שלושה ימים לאחר חיסולו האכזרי של העבריין יצחק מאירי בעיר אמסטלפיין שבצפון הולנד, ונכון להיום למשטרת הולנד עדיין לא ברור מי האנשים שירו במאירי מטווח אפס ונמלטו מהמקום. בינתיים, בארץ, חבריו של מאירי מתקשים לעכל את הבשורה על מותו, וחלק מהם כלל לא ידעו כי הוא מסובך בעולם הפשע. "הרצח שלו תפס אותנו, כל החברים, בהפתעה גמורה. אנחנו עדיין לא מעכלים את זה ומנסים להבין מה בדיוק קרה", מספר ל-mako רב סרן במילואים עופר מנדלוביץ', קצין גולני שלחם לצד מאירי.
כן, מתברר שלפני שבחר בעולם הפשע ההולנדי, מאירי נחשב ללוחם מהולל בסיירת גולני, וחבריו ליחידה, ביניהם מנדלוביץ', מספרים על לוחם אמיץ שהשתתף בעשרות מבצעים סודיים במדינות ערב, אדם שסיכן את חייו כדי להציל אחרים, וכאמור, לאיש מהם לא היה מושג שמאירי הפך למטרה עבור גורמים שונים בעולם הפשע ההולנדי, לכאורה עבריינים וסוחרי סמים טורקים עמם הוא הסתבך בעסקאות שונות.
"יצחק היה לוחם אמיץ שהשתתף במבצעים נועזים וסודיים גם מעבר לגבולות ישראל. הוא הציל את חייהם של לוחמים רבים כשסיכן את חייו למענם. הוא היה חבר אמיתי, לוחם נועז ומהולל. לא ידענו שהיה לו קשר לעולם הפשע או שמישהו ניסה לפגוע בו", מספר מנדלוביץ'.
מאירי עזב לפני כ-20 שנה את ישראל להולנד, שם עבד בשנים האחרונות כאחראי הכספים של חברת קוסמטיקה שמכרה מוצרים ייחודיים של חברות ישראליות. ביום רביעי האחרון, בשעות הבוקר, הוא יצא מטיפול במרפאת שיניים מקומית, אז רוכב אופנוע לבוש שחורים חלף על פניו, שלף אקדח וירה בו צרור כדורים ונמלט מהמקום. מאירי נפצע אנושות ופונה לבית החולים שם מת מפצעיו.
עדי ראייה שהיו ברחוב בזמן הירי סיפרו לחוקרים כי היורה היה צעיר כבן 20 בגובה 1.80 שלבש חולצה שחורה, ג'ינס שחור וכובע שחור שהסווה את פניו. "הם ירו בו בזמן שהוא דיבר עם כמה אנשים ברחוב", שחזר עד ראייה במהלך חקירתו במשטרה, והחוקרים מעריכים שמדובר ברוצח שכיר שקיבל כסף עבור ביצוע המשימה. בנוסף, במשטרת הולנד טוענים כי בשנים האחרונות היו כמה ניסיונות לחסל את מאירי והוא ניצל פים אחר פעם.
בהולנד התגורר מאירי עם אשתו, מריאנה, ושתי בנותיו, וכעת דורשת מריאנה, יחד עם בני משפחתו המתגוררים בישראל, כי משטרת הולנד תעשה כל מאמץ לאתר ולעצור את האחראים לרצח להעמידם לדין. "אנחנו דורשים מהרשויות בהולנד ובישראל שימצו את הדין עם מי שרצח את יצחק וכן עם שולחיו של אותו רוצח נתעב ושיישבו בכלא לכל ימי חייהם", דורשים בני משפחתו של מאירי. "מחלוקת עסקית, באשר היא, אינה עילה לרצח".
מאירי (56), נולד בכפר שלם שבדרום תל אביב, גדל לאורך כל ילדותו בשכונת מצוקה ובתנאים לא קלים. "למרות הכול, למרות הילדות, הוא החליט להתגייס לסיירת גולני. הוא רצה להיות הכי קרבי שיש, להיות פייטר ולתת את הנשמה עבור המדינה", מספר אחד מחבריו ליחידה.
מאירי התגייס לגולני בפברואר 1984, ולדברי חבריו כולם התחברו אליו מהר מאוד. "היינו חבורה מגובשת של לוחמים שבאו מכל מיני מקומות בארץ. היינו משפחה אחת. 24 שעות ביחד בטוב וברע, והוא היה המאגיסט של היחידה. כולם אהבו והעריצו אותו. לוחם נועז וחבר נדיר", מספרים חבריו.
אחרי שירות קרבי שכלל גיחות למדינות כמו סוריה ולבנון, ואחרי שניסה את מזלו בארץ, עבד כמציל בחוף "מציצים" וכמאבטח אישים, מאירי עזב את ישראל אחרי שהכיר את מריאנה, צעירה הולנדית שהתנדבה באחד הקיבוצים ויחד איתה עבר להתגורר בהולנד, שם נולדו להם שתי בנות, ואחרי שנים ארוכות מעבר לים, הקשר שלו עם חבריו לפלוגה בסיירת גולני הלך ודעך. "אפילו לא ידענו שהוא ישב בכלא ההולנדי", מספר חברו של מאירי. "לא ידענו שהוא הסתבך בזמנו. הייתה תקופה שכל אחד מאיתנו התפזר למקום אחר והתמקד בהקמת משפחה והקשר באופן טבעי הלך ודעך".
לפני מספר שנים הקשר בין הלוחמים בפלוגה חודש בנסיבות מצערות, אחרי שמנדלוביץ' איבד את בנו החייל, סמל ראשון עוז מנדלוביץ', שנהרג במבצע 'צוק איתן'. "כשהבן שלי נהרג באו לנחם אותי הלוחמים בסיירת והקשר התחדש. יצחק הגיע לארץ כמה פעמים, בילינו יחד, ומדי פעם החבר'ה בפלוגה ביקרו אותו בהולנד", נזכרר מנדלוביץ'. "אף אחד לא ידע שהוציא עליו חוזה חיסול או שיש לו קשר לעולם הפשע. חשוב לנו שיכירוו את הצד החיובי והטוב שלו ואת תרומתו לביטחון המדינה".
הפעם האחרונה בה התכתבו השניים הייתה ממש כמה ימים לפני הרצח של מאירי. "כתבתי לו ברכה בוואטסאפ ליום הולדתו ה-56 אותו הוא חגג לא מזמן", מספר מנדלוביץ'. "הוא כמובן הגיב לי וכתב: 'עופר היקר בוקר טוב. תודה רבה על הברכה הנפלאה הזאתי. שמחתי מאוד לקבל אותה...נתראה בקרוב כמה שיותר מהר אוהב אותך בנאדם יקר'. לצערי הרב היום אני מבין שכבר לא אזכה לפגוש אותו שוב".