אדם איטל, שמרצה ארבעה מאסרי עולם בגין ארבעה תיקי רצח, לא יוכל לקנות מוצרים בקנטינה בגלל שלא שילם את חובו למשפחות הקורבנות. איטל חויב לשלם את הפיצויים על ידי בית המשפט ומאחר שלא שילם בגלל אי יכולת כלכלית תפח החוב לסכום של 1.8 מיליון שקל.

לפני כמה שנים הגיע איטל להסדר עם המרכז לגביית קנסות, לפיו הוא ישלם סכום חודשי שנע בין 500 ל-700 שקל למשפחות הקורבנות אך באחרונה אותו הסדר הסתיים והרוצח נדרש לשלם את מלוא החוב. כצעד ראשון לקראת התשלום הוא אינו יכול לרכוש מוצרי מזון בקנטינת כלא "אשל", אליו הועבר באחרונה בעוד שאחיו אריק, הנאשם בשני תיקי רצח, נותר בכלא "השרון".

"עמדתי בהסדר. הכל עבד פיקס", טען איטל בפני מקורביו, "אלא שבאחרונה ההסדר הופסק מסיבה לא ברורה ורוצים שאשלם סכום מטורף, שאין לי מאיפה להביא. בגלל שאני לא יכול לקנות מוצרי מזון יש ימים שלמים שאני נשאר רעב. אני מוכן לשלם כל חודש סכום מסוים, אבל מאיפה אני אביא עכשיו מיליון שקלים?".

איטל, שמיוצג ע"י עו"ד שנהב אילון, הוא לא העבריין היחיד שנשללו ממנו קנטינות באחרונה בעקבות אי תשלום חוב למשפחות הקורבנות שרצחו או פגעו בהם. מדובר על עשרות אסירים שהמרכז לגביית קנסות דורש שישלמו פיצויים של מיליוני שקלים כפי שקבע בית המשפט – אחרת לא יוכלו לקנות שום מוצר.

עו
עו"ד אילון|צילום: באדיבות המצולמת

"הקנטינה היא החמצן של האסירים. הם קונים בה סיגריות, מוצרי מזון שונים, קפה, ממתקים ועוד. בלעדיה קשה לשרוד בכלא", הסביר ג' אסיר הכלוא בכלא במרכז הארץ.

עורכת הדין אילון: "בתגובה לפגיעה המתמשכת בזכויות האסירים, חשוב להדגיש כי מניעת רכישת מצרכים בסיסיים בקנטינה מהווה ענישה כפולה וחריגה מגזר הדין. מהאסיר, המרצה עונש בתנאי מאסר קשים ממילא, נמנעת הזכות הבסיסית לרכוש מוצרי יסוד בסכומים מינימליים - דבר שמהווה פגיעה נוספת באוכלוסייה מוחלשת זו. למרות החלטה מפורשת של כבוד השופט ארד, המאפשרת הסדר של הפקדה ישירה במרכז המכר, שב"ס מתמהמה בטיפול בנושא. יש לציין כי מדובר בזכות בסיסית שאפילו אסירים ביטחוניים זוכים לה. במידה שהנושא לא יוסדר בימים הקרובים, תוגש עתירת אסיר דחופה לבית המשפט".