הם מתחזים לעובדי ניקיון בנתב"ג, מסתובבים עם תגי עובד מזויפים, חלקם לקצינים בכירים באינטרפול, מחזיקים בידיהם דרכונים אירופאים וישראלים ברמת זיוף גבוהה של אנשים שחלקם נפטרו לפני שנים רבות, אחרים מתחזים לחרדים ולאנשי עסקים. באופן מפתיע, למרות המלחמה והמצב הביטחוני המסוכן בעקבותיה, אלפי מסתננים מגיעים לישראל על מנת לעבוד כאן באופן לא חוקי ולשלוח את הכסף למשפחות שהותירו מאחור.

ל-ר', עובד לא חוקי מגיאורגיה, יש אישה ושלושה ילדים שהשאיר בבית. לאחר שהסתננן ארבע פעמים לישראל על מנת להרוויח כסף ולהעביר אותו לגיאורגיה, הוא כבר יודע היכן נקודות התורפה בנתב"ג. "אף אחד לא עזר לי. הסתננתי לבד", הוא מספר.  "יש לי ניסיון בהסתננות לישראל".

על אף הטילים והאזעקות, ר' לא מתרגש מהמלחמה. "ברור שאני פוחד אבל גם בגיאורגיה הייתה מלחמה בזמנו עם הרוסים", הוא נזכר. "אני רגיל לטילים ולאזעקות. פה זה גן עדן. המצב בגיאורגיה קשה מאוד מבחינה כלכלית. עדיף לי להיות בישראל במלחמה ולהרוויח כסף גם אם אני מסכן את החיים שלי".

יונתן יעקובוביץ', מייסד המרכז למדיניות הגירה בישראל, התייחס למקרה של ר' והביע תמיהה  איך הצליח פעם אחר פעם להיכנס לישראל. "המקרה של ר', שהעיד כי הסתנן כבר ארבע פעמים לישראל כי לא נעזר באיש כיוון שהוא יודע לעשות זאת בקלות, משקף את הכישלון המתמשך בטיפול בתופעת ההסתננות, שרק הולכת וגוברת, ואת הצורך הדחוף בטיפול מערכתי", אמר יעקובוביץ'. לדבריו, יש להטיל סנקציות ואכיפה קשה נגד מסתננים סדרתיים כדי למנוע מהם להיכנס בעתיד שוב לישראל.

ד', אזרח אוקראיני, הסתנן לישראל לפני כמה חודשים מהגבול עם ירדן לאחר ששילם לרשת המבריחים הפועלת בשיתוף פעולה עם ארגוני פשע בישראל סכום של 3,000 דולר. הוא מספר כי הסתנן לישראל בימים הראשונים של המלחמה ואין לו כוונה לחזור בקרוב לאוקראינה.

"אני עובד באתרי בנייה ובשיפוצים של בתים בתל אביב. מרוויח 4,500 דולר בחודש. גר עם שותפים בדירה קטנה. שולח הרבה כסף לילדים ולאישה. יש מלחמה באוקראינה ואני לא רוצה שיישארו בלי אוכל. כשסיפרתי לחברים שלי שאני נוסע לעבוד בישראל הם אמרו לי שאני משוגע שאני אחזור הביתה בארון מתים. שיש פה מלחמה ויורים כל יום טילים", תיאר ד', "די מפחיד פה אבל גם באוקראינה עפו עליי טילים מעל הראש וכל יום היו עשרות אזעקות. התרגלתי למציאות המפחידה הזו בישראל. אין לנו מקלט או מיגון בדירה שאני גר בה וכל בום מעיף פה את הקירות אבל מה לעשות? מתרגלים לכל דבר".

גם ל', אזרחית גיאורגית נכנסה לישראל כאשר התחזתה לעובדת ניקיון בנתב"ג. "הילדים שלי התחננו שלא אסע לעבוד בישראל. הם פחדו שיפלו עליי פצצות ויהרגו אותי. הסברתי להם שבלי כסף הם ימותו ברעב ולא יהיה לי איך לממן להם את הלימודים. בגיאורגיה המצב קשה. אבל פה בישראל יש כסף, יש עבודה ומרוויחים בחודש מה שבשנה לא הייתי מרוויחה בטביליסי", סיפרה ל', "אני עובדת בניקיונות של בתים. כשיש אזעקות ופיצוצים אין לי לפעמים לאן לברוח. מפחיד פה בישראל אבל אין לי ברירה".

אכן נראה כי המלחמה בישראל לא מרתיעה את המסתננים מלהגיע ולעבוד בארץ בכל מחיר, גם במחיר שישלמו בחייהם כתוצאה מפגיעת טיל או כטב"ם. חלקם מסתנים לארץ דרך נקודות תורפה בנתב"ג, אחרים באמצעות הגבול הפרוץ עם ירדן ומעט מאוד מצליחים לקפוץ מעל גדר הגבול עם מצרים.

"המצב הכלכלי הקשה בירדן, בטורקיה, בולגריה, גיאורגיה  ובמדינות מזרח אירופה ואפריקה גורם לאלפי אזרחים מהמדינות הללו להסתנן לישראל גם בזמן המלחמה. כדי לעבוד בארץ הם מוכנים לסכן את החיים שלהם", אומר קצין משטרה, "ארגוני הפשע הישראלים מנצלים את זה ויחד עם עבריינים מהפזורה הבדואית בנגב הם מסייעים להבריח אותם לארץ מהגבול הירדני תמורת אלפי דולרים, לעיתים רחוקות גם מהמצרי למרות שזו משימה יותר קשה. מסתננים אחרים נכנסים דרך נתב"ג בשיטות מתוחכמות מאוד. הם גילו פרצות ונקודות תורפה מההסתננויות קודמות שלהם מה שמקל עליהם את הכניסה לארץ".

גם דיינת בבית הדין לביקורת של משמורת שוהים שלא כדין, רוחמה סיני, התייחסה לקלות שבה מסתננים נכנסים לישראל דרך נתב"ג. "בית הדין מוצא לנכון להעיר לרשות האוכלוסין  וההגירה כי המקרה דנן הנוגע להסתננות של זרים דרך נמל התעופה בן גוריון מצטרף למקרים רבים המגיעים לפתחו של בית הדין המעוררים חשש כבד באשר לתקינות מערך ביקורת הגבולות בישראל", אמרה סיני.

על פי נתונים שנחשפו השבוע בוועדת הכנסת לענייני עובדים זרים בראשות ח"כ אלי רביבו, בשנת 2023 נתפסו בנתב"ג 1,643 אזרחים זרים שניסו להסתנן לישראל. בשנת 2024 נתפסו 486. "להערכתי יש בישראל כ-4,000 אזרחים זרים מגיאורגיה, מולדובה, קזחסטן ועוד מדינות נוספות שהסתננו לישראל ועובדים. יש מחסור חמור בכוח אדם ובעלי עסקים מוכנים לשלם הרבה מאוד כסף להעסיק אותם מבלי לדווח לרשויות האכיפה", טוען גורם במשטרה.