כאשר לחלק מהבתים בישראל אין ממ"ד, הפתרונות במקרה של התרעות כניסה למרחב המוגן נעים בין מרחבים מוגנים קומתיים, חדרי מדרגות ומקלטים שנמצאים בבניין או במרחק ריצה. לאחר היוזמות של אנשים פרטיים ברשתות החברתיות לנעילת ממ"ד מבפנים ולהוצאת רישיונות לנשק אישי, החלו לצוץ יוזמות מפתיעות למיגון צמוד, כמו חפירת מחילות או בניית מקלטים אישיים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> המעצב הבינלאומי תמך בעזה, הסיר מהרשת והתנצל

>> ניר עוז: חסמו את דלת הממ"ד עם מערוך ודייסון וניצלו

 

"יש לי גינה פרטית ואני רוצה לחפור מקלט", כתב גולש באחד הפוסטים, והתפרץ לדלת הפתוחה של יוסף ליפן, שזוגתו לקחה יוזמה והחלה לחפור מחילה מתחת לביתם. בני הזוג ליפן מתגוררים עם ילדיהם במאחז שלא נחשוף את מיקומו, שאינו מוקף בגדר, והתושבים בו חמושים ומקיימים סיורים. לדבריו, מאז האירועים הקשים בדרום אשתו לא עוצמת עין. "היא בחרדות רציניות וישנה עם מחבט בייסבול". 

"אשתי כבר מזמן מנבאת חורבן ורעב"

ליפן הוא נפגע איבה משנת 98', מאז שנדקר בגיל 17 בדרך מהכותל לשער יפו ואיבד כליה. הוא ואשתו עוסקים בבניית הבית ובחקלאות ומתקיימים מהבטחת הכנסה. "ביטוח לאומי לא מכיר בפוסט טראומה שלי, ואני מקבל קצבה של 1,500 שקלים רק על איבוד כליה. עם חמישה ילדים מצאנו את עצמנו לא מסוגלים לשלם שכירות ולכן יצאנו למאחז לא חוקי". הם בנו את ביתם לבד, נטעו יער מאכל ובנו חממה לירקות. "בונקר לא הספקנו לבנות ואשתי כבר מזמן מנבאת חורבן ורעב ודוחפת את כולם להתכונן לרע מכול. כשהתחילה המתקפה, היא נכנסה להילוך גבוה והתחילה לחפור מתחת ליציקת בטון שהנחנו".

חפירת מנהרה, משפחת ליפן (צילום: יוסף ליפן)
"כשהתחילה המתקפה, היא נכנסה להילוך גבוה והתחילה לחפור"|צילום: יוסף ליפן
מחילה חפורה, משפחת ליפן (צילום: יוסף ליפן)
חממת הירקות של משפחת ליפן|צילום: יוסף ליפן
מחילה חפורה, משפחת ליפן (צילום: יוסף ליפן)
יער המאכל של המשפחה|צילום: יוסף ליפן
 

לא רק ליפן בסרט הזה - תגובות ברשת מציעות חפירות של בורות בעזרת טרקטור ויציקת בטון, שימוש ברשתות ברזל עבות ואפילו על לוחות ושקי פק"ל (שקי קש מלאים חול), אבל אלה אינם תקניים, לא אטומים וכמובן לא כוללים אביזרים תקניים כמו דלת ומערכות אוורור. באתר של פיקוד העורף מצוין כי בנייה של מרחב מוגן (ממ"ד, ממ"ק, ממ"מ) מתבצעת בשיטות בנייה קונבנציונליות, הכוללות יציקה באתר העבודה. "בנוסף לשיטות אלו, ניתן לרכוש כיום מרחבים מוגנים יבילים (שניתן להובילם) לשימוש כממ"ד או ממ"מ. אלה מיוצרים במפעל ומנוידים למקום, בעיקר בבנייה צמודת קרקע, ודורשים כמובן היתר בנייה כחוק ובאישור פיקוד העורף".

ממ"ד מתקפל ופתרונות נוספים

באתרים של חברות מיגון שונות מצאנו פתרונות לבתים ללא ממ"ד. באתר של חברת "עופרים ממ"דים ובתים מוכנים", המתמחה בבניית ממ"דים ובתים מוכנים מבטון יצוק, מצאנו כי מחירו של ממ"ד מוכן ע"פ תקן פיקוד העורף הוא 74 אלף שקלים. כך נראה הממ"ד המוכן, עם קירות בעובי 30 ס"מ ומבואה המספקת הגנה:

 

באתר "ממ"ד החדר הבטוח" מציינים כי עלותו של ממ"ד מוכן יכולה להתחיל ב-25 אלף שקלים ולהגיע עד כ-40 אלף שקלים ובתצורות ספציפיות גם ל-50 אלף שקלים. מצוין כי קיים פטנט ישראלי לממ"ד מתקפל המיועד להתקנה בתוך הבית עם אפשרות קיפול ופרישה מהירים לכדי חדר מוגן דירתי. הוא לא מעניק הגנה של ממ"ד בנוי עם קירות בטון מזוין בעובי 30 ס"מ. "הֶתקן זה בנוי מסט שלם של לוחות העשויים מפלדה מיוחדת ומחוברים זה לזה באמצעות צירים ייחודיים, המאפשרים קיפול והצמדה לקיר מחד ופרישה לכדי ממ"ד מוכן מאידך. את ההתקן מעגנים למעשה לאחד מקירות הבית ושם הוא נותר באופן קבוע. בשעת חירום, באמצעות פעולה פשוטה ומהירה, מושכים את הלוחות כלפי חוץ והם נמתחים לכדי תצורה רבועה של מרחב מוגן. בעתות שגרה ניתן לכסות את הממ"ד המקופל באמצעות וילון כך שאין לו כל השפעה על האווירה או העיצוב בבית". מחירו, לפי האתר, החל מ-45 אלף שקלים.

ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
מרחב מוגן|צילום: פלאש 90, חדשות
 

לעומת מרחב מוגן יביל תקין, קיים גם פתרון של מיגונית, אולם חשוב לציין כי היא מרחב מוגן שאינו תקני. לפי פיקוד העורף, מיגונית נועדה לצמצם את הנזק מהדף ורסיסים במרחב הציבורי בלבד באזורים עם זמן התרעה קצר, עבור שהייה ארעית של עוברי אורח במרחב הציבורי.

* תזכורת: כל פתרון ארעי שלא אושר על ידי גורמים מוסמכים עשוי להיות מסכן חיים