מטבח הוא חלומו של כל בעל בית, כשהחזיתות, סגנונן העיצובי, הצבע שלהן ותכנונו של המטבח בכללותו יכולים להכריע סוגיות של כניסה או אי כניסה לדירה ואפילו להעלות את הערך שלה. אל החלומות הוויזואליים האלה מצטרפים גם חלומות אחרים, נסתרים, שספונים בדרך כלל בתוך הארונות ומשפיעים על נוחות העבודה ועל רווחת הבשלנים.
להתחיל עם תכנון מקדים
כן, הצבע יכול להיות מדהים, הסגנון משובח והמשטח פרקטי מאין כמותו, אבל מה קורה כשעומדים במטבח ומתחילים לעבוד? כדי לא לעמוד מול שוקת שבורה של מדפים נייחים שיש צורך להתכופף אליהם, מגירות מתנגשות, חושך על המשטח או הצפה של אביזרים על השיש, יש להתחיל עם תכנון מקדים עוד בשלב בו המטבח על הנייר. כך כל אחד מכיר את הצרכים הספציפיים שלו, מתאים אותם למגבלות החלל, ויכול לבחור להם פתרונות נקודתיים. "אני יכולה להעיד שאנשים צמאים לפתרונות", אומרת מעצבת הפנים מייסא חדאד, "ואם הם מחליפים מטבח, זה לא בגלל שהוא לא יפה אלא משיקולים פרקטיים, משום שהמטבח לא עונה להם על הצרכים. החלפתי ללקוחות מטבח בן שלוש שנים בסך הכול, רק משום שהוא לא ענה להם על הדרישות".
בשנים האחרונות קיימת מודעות רבה יותר לשילוב פתרונות יעילים במטבח, פתרונות "פרזול אדריכלי" שנותנים מענה פונקציונלי ועיצובי לכל סוגי החללים: אם בדירות שהמטראז' שלהן מצומצם ואם בדירות קבלן או בבתים פרטיים. "אם פעם היו מבקשים מאיתנו לכל היותר מגירת בקבוקים ותבלינים, היום כבר קיימת מודעות לטכנולוגיה ולכל מה שהוא מחוץ לסטנדרט", אומרת תמר פיצ'ו מ"אפרת ותמר אדריכלות ועיצוב פנים".
אין מספיק אור? מלבישים אותו על הארון
פיצ'ו ושותפתה, אפרת פרויליך, טוענות שבכל מטבח שהן מעצבות יש לפחות פתרון אחד – החל מיחידת ארון צרה במיוחד, שואב אבק בצוקל ופרופיל תאורה שקוע בתוך מזווה או מתחת לקלפה שיאיר את המשטח, ועד משטחי חיתוך נשלפים או אי שממנו נשלף שולחן אוכל.
מטבח קטן? שולפים שולחן מתוך האי
"בדירות קבלן או בדירות יד שנייה, בהן מנסים למקסם את מספר החדרים על חשבון החלק הציבורי, או אפילו בדירות סטודיו, לא תמיד נשאר מקום לפינת אוכל", היא מסבירה. "פינות האוכל נהיו סוג של פיל לבן שמשתמשים בהן לאירוח בחגים, וכדי אפשר מקום מרווח ביום יום, אנחנו משתמשות בפתרון של אי שמתוכו נשלף שולחן. כך יש מקום לארבעה או שישה אנשים בשגרה, ובשעת הצורך שולפים ממנו שולחן שיכול להיפתח גם ל-10-12 איש ומוסיפים כיסאות מתקפלים". לא כל האנשים מודעים לפתרונות האלה, ולכן, אומרת פרויליך, "אם הם לא מגיעים עם אג'נדה מוגדרת ומבקשים אותם, אנחנו משתדלות לחשוף אותם ולוקחות אותם לאולמות התצוגה של דומיסיל, כדי שיראו על מה אנחנו מדברות והם מופתעים לטובה".
לא זוכרים איפה הפסטה? מגירות שקופות
מתברר שכאשר מוצאים את הפתרונות הנכונים, קשה מאוד לסרב להם, בין אם מדובר במזווה מתוחכם שנשלף במלואו במקום במזווה סטנדרטי, בארון צר במיוחד שמתאים בדיוק לרווח שנשאר, במערכות תלייה מודולריות ובמתלים לכלים ואביזרים או במשטחי איים הניתנים להסטה. במטבחים מצומצמים אפילו מגירה נשלפת עם דופן דקה מאפשרת מקום אחסון אופטימלי, וכשדפנותיה שקופות וגם החזית, כמו בסדרת vision של דומיסיל, קל יותר לראות מה קורה בתוכה.
הבלגן חוגג? מסתירים את הכיור
"בתרבות שלנו במגזר הערבי נהוג שאורחים דופקים בדלת ומופיעים בלי הודעה, ולכן הבית צריך להיות פיקס", מספרת חדאד. "מאחר שלא הגיוני שהכיור יהיה תמיד נקי, אנחנו צריכים לשחק מחבואים עם הכלים. השתמשתי בממנגנון מיוחד "המלביש" משטח על השיש, וניתן להסיט אותו מעל הכיור, להסתיר חצי ממנו, ובו בזמן להשתמש בברז בחלק הגלוי כדי להכין שתייה לאורחים. במקרה אחר בחרתי דלתות כיס שנכנסות לארונות עצמם כשמשתמשים במגירות, וסוגרים בחזרה כשהאורחים מגיעים, יושבים בסלון ועדיין רואים את המטבח הפתוח".
בעיות אחסון? ארון צר במיוחד ופינה פרקטית
חדאד מדגישה כי במסגרת עבודתה כמעצבת היא חשופה לכל הפטנטים שהיא מוצאת באולם התצוגה, מודעת לצרכים במגזר, ומתאימה אותם ללקוחות עוד בפגישת הצרכים. "זה יכול להיות מזווה צר במיוחד ברוחב 15 ס"מ שעולה לגובה 2 מטרים ומכיל יעה ומטאטא שצריכים להיות זמין, מגירות דקות, עמידות ושקופות או מתקן מגירות נשלפות FLYBOX מתוך פינת הארונות התחתונים במקום 'להרוג את הפינה'. הלקוחות מתלהבים תמיד מהרעיונות, ומה שטוב הוא שהם יכולים לשלב אותם בהזמנה מיצרן המטבחים או הנגר שלהם עם הדרכה טכנית צמודה של החברה".
לגבי ההוצאות הכספיות מרגיעות אדריכליות פיצ'ו ופרויליך: "מטבח הוא המקום שאתה משקיע בו הרבה מאוד כסף, עשרות אלפי שקלים, אז השקעה נוספת של עוד כמה אלפים בודדים לא תרתיע את מי שהתפקוד במטבח חשוב לו כל כך" ותהפוך את המטבח שלו לא רק ליפה ומעוצב אלא לפרקטי כזה שמשרת את צרכי המשפחה.