תעלומה אופפת בימים האחרונים את מותו של אזרח הישראלי בשם דן קצויו, שמת בראשית השבוע בכלא בפרו בנסיבות שטרם הובררו. קוצויו, כך לטענת הנהלת הכלא, שיחק כדורגל ולפתע צנח ומת. בני משפחתו בישראל טוענים שהיה אדם בריא לחלוטין ומותו תמוה ביותר ולא קשור לבריאותו, אלא לתנאים שבהם הוחזק וליחס שקיבל מהסוהרים.

קצויו בן 52 במותו, גרוש ואב לשלושה ילדים, בהם לוחם ביחידה מובחרת, נעצר בפרו בשנת 2002 על גבול פרו-קולומביה עם מזוודה שהכילה כעשרה ק"ג קוקאין. הוא נדון ל-10 שנות מאסר בפועל והיה אמור להשתחרר מהכלא בשנת 2012 , אך לדברי בני משפחתו שעות ספורות לפני שחרורו חוקרי משטרה מהבירה לימה הגיעו לבית הכלא לוריגאנצ'ו וטענו שהוא חשוד בשוד ורצח של קשישה זקנה. קצויו הכחיש את החשדות נגדו אך בית המשפט הרשיע אותו והוא נידון ל-30 שנות מאסר בפועל.

בני משפחתו מנסים לגייס כעת סכום של 25 אלף דולר כדי להביאו לקבורה בישראל ובאים בטענות למשרד החוץ שלדבריהם לא מסייע להם. "הם לא עושים מספיק לסייע לנו להביא את הגופה לישראל. אנחנו כבר לא מדברים שבקושי אנשי השגרירות בלימה ביקרו אותו לאורך השנים", אומרת גרושתו, "דן היה אדם בריא לחלוטין, לא היו לו שום בעיות בריאותיות. התאמן בכלא. אנחנו לא סומכים על הנהלת הכלא ועושים הכול כדי להביא את גופתו לישראל ולנתח אותה כדי לדעת את האמת. התנאים בכלא הזה והיחס הוא מחפיר".

קוצויו הוא האסיר הישראלי השלישי שמת בשנים האחרונות בבית כלא בפרו. אחד מהם, צחי מועלם (30) ז"ל, שהיה שפוט ל-20 שנות מאסר בגין סחר בקוקאין, מת בשנה שעברה מנגיף הקורונה.


בבתי הכלא בפרו מוחזקים נכון להיום שמונה אסירים ישראליים רובם נשפטו על עבירות של סחר בסמים מפרו לישראל או בתוך המדינה. השלטונות בפרו החמירו בשנים האחרונות את העונש על עברייני סמים בכדי להרתיע אחרים מלעסוק בסחר והברחות קוקאין לישראל ולאירופה.

"זה אסיר ישראלי שלישי שמת בבתי הכלא בפרו בגלל יחס מחפיר. מפלים אותנו לרעה לעומת אסירים מקומיים. אנשי משרד החוץ לא מבקרים אותנו כמעט. לא מתייחסים לטענות שלנו", טוען, אחד האסירים המרצה 22 שנות מאסר בכלא מתוך 30 בגין סחר בסמים, "יש פה איתי אזרחים מברזיל, ניגריה, מקסיקו, מצרים, כמה  פעמים בשנה בוליביה ומדינות באירופה שנציגי השגרירויות שלהם מבקרים אותם כמעט מדי שבוע ודואגים לכל מחסורם: שמיכות, נעליים, בגדים וכלי רחצה, מגבות, ספרים וויטמינים. יש כאלה שמעבירים להם 100 דולר בחודש לכל אסיר. משרד החוץ הישראלי מפקיר אותנו. אנחנו לא מעניינים אותנו מבחינתם שנמות בכלא".

במשרד החוץ טוענים, כי על פי הנהלים הם מבקרים פעם בשנה את כל האסירים בפרו ומסייעים להם תחת מגבלות החוק של המדינה ואינם מתערבים בהליכים משפטיים אלא מגישים סיוע הומינטארי. בנוגע לטענות בני משפחת קוציו נאמר, כי משרד החוץ נמצא בקשר עם המשפחה והחלו בהליכי העברת הגופה לישראל.