היא מגיעה מאוחר הביתה, משוחחת בלחש בנייד, קרירה, נרתעת מהמגע שלך ומשפילה מבט כשאתה פונה אליה. משהו קורה, אתה בטוח - וכדי להסיר ספק מלבך, אתה מחליט לשכור חוקר פרטי שיעקוב אחריה. כעבור יומיים אתה מקבל זימון למשרדו של החוקר וחושכות עיניך: תמונות של אשתך נכנסת עם גבר לא מוכר לחדר במלון, אשתך בביתכם המשותף במיטה עם גבר אחר, אשתך צוחקת, מתחבקת ומתנשקת עם גבר על חוף הים. העדויות ברורות: היא בוגדת בך.
מה עליך לעשות? האם זה יהיה חכם להתעמת איתה ולדרוש במידית גירושים? ממש לא. כלל האצבע בבגידות הוא לא לפעול בפזיזות ומתוך להט הרגע ותאוות הנקם, אלא קודם כל לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני משפחה כדי לקבל ייעוץ משפטי מתאים.
כדי שתהיה מעודכן במה מגיע לך ברגע שנבגדת ומה הכי כדאי לך לעשות, התייעצנו עם עורכי הדין של אתר "משפטי", שהכינו לך מדריך מזורז: עשה ואל תעשה לגבר הנבגד.
אשתך בגדה בך? רוץ לרבני!
בישראל קיימות שתי ערכאות שיפוטיות בעלי סמכות מקבילה בנושא גירושין ונישואין: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. חשוב לדעת, כי קיימים הבדלים משמעותיים בגישות הערכאות, ומתוקף כך ישנה חשיבות רבה לשאלה מי מגיש את התביעה ראשון ובאיזו ערכאה ידון התיק.
ברגע שלמדת על דבר הבגידה, עליך להקדים במרוץ הסמכויות ולפתוח את התיק בהקדם בביה"ד הרבני, לפני אשתך, שכן אם היא תקדים אותך, היא תפנה לביהמ"ש לענייני משפחה - שם עניין הבגידה מקבל התייחסות אחרת, כמו גם הזכאות לזכויות שונות (דבר שיהיה בעוכריך.
לרוב, בית הדין הרבני מעניק משקל כבד יותר לעניין הבגידה מאשר בית משפט לענייני משפחה. יש לציין, כי גירושים בעקבות בגידה לא משפיעים על קביעת המשמורת על הילדים. אשה שבגדה לא בהכרח נחשבת כ"אם רעה", שמוטב יהיה שלא תגדל את ילדיה, ולא מפסידה את זכותה למשמורת. עם זאת, אשה שבגדה עלולה להפסיד את מזונותיה! אבל, הבעל יצטרך להוכיח לבית הדין הרבני, כי האשה אכן בגדה בו.
איך תוכיח שאשתך בגדה בך?
כדי להוכיח בגידה תצטרך להביא בפני ביהמ"ש שני עדים שראו את אשתך מקיימת יחסי מין עם גבר אחר. בעניין זה חשוב להדגיש, כי גם אם אין בנמצא שני עדים שראו את האשה מקיימת יחסי מין מלאים עם גבר שאינו בעלה, עדיין ניתן לשלול ממנה את מזונותיה. די אם תוכיח, כי האשה עשתה מעשה שנקרא בהלכה "מעשה כיעור", כלומר: התנהגות שלא הולמת אשה נשואה, הכוללת, למשל, נשיקות והתגפפויות עם גבר אחר, הליכה עימו ברחוב בידיים משולבות וכו'. קביעה של בית הדין הרבני, כי האשה בצעה "מעשה כיעור", תגרור את הפסד מזונותיה.
מי זכאי למה? קצת על חלוקת הרכוש בין הנבגד לבוגדת
בנקודה זו יש שוני בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. על פי חוק יחסי ממון, המוחל בבתי המשפט לענייני משפחה, בגידה של בן זוג לא פוגעת בזכויות הרכושיות של בן הזוג שבגד. החוק לא מייחס חשיבות לשאלה מיהו הצד שגרם לפירוק הנישואים, וקובע כי הזכויות יחולקו שווה בשווה מלבד במקרים מיוחדים בהם ביהמ"ש יקבע דרך חלוקה אחרת.
בתי הדין הרבניים, לעומת זאת, לא תמיד מחילים את חוק יחסי ממון על אף שהם מחוייבים לעשות כן. בביה"ד הרבני, אם רמי הנבגד יוכיח באופן חד משמעי את בגידת נועה, יישלל חלקה ברכוש. עמדה זו קיבלה חיזוק בפסק דין תקדימי, בביה"ד הרבני הגדול, שם נקבע, כי אישה שבגדה הפסידה את מחצית הרכוש לו הייתה זכאית.
זהירות: אל תפגע לה בפרטיות
נשאלת השאלה, האם בית הדין הרבני יקבל את הראיות שהושגו על ידי החוקר הפרטי? (התמונות, המיילים וכדומה). האמנם "האח הגדול" נמצא בכל מקום, ולפרטיות אין עוד כל ערך? כיום, בעקבות פסיקת בג"ץ, כי לאדם יש זכות לפרטיות ואין לפגוע בה מעבר למידה הראויה, בתי הדין הרבניים מחוייבים לקבל ראיות כשרות בלבד, כלומר: ראיות שלא עוברות על חוק הגנת הפרטיות.
חוק הגנת הפרטיות קובע, כי ראיות שהושגו תוך כדי פגיעה בפרטיות אינן קבילות. אם כך, צילום של האשה בתוך ביתה כאשר היא עירומה, יפסל, שכן הדבר ייחשב לפגיעה בפרטיותה. עם זאת, ראיות שצולמו ברשות הציבור הן כשרות. כך למשל, אם האשה צולמה כשהיא מקיימת יחסי מין עם גבר זר בחוף הים.
ולמרות הכל וחשיבות הזכות לפרטיות, עדיין הוכחת הבגידה קלה יותר בבית הדין הרבני, ואפשרית גם אם אין צילום של האקט המיני עצמו. בית הדין הרבני מוכן להסתפק בראיות נסיבתיות להוכחת מעשה הבגידה: די בכך אם הבעל יוכיח, למשל, שאשתו נכנסה לדירה של גבר אחר בלילה, הייתה איתו לבד שם ולא יצאה ממנה עד יום המחרת.
מותר לעקוב אחריה על בסיס חשש לבגידה?
שים לב: צילום אשתך ברשות הפרטית שלה, עיון במיילים אישיים והקלטת שיחות שהתנהלו בינה לבין המאהב - ללא הסכמה של אף אחד מהצדדים - מעמידים אותך בפני חשש לפתיחת תיק פלילי כנגדך, בחשד לביצוע עבירות פליליות. בין היתר, בעבירות בניגוד לחוק האזנות סתר, וחוק הגנת הפרטיות.
בפרשה שנדונה בביהמ"ש העליון (פרשת אדלר), האישה נכנסה לבית המשותף בו התגורר הבעל בנפרד ולקחה מסמכים אישיים לשימושה בהליך המשפטי. ביהמ"ש קבע, התנהגות זו מהווה פגיעה בפרטיות והרשיע את האישה בעבירה על פי חוק הפרטיות. על כן, דע והיזהר! מעשים כמו ציטוט מתכתובת במייל, העתקת שיחות ארוטיות מהמחשב האישי וכדומה, יכולים להיחשב, בתנאים מסויימים, כעבירה פלילית שחושפת את הבעל לסכנת הרשעה בשל עבירה פלילית. כל זאת, גם אם תטען, כי:"בסך הכל רציתי להוכיח שאשתי בוגדת בי!".
לסיכום: עדיף להיות קר ושקול מאשר זועם ונמהר
לאור האמור, ניתן לומר כי תיטיב לעשות אם תקדים להגיש את תביעתך לגירושים בעילה של בגידת אשתך לביה"ד הרבני. אם האישה תתנגד לגירושים ואתה תצליח להוכיח את בגידתה באופן ממשי, בית הדין יוכל לתת פס"ד המחייב אותה להתגרש (בניגוד, אגב, לגבר הבוגד באישה).
אז אם האשה בגדה בך, או שיש לך חשדות רציניים שמדובר בבגידה, כלכל היטב את צעדיך, ואל תתפתה לרוץ לספר לחבר'ה או להקשיב לכל מיני עצות שעלולות להתברר כעצות אחיתופל. לך להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום, אשר יסביר לך מהן זכויותיך, לאיזו ערכאה כדאי לך לפנות והיכן אתה עומד. כך, תוכל לקבל את המקסימום שמגיע לך, ולמזער את נזקי הפרידה והבגידה הכואבת.
איילת מצויינים הינה עו"ד מצוות מומחי פורטל משפטי ועורכי דין.
סייעה בהכנת הכתבה עו"ד אורנית אבני-גורטלר.
רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד.