אין תמונה
בשב"ס מבטיחים: נגמרו החגיגות

יום חמישי בבוקר, מטוס 'אל-על' בטיסה ישירה מניו-יורק נוחת בנמל התעופה 'בן גוריון'. כבש המטוס נפתח ומתוכו יורד בליווי שישה שוטרים ולוחמי יחידת 'נחשון' של שירות בתי הסוהר, ראש ארגון הפשיעה, איציק אברג'יל (44) כשהוא לבוש בטרנינג אפור, אזוק באזיקים ברגליו ובידיו מטעמי בטיחות שמא הוא עלול להימלט או שעבריינים ינסו לפגוע בו. השוטרים מכניסים אותו בבהילות לתוך ה'זינזנה', ששמה את פעמיה תחת אבטחה כבדה לכלא 'איילון', שם ישהה בימים הראשונים באגף הפרדה בטרם יוחלט לאיזה כלא להעבירו כדי שירצה חמש שנות מאסר שהן יתרת עונשו. אבל אם אברג'יל חושב שבתי הכלא בישראל הם גן עדן וקייטנה לעומת הכלא האמריקאי – הוא טועה ובגדול.

במשטרה ובשירות בתי הסוהר נערכים לקליטתו של אברג'יל וסביר מאוד להניח שהוא יוחזק באחד מבתי הכלא המאובטחים בישראל כדי למנוע ממנו ליצור כל קשר עם 'חייליו' המנהלים את אימפריית הפשע שלו ועם אסירים המקורבים אליו. ההערכה היא, שאברג'יל, כמו ראש ארגון פשע אחר שנחשב למסוכן על פי ההגדרות של משטרת ישראל יוחזק בבידוד, באגף הפרדה ומבלי יכולת לנהל את עסקיו מהכלא.

"הוא יוחזק בהתאם לאותם סטנדרטיים של אסירים במעמדו, כלומר בבידוד ובהפרדות כדי למנוע ממנו כל אפשרות לנהל את העניינים שלו מהכלא (23 שעות בתא, שעה ביום לטיול בחצר)", הדגיש גורם בכיר בשב"ס, "לפני כמה שנים ראשי ארגוני הפשיעה ו'החיילים' שלהם עשו קייטנה בכלא, הפעם נגמרו החגיגות הם מרגישים סוף סוף מה זה לשבת בכלא מבלי להיות מוקפים בעדת 'מעריצים' של אסירים".

"לא מתכופפים בפני העבריינים, בשום מחיר"

המהפך בתנאים של העבריינים בישראל מורגש ביתר שאת בחמש השנים האחרונות. כמעט כל בקשה של חייל בארגון פשיעה או של ראש הארגון פשיעה לשיפור תנאיו (יציאה מבידוד או הפרדה, יציאה לחופשות, בקשה להתייחדות עם בנות זוג וכו') נדחית על הסף על ידי מנהלי בתי הכלא וקציני מודיעין. הסיבה כמו תמיד: מידע מודיעיני על רמת המסוכנות שלהם. בשב"ס דואגים לטרטר את אותם אסירים להגיש מידי שנה מאות עתירות לבתי המשפט על תנאי מאסרם הקשים והמספר רק עולה ועולה במאות אחוזים. חלק גדול מהעתירות נדחה וגם כאלה שלבסוף מתקבלות לשיפור תנאי המאסר של העבריינים לא מיושמות על ידי השב"ס.

אברג'יל עם שובו ארצה (צילום: יחידת הפקות שב
יוחזק בבידוד. איציק אברג'יל|צילום: יחידת הפקות שב"ס

כך למשל ניבי זגורי, שמעולם לא הורשע בעבירה של ראש ארגון פשיעה, מרצה עונש של שבע שנים על קשירת קשר לביצוע פשע, עבירות נשק, סחיטה באיומים. זגורי הוחזק במשך חודש וחצי בבידוד (במקום בהפרדה זוגית- כלומר עם אסיר נוסף) ובניגוד לנהלים, ולכן יקבל פיצוי של 15 אלף שקל משב"ס. בית המשפט אף הורה לשב"ס להוציאו מהפרדות למרות דו"חות מודיעיניים החושפים לכאורה שזגורי מסוכסך עם עבריינים רבים וממשיך לנהל מהכלא את ארגונו.

שי שירזי, 25 בנו של מי ריקו שירזי שהוגדר על ידי המשטרה כראש ארגון פשיעה ומרצה עונש של חמש שנות מאסר בפועל (הורשע בסיוע להריגתו של ארתור מטייב), הגיש עתירות רבות על כך שהוא מוחזק בבידוד, שלא מאפשרים לו להכניס רופא שיניים פרטי שיטפל בו בכלא, להתייחד עם חברתו וביקורים פתוחים של בני משפחה קרובים (סבו וסבתו). שב"ס למעשה לא מילא אחר החלטות בית המשפט בעניינו של שירזי.

"הם (בשב"ס) רוצים להוציא לעבריינים המסוכנים את המיץ, לשגע ולטרטר אותם וממש לא מעניין אותם מהחלטות בתי המשפט שקיבלו חלק מהעתירות שלהם", טוען עו"ד פלילי ותיק. "הם מוכנים להסתכן בביזיון בית המשפט והעיקר שהעבריין לא יקבל את התנאים שביקש. הם רוצים שהציבור יעריך אותם שהם לא מתכופפים בפני אותם עבריינים, שהם קשוחים כלפיהם ושאין יותר קומבינות כמו בעבר".

אחת לחצי שנה, על פי שיקול דעת של קציני המודיעין בשב"ס, מועברים העבריינים הכבדים מכלא אחד לשני כדי למנוע מהם כל סיכוי להקים תשתית עבריינית בכלא ולשקם את הארגונים שבהם פועלים או כל אפשרות לברוח אל מחוץ לחומות.

"אין ספק שבשנים האחרונות שב"ס הקשיח מאוד את תנאי מעצרם של עבריינים 'כבדים'", טוענת עו"ד רותם טובול, המתמחה בהגשת עתירות אסירים, "גם כשמדובר בזכויות אלמנטריות שמגיעות לכל אסיר בלי שום קשר לרמת הסיכון והסיווג שלו, הם מעדיפים לשלוח את העבריינים להיאבק על הזכויות שלהם בבתי המשפט. פרט נוסף, אסירים פליליים המוחזקים בבתי כלא שבהם יש אסירים ביטחוניים זוכים לאבטחה כבדה יותר".

את קטלוג בתי הכלא בודקים בין השאר בכמות האגפים הפתוחים או הסגורים שיש בו. ככול שיש יותר אגפים סגורים, רמת סיווג הכלא גבוהה מבחינה ביטחונית. חלק מבתי הכלא די ישנים והוקמו על מצודות ותחנות משטרה מתקופת המנדט הבריטי (מה שמכונה 'טיגרטים').

ברשימה הבאה אנחנו מדרגים את בתי הכלא שחיילים וראשי ארגוני הפשיעה בישראל חוששים להגיע אליהם. הדירוג מסתמך על שיחות עם בכירים בשב"ס ואסירים בעבר ובהווה ועורכי דין פליליים המבקרים דרך קבע בבתי הכלא. הנה מה שמחכה לאברג'יל ולשאר העבריינים הכבדים בישראל.

1. כלא 'שאטה' ('שיטה')

הכלא הקשה ביותר בישראל הוקם בראשית שנות החמישים, בעמק חרוד לא הרחק מקיבוץ בית השיטה. הכלא בנוי על מצודה מהתקופה העותמאנית-בריטית, הוא ישן מאוד ועבר כמה שיפוצים. בחלק מאגפיו מוחזקים אסירים ביטחוניים (ארכי מחבלים) ובאחרים עבריינים, שרובם מוגדרים כעבריינים מסוכנים וראשי אירגוני פשיעה. הוא עלה לכותרות ב-1958 כאשר פרץ במקום מרד קטלני של אסירים – 66 אסירים ברחו מהכלא (הבריחה הגדולה אי פעם של אסירים מכלא ישראלי), שני סוהרים ו-11 אסירים נהרגו במרד שגרם להדחת כל צמרת שב"ס ובכיריו.

כלא שאטה
כנראה הכלא הקשוח בישראל. כלא שאטה

תנאי הכליאה בכלא שאטה נחשבים לקשים - הסנגוריה הציבורית פרסמה דו"חות שבהם נמתחה ביקורת קשה על תנאי החזקת האסירים בכלא, ואין ספק שהמרחק של הכלא ממרכז הארץ ותנאי מזג האוויר הקשים גורמים לכל עבריין שמגיע לשם לחששות.

"כאחת שביקרה בכל בתי הכלא בישראל אני אומרת לך בוודאות שזה הכלא הקשה ביותר, שעבריינים לא רוצים להגיע אליו", אומרת עו"ד טובול. גם עו"ד ירום הלוי, מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל סבור גם הוא שזה הכלא הקשה ביותר עבור עבריינים. "מכל בתי הכלא שאטה הוא הגרוע ביותר", פסק עו"ד הלוי.

בכלא זה ריצו מאסרים עבריינים די מפורסמים: זאב רוזנשטיין, יגאל עמיר, עוזי משולם, אחמד סאדאת (היה מעורב בתכנון וברצח של השר רחבעם זאבי), האנס בני סלע, יצחק דרורי 'המוח', פרנסואה אבוטבול ועוד.

2. כלא באר שבע ('אשל')

ממוקם על אם הדרך בין העיר באר שבע לרמת חובב. הוא הוקם בשנות ה-70, וכלואים בו כ-900 אסירים, שליש מהם מחבלים מסוכנים והשאר פליליים.

כמו בשאטה, הריחוק של הכלא ממרכז הארץ, תנאי מזג האוויר (שרבי עד חמסין בקיץ וקר מאוד בחורף), מקשים מאוד על הגעת של משפחות העבריינים לביקורים. בכלא יש גם אגפי הפרדות לעבריינים מסוכנים, ותנאי הכליאה בו נחשבים לקשים.

כלא אשל (צילום: שירות בתי הסוהר)
"באגפים מסוימים התנאים מחרידים". כלא אשל|צילום: שירות בתי הסוהר

בעבר ריצו בכלא זה עונשם העבריינים שמעיה אנג'ל, הרצל אביטן, הוחזקו בו מי שהורשע כראש ארגון פשע בדרום חגי זגורי ואחרים. דרור אלפרון, שהיה שפוט בכלא לעונש מאסר היה מוכן לעזוב את הארץ כדי לקבל שליש ולהשתחרר מהכלא הקשה.

"זה כלא ישן, התנאים קשים עד מחרידים באגפים מסוימים והמרחק שלו ממרכז הארץ והצפון גורמים למשפחות של עבריינים לוותר לפעמים על הביקורים", טוען עו"ד פלילי.

הסדרה 'זינזנה' אגב, נבנתה על סיפור חייו של שלמה טויזר, שהיה בשנות התשעים מנהל כלא אשל.

3. כלא רמלה (מוכר יותר ככלא 'איילון')

הכלא נבנה על מצודה מהתקופה הבריטית ונחנך בראשית שנות החמישים. יש בו כ-1,000 מקומות כליאה. בחלק מאגפי הכלא מוחזקים עבריינים בכירים ובשאר אסירים ביטחוניים. יש בו אגף הפרדה שמיועד לאסירים איקס, כלומר אסירים מסוכנים המוגדרים ככאלה שפגעו או עלולים לפגוע בביטחון המדינה. באגף הזה היו עצורים בעבר בן זייגר שהתאבד, לפניו יגאל עמיר, מרדכי קידר המכונה 'מיסטר איקס', אדולף אייכמן, הצורר הנאצי שהוצא להורג בשנות השישים. חיילים רבים של ארגוני פשיעה ובכיריהם מוחזקים בכלא זה. בעבר היה כלוא שם גם שלום דומראני וריקו שירזי, וגם איציק אברג'יל.

כלא איילון (צילום: שירות בתי הסוהר)
ידוע בתאי הבידוד שלו. כלא איילון|צילום: שירות בתי הסוהר

"יש בכלא הזה אגפי הפרדה ותנאים קשים מאוד לעבריינים שלמעשה מנטרלים אותם מליצור קשר עם העולם החיצון", טוין בכיר לשעבר בשב"ס. "התנאים שם לעיתים נוראיים עבור אסירים מסוכנים. הכנסתם לבידוד יכולה לגרום להם להשתגע".

4. כלא 'שקמה' (אשקלון)

כלא שהוקם בשנות השישים על מבנה ישן ששימש כתחנת משטרת אשקלון מתקופת המנדט הבריטי. הכלא נחשב מבחינה ביטחונית לאחד המסווגים בישראל, בין השאר בגלל שמוחזקים בו בכירי המחבלים המסוכנים, יש בו מתקן חקירה של השב"כ והמשטרה ובחלקו כלואים עבריינים מסוכנים באגף הפרדה שזוכים לקבל יחס נוקשה מאוד.

כלא שקמה (צילום: שירות בתי הסוהר)
"בעל סיווג ביטחוני מהגבוהים בישראל". כלא שקמה|צילום: שירות בתי הסוהר

אסי אבוטבול, ראש ארגון פשיעה לשעבר שמרצה עונש של 18 שנות מאסר, היה כלוא כמה חודשים בכלא והגיש עתירה באחרונה בה קבל על תנאי כליאתו הקשים, על החשש שמא ינסו להרעיל את האוכל שהוא מקבל ועל כך שהוא מוחזק בבידוד קשה מאוד ונאלץ לאכול מוצרי מזון שהוא רוכש מהקנטינה. בכלא זה היה כלוא גם העבריין ניבי זגורי, וכן המרגלים מרדכי וענונו ומרקוס קלינברג. מבני הכלא והתאים די ישנים.

"כלא ישן, מרוחק ובעל סיווג ביטחוני מהגבוהים בישראל", טוען קצין שב"ס. "השמירה והתנאים מאוד נוקשים יחסית לכלא רגיל".

5. כלא 'רמון'

כלא חדש יחסית שהוא חלק מקומפלקס של כלא 'נפחא' שבו מוחזקים מאות אסירים ביטחוניים. הוקם לפני כשמונה שנים לא הרחק ממצפה רמון ומרוחק כשעתיים וחצי ממרכז הארץ. מדובר בכלא מודרני, אבל למרות היותו חדש העבריינים מוחזקים בו בתנאים לא קלים.

כלא רמון (צילום: שירות בתי הסוהר)
מודרני. כלא רמון|צילום: שירות בתי הסוהר

 

חגי זגורי, מי שהורשע כראש ארגון פשיעה גדול בנגב ונדון ל-15 שנות מאסר בפועל, הוחזק בכלא זה.

6. כלא 'השרון'

הכלא הוקם בשנות החמישים וממוקם סמוך לצומת 'תל מונד' שבשרון. גם הוא הוקם על מבנים קיימים של מתקן מעצר משטרתי בריטי.

מאות אסירים מוחזקים בכלא השרון עבריינים לצד ביטחוניים. יש בו אגף של טיעוני הגנה (אסירים שנמצאים ברמת סיכון גבוהה של פגיעה עצמית- או כאלה שעלולים לפגוע בהם עקב מעשים חמורים שביצעו כמו רצח ילדים ואונס) ואגף הפרדה של עבריינים שמוגדרים כבכירים בארגוני פשיעה.

כלא השרון (צילום: שירות בתי הסוהר)
נחשב לנוח יחסית. כלא השרון|צילום: שירות בתי הסוהר

בכלא זה ישבו בעבר עבריינים כמו היעד מספר אחד של המשטרה כיום עמיר מולנר, ובצעירותו גם שלום דומראני. ראש ארגון הפשיעה לשעבר, אסי אבוטבול מוחזק שם באגף הפרדה ובאחרונה הגיש עתירה לבית המשפט על תנאי מאסרו הקשים ועל כך שהוא מוחזק בבידוד מוחלט (23 שעות ביממה בתא ושעה אחת של טיול בחצר) והביע חשש שמא ינסו להרעיל את האוכל שהוא מקבל.

באחד מאגפי כלא זה עצורים רוצחים מסוכנים ובין השאר גם איתי בן דרור, רוצח שלושת ילדיו הקטנים.

"מדובר יחסית בכלא נוח מבחינה תנאי הגישה אליו וקרבתו ליישובי השרון ומרכז הארץ, מה שמקל על בני משפחות אסירים לבקר אותם", הסביר עו"ד חימי.

7. כלא 'גלבוע'

נחנך לפני כעשר שנים וממוקם בעמק בית שאן קרוב לכלא 'שאטה'. כ-800 אסירים כלואים בכלא (מרביתם ביטחוניים- ראשי ארגוני מחבלים שתכננו וביצעו פיגועים אכזריים וקטלניים ביותר בישראל) והוא נחשב יחסית לחדש, אבל בעת הקמתו היו כאלה שהגדירו אותו כשמור ביותר בישראל – 'הכספת', כך הוא כונה על ידי בכירי השב"ס. בכלא זה הוקמו מערכות אבטחה משוכללות המנטרלות כל ניסיון בריחה של אסיר. כל אגף מנותק מהשני ואין כמעט קשר עין בין האסירים. בחלק מאגפי הכלא מוחזקים מעת לעת חיילים בכירים וזוטרים בארגוני פשיעה.

כלא גלבוע (צילום: שירות בתי הסוהר)
קיבל את הכינוי "הכספת". כלא גלבוע|צילום: שירות בתי הסוהר

"זה כלא חדש יחסית אבל התנאים שם לא קלים לאסירים במיוחד כשהם מוחזקים באגף ההפרדה. היחס בין עבריין מסוכן למחבל זהה מבחינה השמירה ורמת האבטחה. הריחוק שלו והתנאים מעלים את מפלס החשש של העבריינים שמעדיפים מתקני כליאה קרובים לבית אבל מי בכלל שואל אותם", טוען בכיר לשעבר בשב"ס.

8. כלא 'אוהלי קידר', 'דקל'

מדובר בבתי כלא הממוקמים במתחם כלא באר שבע. 'אוהלי קידר' שודרג ב-1993 כאשר המבנים הישנים שכונו על ידי האסירים 'ג'בליה' נהרסו ובמקומם נבנו אגפים חדשים ומרווחים. כלא 'דקל', נחנך ב-2003. שניהם מיועדים לאסירים שעונש המאסר שלהם הוא עד שבע שנות מאסר בפועל.

דומראני ובכירים בארגון של האחים מוסלי היו כלואים לתקופות קצרות בבתי הכלא הללו. התנאים בהם נחשבים יחסית לטובים ונוחים מבתי הכלא האחרים שציינו ברשימה.

כלא 'אוהלי קידר' (צילום: שירות בתי הסוהר)
העבריינים מתפללים להגיע אליו. כלא 'אוהלי קידר'|צילום: שירות בתי הסוהר

"כל עבריין שנשפט לתקופה קצרה מתפלל להגיע לבתי הכלא האלה, במיוחד לדקל", טוען עו"ד פלילי. "התנאים בהם פחות נוקשים ולא כלואים שם אסירים ביטחוניים. עבריינים כבדים שגרים בדרום הארץ נהנים מהמיקום שלו ומביקורים נוחים של בני משפחותיהם".

ומהם מתי הכלא שהעבריינים בכירים חולמים עליהם ולעולם כנראה לא יזכו בהם? 'מעשיהו', 'צלמון', 'חרמון', ו-'אלה' – מקומות בהם תנאי הכליאה קלים מאוד, בהשוואה לאחרים ברשימה.

תגובת שב"ס: זכויות אסירים אינן פועל יוצא של הגדרתם הפלילית ושוות לכולם. שב״ס מכבד את כל החלטות בימ״ש בעתירות אסירים שמתקבלות הגם כשמדובר במספר מצומצם יחסית.

עדכון: איציק אברג'יל הועבר לכלא נפחא הסמוך למצפה רמון, שם הוא מוחזק באגף הפרדה.