ביום שני האחרון העולם כולו עמד בתדהמה מול התיעוד הקשה שפורסם משדה התעופה בקאבול שבאפגניסטן; תמונות וסרטונים של אלפי אנשים שמנסים להידחף אל תוך מטוסי חילוץ בתקווה להימלט מהמדינה אחרי שכוחות NATO וצבא ארה"ב עזבו את המדינה, ולמעשה התירו לכוחות הטליבאן לתפוס בחזרה את השליטה באפגניסטן.

בחלק מהסרטונים אפשר היה לראות אנשים מנסים לקשור את עצמם לכנפיים של מטוסי חיל האוויר האמריקאי – ובאחד מהם אפילו נראו כמה אנשים נופלים ממנו אחרי המראה (תושבי האזור טענו מאוחר יותר שמדובר בשני נערים בני 16 ו-17). במקרה אחר גם דווח על טיסת חילוץ שנאלצה לנחות במדינה שכנה בעקבות תקלה מערכתית, רק כדי שאנשי הצוות יגלו גופה בחופת גלגלי הנחיתה של מטוס ה-C-17. טרגדיה בלתי נתפסת.

הנסיגה החד-צדדית של צבא ארה"ב מאפגניסטן גררה גל של ביקורת כלפי הממשל האמריקאי – ובייחוד כלפי ג'ו ביידן. בהודעה לתקשורת, הנשיא האמריקאי הודיע שהוא עומד מאחורי החלטתו לצאת מהמדינה העוינת והוסיף: "אין זמן טוב יותר לנסיגה של כוחות אמריקנים. צבא אפגניסטן נכנע ולא מוכן להילחם, צבא ארה"ב לא צריך להילחם במקומו". מנגד, ג'ון קירבי, דובר הפנטגון, התייחס לתמונות הקשות משדה התעופה בקאבול ואמר: "התכוננו להתמודדות לא פשוטה בעזיבה, אך תמונות כאלו הן משהו שאף אחד לא יכול היה לחזות". במקביל, כוחות הטליבאן החלו בקמפיין שכנוע לפיו "החיים יכולים לחזור לשגרה". מיותר לציין שהתושבים המקומיים פחות השתכנעו.

זביהולה מוהג'יד, דובר ארגון הטרור הסוני, הבטיח השבוע כי הטליבאן יאפשר חופש לכלי התקשורת במדינה, יעניק זכויות לנשים ואפילו חנינות לכל אלו ששיתפו פעולה עם כוחות הקואליציה לאורך השנים. "אני מבטיח לקהילה הבינלאומית, כולל לארה"ב, אנחנו לא נפגע באיש", אמר מוהג'יד. "אנחנו לא רוצים אויבים מבפנים וגם לא מבחוץ". בכירים בקהילת הביון הבהירו לאחר מכן כי ההודעה הגיעה בזמן שפעילי הארגון מעמידים פנים שבכוונתם לבסס באפגניסטן ממשלה יציבה. איך הם יממנו ממשלה כזו? פרג. והרבה ממנו.

"ושינגטון והקהילה הבינלאומית התעלמה מתעשיית הסמים באפגניסטן"

מומחים מזהירים שהטליבאן עולה לשלטון באפגניסטן באחת התקופות הטובות ביותר שלו – אחרי שהארגון שלשל לכיסו רווחים של מיליארדי דולרים מתעשיית ההרואין המקומית. עם נסיגת צבא ארה"ב, אפגניסטן נחשבת לאחת ממפיקות האופיום הגדולות ביותר בעולם, וכבר עשרות שנים שארגון הטרור גורף רווחים על הסמים הקשים שמופקים בה. כעת, רבים מעריכים שפעילי הטליבאן ינצלו את הכאוס ששורר במדינה בשביל להעצים את תעשיית הסמים המקומית.

פעילי הטליבאן מעורבים בתעשיית האופיום וההרואין עוד מאמצע שנות ה-90, בתקופה בה עלו לשלטון בפעם הראשונה. מייצוא של אופיום, דרך סחר בסמים, גביית כספי פרוטקשן על מעבדות ועד להברחות ברחבי אסיה, אפריקה, אירופה ואמריקה. בכירים באו"ם מעריכים שרק בין השנים 2018 ו-2019, ארגון הטרור הרוויח 400 מיליון דולר מסחר בסמים. למעשה, תעשיית הסמים המקומית מהווה כ-60% מסך ההכנסות של הטליבאן – או במשפט שהוא כותרת: אפיק ההכנסה העיקרי של הארגון.

תחקיר של ה-BBC העלה כי מרבית גידולי הפרג (הצמח ממנו מפיקים אופיום והרואין) במדינה הם בשטחים תחת חסותם של פעילי הארגון, שבתורם גובים תשלום מהחקלאים בשביל לאפשר בין היתר את פעילות הטרור שלהם ברחבי העולם. למעשה, מומחים סבורים שכך הטליבאן הצליח לממן את ההשתלטות על אפגניסטן לאחר נסיגת הכוחות האמריקאים.

סזאר גודס, ראש מדור הסמים והפשע בקאבול מטעם האו"ם, התייחס לנושא בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס והסביר: "הטליבאן לא רק הסתמך על הכסף מסחר בסמים, אלא גם ימשיך להסתמך עליו בעתיד הקרוב. להערכתו, בכוונתם להגביר את תפוקת האופיום במדינה. יותר אופיום מבטיח יותר סמים, שמבטיחים מחירים אטרקטיביים יותר לצרכנים, וככל הנראה יובילו לזמינות גדולה יותר של החומר".

נתונים סטטיסטיים במדור הסמים והפשע באו"ם מצביעים על כך שבארבע השנים האחרונות, אפגניסטן הובילה את העולם בייצור של אופיום. גם כאשר נגיף הקורונה השתולל ברחבי הגלובוס, גידולי הפרג במדינה עלו בעשרות אחוזים. על פי אותם נתונים, 2017 הייתה השנה בה תפוקת האופיום הייתה הגבוהה ביותר, עם קציר של קרוב ל-10,000 טון ששוויו מוערך בכ-1.4 מיליארד דולר.

ואם כך המצב - ברור לכל שהשמדת תעשיית האופיום האפגנית הייתה אחת המטרות של כוחות הקואליציה. דו"ח של SIGAR (הגוף שמונה על ידי הקונגרס האמריקאי לפקח על בנייתה מחדש של אפגניסטן) פירסם כי בין השנים 2002-2017, הממשל האמריקאי השקיע יותר מ-8.6 מיליארד דולר בפירוק תעשיית הסמים המקומית. אף על פי כן, המשימה הזו התבררה להיות הרבה יותר מורכבת מהצפוי.

ג'וסף ווטל, גנרל לשעבר בצבא ארה"ב, סיפר שתקיפות אוויריות של מעבדות הרואין לא היו יעילות כפי שהם ציפו. מצד אחד הם פגעו בתשתיות ובאפיקי ההכנסה של הארגון, אך מצד שני אותן תקיפות פגעו בחקלאים עניים שהסתמכו על הגידולים הללו בשביל לפרנס את בני משפחותיהם. בסופו של דבר, הן גם עוררו זעם ציבורי גדול שהופנה בעיקר לממשל בקאבול שנתמך על ידי האמריקאים.

בשיחה עם אתר החדשות הבריטי The Sun, בכיר בממשל האמריקאי הגיב בביקורתיות למהלך הזה ואמר: "התוצאה הסופית הייתה שעמדו מנגד ונתנו לטליבאן להפוך לאחד מארגוני הטרור העשירים ביותר בעולם. וושינגטון והקהילה הבינלאומית התעלמה מתעשיית הסמים באפגניסטן ובקרוב מאוד נגלה שהיא התפוצצה".