לואיס קלאבל הוא פסיכיאטר וחבר בצוות הבוחנים הרפואיים בעיריית מנדוזה בארגנטינה. הוא עומד לפרוש לאחר שראיין אינספור נאשמים בעבירות פליליות שונות, שרבים מהם הורשעו. כשנשאל איזה מטופל השפיע עליו הכי הרבה בקריירה הענפה שלו, הוא עונה ללא היסוס: "גיל פרג". עבור קלאבל, הישראלי שהורשע ברצח אמו ודודתו ב-2019, ומת השנה בבית החולים "אל סוס", הוא "סמל הפליליות במנדוזה", כדבריו.
הגאון שדעתו השתבשה והפך לפסיכופת: סיפורו של גיל פרג
בקיץ 2019, קלאבל היה אחד מ-12 אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש שראיינו את גיל פרג לאחר שנעצר בחשד לרצח הכפול. איש המקצוע נזכר שלא היה דבר חריג בשיחות שקיים עם פרג ושום דבר לא היה יכול להכין אותו לכך שיהפוך ל"איש החתול" זמן מה לאחר מכן.
"אני יכול לספר לכם רק על מקרה אחד, במהלך 20 השנים שאני עוסק בפסיכופתולוגיה משפטית וטיפול בנאשמים בעבירות פליליות, שבו כל הצוות של 12 אנשי מקצוע נאלץ להתערב - חמישה פסיכולוגים ושבעה פסיכיאטרים - וזה המקרה של גיל פרג".
"מה שקרה לגיל פרג היה מאוד חריג", נזכר קלאבל. "ראיינתי אותו כשהוא היה עצור פחות מ-10 ימים, כמעט חודש לאחר האירוע. היו יחד איתי שני פסיכולוגים ושני פסיכיאטרים בבית הסוהר, והוא ענה על כל השאלות בצורה קוהרנטית. הוא נשאר ללא הפרעה רגשית. הוא היה נראה יציב ושפוי ואף פעם לא הפליל את עצמו. הוא ענה שהוא כן יודע איפה הוא ומדוע הוא עצור".
כשנשאל קלאבל האם פרג היה מטופל המשתף פעולה הוא השיב: "כן. כך היה גם בקבוצה הראשונה של אנשי מקצוע שהתייחסו אליו. כולנו הסכמנו שאותו אדם, באותו רגע, היה אותו אדם שהופיע בטלוויזיה כשטען שאמו והדודה שלנו נעלמו ושהוא מחפש אותן".
בשלב מאוחר יותר במשפטו של פרג, הופסקו המפגשים של קלאבל ופרג. לדבריו, הוא הופתע מהשינוי הדרמטי שחל במצבו הנפשי לאחר מכן. "לא הייתה שום אינדיקציה למה שנחשף מאוחר יותר", אמר קלאבל להפיכתו של פרג ל"איש חתול" שסובל מפראנויות קשות. "למדנו על כך דרך עמיתים שהמשיכו לטפל בו בצורה יסודית ובאמצעות הערכות רבות. מעולם לא ראיינתי אותו שוב. למדנו על התנהגותו החדשה מאוחר יותר מהמטפלים שלו בבית החולים אל סוס".
תלמיד מצטיין בטכניון שהפך לרוצח
פרג מת בחודש יולי האחרון במתקן הרפואי בכלא בגיל 42, לאחר שהתלונן על כאבים. מערכות גופו של פרג קרסו במפתיע, ורופאים שהוזעקו לטפל בו נאלצו לקבוע את מותו זמן קצר לאחר מכן.
פרג ריצה את עונשו בבית החולים שאושפז בו בשנת 2020, ולאורך השנים האחרונות סבל מנפילות בריאותיות רבות, אם בנפשו ואם בגופו לאחר שאסירים ניסו לפגוע בו בכלא בו הוחזק לפני שהוחלט לאשפזו במוסד סגור.
הוא נולד בעיר רחובות לפרחיה ואשר. בצעירותו הוא נחשב לגאון במדעים, וב-1999 החל בקריירה האקדמית שלו בלימודי תואר ראשון בפיזיקה והנדסת חשמל בטכניון. ב-2007 הוא החל את לימודי התואר השני ועבד כמתרגל. פרג היה סטודנט מצטיין ואהוב על הסטודנטים והמרצים שלו, שחזו לו עתיד מזהיר. "הוא היה גאון ברמות מטורפות", סיפר בעבר חברו ללימודים בראיון ל-mako.
בסוף 2007 עזב פרג את ישראל וטס לארגנטינה, שם התיישב במנדוסה. במהלך 12 השנים שבהן התגורר שם הוא הקפיד לשמור על קשר עם אמו ודודתו, שתמכו בו כספית וסייעו לו להקים חמש חברות שונות שהפעילו מסעדות ועסקים בתחום המזון והרכב. אלא שלמרות פעילותו העסקית הענפה הסתבך פרג בחובות כבדים. על פי דיווחים בתקשורת המקומית, פרג תכנן לבנות פרויקט גרנדיוזי של מגרשי כדורגל מלאכותיים להשכרה, אבל בגלל בעיות שהתגלו בהתנהלות שלו עם ארכיטקטים שעבד איתם, העניין נכשל.
בינואר 2019 הגיעו לבקר את פרג אמו, פרחיה סרוסי בת ה-63, שעבדה בסניף מס הכנסה ברחובות, ואחותה, לילי פרג (54), ד"ר למיקרוביולוגיה המתגוררת באוסטרליה. שלושה ימים לאחר הגיען ניגש פרג לתחנת המשטרה המקומית ודיווח על היעלמותן. פרג נעצר לחקירה, שם טען כי השתיים ביקרו בביתו ולאחר מכן הוא ליווה אותן אל תחנת אוטובוס, בדרך חזרה אל הדירה ששכרו. הוא שוחרר בשל חוסר ראיות. "יש פה גנבים ופושעים, והמשטרה לא עושה כלום", טען בערוץ מקומי לאחר השחרור.
חוקרי המשטרה שחזרו את השעות האחרונות של האחיות, מה שהוביל לכך שזמן קצר לפני שנעלמו עקבותיהן הן נראו הולכות יחד עם פרג לבית העלמין. פרג הוזמן לחקירה פעם נוספת, ונעצר לאחר שכתם דם של אחת האחיות נמצא על חולצה שלו. ב-28 בינואר נערך חיפוש נוסף באזור בשיתוף יחידת החילוץ וההצלה של מנדוסה, אז אותרו גופותיהן של השתיים בפינת החצר של פרג, בעומק של כמטר וחצי. "הוא עמד לידנו כמטר מתלולית החצץ שתחתיה קבר אותן, הסתכל לנו בעיניים – וכאילו כלום", כתב קרוב משפחה לאחר החשיפה הקשה.
במהלך משפטו יצר פרג לא מעט פרובוקציות ושיגע את שלטונות החוק בבקשות הזויות. כך, לדוגמה, במהלך אחד הדיונים בעניין הארכת מעצרו הוא פנה לשופט, וביקש לראות את גופת אמו. במקרה נוסף הוא ביקש מהשוטרים להביא לתאו כמה מחתוליו כדי "שיארחו לו לחברה". כשהתבקש להזדהות בבית המשפט ענה כי שמו הוא Floda Reltih (אדולף היטלר בהיפוך) ובאחד הדיונים הוא עשה את צרכיו בעת שישב על דוכן הנאשמים.
השופט הפדרלי פדריקו מרטינז דחה את בקשת פרקליטיו של פרג לאשפוזו בבית חולים פסיכיאטרי, וקבע כי הוא יישאר במעצר בבית הכלא. חוות דעת פסיכיאטרית שנערכה סמוך להחלטה קבעה כי פרג סובל מהזנחה עצמית קשה, אילמות סלקטיבית וחי תחת מחשבות לא הגיוניות. "הוא סובל מפרנויה שמסכנת את חייו וקיים סיכוי גבוה שיפגע בעצמו", נכתב בדוח. מנגד, התובעת במשפט, קלאודיה ריוס, טענה כי פרג הוא אדם שפוי ולא חולה נפש ולכן עליו לעמוד לדין.
לבסוף, לאחר שסבל מהצקות חוזרות ונשנות בכלא ואירועים יוצאי דופן, פרג הועבר לבית החולים הפסיכיאטרי "סאוסה", ושנתיים וחצי לאחר הרצח, נפתח משפטו של הישראלי בארגנטינה. במהלך אחד הדיונים עלו על דוכן העדים שני פסיכיאטרים, רופא ופסיכולוג שהצהירו כי פרג "מודע למעשיו ומחובר למציאות". בתום שבוע של דיונים קבע חבר המושבעים כי פרג ירצה עונש של מאסר עולם. "המשטרה והפרקליטות שתלו את הגופות בבית שלי. אני לא מאמין שאמא שלי מתה, ועד שלא אראה את גופתה לא אאמין לזה", טען הנאשם בדיון לפני הקראת גזר הדין.
עד הלילה שבו נקבע מותו אושפז פרג כאמור בבית חולים פסיכיאטרי, שם הוא ריצה את עונשו עד להחלטה אחרת של בית המשפט. במרץ של השנה שעברה חשף עורך דינו כי את ימיו הוא מבלה במיטה, "שוכב ולא עושה כלום". עוד הוא ציין כי מצבו משתפר, ויש לו בת זוג בשם ורוניקה, גם היא סובלת מהפרעה נפשית, שמעוניינת להביא איתו ילד לעולם. "לפרג אין תרופה", העיד אז עורך דינו.