שבוע טוב לכם! איזה כיף לפתוח עוד שבוע עם פתיחת ראש (לא במובן העפולאי של המילה) ולמלא את הסקרנות שלכם במלא מידע שלא יעזור לכם בחיים. אבל מצד שני, הנה עבר לו עוד שבוע בו לא השתמשתי באלגברה מהתיכון... אז עם במידע לא שימושי עסקינן, שלנו מגניב יותר.

השאלה הראשונה לשבוע זה כנראה מאוד מעניינת אתכם כי פשוט הצפתם אותנו בה, אין לי מושג מה זה אומר על התחביבים שלכם, אבל משום מה רציתם לדעת האם נמלים ישנות אי פעם?

שוב התחלתם להשתכר מול ערוצי טבע? מה זו השאלה הזו? טוב נו, האמת שאם נשאל את האדם הממוצע ברחוב, אני בספק שמישהו יגיד שהוא ראה או שמע אי פעם על נמלה ישנה. והאמת שבמשך שנים המון חוקרים האמינו כי נמלים פשוט לא ישנות. אבל זה מאוד בעייתי לחשוב כך כי זה מתנגש עם מה שאנחנו קוראים לו "החיים". איך אפשר להתקיים בלי לישון?! (להבדיל מקרים קיצוניים כמו וולדימיר פוטין, שעד שלא יוכח אחרת...) בכל מקרה, קבוצת חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארה"ב החליטו לשלב כוחות ולמצוא את התשובה לשאלה הכל כך חשובה הזו. אז הם בדקו והופתעו לגלות שנמלים בהחלט ישנות, אבל בצורה שונה מכל מה שהכרנו עד היום.

צילומי נמלים (צילום: אנדרי פבלוב)
נשיקה ולישון|צילום: אנדרי פבלוב

במקום לישון פעם אחת כמו שצריך במשך מספר שעות, נמלים המתפקדות כ"פועלות" ישנות לא פחות מ-250 פעמים ביום! כאשר בכל פעם הן נרדמות למשך מעט יותר מדקה ואז מתעוררות וממשיכות בדיוק במקום ממנו הן הפסיקו. סוג של משחק 123 דג מלוח שנמשך כל החיים! השיטה הגאונית הזו יוצרת מצב בו כל הנמלים הפועלות ישנו כ4.5 שעות בכל יום, שזה מספיק להן כנראה, ועדיין משמר קן הפועל כרגיל ובצורה ערנית כנגד איומים.

המלכות אגב, כיאה ליחסי הון שלטון בכל ממלכת החי, ישנות באותה צורה רק שבכל פעם הן נרדמות למשך של כ-6 דקות, מה שמצטבר לסביבות 9 שעות שינה ביממה. נתון שגורם למלכות לחיות עד גילאים מופלגים כמו 45! במינים מסוימים של נמלים, מספיק זמן למשבר גיל ה-40 ולקניית אופנוע! כל זאת בזמן שנמלים פועלות 'פשוטות' חיות סך הכל מספר חודשים, בקושי זמן למשבר גיל החצי שנה ולקניית סקטים.

את השאלה השנייה שלנו החלטתם לשאול דווקא לקראת סוף עונת הרחצה: כולנו משתזפים, וכמובן שאנחנו חכמים בשמש ומתמרחים בקרם הגנה, אבל איך בדיוק הקרם הפשוט הזה מגן עלינו מהשמש?

אנאיס זאנוטי ואנה ברגה  (צילום: PCN)
תכסי את עצמך, את לא מקשיבה ללאון?|צילום: PCN

האמת, גם אותי זה תמיד הדהים איך קרם מגעיל ולא נעים שנמרח ו'נעלם' אמור להגן עלינו משמש במסה של בערך פי 333 אלף מכדור הארץ אשר שולחת קרינה לכל מקום בטירוף. אבל מסתבר שזה מצליח לקרם לא רע.

ראשית נבין איך השמש גורמת לנזק של העור בצורה המופשטת ביותר: קרינת השמש חודרת לתאים וגורמת לשינויים בDNA, מה שגורם לשיבוש בייצור החלבונים בגוף ומשם לשלל תופעות שאנחנו מכירים ולא רוצים להזכיר. כל עוד לגוף יש מנגנון הגנה ותיקון של תקלות בDNA, הוא לא תמיד מצליח להתמודד עם כמות הקרינה ושם מתחילה הבעיה.

אז איך קרם ההגנה עוזר לנו? מסתבר שיש שתי אופציות, ולכן שני סוגי קרמים: הראשון הוא קרם שמשמש כמגן פיזי, שכבה דקה על העור שיוצרת חציצה אמיתית והודפת את הקרינה הלאה כמו מראה, כאילו עטפנו את עצמנו בנייר אלומיניום (גם נוגד קרינה וגם נוגד קריאת מחשבות? אני חושב שעלינו על סטארט-אפ). כיום, עם כל הנוסחאות השונות, בקושי ניתן להבחין בהגנה של הקרמים על העור, וזו בדיוק הבעיה כי אנחנו לא יודעים מתי ההגנה שלהם מסתיימת וכדאי לנו להימרח מחדש. הסוג השני הוא הקרמים משמשים כמגנים כימיים שממש נספגים בעור וסופגים לתוכם את הקרינה במקום שתגיע לDNA. הבעיה בסוג הזה היא שהקרמים האלה מחזיקים מעמד הרבה פחות מהחוסמים הפיזיים וגם פה אין לנו שום דרך לדעת מתי כמות החומר שמרחנו ספגה את מירב יכולת הקרינה ואין לנו יותר הגנה.

בקיצור, איך שלא נביט על זה אנחנו די בבעיה. אני לא אחפור לכם על להיות חכמים בשמש כי יש ערוצים מיוחדים שעשו על זה קמפיינים של שנים. אגב, כל הקטע של צבע עור כהה והגנה מפני השמש: אני אומנם אשכנזי ומתמרח לפני שאני מחמם אוכל במיקרוגל. אבל זה לא משנה, כי גם אם צבע עורך סקסי יותר משלי, זה אולי לא אומר ש"תישרף" אבל זה ממש לא מונע מקרינה להיכנס ולשבש לך את החלבונים.

והשאלה האחרונה שלנו לשבוע זה היא שאלה זדונית שמטרתה תכלס היא להכניס אתכם לפאניקה, הפעם רציתם לדעת כמה פעמים ביום אתם משקרים?

אני אוהב את סוג השאלות שמכניסות את הקהל לפראנויה וגורמות לכם לחשוש מכל אדם שתדברו איתו בדקות הקרובות. יחי הפסיכולוגיה. טוב אז הנושא הזה באמת מעניין ולכן חוקרים אותו בלי סוף, ומה שיפה הוא שלרוב יוצאות תוצאות דומות עם נטייה קלה לפה או לשם. אז סיכום של התוצאות עד כה: כולנו משקרים. הרבה. גם מי שנשבע שהוא לא משקר – שקרן. אנחנו משקרים כל יום כאשר גברים משקרים יותר מנשים. מספר הפעמים נע בין שקר אחד לשלושה שקרים ביום לגברים וקצת פחות מזה לנשים. ועכשיו שימו לב: אם כל המחקרים מתבססים על העובדה שאני מודה שאני משקר, זה רק מראה שגברים מודים יותר שהם משקרים, אז אולי הם האמינים יותר ודווקא לנשים יש יותר סיבות להסתיר את העובדה שהן משקרות.. נחמד נכון? זה סתם כי אני אוהב לשחק לכם במוח.

אין תמונה
מי נראה יותר אמין?

למי אנחנו משקרים? בממוצע, 86% מאיתנו, גברים ונשים כאחד, משקרים להורים שלנו, "כן, אכלתי ארוחת ערב אימא" (שקית במבה ושוקו) "לא, אני לא בהריון אבא" .
75% מאיתנו משקרים לחברים: "אחי אני עוד 2 דקות אצלך", "אחותי אני לא שולחת לו יותר הודעה בחיים!"
ו73% מאיתנו משקרים לאחים שלנו: "נשבע לך שאין לי מושג מי שם את המצלמה בשירותים" וכאלה.. לא? הלכתי רחוק מידי?.. אוקי.

חוץ מזה, שלושה מתוך ארבעה מהמשיבים בסקרים מודים כי זה מציק להם לשקר, אבל משום מה זה לא מונע מהם להמשיך לשקר. ובקשר למה אנחנו משקרים לרוב? גברים משקרים הרבה בהרגלי השתייה שלהם, אלא מה. ונשים, משקרות בעיקר להסתיר את הרגשות העיקריים שלהן ("לא, הכל בסדר, שום דבר לא קרה")..

הגעתי לסוף ועדיין לא דחפתי את דף הפייסבוק של מדור הטריוויה, אז בלי יותר מידי התחכמויות, כנסו, תעשו לייק, תנו מעט  אהבה וירטואלית מה יש?

אנחנו יודעים שגם לכם יש שאלות שלא נותנות לכם מנוח ואתם מתביישים לשאול, אבל יאללה, שלחו לנו אותן במייל men@mako.co.il, אפשר גם בפייסבוק, או פשוט השאירו אותה פה למטה בתגובות, דיסקרטיות מובטחת!