גורמים בכירים בשירות בתי הסוהר חוששים מתרחיש אימים לפיו מחבלי נוח'בה של חמאס ישתלטו על אגף בכלא ויקחו סוהרים כבני ערובה. החשש מגיע על רקע מחסור במאות סוהרים בבתי הכלא וזאת עקב מעצרם של כ-3,500 מחבלים במהלך המלחמה.
"התרחיש הזה לא דמיוני. קיים מחסור חמור בסוהרים. אם עד לפני המלחמה מספר האסירים קפץ מ-14,500 ל-16,000 עכשיו הגענו כבר כמעט ל-20,000 באותה מצבת כוח אדם של סוהרים וזה ממש בעייתי. תרחיש של מחבלי נוח'בה או עצירים ביטחוניים שטרם נשפטו שעלולים לחטוף סוהרים ולקחת אותם כבני ערובה עלול להיות מציאותי", הזהיר גורם בכיר בשב"ס, "כבר היום אנחנו לא לוקחים אסירים ביטחוניים לבתי המשפט בגלל מחסור בכוח אדם ויש חשש שהם ישתלטו על סוהרים או יברחו מהפוסטות (משאיות עצורים) המאובטחות".
לדברי גורמים בשב"ס, הם נערכו לכל התרחישים הללו עוד לפני ה-6 באוקטובר, אבל לאחר המלחמה המצב נהיה בלתי נסבל ומי שסובל לא פחות הם אסירים פליליים שנאלצים להצטופף בתאים. האסירים הפליליים זועמים מאוד על המצב הקיים שפוגע בזכויותיהם.
"התקן הוא 14,500 עצורים ואסירים, אנחנו כבר על סף תפוסה מלאה", הדגיש קצין בכיר בשב"ס, "אנחנו מדברים על מחבלים מסוכנים ביותר שאין להם מה להפסיד וכל היום הם מתכננים יחד עם אסירים ביטחוניים איך בורחים מהכלא או איך לוקחים סוהרים כבני ערובה בתמורה לשחרורם. החשש שלי ושל בכירים אחרים בשב"ס שנאבד שליטה על מה שקורה בבתי הכלא והמענה שלנו לאירועים חריגים כמו מרד, התפרעויות באגפים או לקיחת סוהרים כבני ערובה, יהיה באיחור רב כי אין לנו כוח אדם שייתן מענה מיידי".
כך למשל קיים מחסור חמור בלוחמים ביחידת "נחשון", האחראים על ליווי מחבלים, אסירים ביטחוניים ועצירים פליליים מבתי הכלא והמעצר לדיונים בבתי המשפט.
"אנחנו עושים הכול לשכנע את בתי המשפט שהדיונים יתקיימו בווידאו כדי שלא נביא את האסירים לבתי המשפט", הסביר קצין בכיר בשב"ס, "אין לנו מספיק כוח אדם לאבטח את ליווי המחבלים או לשמור על עצירים ואסירים בבתי הכלא. אנחנו על סף קריסה. סוהרים עובדים מסביב לשעון. הם עלולים בתרחיש מסוים להשתלט על סוהרים במהלך הליווי לבתי המשפט, לרצוח אותם ולברוח ולבצע פיגועים באזרחים או באנשי כוחות הביטחון".
בדיון שהיה בשבוע שעבר בוועדה לביטחון לאומי בכנסת יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל התייחס לתרחישים המסוכנים הללו עקב מחסור בכוח אדם בבתי הכלא ולתפוסה המלאה במתקנים של שב"ס. "החשש הגדול שלי הוא מאיבוד שליטה בבתי הסוהר עקב זרם כניסת אסירים. חשוב להיערך לתרחישי קיצון ולספק פתרונות יצירתיים כדי לאפשר להגדיל את יכולת הקליטה בבתי הסוהר", ציין ח"כ פוגל.
ראש ענף כליאה בשב"ס, סגן גונדר אליאסף זכאי, חשף והזהיר בדיון שבקרוב מאוד לא יהיה מקום לקלוט עוד עצורים חדשים עקב מצוקה בכוח אדם. לדבריו, כבר עכשיו יש מחסור בכוח אדם בשמירה על אסירים ועצורים.
"אנחנו קרובים למיצוי מלוא המקומות של אסירים בבתי הסוהר", הזהיר זכאי, "אי אפשר לצופף אסירים עד אין סוף". הוא חשף שמידי שבוע מובאים לבתי הכלא 200 עצורים חדשים. "יש לנו מצוקה של כוח אדם ויצאנו בקמפיין גיוס אגרסיבי", הדגיש זכאי.
לדבריו, בתאים של אגפי אסירים ביטחוניים יש מעל עשרה בתא אחד ובכלא קציעות שבנגב מוחזקים 30 אסירים בתא של 45 מ"ר בלבד. זכאי גילה כי מעל 3,000 אסירים ביטחוניים ישנים על מזרנים ברצפה בהתאם לתקנות החירום שהותקנו בתחילת המלחמה.
בשב"ס יצאו בקמפיין חסר תקדים באתרי אינטרנט וערוצי הטלוויזיה לגיוס סוהרים ולוחמים ליחידת הליווי נחשון, שבו הוצע לכל מתגייס חדש מענק של 70 אלף שקל. כדי למנוע עזיבת סוהרים נקבע שהם יקבלו מענקי "שימור" בסך 50 מיליון שקל.
באחרונה חשפנו ב-mako את העובדה שאסירים ביטחוניים ולעיתים גם פליליים לא מובאים לדיונים בבתי משפט עקב מחסור חמור בכוח אדם ביחידת הליווי נחשון. השופטים מבינים את המצב ומאשרים את בקשות קציני היחידה שהדיונים ייערכו בזום עד שהמצב ישתנה.