בשנים האחרונות השתנתה זירת המלונאות בישראל. אם בעבר הלא רחוק מרבית המלונות בארץ היו בנייני ענק שהציעו חדרים חסרי ייחוד בלי קשר למספר הכוכבים שהוצמד להם, היום, בעיקר מאז שהחלו לפתוח בארץ מלונות בוטיק, הסטנדרט השתנה. כיום לא מעט מלונות בארץ מקדישים תשומת לב רבה לעיצוב, מבפנים ומבחוץ. ברשימה זו בחרו מיטב האדריכלים והמעצבים את המלונות המצטיינים באיכותם האסתטית, בין אם מדובר בכאלה שהוקמו במבנים עתיקים בעלי ערך אדריכלי היסטורי שאחרת היו מתפוררים אל הרוח, ובין אם מדובר במבנים חדשים שנבנו לצורך זה. 

קשה להתעלם מהיעדרותה של עיר אחת מהרשימה, עיר הקיט והנופש של ישראל - אילת. איש מ-25 אנשי המקצוע שהשתתפו בהרכבת הרשימה לא בחר במלונות העיר שלחוף הים האדום. עם הפופולריות של אילת אי אפשר להתווכח - ברור שיש בחופשה יותר מאשר עיצוב מקורי וטוב טעם, למשל הרים אדמדמים וים שטוח, טמפרטורות גבוהות ופטור ממע"מ. ובכל זאת, היעדרותם של מלונות אילת מעלה שאלות על מערכת היחסים בין אדם וסביבתו.

 

1. White Villa, תל אביב הווילה הלבנה נבנתה ב-1948 עבור משפחה בת חמש נפשות, ולפני כשנה הפכה למלון בוטיק באווירה אינטימית עם 18 חדרי אירוח. מבחוץ היא נותרה כמעט ללא שינוי בכפוף לחוקי השימור המחמירים, ובפנים היא עוצבה מחדש על ידי האדריכל האיטלקי סטפאנו דוראט, ששילב בה אלמנטים דקורטיביים מקוריים לצד רהיטים שלוקטו בשוקי פשפשים ברחבי העולם.

הנימוקים: אדריכלית אירית אקסלרוד: "המבנה מייצג את הבאוהאוס התל אביבי והוא שופץ ושומר ברגישות רבה תוך כדי שמירה על ערכי המבנה המקורי. המלון, ששומר על אופי מיוחד בכל אחד מחדריו כפי שמצפים מבית פרטי, משדר תחכום אורבני עכשווי יחד עם הקסם של המבנה התל אביבי המקורי".

אדריכלות: גידי בר אוריין וסטפאנו דוראטה.

 

מבט על מרפסת מבחוץ (צילום: Georgio Baroni)
צילום: Georgio Baroni
חדר שינה, מבט למקלחת (צילום: Georgio Baroni)
צילום: Georgio Baroni

חדר מדרגות, מבט מלמעלה, עמוד (צילום: Georgio Baroni)
"תחכום אורבני עכשווי". הווילה הלבנה|צילום: Georgio Baroni

2. נורמן, תל אביב המלון שוכן בשני מבנים משוחזרים, אחד בסגנון אקלקטי עם השפעות מהרנסנס והשני מאופיין בקווים נקיים, קלאסיים, עם תריסי עץ המזוהים עם האדריכלות של שנות ה-20. המלון עצמו מעוצב בסגנון מלונות הפאר של תחילת המאה הקודמת, וממזג אלמנטים מעיצוב הפנים של הבניינים המקוריים.

הנימוקים: אדריכל יואב אנדרמן: "להבדיל מאסופת האקססוריז החצי-מגניבים, חצי-עתיקים, חצי-מז'ורנלים נכונים, שמגדירים פה כל מלון בוטיק – בנורמן יש קו עיצוב בוגר וחסר פשרות. מדובר ברמה אחרת שלא באמת קיימת פה מסביב". אדריכל פיצו קדם: "האיכות והמצוינות ניכרים בכל פרט, תרבות שפחות מוכרת לנו בסביבתנו הים תיכונית. אדריכלות ועיצוב מסתבר משפיעים על ההתנהגות שלנו בחלל, ומשהו בכל האלגנטיות הזאת גורם לך לדבר קצת יותר בשקט ויותר בנימוס".

תכנון וניהול: משרד יואב מסר אדריכלים. עיצוב הפנים: דיוויד ד'אלמדה מהמשרד הבריטי SAGRADA.

 

מבט מבחוץ, מבנה וגג (צילום: סיון אסקיו)
צילום: סיון אסקיו
פינת ישיבה, פנים (צילום: סיון אסקיו)
"רמה אחרת שלא באמת קיימת פה מסביב". נורמן|צילום: סיון אסקיו
בריכה (צילום: סיון אסקיו)
צילום: סיון אסקיו

דופלקס (צילום: סיון אסקיו)
צילום: סיון אסקיו

3. מונטיפיורי, תל אביב המלון שוכן במבנה מ-1922 ששוחזר תחת חוקי שימור נוקשים. הוא נחשב למלון הבוטיק הראשון בתל אביב, וכולל 12 חדרים שבהם משולבים פריטי אמנות שנוצרו במיוחד למקום. במלון  ספרייה ענקית ובה 400 ספרים בשפות שונות, בהם רבי מכר עדכניים.

הנימוקים: אדריכל פיצו קדם: "כי הם היו הראשונים ומקוריות ופריצת דרך ראויות להערכה. לפני כולם הם הקימו מלון בוטיק עירוני אינטימי הכולל מגע אישי. לפני כמה שנים למרות שאני תל אביבי יצאתי לחופשה במלון מונטפיורי. החדר הביתי עם ספרייה עמוסה בספרי קריאה היה הפתעה נעימה מאוד. המרפסת התל אביבית הקטנה והמגע הישיר עם הרחוב, קנה המידה האנושי וכמובן ארוחת הבוקר הנפלאה במסעדה למטה. כל אלה הגישו לפתחנו ארומה פריזאית בתל אביב הקטנה והרומנטית הנשקפת מציורי נחום גוטמן". 

אדריכלות: שירי ארד, אדריכלית R2M, בצמוד לרותי ברודו שנתנה את הטון בכל הקשור לעיצוב.

 

מרפסות מבחוץ, מבט כלפי מעלה (צילום: שירן כרמל)
"ארומה פריזאית בתל אביב הקטנה". מונטיפיורי|צילום: שירן כרמל
מבט למרפסת וחדר שינה  (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

מקלחת, כיור וחלוק (צילום: שירן כרמל)
צילום: שירן כרמל

4. בראשית, מצפה רמון הקונספט שהוביל את תכנון המלון (מקבוצת ישרוטל) היה היטמעות בנוף, מגובה הבניינים וחומרי הבנייה ועד לפרטי העיצוב הקטנים ביותר. התוצאה היא מלון הבנוי בתים-בתים שאינם פוגעים בטופוגרפיה הקיימת או מאיימים עליה.

הנימוקים: אדריכלית אירית אקסלרוד: "הבחירה במלון מבוססת על מיקומו המדברי, בנוף דרמטי ועוצר נשימה. זהו אולי המיקום היפה ביותר בנופי הארץ, ואין עוד מלונות ברמתו ומסוגו באזור המדבר. בניגוד לרוב המלונות האחרים שנבחרו, כאן החוויה היא בחוץ ולא בפנים, והדגש הוא על היכולת לחוות את הטבע בצורתו הראשונית".

אדריכל: משרד פייגין אדריכלים

בראשית - בריכה חיצונית (צילום: אסף פינצ'וק)
"זהו אולי המיקום היפה והדרמטי ביותר". בראשית|צילום: אסף פינצ'וק
מלון בראשית (צילום: אסף פינצ'וק)
צילום: אסף פינצ'וק

בריכה בחדר (צילום: אסף פינצ'וק)
צילום: אסף פינצ'וק

5. אלמא, זיכרון יעקב המבנה שבו שוכן מלון אלמא נחשב לאחד משיאי היצירה הארכיטקטונית בישראל, וזיכה את מתכננו  יעקב רכטר בפרס ישראל לאדריכלות ב-1972. המבנה שוכן על רכס הכרמל, ומשתרע על 113 דונם של שטח פתוח וחורש טבעי. לפני כארבע שנים נפתח המלון מחדש אחרי שיפוץ המבנה ושימורו. בפנים בחרו המעצבים בעיצוב מינימליסטי תוך שימוש בחומרים ואלמנטים המשדרים צניעות: בטון חשוף, טיח לבן ונגיעות של עץ אגוז.

הנימוקים: אדריכלית אורית מילבאואר אייל: "המלון שוכן במבנה לשימור יפהפה שהיה במקור בית הבראה לעובדי ההסתדרות. הסבתו נעשתה ברגישות רבה ובעדינות שניכרת בתוצאה. שולבו בו רהיטים מודרניים שמעשירים את העיצוב והרבה מאוד יצירות אמנות". המעצבת סיגל ברנוביץ ואדריכלית אירנה גולדברג: "מזור לגוף ולנפש. האיקונה האדריכלית של רכטר והמיקום הקסום שלה, יחד עם האוסף המרהיב של האמנות ופרטי העיצוב השזורים במקום, מייצרים נוסחה מנצחת לחוויה אנושית ואדריכלית מופלאה".

אדריכלות: אמנון רכטר ורני זיס, עיצוב פנים שטחים ציבוריים: United (לונדון) ולאה מלר.

 

ספא אלמא (צילום: איתי סיקולסקי)
"מזור לגוף ולנפש". אלמא|צילום: איתי סיקולסקי
חדר בבניין המרכזי (צילום: איתי סיקולסקי)
צילום: איתי סיקולסקי

אלמא מבט מן החוץ (צילום: איתי סיקולסקי)
צילום: איתי סיקולסקי

6. ריקה, כליל ריקה הוא מתחם אירוח בוטיק הכולל שישה חדרים מפנקים באווירה פראית. הוא נמצא בכליל, יישוב אקולוגי שאינו מחובר לרשת החשמל הארצית. רוב הפסולת בו עוברת מחזור וכך גם המים. ההגעה למתחם היא במעלה דרך עפר שמסתיימת בבית אבן דו קומתי: הקומה הראשונה משמשת כמרכז אירוח ובישול, ובקומה השנייה שתי סוויטות מרווחות עם מרפסות קסומות אל נוף הרי הגליל. סגנון העיצוב הוא כפרי קלאסי, עם סוכות גפנים, מרבצי ישיבה, משטחי יוגה על סלעים, בריכת אבן חצובה, הוט טאב, סאונה ופינות למדיטציה.

הנימוקים: קרן לוי צדק, עורכת מגזין העיצוב living: "לרוב הבתים יש אותם יסודות. אותם מרכיבים. כמו שפה, הנה לך בנק של אותיות, הושט היד ובנה מהן בית. לבנים, קירות, חלונות, חללים. בריקה הצליחו לקחת את האותיות ולפרק אותן עוד קצת. כמו דנ"א זיקקו את היסודות שמהם בונים בתים ליסודות יסודיים עוד יותר. את הסלעים של הגבעה בכליל הכניסו הביתה בלי להזיז אותם. את האדמה והעצים הוותיקים רקחו למבנה אחד חם מזמין ומרגיע, עם השמים עטפו הכל".

עיצוב: אושרה ראובן-בר קמה בשיתוף בעלי המקום רקפת ודודי קאירי.

בריכה 2 (צילום: אלברט אדוט)
צילום: אלברט אדוט
מבט מבחוץ (צילום: אלברט אדוט)
צילום: אלברט אדוט
לובי מדרגות (צילום: אלברט אדוט)
סוויטות מרווחות עם מרפסות אל נוף הרי הגליל. ריקה|צילום: אלברט אדוט

אמבט (צילום: אלברט אדוט)
צילום: אלברט אדוט

7. האפנדי, עכו המלון, פרי חזונו של אורי ירמיאס ממסעדת אורי בורי, הוא תוצר של עבודת שימור ושחזור מורכבת שארכה כשמונה שנים, וכללה חיבור של שני מבנים עתיקים. המלון משקיף אל הים וחומות העיר העתיקה, ומאות שנים אצורות בין כתליו, מחמאם טורקי בן 400 שנה עד מרתף מן התקופה הצלבנית שהפך לבר יין אינטימי. במהלך הבנייה הוטסו לארץ במיוחד אמנים מאיטליה כדי לשחזר ציור קיר של העיר איסטנבול מ-1878 שצויר לכבוד פתיחתב של תחנת הרכבת של האוריינט אקספרס.

הנימוקים: אדריכלית ורד בלטמן כהן: "מלון בתוך העיר העתיקה במבנה ששופץ ושוחזר עם אווירה מאוד אותנטית לעיר". אדריכלים שרון נוימן ויפתח חיינר: "קסם המזרח בעכו, ברוחו של אורי בורי הססגוני". 
אדריכל צבי גרש: "החללים וציורי הקיר, כמו גם הרסטורציה הנהדרת של המרפסות הציבוריות, יוצרים תחושה קולוניאלית מופלאה ומחזירים אותנו מאות שנים אחורה. בחירת הרהיטים נהדרת והעיצוב שנושק לסגנון הדמשקאי הוא תרגום של הווילות האיטלקיות באווירה ים תיכונית שמתמזגת באופן מושלם עם האזור בכללותו".

אדריכל: ארנון ניר. עיצוב פנים: אורית קולינימוס ורונית רייק.

קבלה (צילום: אסף פינצ'וק)
"קסם המזרח בעכו". אפנדי|צילום: אסף פינצ'וק
סוויטה (צילום: אסף פינצ'וק)
צילום: אסף פינצ'וק
סוויטה (צילום: אסף פינצ'וק)
צילום: אסף פינצ'וק

8. ארץ ערבה, אירוח בוטיק במדבר מלון בוטיק ארץ ערבה נפתח בשנת 2014 אחרי בנייה שנמשכה 10 שנים. הוא הוקם בשטח של ואדיות וגבעות וכולל סוויטות מבודדות הפונות לנוף שמורת נחל עשוש. בכל סוויטה משולבים מוטיבים מדבריים עם השפעות ממרוקו, מזרח אפריקה וחצי האי סיני. בחצר של כל סוויטה בריכה מחוממת ונוף למדבר. 

הנימוקים: אדריכל פיצו קדם: "אדריכלות טובה לא חייבת לעשות שריר. לפעמים מחוות מינוריות ומאופקות מסבות עונג גדול יותר מגימיקים מיותרים. זכור לי בעיקר מראה השקיעה שצבעה את שמי המדבר כאשר אנו טובלים בבריכה שנראה כאילו נחצבה בסלע. זה רגע מאוד טהור ומזוקק".

עיצוב: אורן תופוט תגל, המקים והבעלים של ארץ ערבה, הוא גם המעצב, אוטודידקט ללא תואר פורמלי.

מלון בלילה (צילום: גידי בועז)
צילום: גידי בועז
כניסה (צילום: גידי בועז)
צילום: גידי בועז
מרפסת (צילום: גלעד לבני)
"רגע מאוד טהור ומזוקק". ארץ ערבה|צילום: גלעד לבני

סוויטה (צילום: גידי בועז)
צילום: גידי בועז

9. פאוזי עאזר אין מאת אברהם הוסטל, נצרת לפני כ-13 שנה שיפץ מעוז ינון אחוזה ערבית עזובה בת 200 שנה, והסב אותה לבית הארחה. מאז זכה המקום בפרסים ודורג גבוה באתרים ובמדריכי תיירות נחשבים דוגמת "לונלי פלנט". לובי הכניסה משמש גם כדלפק קבלת אורחים וגם כחדר ארוחת הבוקר ובחצר גדולה מקורה בחלקה בסגנון ערבי-עות'מני יש פינות ישיבה והשתרעות. מהחלונות הגדולים נשקפת כנסיית הבשורה. 

הנימוקים: בחירת המערכת: "בגלל המיקום המפתיע בלב השוק, התקרות המצוירות עוצרות הנשימה, החדרים המשותפים הענקיים והסוויטות הפרטיות והאותנטיות. בזכות השיק העתיק והצבעים הדהויים, קשתות האבן והעיצוב כולו שמשדר צניעות מאופקת. בפאוזי עאזר האורחים מוזמנים לנסוע בזמן לארץ ישראל הישנה". 

 

מרפסת (צילום: אברהם הוסטלס)
"תחושה קולוניאלית מופלאה". פאוזי עאזר אין|צילום: אברהם הוסטלס
פינות ישיבה (צילום: אברהם הוסטלס)
צילום: אברהם הוסטלס

חדר שינה (צילום: אברהם הוסטלס)
צילום: אברהם הוסטלס

10. פלורנטין האוס, תל אביב החדרים באכסנייה עוצבו בהשפעת האסתטיקה הצבאית. הם פונקציונליים, מינימליסטיים ועירומים. רצפת העץ והגימורים הפשוטים מעבירים את התחושה של חדר רענן, שזה עתה עבר שטיפה. הסוויטה על הגג מעוצבת בשפה הפוכה בדיוק. כאן, למרות המינימליזם, האווירה חגיגית ואלגנטית יותר.

הנימוקים: המעצבת סיגל ברנוביץ ואדריכלית אירנה גולדברג: "עיצוב צעיר ועדכני ומלא הומור, מינימליזם מדויק שנרקם ביד אינטליגנטית, מורכב מחומרים פשוטים ומשתלב בכישרון רב במרקם העירוני שהוא ניצב בו".

עיצוב: גדי גול ואורית מור.

 

סוויטת גג (צילום: רני לוריא)
"מינימליזם מדויק שנירקם ביד אינטליגנטית". פלורנטין האוס|צילום: רני לוריא
מסעדה (צילום: עדי גלעד)
צילום: עדי גלעד

חדר רחצה (צילום: רני לוריא)
צילום: רני לוריא

11. אוריינט, ירושלים המלון (גם הוא מקבוצת ישרוטל) ממוקם במושבה הגרמנית, ליד תחנת הרכבת הראשונה. 240 החדרים שבו מחולקים בין המבנה הראשי לשני מבנים טמפלריים מסוף המאה ה-19 שעברו תהליך שחזור ושימור קפדני. מהגג נשקף נוף עוצר נשימה של העיר העתיקה. הארכיטקטורה הייחודית שלו משקפת את ההיסטוריה של ירושלים תוך שמירה על אלגנטיות של מלון יוקרה מודרני.

הנימוקים: המעצב מיכאל אזולאי: "בגלל האדריכלות המצוינת, המיקום המושלם והעיצוב העשיר שמחובר לעיר".

אדריכלות חוץ: פייגין אדריכלים, עיצוב פנים: חברת HBA הבינלאומית.

חדר (צילום: Assaf Pinchuk)
"עיצוב העשיר שמחובר למיקום ". אוריינט|צילום: Assaf Pinchuk
סוויטה (צילום: Assaf Pinchuk)
צילום: Assaf Pinchuk

Orient בריכת גג (צילום: Assaf Pinchuk)
צילום: Assaf Pinchuk

12. אמריקן קולוני, ירושלים המלון נמצא במבנה בן כ-130 שנה המשמש כמלון ב-80 השנה האחרונות. במהלך השנים נערכו שינויים רבים במבנה ובעיצוב תוך שמירה על מסורת המקום ועל העיצוב הערבי-טורקי העשיר. המלון כולל שלושה אגפים, כל אחד בסגנון שונה. כל קומה בבניין המרכזי עוצבה בשפה אחרת הקשורה להיסטוריה של המלון. כך, למשל, הקומה השבדית מתאפיינת בצבעים בהירים והרבה עבודת עץ. המלון ידוע באווירה רגועה, עשירה ואלגנטית השוררת בו.

הנימוקים: אדריכל אמנון רכטר: "מופת של עידון ותחכום המשלב את רוח המזרח עם תחושה של קולוניאליזם אירופי של המאה ה-19. מבנה עתיק בירושלים המזרחית היושב סביב חצר פנימית אלגנטית. קירות המלון נוצרים סודות רבים על מפגשים פוליטיים ורומנטיים אסורים שהתרחשו בחלליו המוצלים. מפגשים שגם היום השתיקה יפה להם".

אדריכלות ועיצוב: מיכאל שוורץ, שיפוץ: ליאורה פיין.

מסעדה (צילום: מיקאלה בורסטו)
"מופת של עידון ותחכום". אמריקן קולוני|צילום: מיקאלה בורסטו
בריכה (צילום: מיקאלה בורסטו)
צילום: מיקאלה בורסטו
כניסה (צילום: מיקאלה בורסטו)
צילום: מיקאלה בורסטו

קרדיטים אדריכלים