ענבל אור, יזמית הנדל"ן לשעבר, שלטה במשך שמונה שנים על החברה "אור סיטי נדל"ן בע"מ", והייתה אחראית על שורה של פרויקטים במסגרת קבוצות רכישה. היא ידעה על כל הוצאה והוצאה, כל חשבונית קיבלה את אישורה.

"כל החלטה הייתה של ענבל, ורק של ענבל", העיד בבית משפט השלום בתל אביב דרור גלעדי, ששימש סמנכ"ל הכספים בחברה ובמהלך חקירתו במשטרה הפך לעד מדינה נגד אור, "היא הייתה חולשת על כל דבר בחברה, ממש ברמת רזולוציה קטנה מאוד. הדברים עמדו עד שהיא הגיעה.. רק אז יכולנו לקבל אישור והדרכה מה לעשות ואיך לעשות. ענבל רצתה לדעת הכל, והיא שלטה בהכל".

עדותו של גלעדי, שהועמד לדין וסוכם שירצה תשעה חודשי מאסר בעבודות שירות, הייתה משמעותית במשפטה של אור שהואשמה על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה ב-15 אישומים חמורים – עבירות על חוק הצרכנות, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, עבירות מס ועוד.

ענבל אור (צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"היא הייתה מעורבת בהכל", העידה גם ע', עובדת לשעבר באחת הקבוצות של החברה. לדבריה, הייתה לאור השפעה מקסימלית והיא זו שהתוותה את הדרך. ג', עובד אחר, חידד את עניין שליטתה האבסלוטית של אור בחברה: "מעבר לטייטל לא היה תוכן לתפקיד כי בסופו של דבר כל ההחלטות התקבלו על ידי ענבל. שום דבר לא יצא מהחברה ללא אישור שלה". עובדת במחלקת הכספים הוסיפה כי ענבל הייתה מנהלת ריכוזית. "כל דבר עבר אותה, לא היה שיקול דעת של העובדים".

אחת הפרשות החמורות נגעה לחשבון הבנק שהיה לאור בבנק "מזרחי טפחות", והיה בחריגה של 6.5 מיליון שקל. כדי למנוע החזרת צ'קים או נקיטת הליכים משפטיים נגדה אור זייפה מסמך בסיוע עובדיה, שנאלצו לשתף איתה פעלה, לפיו יתרת הפיקדונות שיש ברשותה עומד על 27.9 מיליון שקל. "העברנו לה באמצעות הוואטסאפ לפחות שלוש גרסאות שונות עד שהיא אישרה את הגרסה הסופית", חשף גלעדי, "היא הציגה את המסמך למנהל הבנק כדי להוכיח שיש לה כסף, הוא האמין לה ואישר את המשך פעילות החשבון של אור בבנק".

סכומי עתק

עוד מתברר כי אור אף לקחה את ההוצאות הפרטיות שלה, והחילה אותן על החברה כהוצאה לצרכי תשלום מס הכנסה כדי להונות את רשות המיסים. 934 אלף שקל אור בזבזה לצרכיה הפרטיים. כך למשל היא רכשה לעצמה ביגוד יוקרתי, תיקים, מוצרי טיפוח, אבזור לבריכה פרטית, ריהוט לבית, שעוני יוקרה ותכשיטי זהב, מוצרים לילדים ועוד.

אור נהגה לערוך קניות בחנויות בכיכר המדינה. רכשה תיקים ובגדים בעשרות אלפי שקלים, קנתה בגדים לילדיה, רכשה שני שעוני רולקס בסכום של 265 אלף שקל. "היא דרשה ממני ליצור קשר עם החנות כדי לתקן את החשבוניות למספר רב של פרטים, כדי שתוכל לרשות אותם כהוצאה בגין מתנות ללקוחות", חשף גלעדי. מסע הרכישות של אור לא עצר כאן. עוד עולה כי היא רכשה ריהוט לביתה בסכום של 101 אלף שקל, ומזרן יוקרה בסכום של 11,500 שקל.

אור ניסתה לטשטש את הרכישות הפרטיות שלה, כאילו מדובר ברכישות לטובת החברה ולקוחותיה. "היא הנחתה את עובדי החברה לסווג את החשבונית על רכישת המזרן כהוצאה לפרסום ויחסי ציבור", העיד אחד העובדים. באירוע אחר, היא רכשה לעצמה תכשיטי זהב ויהלומים והנחתה את העובדים לרשום שמדובר במתנות ללקוחות החברה.

מטבח ב-90 אלף שקל, בריכה פרטית ב-115 אלף שקל, כורסא, שולחן ונדנדה – אלו רק חלק מהרכישות שביצעה אור לביתה הפרטי. "היא הורתה לי לכלול את רכישת הבריכה בהוצאות של חברת 'אור סיטי'", העידה עובדת במחלקת הכספים, "היא ביקשה שנציין בחשבונית שמדובר בבריכה שנרכשה עבור דירה לדוגמא באחד הפרויקטים של החברה".

אור גם שילמה לחוקר פרטי, כדי שיעקוב אחר הגרוש שלה, והחברה שילמה על כך 22 אלף שקל. "עם ענבל אי אפשר להתווכח, אפשר להעיר הערה והיא אומרת לך מה צריך לעשות וזהו", הסביר גלעדי, "היא קובעת ואומרת 'ככה זה צריך להיות'".

עובדים בחברה העידו במשפטה של אור כי ניסו לשמור על הקופה, אבל לא הצליחו במשימה. "ניסינו לעמוד על המשמר כמה שאפשר אבל זה לא כל כך הצליח לנו כי היו דברים שנעשו מעל הראש שלנו", העידה עובדת בכירה בחברה. כך למשל, ב-2014 הגישו אור והחברה בבעלותה דו"ח לשנת המס שבו נטען שחצי מיליון השקלים ששימשו למימון הרכישות הפרטיות שלה מהוות קבלת דיבידנד – במטרה להתחמק מתשלום מס בכוונה תחילה.

במהלך משפטה אור לא יוצגה על ידי עורך דין. היא הגיעה באיחור ניכר לחלק גדול מהדיונים, עזבה לפני סיומם, סירבה להזמין עדי הגנה מטעמה, להגיש סיכומים ולא פעם התעמתה עם השופטת דנה אמיר.

"אין סמכות לבית המשפט לדון בתיק שלי...אני מבקשת גברתי להזדהות כי גבירתי (הכוונה לשופטת) קוראת לי נאשמת ועם כל הכבוד לא קוראת לי בשמי ולכן אני שואלת מי את? את מוכנה להזדהות בבקשה? אם אני נאשמת אז מי את"?, הטיחה אור בשופטת. אור נהגה להפריע באופן שיטתי לדיונים. צעקה, אכלה, האזינה באוזניות. לעיתים היה נדמה שהיא נמצאת בקרקס ולא בקרב על חייה.

ענבל אור (צילום: Photo by Flash 90)
צילום: Photo by Flash 90

השופטת הגדירה את התנהלותה של אור לאורך המשפט כמניפולטיבית. בהכרעת הדין ציינה השופטת אמיר כי לא פעם הוציאה צווי הבאה נגד אור משום שלא הגיעה לדיונים. "לאורך כל ההליך פעלתי בכל כוחי להבטיח הליך הוגן לנאשמת גם כאשר לא שיתפה פעולה עם ההליך והפריעה למהלכו ואף נקטתי בזהירות יתרה", הדגישה השופטת בהכרעת הדין.

השופטת הרשיעה את אור בכל 15 סעיפי האישום. התביעה דורשת לגזור עליה בין 8 ל-12 שנות מאסר בפועל. גזר הדין יינתן במועד מאוחר יותר.