"קשה לתאר את התלות של אנשים שמכורים לאופיאטים או את הכאב שכרוך בתהליך הגמילה", מספרת ד"ר אנה למבקה, מומחית לפסיכיאטריה ומרצה בחוג למדעי ההתנהגות בפקולטה לרפואה באוניברסיטת סטנפורד, בראיון שהעניקה לאחרונה ל-LA Times.

"עבור חלק מהמתמודדים, כאבי הגמילה עוצמתיים כל כך שהם מעדיפים למות מאשר להפסיק את השימוש בפרקוסט, מורפין או הרואין. האנשים האלה יעשו הכל כדי למצוא חומרים שיעלימו את הכאבים שלהם, הרבה מעבר לשימוש בסמים. הם יקריבו את העבודות שלהם, את מערכות היחסים שלהם ואפילו את הערכים שלהם. מדובר באנשים שדעתם נחטפה על ידי הסם", מוסיפה למבקה ושופכת אור מצמרר על תופעת ההתמכרות לאופיואידים ודרכם לדיכוי מערכת העצבים המרכזית תוך הפחתת יכולת הגוף להגיב לגירויים.

כבר שנים שאזרחי ארה"ב וקנדה מתמודדים עם בעיות צריכה והתמכרות לסמים אופיאטיים שונים, ומה שהתחיל עם שימוש במשככי כאבים עוצמתיים במרשם רופא, התגלגל לאורך השנים לצריכה של מגוון סמים קשים וקטלניים כמו קראק, קריסטל מת' וכמובן גם הרואין. עכשיו, כך נראה, כל סוגי הסמים האלה פינו את מקומם לסם החזק והנפוץ ביותר היום ברחובות צפון אמריקה – הפנטניל.

פנטניל, חשוב לצלול למהות ההתמכרות, הוא סם אופיאטי סינטטי המשמש בתור משכך כאבים. רבים הכירו אותו לראשונה בישראל במהלך מבצע "צוק איתן", כאשר חיל הרפואה התחיל להשתמש בו בתצורה של כדורי מציצה. לפנטניל יכולת גבוהה מאוד לחדור את מערכת העצבים המרכזית ולהיצמד אל קולטני הכאב בגוף, ומעבר לזה - מומחים טוענים כי הוא חזק פי 1,000 ממורפין.

למבקה מסבירה כי פנטניל הפך לתחליף האידיאלי עבור תרופות מרשם וסמים אחרים בגלל תהליך ההפקה הקל שלו. "זה פשוט מאוד: זול יותר לארגוני פשע להפיק פנטניל לא חוקי במעבדות ולמכור אותו לצרכנים מאשר להפיק הרואין", היא מספרת. "באופן עקרוני, הרי מדובר בתרופה סינטטית לחלוטין, זאת בניגוד להרואין שמופק לרוב מצמחי פרג במזרח הרחוק או דברום אמריקה".

ואכן, נראה שבעשור האחרון מעבדות לא חוקיות שמפיקות את הסם צצות בכל מקום, והצריכה שלו עלתה במידה דרסטית, מה שהוביל ממשלות ברחבי העולם להכיסנ לכוננות שיא מהמגיפה הכי מפחידה היום בעולם אחרי הקורונה. 

בין מקסיקו לסין

הפופולריות והשיווק של פנטניל צברו תאוצה בשנים האחרונות בעיקר בגלל קרטלי הסמים המקסיקניים, וכיום, כמעט כל ארגוני הפשע הגדולים במדינה הלטינית מפיקים או משווקים את הסם הסינטטי, כולל קרטל סינלואה (אותו הנהיג עד לאחרונה חואקין "אל צ'אפו" גוזמן) וגם קרטל חליסקו נואבה חנרסיון (בהנהגתו של "אל מנצ'ו" סרבנטס).

משפחות הפשע האלה, ששולטות על שניים מארוגני הפשע המסוכנים והעשירים באמריקה, מציפות את הסם הממכר ברחבי ארה"ב, קנדה, בריטניה, גרמניה ואפילו אוסטרליה. את הכל הם עושים בעזרתם של כמה עבריינים נוספים, וזה לא משנה אם אותם עבריינים מדברים ספרדית, אנגלית או סינית.

מומחים מסבירים כי אמנם הקרטלים במקסיקו משווקים את הפנטניל ברחבי הגלובוס, אבל חשוב לזכור שארגוני הפשע הסיניים, הם אלו שמספקים להם את החומרים הרלוונטיים בשביל להפיק את הסם הסינטטי. למעשה, חלק מאותם ארגוני פשע לטיניים רוכשים את מרבית "סחורה" שלהם ממפעלים גדולים בעיר ווהאן – זו שהתפרסמה בתחילת השנה כשהפכה למוקד ההתפרצות העולמי של נגיף הקורונה.

בכירים ברשויות האכיפה האמריקאיות מספרים כי בין האנשים הבולטים ביותר בתחום שיווק החומרים הכימיים למעבדות הסמים במקסיקו נמצא  פוג'ינג זאהנג, מנכ"ל תאגיד Qinsheng Pharmaceutical.

זאהנג נולד בשנת 1983 ועל פניו מדובר באיש עסקים לגיטימי שאחראי על אחת מחברות הפרמקולוגיה הגדולות שפועלות בשגנחאי. למרות זאת, הוא כבר הספיק להיכנס בין הכוונות של משרד המשפטים בארה"ב לאחר שהתעורר חשד כי הוא מייצא לעולם עשרות מיליוני דגימות של כימיקלים מהן ניתן להפיק פנטניל במעבדות לא חוקיות.

על פי גורם בפרקליטות מדינת אוהיו, אחת המדינות שנפגעה בצורה הקשה ביותר מהברחות הפנטניל אל שטחי ארה"ב, התאגיד של זאהנג אמנם פועל באופן חוקי – אבל הוא מהווה כיסוי לפעילות העבריינית של איש העסקים הסיני. "כל המטרה שלו היא ליצור ולתחזק תשתית לסחור בסמים ולהפיץ אותם", טען אותו גורם בריאיון לאתר Infobae. "המומחיות שלהם היא ייצור והפצה מאסיבית של כמה סוגים של סמים סינטטיים - ביניהם גם פנטניל".

זאהנג, כך על פי החשד, עומד בראשן של כמה חברות שמפיצות סמים כימיים וחומרים להפקתן ברחבי העולם – חלקן אפילו מפעילות אתרי אינטרנט לגיטימיים, כביכול, מהם ניתן לרכוש את החומרים, ועל פי הדיווחים, באתרי אינטרנט של איש העסקים ניתן לקבל שירות ביותר מ-30 שפות. אנחנו משים לעצמנו לנחש שגם עברית מככבת שם.

 

הרואין (צילום: one photo, Shutterstock)
"על רשויות האכיפה להמשיך ולפעול לאיתור אותם משלוחי ענק של הרואין ופנטניל"|צילום: one photo, Shutterstock

דו"ח שפורסם לא מזמן על ידי ועדת הביקורת לביטחון כלכלי של הקונגרס האמריקאי תיאר את המעורבות של עבריינים סינים בהצפת רחובות ארה"ב בפנטניל: "סין היא ספקית הפנטניל הגדולה ביותר בארה"ב, מקסיקו וקנדה", נכתב בדו"ח. "היות ושירותי הבריאות המקומיים בקושי משתמשים במשכך הכאבים רב העוצמה, הרשויות כמעט ולא מפקחות על כמות הייצור של הסם הסינטטי. קרטלי הסמים במקסיקו זיהו את המגמה, וכעת מנצלים אותה בשביל לקנות ולהפיק כמות אדירה של פנטניל לצורך הברחה אל תוך ארה"ב".

לעצור את המעבדות, לא את הצרכנים

מומחים רבים מצביעים על כך שצריכת הפנטניל בארה"ב לא הגיעה משום מקום, ולמעשה התפתחה בין היתר כתוצאה מקלות הדעת שבה רופאים אמריקאיים מספקים למטופלים שלהם מרשמים למשככי כאבים רבי עוצמה – וכאן נשאלת השאלה: מה עוד אפשר לעשות להתמודד עם המגפה הזאת. "בשביל להתגבר על בעיית הפנטניל ברחובות ארה"ב, עלינו לפתור את בעיית האופיאטים באופן כללי", מסבירה ד"ר למבקה. "לשירותי הרפואה שלנו יש נטייה לספק לאנשים מרשמים למשככי כאבים חזקים יתר על המידה ופיקוח על הנושא עשוי לסייע להתמודד עם המגפה", היא אומרת, אבל מצד שני מבינה שזה לא יפתור את הבעיה לחלוטין.

"מחקרים רבים מצביעים על כך שככל שעוברות השנים, פחות ופחות אנשים מתים כתוצאה מצריכה של סמים אופיאטים כמו הרואין. למרות זאת, על רשויות האכיפה להמשיך ולפעול לאיתור אותם משלוחי ענק של הרואין ופנטניל מסין אל מקסיקו ובכלל, זאת על מנת לצמצמם את הזמינות שלהם ברחובות".

לטענתה של ד"ר למבקה, השלב הבא באמת יצריך פעולה נרחבת של רשויות החוק – לא לעצור את הצרכנים, אלא לשתק את רשתות הסחר והמעבדות באשר הן. אז איך מטפלים במגיפה הסינית בעידן הקורונה? בדיוק כמו הווירוס שהפך את העולם, לפנטניל אין באמת פתרון בעתיד הנראה לעין, והוא ימשיך לגבות את חייהם של עשרות אלפי אמריקאיים מדי שנה.