חוקרי המשטרה בודקים חשד לפיו עבריינים מהנגב והדרום התחזו לחיילים, נכנסו לבתים וכלי רכב ביישובי עוטף עזה ובזזו מתוכם תכשיטים, שעונים, טלפונים, כסף מזומן ופריטים שהיו בתוך המכוניות שלא הועלו באש על ידי המחבלים.
על פי החשד, הגנבים ניצלו את העובדה שבחלק מהיישובים היה כאוס מוחלט לאחר מתקפת הפתע של חמאס. הם הגיעו לשטחים שבחלקם לא הייתה שליטה של הצבא וביצעו את הביזה.
"הם לבשו מדי צה"ל ונכנסו לכמה יישובים ולחניונים שבהם חנו כלי רכב ובזזו רכוש", חשף גורם במשטרה, "יש לנו מידע בעניין ואנחנו מנסים לאתר את החשודים במעשה בין השאר באמצעות ביצוע איכון טלפוני לטלפונים הסלולריים של אותם מעורבים בביזה. הם ניצלו את הבלגן שהיה בשטח ובזזו רכוש של תושבים".
אתמול עצרו חוקרי משטרת מרחב הנגב שני תושבי רהט בחשד שהגיעו עם טנדר לחניון רעים בו נערך פסטיבל נובה ואירע הטבח, וגנבו ציוד של חוגגים מכלי רכבם שננטשט או נשרפו. כפי שחשפנו, כנופיות של גנבי רכב גנבו בין השאר מצברים מכלי רכב, כולל מניידות משטרה ממוגנות, ממירים קטליטיים, מראות, ארנקים ותיקים עם מזומנים ופריטים יקרי ערך. בשבוע שעבר חשפנו שעבריינים בארגוני פשע בזזו אמצעי לחימה של מחבלים בשווי של מיליוני שקלים.
הרשויות מוגבלות בטיפול בתופעה מאחר שאין בחוק הפלילי הוראות ענישה לגבי אזרחים שבזזו רכוש במלחמה אלא רק לגבי חיילים שנקבע שהם עלולים להישלח לעשר שנות מאסר בפועל. אזרחים שבוזזים רכוש יועמדו לדין על עבירה קלה מאוד יחסית - גניבה.
עו"ד מוטי יוסף, שמתמחה בפלילים, טוען כי יש לחוקק חוק שיעניש אזרחים שבוזזים רכוש בזמן מלחמה ולהטיל עונשים כבדים של עד 20 שנות מאסר לפחות כדי להרתיע אנשים מלבזוז רכוש. "בעקבות אירועי ביזה שהיו בבתים של תושבי הצפון במהלך מלחמת לבנון השנייה, הגיש ח"כ סילבן שלום הצעת חוק ביזה, שתחול לא רק על חיילים אלא גם על אזרחי. משום מה, הכנסת לא טרחה להעביר את החוק ולאשר אותו וכך נותרנו בלי חוק ביזה", טוען עו"ד יוסף, "הגנבים מנצלים את זה כי הם יודעים שאם ייתפסו עם רכוש גנוב שבזזו הם יועמדו לדין על עבירה קלה מאוד של גניבה. המצב הקיים מעודד את העבריינים לבצע מעשי ביזה מבלי שייענשו במלוא חומרת הדין".