חוקרי מחלק ההונאה ביחידה המרכזית במשטרת מחוז ירושלים עצרו בימים האחרונים שני חברי רשת הונאה שפעלו בשיטת "העוקץ הרוסי" והונו מעל 60 קורבנות בהיקף של למעלה משלושה מיליון שקל. חברי הרשת התחזו לטכנאים של הוט ובזק, לשוטרים ולעובדים בחברת אשראי ופקידי בנק תוך שהם מנצלים את תמימותם של הקורבנות כדי לרוקן את חשבונות הבנק.
בכמה מקרים הנוכלים השתלטו על הטלפונים הסלולריים של אותם אזרחים לאחר שהונו אותם, ובאמצעותם ביצעו העברות כספים מחשבונות הבנק שלהם לחשבונות אחרים. "הם רוקנו להם חשבונות בנק, תוכניות חיסכון וגנבו כספים מקשישים שהיו זקוקים להם לקניית תרופות, אוכל ולהישרדות היומיומית שלהם", סיפר גורם במשטרה.
יחידת התביעות במשטרת מחוז ירושלים הגישה כתב אישום נגד השניים לבית משפט השלום בעיר בגין עבירות חמורות של עושק בצוותא וגניבה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע, חדירה למחשב, שימוש בכרטיסי אשראי ועבירות נוספות.
ד', אחד מקורבנות העוקץ, קיבל לפני כמה שבועות טלפון מאדם שהתחזה בפניו כטכנאי של חברת הוט. "הוא אמר לי שיש לי תקלות בטלפון ובטלוויזיה שלי. שכדי לתקן את התקלות הוא צריך את מספר כרטיס האשראי שלי. בהמשך גם את מספר חשבון הבנק שלי. הבטיח שיטפל בתקלות אבל אחרי כמה ימים גיליתי שגנבו לי מהחשבון כ-50 אלף שקל. רוקנו לי את החשבון. רק לאחר מכן הבנתי שאותו טכנאי של הוט הוא נוכל שהתחזה והגשתי נגדו תלונה במשטרה".
בשנים האחרונות העוקץ הרוסי הפך להיות לעוקץ משוכלל ומתוחכם, במסגרתו נוכלים דוברים רוסית פונים לקורבנות, עולים מברית המועצות, מתחזים לבעלי תפקידים ועל ידי כך גונבים את כספם. במרבית המקרים חברי הרשת לא נתפסו ואלו שנתפסו היו בודדים. אמנם הוגשו נגדם כתבי אישום אבל העוקץ המשיך והשתכלל.
"זה עוקץ שהתחיל בתקופת משבר הקורונה", מסביר קצין משטרה. "אנשים נפלו למלכודת הזו כמו זבובים. חברי הרשת דוברים את השפה הרוסית וידעו להפחיד קשישים, לספר להם שהופקדו בטעות בחשבונות הבנק שלהם כספים שלא מגיעים להם והם צריכים להחזיר אותם והם האמינו ונעקצו במיליוני שקלים. לא פעם פקידי בנק עולים על העוקץ ומונעים ברגע האחרון העברות כספים לנוכלים, לאחר שנשלחו להם מסמכים מזויפים שלכאורה נראו אמיתיים כדי שלא יחשדו שהם נוכלים, שהכל אמיתי ושהם פקידי בנק".
היו מקרים שבהם נוכלים התחזו לטכנאים של חברת בזק וסיפרו לקורבנות שהם צריכים את פרטי ההתקשרות שלהם כולל קוד סודי של כרטיס אשראי כדי לשדרג להם בבית שירותי טלפון ואינטרנט המגיעים להם בחינם. בידי המשטרה סרטונים המתעדים את הנוכלים מושכים כספים מכספומטים כשהם משתמשים בכרטיסי אשראי של המתלוננים.