מלך מרוקו, מוחמד השישי, החליט לאחרונה שלא להעניק חנינה לעבריין הישראלי גולן אביטן ולאשתו מירי, העצורים בכלא עוקשא שבקזבלנקה, לאחר שנעצרו בסוף השנה שעברה בגין זיוף מסמכים שסייעו להם לקבל דרכונים מרוקאים ואזרחות מקומית בניגוד לחוק ושלא על פי הנהלים. 

בשבועיים האחרונים החליט מלך מרוקו להעניק חנינה לכ-5,700 אסירים השפוטים לתקופות קצרות בעקבות התפשטות נגיף הקורונה וכדי להקל על תנאי הכליאה בבתי הכלא במדינה. נכון להיום, 11 אסירים אובחנו כחולי קורונה בכלא בו עצור אביטן, כמו גם מנהל הכלא ועוד חמישה סוהרים.

בנוסף, בעקבות התפשטות הנגיף במדינה בכלל ובבתי הכלא בפרט, הוחלט שגולן ורעייתו לא יזכו לביקורים כמו שאר אלפי האסירים במדינה, ומדי פעם הם זוכים לשיחת טלפון מקרוביהם.

"אם גולן לא היה מבוקש גם על ידי ישראל וגם על ידי האינטרפול על שלושה מעשי הרצח שבהם הוא מואשם בישראל, המלך היה מעניק לו חנינה וכנראה גם לאשתו", מספר גורם בכיר בקהילה היהודית במרוקו, "אסירים במרוקו שוחררו לאחרונה על עבירות הרבה יותר חמורות משלו. עד לפני מעצרו, גולן היה מקושר לכל מיני גורמים בשלטון והם היו מסייעים לשחרר אותו אם הוא לא מבוקש בישראל".

כזכור, אביטן תושב אשדוד, מואשם כמי שסיפק את השלטים ששימשו להפעלת המטענים רבי העוצמה שהתפוצצו בעסק להמרת כספים ברחוב בן יהודה בשנת 2003 בתל אביב. בפיגוע הפלילי ההוא נהרגו שלושה בני אדם וכ-20  אנשים נפצעו בדרגות שונות, כשמשטרת ישראל חשדה אז שהיעד לחיסול היה זאב רוזנשטיין, אויבו המר של העבריין יצחק אברג'ל. רוזנשטיין עצמו ניצל כזכור מהפיצוץ.

אלא שלפני כשש שנים חלה התפתחות דרמטית בפרשה כאשר המשטרה גייסה כמה עדי מדינה במסגרת תיק 512' שהוביל למעצרם של בכירי עולם הפשע בישראל, כולל יצחק אברג'ל וחייליו הבכירים.

זאב רוזנשטיין, ארכיון (צילום: פלאש 90 יוסי זליגר)
החשד: אביטן היה מעורב בנסיון החיסול של זאב רוזנשטיין|צילום: פלאש 90 יוסי זליגר

אביטן עצמו, שנחשד שבאותה תקופה היה מקורב לאברג'ל והואשם בשלושה מקרי רצח, שוחרר למעצר בית עם אזיק אלקטרוני שהוצמד לרגלו, זאת לאחר שהוא ומקורביו הפקידו בבית המשפט ערבות של 11 מיליון שקלים.

אלא שלא ערבות ולא מקורבים, ולפני כשנתיים נמלט אביטן מישראל באמצעות יאכטה לקפריסין לאחר שהמיס את האזיק על רגלו, ומשם נמלט למרוקו שלה כאמור אין הסכמי הסגרה עם ישראל. בעקבות בריחתו, מימשה המדינה את הערבויות של גולן, חבריו ובני משפחתו וחילטה את הכסף.

"הטעות של גולן ושל אשתו הייתה שהם פנו לעבריינים ישראליים שהקימו רשת גדולה לזיוף מסמכים ודרכה השיגו דרכונים ואזרחות מקומית. אם הם היו פונים לרשויות בצורה חוקית ומחכים שלושה חודשים לכל היותר - הם לא היו נעצרים והיו מסתובבים חופשי במדינה. גולן פשוט עשה את כל הטעויות האפשריות", מספר אותו גורם בקהילה היהודית במדינה.

כך או כך, משטרת ישראל הוציאה נגד אביטן צו מעצר בינלאומי, אך מכיוון שלישראל ומרוקו אין הסכמי הסגרה - לא ניתן היה להעבירו לישראל להמשך ריצוי עונשו, ולפני כשמונה חודשים כאמור, נעצר אביטן בבית כנסת מקומי על ידי שוטרים חשאיים בגין זיוף מסמכים והוגש נגדו כתב אישום. אשתו מירי, שטסה לפני כמה חודשים לבקרו במרוקו, נעצרה גם היא מיד כשנחתה בשדה התעופה.

נגד השניים הוגש כתב אישום חמור, אבל הם טרם נשפטו, ולפי מקורביהם הם מוחזקים בתנאים קשים מאוד. החלטתו של המלך שלא לתת לאביטן חנינה היא חלק ממדיניות המשטר במרוקו שלא רוצה שעבריינים מבוקשים ונמלטים ישהו בה וייפגעו בתדמיתה, ובמידה ואביטן יישפט לאחר סיום מאסרו הוא כנראה יגורש מהמדינה ומשם יועבר דרך מדינה נוספת לישראל.