שאלה שהגיע אליי השבוע במייל: "שלום לאון היקר. תקשיב יש לי שאלה שכנראה שואלים אותה הרבה אנשים. מה זה עור ברווז? כאילו, זה קורה לי כמה פעמים ביום אבל למה זה קורה לי? ולמה לעזאזל קוראים לזה עור ברווז? ראיתי פעם ברווז ולא היה לו עור כזה... בתודה מראש".
ראש שלום. קראת לי לאון היקר? הייתי בטוח שצריך לחכות לנכדים כדי שיקראו לי כך, כמה יקר אני? והאם אפשר להוסיף שקל תשעים ולהגדיל אותי? טוב בואו נהייה רציניים: תופעת עור הברווז או בז'רגון הרפואי "cutis anserine" או בעברית פשוטה יותר "סימור שיער", או בפולנזית עתיקה "נראה לכם באמת שאני יודע פולנזית עתיקה?", היא תופעה שמתרחשת בגלל גל קור עז שפוקד את הגוף פתאום ולרוב מעורבב עם צמרמורת או בגלל תחושת פחד חזקה שאוחזת בפתאומיות. עד כאן לא חידשנו יותר מדי, בוא נסביר מדוע זה מתרחש:
כל שערה על הגוף שלך מחוברת לשריר קטנטן שנמצא בבסיסה, כאשר השריר מתכווץ בפתאומיות השערה מזדקרת וזה נראה כמו בליטות שמכסות לך את הגוף. אבל למה זה קורה באמת? זה שריד אבולוציוני של מערכת העצבים הסימפתטית שנתקלנו בה לא פעם במדור. הרפלקס הזה קיים אצל הרבה בעלי חיים ויש לו סיבות לא רעות בכלל: אם גל קור שוטף אותך, הרפלקס גורם לשיער הגוף או לנוצות להזדקר וכך אפשר ללכוד אוויר חם שיחמם אותך. ואם גל פחד מתקיף אותך ואתה מגיע למצב של ל"הילחם או לברוח" בעולם הטבע, הרפלקס עוזר לך להיראות גדול יותר ככל שהשיער או הנוצות שלך מזדקרות (תעצבן חתול ותבין לבד).
בקשר למקור השם, התופעה הזו נקראת בעיקר על שם ברווזים אבל יש גם עופות אחרים בכל מיני שפות, אם תראה פעם ברווז עם קרחת אתה תבין לבד, הנוצות שלו מחוברות ישירות לשכבת האפידרמיס בעור, וכאשר נוצות הברווז מרוטות (נגיד ברווז שהקבוצה שלו מקבלת שער עצמי) נשארות בליטות קטנות בעור. חוץ מזה ש"עור ברווז" יותר קליט מ"מלא מלא בליטות קטנות כאלה עם שערות זקורות על היד".
רעות השאירה לנו תגובה: "היי לאון, חשבת פעם ללדת 100 ילדים? (אני מקווה שלא) כי החבר שלי רוצה 100 ילדים... למרות שלדעתי, שיילד אותם בעצמו ;) אז רציתי לדעת, מי היא האימא עם כי הרבה ילדים בעולם?"
רעות! כל הכבוד על ניסוח השאלה! מי האימא עם הכי הרבה ילדים? החלטתי ללכת ולשאול את הגניקולוג שלי, אחרי שחזרתי צולע מעט הביתה ונזכרתי שאין לי גניקולוג בכלל, אבל יש לי תשובה.
אז רעות, תכירי את הזוג המאושר, מר וגברת וסיליב שחיו בשנת +1700 ברוסיה. לאבא המאושר קראו פיאודור וסיליב, איכר רוסי קשה יום כמו כולם ולאימא המאושרת אך הממש מותשת כנראה קראו גברת וסיליב. בכל מקרה גברת וסיליב עם רחם הנירוסטה שלה חיה בין השנים 1710 – 1780 בערך, זו הערכה גסה. מה שכן מתועד זה כל הלידות שלה שהתרחשו בין 1725-1765 כן, זה 40 שנה של לידות, לאו דווקא ברצף כמובן, אבל עדיין די מתיש לא? אז כמה ילדים אפשר ללדת ב-40 שנה? כנראה שהאירוניה חוצה גבולות והאימא המאושרת הביאה לאוויר העולם לא פחות מ-69 ילדים! היא ילדה אותם ב-27 לידות שונות שהתחלקו ל-16 זוגות תאומים, 7 שלישיות ו-4 רביעיות. הנתון הכי מדהים הוא ש-67 מתוך הילדים עברו את גיל הינקות ושרדו. עד היום ישנם צאצאים מוכרים של המשפחה. המידע הזה די מאומת משום שכבר אז כתבו על האימא ורחם הזהב שלה בשלל המגזינים והעיתונים הנחשבים, התיעוד הראשון היה בגיליון 53 של המגזין לג'נטלמן, לונדון 1783. ולאחר מכן יש גם תיעוד בכמה ספרים שונים. אחח, להיות סלב ב1700 זה משהו.
בתגובות המדור האחרון מצאנו את השאלה הבאה מאת עוגיפלצת: "מה הרגע הנצפה ביותר בטלוויזיה אי פעם בו זמנית? ואם יש את התשובה לשאלה גם רק לישראל".
עוגי שלום רב, בשביל למצוא את התשובה על השאלה הזו אנחנו נשתמש במעט ההיגיון הבריא שלנו, אנחנו צריכים למצוא אירוע שמשודר בשידור חי כמובן, אירוע שמעניין את כל העולם וממש חוצה מדינות ולאומים... אתה גם חושב על מצלמת האינטרנט של אבי ביטר אחרי מקלחת? אם כן, תעזוב את דף האינטרנט הזה מיד. טוב אז התשובה האמיתית היא כמובן טקס פתיחת משחקי הקיץ של אולימפיאדת בייג'ין 2008. תבין עוגי, יש לטקס את כל המרכיבים להצליח: הוא משודר בשידור חי, הוא מעניין ומפתיע, כל המדינות משתתפות אז כולם רוצים לראות, ויש יותר ממיליארד סינים בעולם שבטוח יצפו! ההערכה הגסה והאופטימית של NMR (חברה אמריקאית שמתמחה בסטטיסטיקה של צפייה בטלוויזיה) היא ש-4.7 מיליארד אנשים מכל העולם צפו ברגע כלשהו של הטקס. זה מספר עצום ובלתי נתפס אבל בהתחשב בעובדה שבשלב מסוים 984 מיליון סינים בלבד צפו יחדיו בטקס, וזו רק מדינה אחת, בלי הודו, אירופה וארה"ב, זה גורם לך לעשות חישובים שזה באמת אפשרי.
בהקשר הישראלי: את הרייטינג בישראל החלו למדוד בצורה דיגיטלית (ולא בעזרת סקרים או משהו לא אמין שכזה) רק בשנת 1998, ומאז ועד היום התוכנית הכי נצפית מבחינת מספר הצופים הייתה הפתיחה של העונה הרביעית של האח הגדול ששודרה ממש לפני שנה ב1.1.2012 וצפו בה 1.53 מיליון צופים. שזה 54 אחוז ממשקי הבית בישראל, שזה נתון לא רע, תמשיכו ככה ועוד מעט המדור מגיע למספר הזה גם כן.
בעודי יושבת ומשוחחת בגג בית הספר עם חברות על עניינים שאם המנהל היה שומע עליהם היה מתקרזל לו הזקן, שאלנו את עצמנו למה לעזאזל קוראים לסרט כחול ״כחול״. מה לא תמים בצבע הזה? בברכה, אנונימיות במצוקה.
אנונימיות, סרטים כחולים רציתן וקיבלתן. אני חושב שאם נשאל 20 אנשים שונים את השאלה הזו נקבל 30 תשובות שונות. יש המון תיאוריות שרצות על העניין, לטאות עם ראש כחול, תאורה כחולה בסרטי פורנו, מדבקות וסרטים כחולים המסמנים את הקלטות כדי לדעת על מה מדובר. הכול טוב ויפה ושיהיה לבריאות, היה או לא היה במציאות. אבל למה דווקא כחול? הו! כנראה שהצבע כחול היה פעם (סביבות 1,700) לצבע שמזוהה עם מוסריות דווקא. אנחנו יודעים על "חוקים כחולים" שנחקקו בידי מספר כמרים באזור התקופה שהזכרתי, חוקים שנועדו להפוך את האדם למוסרי יותר, (כמו לא לצרוך אלכוהול, וכמובן שלא להתעסק עם מין כי זה מין מגיע ישר מהשטן וזה לא דבר טבעי בכלל). אחר כך יש לנו אזכור ב-1824 לצבע הכחול כדבר לא מוסרי, ומגונה באנציקלופדיה הסקוטית. שימו לב שפה התהפכו היוצרות והמוסרי הפך ללא מוסרי, מין הפוך על הפוך כזה, יש עוד כמה חוקים במהלך ההיסטוריה שמתכתבים וחזקים את השערת אי המוסריות כמו העובדה זונות שהיו לובשות שמלה כחולה בכלא, כך היו יודעים במה חטאו. בקיצור אנונימיות, צר לי, אבל זו שאלה באמת טובה, וכמו שאנחנו יודעים, לשאלות הטובות באמת, אין תשובה חד משמעית.
אימא ואבא לא סיפרו לכם את כל האמת בילדות? שלחו לנו את השאלות בפייסבוק, השאירו שאלות בתגובות למטה או במייל men@mako.co.il ולאון קמלמן כבר יהרוס לכם את הילדות עם האמת.