בשבוע שעבר בשעת לילה מאוחרת הגיעו שני גברים עם משאית גדולה לסופרמרקט גדול באחד מיישובי השפלה. עם הגעתם למקום הם פרקו מתוך המשאית עשרות שקים מלאים במטבעות של עשרה שקלים מזויפים, הכניסו אותם לסופרמרקט ועזבו את המקום. כמה שעות לאחר מכן, עם פתיחת המקום, אותו כסף מזויף הועבר ללקוחות כעודף מבלי שידעו שמדובר במטבעות שממנים ארגון פשע מהגדולים והמסוכנים בישראל. זאת מאחר ובעל הסופר העביר לראש הארגון כ-50 אלף שקל בתמורה למטבעות.

לא מדובר במקרה בודד. שכן אם ניגשתם לסופר השכונתי, לירקן, לפיצוציה או לעשות קניות בשוק וקיבלתם עודף בדמות מטבעות של עשרה שקלים – יכול להיות שבאותו רגע מימנתם את פעילותם של ארגוני הפשע בישראל. "הרווחתי 100 אלף שקל מקנייה של מטבעות מזויפים", הסביר בעל חנות מזון גדולה במרכז הארץ, "זה לא כמו שטרות, אף אחד לא בודק אם הוא מזויף זה עובר בלי בעיה. כולם מרוויחים".

עלות ייצור מטבע של עשרה שקלים נעה בין שקל אחד לשניים לכל היותר, בעוד מטבע מזויף נמכר בחמישה שקלים לבעלי עסקים. "בהערכה זהירה מדובר בחצי מיליארד שקל בשנה שמועבר לארגוני פשע", הסביר קצין משטרה, "הרווחים פה מטורפים". במשטרה מעריכים כי מקורו של חלק גדול מייצור המטבעות בארץ הוא ברמלה, לוד, אשדוד, אשקלון, ובאזור חיפה והקריות – אך לא רק. בשנה האחרונה עבריינים פלסטינים, שחלקם מבוקשים על ידי משטרת ישראל, הקימו עשרות מחרטות בשטחי הרשות. את התוצר הם מוכרים לעסקים מקומיים ומבריחים לארץ בדפנות של משאיות וכלי רכב.

מטבעות מזויפים (צילום: דוברות המשטרה)
מטבעות מזויפים|צילום: דוברות המשטרה

"הצלחנו לנתק את צינורות החמצן הכלכליים של העבריינים בהרבה תחומים, אבל לא בהפצת מטבעות מזויפים. זה כמעט בלי אפשרי", הודה קצין משטרה בכיר, "השוק מוצף בהם. אנחנו מצליחים מדי פעם לסכל את הייצור, אבל חלק מהמחרטות פועלות בשטחי הרשות הפלסטינית ושם אין לנו שליטה. עבריינים ובעלי עסקים רוכשים את המטבעות ועושים הרבה כסף".

בשבוע שעבר לדוגמה, בודקי יחידת המעברים במעבר תרקומיא חשפו בתוך מכונית אלפי מטבעות מזויפים בסכום כולל של 28 אלף שקל. על פי החשד הבעלים של הרכב, בעל עסק בכפר כנא בן 56, קנה את המטבעות והתכוון להפיץ אותם ולגרוף לכיסו את הרווח. הוא נעצר והועבר לחקירה בתחנת משטרת קריית גת. "יש עוד מאות כמוהו שנכנסים לשטחי הרשות ורוכשים ישירות את המטבעות מבעלי המחרטות. זה עסק משתלם", הסביר בכיר במשטרה.

לדברי גורם שמעורה בפרטים, ייצור מטבעות של עשרה שקלים והפצתם הפכו לדרך הקלה ביותר עבור עבריינים להרוויח כסף. "יש הרבה מאוד אנשים שרכשו נדל"ן מכירת המטבעות", הסביר עבריין מדרום הארץ, "אנשים עומדים בתור לקנות אותם. אני יכול להגיד על עצמי שהסתדרתי בחיים הרבה יותר ממה שחשבתי בזכות זה".