נלחמים בסוחרי סמים בקולומביה (צילום: Piero Pomponi, GettyImages IL)
בשדה ירוק, על גבעה תלולה, נלחמים סוחרי סמים בחיילים. סצנה קולומביאנית שגרתית|צילום: Piero Pomponi, GettyImages IL

יש מדינות בעולם שאמנם לא מוקפות במיליארד ערבים, אין אצלם 30 יום מילואים בשנה, והמס על הדלק שם לא מגיע ל-60 אחוז, אבל בכל זאת, לא תאמינו כמה קשה לשרוד שם. לא, אנחנו לא הולכים לפרט לכם כמה זוועתיים החיים באפגניסטן, מוגדישו או כל מקום אחר שלא מתחיל בו יום בלי מכונית תופת – הרי גם ככה אין לכם סיכוי להגיע למקומות האלה (הגולש רון בן ישי יכול להתעלם מההערה האחרונה). בחרנו בקפידה כמה נקודות חמות על הגלובוס, שתוכלו להיכנס אליהן עם דרכון ישראלי ולקחת חלק בריאליטי האמיתי של "הישרדות".

סווזילנד, אפריקה

מיליון תושבי סווזילנד יכולים אולי להסכים עם משפט קטן מהספר "מועדון קרב" של צ'אק פלאניוק: "ככל שעובר מספיק זמן, סיכויי ההישרדות של כולם צונחים לאפס". מאז זכו הסווזים לעצמאות -68' במדינה הקטנה בדרום אפריקה, תוחלת החיים הלכה והתקצרה, ועומדת כיום על גיל ממוצע של 32. בסווזילנד אם אתה לא מת מהרעב, מהשחפת, מהשגעונות של הדיקטטור המקומי, או מנחש הממבה השחורה הנפוץ במדינה – האיידס כבר יהרוג אותך.

סווזילנד (צילום: Elzbieta Sekowska, Istock)
חבר'ה, קלטתי שם מישהו בן 40. מי רוצה להיכנס בו ראשון?|צילום: Elzbieta Sekowska, Istock

יותר מ-30 אחוז מהבוגרים (20 אחוז מכלל האוכלוסייה) במדינה חולים או נשאי איידס, וממקמים את סווזילנד בראש טבלת המדינות הסובלות מהמחלה חשוכת המרפא. כמובן שעל תרופות קוקטייל כמעט שאין מה לדבר, לא בבירה ולא בכפרים, על רקע העובדה ש-40 אחוז מהתושבים מובטלים, והיתר מרוויחים דולר ליום. כך שמה שנותר לסווזי המומצע לעשות כדי להעביר את הזמן זה ילדים. קצת לפני שאחוזי הנשים ההרות החולות במדינה הגיעו ל-40 אחוזים, החליט המלך מסוואטי לאסור על קיום יחסי מין במטרה לעצור את התפשטות האיידס, ונשים אולצו להסתובב עם גלימה עליה נכתב "אל תיגע בי". לפני חמש שנים בוטל החוק ותקופת היובש נשברה לאחר שמסוואטי עצמו לא הצליח לעמוד בתקנות, והשמחה חזרה לבקתות הקש במדינה.

קולומביה

במקום בו גרם קוקאין עולה פחות מארוחה במקדונלדס, מתפתחת קרקע פוריה לגידולי שדות הקוקה ומלחמות השליטה עליהם. 17 אלף נרצחים ו-500 חטופים בשנה, הם רק ניצבים בהומאז' הקולומביאני שנערך כל שנה לסרט "פני צלקת" - או אם תרצו, הם רק הוצאות בלאי של תעשייה שאחראית לכמעט 90 אחוז מאספקת הקוקאין בעולם.

בעשרים השנים האחרונות מנהלת ממשלת קולומביה מלחמה נגד קרטלי הסמים ומיליציות פוליטיות משמאל ומימין, שכהכנסה צדדית, גם נלחמות בינן לבין עצמן. כך שמצד אחד מפטרלים בין שטחי שדות הקוקה לוחמי גרילה חמושים בקל'צניקובים השומרים על היבול היקר, ומצד שני צדים אותם חיילי הלוחמה בסמים של הצבא הקולומביאני, החמושים ברובי גליל ישראלים. בתווך חוטפים האיכרים המקומיים מכל הכיוונים: כשהצבא לא מוצא לוחמי גרילה, הוא מחסל איכרים ומניח לידם נשק, או שהוא מנחית פצצות ריסוס שנועדו להשמיד גידולים חקלאים חשודים.

ועד שכבר נראה באופק פתרון שאולי נועד לסייע להישרדות האיכרים, מסתבר שהוא כרוך בתשלום כואב. המיליונר האמריקני אירווין גוגל מציע חלקות אדמה של 37 דונם לזוגות עניים שיהיו מוכנים לכרות את צינור הזרע (אצל גברים) ולקשור את החצוצרות (נשים) במטרה לצמצם את הילודה והעוני – גם כן סוג של אהבה קולומביאנית.

חוארז, מקסיקו

בשנתיים האחרונות הופך האיזור סביב העיר חוארז, גבול מקסיקו ארצות הברית, לארץ קשוחה. לפני כשנתיים נרצח ביריות מפקד המשטרה המקומית, לאחר שהפכה חוארז לנתיב פעיל להברחות סמים ולאחת הערים האלימות בעולם. יותר משנה חיפשו השלטונות המקומיים בחוארז מחליף למפקד המשטרה המנוח, אך לא נמצא באיזור מישהו מספיק אמיץ - או מספיק פסיכי - בכדי לאייש את התפקיד. יותר ממליון איש המתגוררים עיר, חיים בפחד תמידי מפני מבריחי הסמים ומפני החשש להיכנס לסטטיסטיקה, כמו יתר 3,100 הנרצחים משנת 2010.

חווארז, מקסיקו (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
לא מאמין על התושבים האלה, שיפסיקו לזרוק אנשים מתים ברחוב. חווארז, מקסיקו|צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

בסוף 2010 התנדבה במפתיע למשרת מפקד המשטרה חתיכה מקסיקנית בת 20, מאריסול ואייס גרסיה, סטודנטית לקרימינולוגיה ואם לתינוק – לא בדיוק המחסל האולטימטיבי שייחלו לו בחוארז, אבל כל דרדר הוא פרח במדבר סונורה, ובהתחשב בעובדה שלא היה מועמד אחר, גרסיה קיבלה את הכוכב והאקדח. השריף החדש הציגה תוכניות להתמודדות עם סחר הסמים והנשק, והוכתרה כאחת מ-100 האנשים הבולטים של 2010, אך לפני כחודש, לאחר חצי שנה בתפקיד, נמלטה הצ'יקיטה מחוארז לארצות הברית וביקשה מקלט מדיני.

גם בכפר אחר הסמוך לחוארז, לא זכתה המשטרה לשקט תעשייתי. שם שרדה לבדה אריקה גאנדרה כשוטרת היחידה, לאחר שבמהלך 2010 נרצחו או התפטרו כל השוטרים האחרים. אגב, כאשר גאנדרה הצטרפה למשטרה, במקום זר פרחים נשלחה לה צידנית עם קרח ושלושה ראשים כרותים.

קייפטאון, דרום אפריקה

סיכויי ההישרדות של גברים, נשים ובעלי עסקים בבירה הדרום אפריקאית נמצאים בשנתיים האחרונות בירידה, מה שהופך את החיים בפרברים של קייפטאון לחסרי קשר לשם "כף התקווה הטובה" - יעידו כמעט 70 אלף נשים שמדווחות על תקיפה מינית בשנה.

מהומות בדרום אפריקה (צילום: John Moore, GettyImages IL)
לא מומלץ: להיות אישה בדרום אפריקה|צילום: John Moore, GettyImages IL

אונס נשים הפך בדרום אפריקה בעשור האחרון למכת מדינה – סקר שנערך בין 1,500 תלמידי בית ספר בעיירה של בני שבט הסווטו, גילה כי האונס בדרום אפריקה פופולרי לא פחות מכדורגל או מתקיעה בבובוזלה, וכי רבים מהבנים דווקא חושבים ש"ג'ק-רולינג" - המונח המקומי לאונס קבוצתי - הוא דווקא כיף. בחלקים של הקהילה השחורה שבמדינה אף מוכר המונח "אונס מתקן", לפיו ניתן לתקן את הנטיות של לסבית ולהפוך אותה חזרה להטרוסקסואלית באמצעות אונס. כשמוסיפים לזה עוד אלפי מקרי תקיפה מינית שלא מדווחים במדינה, נתוני האונס בדרא"פ גורמים ל-50 מקרי רצח שמתרחשים במדינה ביום, או ל-15 אלף מקרי פריצה ושוד בשנה, להיראות כמו בעיה זניחה.

האיטי

יותר משנה מאז חטפה בירת האיטי את רעידת האדמה, היא עדיין לא התרוממה מהקרשים והמציאות ברחובות פורט או-פרינס הופכת קשה מיום ליום. העוני, המחלות והרעב שהפכו למנת יומם של מיליון וחצי חסרי בית, הביאו בפורט או-פרינס לצמיחה של כנופיות פשע, מעשי ביזה רצח ואונס, המתרחשים בבירה על בסיס יומי. כוחות שיטור בינלאומיים – ביניהם ישראלים – מנסים מידי יום לשמור על סדר בתוך הכאוס של הקאריביים, בהעדר מוסדות שלטוניים שקרסו ונקברו ברעש האדמה יחד עם רבע מיליון איש.

מהומות בהאיטי (צילום: Allison Shelley, GettyImages IL)
חבר'ה, הראשון שמקיז דם מקבל בונוס. צאו לדרך. האיטי|צילום: Allison Shelley, GettyImages IL

חובבי האקסטרים שירצו לבדוק את יכולות ההישרדות שלהם, ישמחו לשמוע על אתגרים נוספים: באזהרת מסע שהוציא משרד החוץ הישראלי לפני כחודש, ישנה התראה על התפרצות מחלת כולירה במדינה. ובאזהרת מסע שהוציא השנה משרד החוץ האמריקני, מתריע המשרד כי אזרח שיזדקק לפינוי יחוייב ב-15 אלף דולר, בכדי לסיים בהקדם את החופשה הקאריבית שלו.

מהומות בהאיטי (צילום: Allison Shelley, GettyImages IL)
חבר'ה, הראשון שמשטח שוטר מקבל לילה עם חברה שלי. צאו לדרך. האיטי, מהצד השני|צילום: Allison Shelley, GettyImages IL
>> עוד חמישה יעדים בעולם שיכולים להרוג אותך
>> לא הספיק לך? קבל עוד שישה יעדים קטלניים