית זה לא פחות מאשר לגנוב כספומט מפיצוציה".
במשטרת ישראל וברשות הטבע והגנים הלאומיים תפסו לאחרונה כמה עשרות חוחיות שהוחזקו על ידי תושבים במשולש ובמזרח ירושלים והתכוונו למכור אותם בכמה מאות אלפי שקלים. באחת הפשיטות על בית במזרח ירושלים נתפסו 12 חוחיות נדירות.
"להערכתנו יש מאות חוחיות ובנדוקים שמוחזקים בניגוד לחוק, בתוך בתים מבוצרים מאוד או חדרים תת קרקעיים, כוכים ומערות", גילה גורם במשטרה, "הם כל הזמן משכללים את השיטות להחביא את הציפורים הנדירות כדי שלא נאתר אותן ונעמיד אותם לדין. יש הברחות מהגבול הירדני ודרך מעברי הגבול. לא פעם מצאו חוחיות בתוך מזוודות או מוסתרות בתאי מטען בצורה מתוחכמת מאוד".
באחד המקרים נתפס תושב מרכז הארץ שהחביא על גופו 20 חוחיות כאשר חצה מירדן דרך מעבר הגבול אלנבי. חלק מהחוחיות הוסתרו בתוך הגרביים ובכיסי מכנסי ג'ינס.
במקרה אחר חוחיות הוברחו משטחי הרשות הפלסטינית לישראל בתוך קרטונים של ביצים וזוגות נעליים. הסחר והמכירה של הבנדוק והחוחית נעשים לרוב מפה לאוזן.
בתקופה האחרונה העונשים על סוחרי חוחיות ובנדוקים הוחמרו. על אחד הסוחרים נגזר עונש מאסר בפועל וקנס כספי של 15 אלף שקל. "יש בזמן האחרון שינוי במדיניות הענישה, החמרה נגד סוחרים בחוחית וציידים וגם הקנסות כבדים יותר מאשר בעבר. אני מקווה שזה יעזור לנו במלחמה למיגור התופעה הזו", ציין קצין משטרה.