אור טבעי בבית זה אלמנט כל כך חיוני ואופטימי, לא פלא שאנחנו מחפשים אותו, רוצים עוד ועוד ממנו ואפילו מוצאים דרכים יצירתיות לחקות אותו כשאין ברירה. בישראל שטופת אור השמש מתבקש לבנות פתחים רחבים שמאפשרים לו להיכנס לחללים הפנימיים, אבל צריך לוודא שלצד זה יש גם פתרונות הצללה בחלל המואר. כשרוצים לישון עד מאוחר ללא הפרעות אפשר לחסום את אור השמש בחלון עם תריס או וילון האפלה, אבל מה עושים כשבחדר יש דלת וינטג' ישנה עם זכוכית, שהאור נכנס גם דרכה?

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הדברים שלמדנו מעיצוב פנים מסורתי בבתים קוריאנים

>> היו ימים: כך נראה המלון היוקרתי רוטס בעזה

 

בקבוצת הפייסבוק ע.ז.ב באמאש'ך (עשה/י זאת בעצמך), שבה משתפים רעיונות, מקבלים השראה ומעבירים ידע כדי לעשות דברים לבד, הרימו להנחתה והרימו לחושך בכל כך הרבה צורות, שעשו לנו חשק להיכנס למיטה ולכבות את האור. "חוץ מלהחליף את הדלת בדירת השותפות שגרתי בה, זה מה שעשיתי", מספרת חברת הקבוצה קשת גבאי: "הנחתי על הזכוכית בריסטול שחור והדבקתי עם איזולירבנד שחור בקצוות. היה קל יותר אם הייתי מוצאת טפט שחור, או טפט אחר מעל בצבע בהיר, כדי לייפות את זה, אבל בכל מקרה היה צריך שכבה כהה כלשהי כדי שזה יהיה אטום".

לחסום את האור ג (צילום: קשת גבאי)
קשת גבאי|צילום: קשת גבאי

עינת אברהמי חתכה גיליון שעם במידות של הזכוכית שרצתה להסתיר, רק כדי לא להסתנוור בבוקר, והדביקה אותו עם דבק חם. לאיטום מלא יש צורך בגיליון נוסף וחיתוך בהתאם.

לחסום את האור ג (צילום: עינת אברהמי)
עינת אברהמי|צילום: עינת אברהמי

חברת הקבוצה מירי קפלן חיפשה דרך לסמן לכלב שלה שיש חלון בחדר, כיוון שבעבר רץ לתוכו ושבר את הזכוכית, ולשם כך השתמשה במדבקה שרכשה מאלי אקספרס. "הדבקתי לבד, אבל היה קשה כי נוצרות בועות והרסתי מדבקה אחת", היא מספרת. היא הדביקה מדבקה כדי לחסוך לעצמה את הצורך להוריד את התריס. "המדבקה מטשטשת ומכניסה פחות אור", היא מסבירה.

לחסום את האור ג (צילום: מירי קפלן)
מירי קפלן|צילום: מירי קפלן

דב בירד מספר שהדביק מדבקת דמוית בריקים לבנים שרכש ממקס סטוק כדי להסתיר את האור, אבל בכוונה לא הוציא את כל הנייר האחורי שמכסה את הדבק. "לא רציתי שיישארו שאריות של דבק על הזכוכית", הסביר, "אז חתכתי את הנייר ברוחב של סנטימטר מכל היקף המדבקה, הוצאתי את הנייר כדי שיישאר פס דק של דבק, והשארתי את רוב המדבקה עם הנייר לא מקולף. השכבה הזאת של הנייר עוזרת לבידוד תאורה וככה גם יהיה לי קל יותר להוציא את המדבקה כשארצה".

לחסום את האור ג (צילום: דב בירד)
דב בירד|צילום: דב בירד

בין 200 התגובות, העצות והדוגמאות, היו שהצמידו קרטון ביצוע בעזרת דבק דו צדדי בארבע פינות הזכוכית, והיו שרכשו באיקאה וילון נייר וחיברו לדלת. נועם מזרחי רכשה טפט במקס סטוק והדביקה על חלקי הזכוכית החשופים בחדר. "זה עלה בסך הכול 10 שקלים לטפט, והשתמשתי בשניים. מדדתי אורך ורוחב של כל פס בדלת, סימנתי על גבי הטפט את נקודות הרוחב וגזרתי בהתאם. התחלתי בהדבקה מלמעלה, עם כרטיס שטוח גדול, והמשכתי כלפי מטה, כשאני מיישרת ומהדקת כל פעם. אפשר גם עם היד". מאחר שמדובר בזכוכית חלבית, הרקע הלבן של הטפט נראה בצד השני.

לחסום את האור ג (צילום: נועם מזרחי)
נועם מזרחי|צילום: נועם מזרחי

בין ההצעות מצאנו גם הדבקה של פוסטר או נייר מתנה, הצמדת בד מבפנים עם שני מסמרים או וילון להסטה למקרה שרוצים לפעמים אור, התקנה של וילון גלילה אטום ואפילו צביעה של הזכוכית בטוש שחור או צבע לבן. היה מי שהחליף את הזכוכית השקופה בפרקט למינציה, ורעיון אחר היה שליפת הקנט ההיקפי של הזכוכית, הוצאתה של הזכוכית והכנסה של מראה ולוח פורמייקה במקום – לקבלת דלת חלקה לבנה מחוץ לחדר ומראת גוף גדולה בתוכו. שבר את הקונספציה (וגם אותנו) אחד המגיבים שהציע פשוט להלביש כיסוי עיניים. 

פתרונות הצללה ברשת

מדבקה נצמדת מאמזון, 42 שקלים לחבילה.

לחסום את האור (צילום: Amazon)
מדבקה נצמדת|צילום: Amazon

וילון צלון שחור מאמזון, 15 דולר ליחידה.

לחסום את האור ג צלון (צילום: Amazon)
וילון צלון|צילום: Amazon

עוד באמזון, ציפוי חלון להאפלה מוחלטת, כאילו זה לילה (כרגע לא זמין, אבל אהבנו את הרעיון והביצוע).

לחסום את האור ג (צילום: Amazon)
ציפוי חלון|צילום: Amazon

שיטות מסודרות ומקצועיות יותר אפשר למצוא במדבקות אטומות או חלביות דמויות התזת חול כמו שיש ל-סטודיו WALLI. המדבקות מתאימות לעיצוב וחיפוי זכוכיות במשרד ובבית וכשהן חלביות הן לא מונעות הרמטית כניסת אור חיצוני אבל מספקות עמעום, וניתן לבצע התאמה של גודל. מחיר המדבקה החלבית 199-169 שקלים למ"ר.

לחסום את האור ג (צילום: סטודיו וואלי)
סטודיו WALLI|צילום: סטודיו וואלי

עם תקציב גדול יותר, ובתכנון מוקפד מראש, השתמשה מעצבת הפנים איריס סוכר בווילונות חשמליים שהצמידה לקירות זכוכית בחדר רחצה פינתי בסוויטת הורים. הווילונות הותקנו מחוץ לחדר הרחצה והתפקיד שלהם כפול – להעניק פרטיות למי שמתקלח או משתמש בשירותים, וגם למנוע את חדירת האור מהחלון הממוקם בחדר הרחצה. "וילון אחד מותקן בצד ימין, וילון שני מותקן בצד שמאל כדי לכסות באופן קבוע את אזור האסלה", מסבירה המעצבת.

לחסום את האור עיצוב איריס סוכר (צילום: אורן עמוס)
עיצוב איריס סוכר|צילום: אורן עמוס
לחסום את האור עיצוב איריס סוכר (צילום: אורן עמוס)
עיצוב איריס סוכר|צילום: אורן עמוס

בין התגובות היו גם כמה שהתריעו שהזכוכיות בדלתות ישנות כאלה נשברות בקלות, ולכן במקום לחפש פתרונות לאטום את הזכוכית עדיף פשוט להחליף אותה בחומר אחר, או להחליף דלת. מה שלא תבחרו, שיהיה לילה טוב ויקיצה נעימה בסופו, בדיוק בזמן שתכננתם.

דלת זכוכית בבית (צילום: Diana Rui, SHUTTERSTOCK)
יפה ומיוחדת, אבל מאתגרת. דלת זכוכית וינטג'|צילום: Diana Rui, SHUTTERSTOCK