הדיירים: מיכל, מעצבת פנים בת 32; בעלה כפיר, עורך דין בן 33; הכלב ג'ורג'.
הדירה והחזון: דירת שני חדרים וחצי צפופה ומוזנחת בגודל 70 מטר, בבניין ישן ברמת גן.
דבר המעצבת: למרות מצבה העגום של הדירה, מיד ראיתי את הפוטנציאל הגלום בה והבנתי שאם נשקיע בה זמן, מחשבה ומשאבים, נרוויח פעמיים; קודם כל נעלה את ערך הדירה משמעותית, ובנוסף אוכל ליצור לעצמי כרטיס ביקור שבאמצעותו אזמין את לקוחותיי לבוא ולהתרשם מהסגנון שלי באופן אישי.
השיפוץ: המרפסות בוטלו, החללים הורחבו
הריסה והקמה מחדש של כל הקירות בבית, החלונות, תשתית החשמל והאינסטלציה. החלל חולק לחדר שינה צנוע בשטחו, חדר רחצה, חדר ילדים עתידי, ושטח ציבורי רחב ידיים הכולל מטבח, סלון, פינת אוכל ואזור עבודה עבורי.
קונספט החלל הפתוח, שמקצה את רוב שטחי הבית לאזור המחייה הציבורי הוא הבחירה הנכונה עבורנו. הוא מאפשר ליהנות מחלל רחב ידיים
במשך היום, בזמן העבודה, הבישולים, המנוחה והצפייה בטלוויזיה בערב.
לפני השיפוץ חלוקת הפנים המיושנת של הדירה כללה שטחי מעבר ושירות רבים: שתי מרפסות צרות וארוכות היו ממוקמות בצידיה, וכל החדרים מוקמו ביניהן. כך בעצם, לא היה חלון באף חדר, אלא רק יציאה למרפסת. המרפסות כמובן בוטלו, והחללים הורחבו. כמו כן ויתרנו על תריסים בדירה כולה פרט לחדר השינה. כך גם חסכנו בעלויות האלומיניום (שהן לא מבוטלות), וגם קיבלנו חלל פתוח ומואר. לצורך הצללה התקנו וילונות גלילה מיוחדים, המאפשרים לנו לראות כלפי חוץ, אך אינם מאפשרים מבט פנימה.
בזכות החלונות הגדולים יכולתי ליישם טריק נוסף: כיוון פרוז'קטור על עץ מהעבר השני. העץ היה הפתעה טובה וחריגה בנוף שגילינו בחזית הפונה למרפסות ישנות. כשמסתכלים עליו מואר בשעות הערב, מתקבלת תחושה שהחוץ נכנס פנימה, ונוצרת אשליה של הרחבת החלל. כך, במקום תריסים או חלון מוחשך, מתקבל מחזה מרשים. זו גם הסיבה שבחרתי לצלם את הדירה בשעות הערב - טריק מצוין.
כדי לקבל מקסימום שטח לחלל הפתוח, חייבים לעשות ויתורים כדוגמת שירותי אורחים, מרפסת שירות ואף שטחי מעבר. ויתור על מסדרונות חושף את דלתות חדרי השינה והרחצה לחלל הפתוח, ועשוי ליצור מצבים מביכים בעת אירוח. לכן בחרתי בפתרון ביניים והוא קיר מנותק מכל דפנותיו, המהווה חציצה חלקית בין החלל הציבורי לפרטי. הקיר המנותק אינו נפגש עם קירות אחרים או עם תקרה, אבל הוא מהווה הצנעה מינמלית לחדרים הפרטיים.
אווירה חמה אך עירונית
בעזרת העיצוב והדקורציה שאפתי לייצר אווירה חמה אך גם עירונית, תעשייתית ונועזת. הפרקט נותן את הטון החם והביתי, ומנגד עומדים אלמנטים חמים פחות: קירות צבועים אפור, משטח מטבח ודלפק מבטון יצוק, כיסאות אלומיניום בפינת האוכל, וגרפיקה דומיננטית בשחור ולבן. סכימת הצבעים הנועזת כוללת גוונים כמו כתום תפוז וצהוב חלמון.
ככלל, שימוש בצבעים עזים מומלץ לפריטים שניתן להחליף בקלות ללא עלויות משמעותיות, או כמו במקרה שלנו, כאשר הדירה תשמש אותנו סביר להניח, לא יותר מעשר שנים. כך אנחנו יכולים להיות רגועים ולדעת שהמטבח הנועז לא יימאס עלינו בטווח קצר זה.
פריט אהוב: הספרייה
אחד הפריטים האהובים עליי בדירה הוא ספרייה שעיצבתי, שמוקמה לצד פינת האוכל. היא עשויה פלטה אחורית בציפוי פורניר עץ זברנו מפוספס ומבריק, ועליה מדפי ספרים לבנים בקומפוזיציה מיוחדת.
הספרייה תוכננה כדי לעטוף קטע קיר גדול וגבוה שדרש דקורציה עקב מיקומו המרכזי בבית. קומפוזיציית המדפים תוכננה כך ליצור תחושת איזון, ותאכלס את ספרי העיצוב שלי בצורה אסתטית. בתכנון התייחסתי לגובה ולעומק הספרים הקיימים.
פרולוג: אני מרוצה
תכנון דירה או בית הוא תהליך ארוך שכולל שיקולים רבים וקבלת אינסוף החלטות. זה יכול להיות קשה, אבל זה גם כיף גדול כאשר יש את הכלים לראות את הפוטנציאל והאפשרויות הרבות.
כאשר בוחרים דירה לשיפוץ כולל, אין שום צורך להתייחס למיקומי הקירות, למצב המטבח והאסלה או לגודל החדרים. הפוטנציאל גלום בשטח הדירה, בקווי המתאר, במיקומי הפתחים והעמודים, ובתקציב כמובן. רק יד מקצועית ודמיון חופשי יכולים לנצל את מלוא הפוטנציאל.
בדיעבד, עלות השיפוץ אכן הצדיקה את עצמה, והתוצאה גרמה לנו לרצות להישאר בדירה כל עוד ההתרחבות העתידית של המשפחה תאפשר זאת.
מיכל דיין דובב, עיצוב פנים ואדריכלות. רוצים להתרשם מעבודות נוספות של המעצבת? כנסו לאתר הבית