בין סגרים להגבלות יצאנו פחות מהבית בשנתיים האחרונות, וכשהמבוגרים עובדים מהבית והילדים (שוב) בבידוד - המטבח הפך להרבה יותר פעיל. גם מי שלא אימץ את האפייה והבישול כתחביב חדש מצא את עצמו מקדיש הרבה יותר זמן להכנת אוכל, וכל בני הבית נאספו במטבח גם לשיחות ולבילויים משותפים. "עיצוב ותכנון המטבח תמיד תפס מקום נכבד אצל הישראלים, אבל השנה הלקוחות הדגישו אותו במיוחד, והיה חשוב להם שיהיה מרווח ונוח לבישול, שיהיו מקומות ישיבה לכל המשפחה ליד האי, ושהמשטחים יהיו עמידים בפני חום, שריטות וכתמים", אומרת מעצבת הפנים שושה גולן. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> רמת גן: אמיר ואלון ביקשו דירה גברית. יצא וואו

>> מברוק: הבית החדש של אסף זמיר ומאיה ורטהיימר בניו יורק

ואיך כל אלה התבטאו בפועל? "הקהל אהב מאוד את מבנה שני הפסים המקבילים", אומר אלי טלמון, מנהל מוצר של סמגל מטבחים. "כך מי שמבשל על האי, שיש בו כיור וכיריים, יכול לעמוד עם הפנים להתרחשות ולמשפחה שנמצאת מולו". טלמון מוסיף שאנשים רבים חשו ששולחן האוכל "הרשמי" נפתח רק לצורך אירוח ולעתים החליטו לוותר עליו ולהסתפק בקונסולה נפתחת, ושהייתה עלייה בביקוש לוויטרינות זכוכית להצגת משקאות או כלים. "כשהמטבח מלא במגירות, יש יותר מקום פנוי למותרות עיצוביות", הוא אומר. הצבעים המבוקשים, לדבריו, היו צבעים חמים כמו בז', חום או ירוק, וחומרים טבעיים כמו עץ. 

מטבח של ישראלים, סמגל מטבחים,  (צילום:  שי אפשטיין)
סמגל מטבחים|צילום: שי אפשטיין
מטבח של ישראלים, סמגל מטבחים,  (צילום: אלעד גונן)
סמגל מטבחים|צילום: אלעד גונן
מטבח של ישראלים, אביבי מטבחים-אורבן בלו, (צילום:  עינת דקל)
אביבי מטבחים-אורבן בלו|צילום: עינת דקל

מטבח של ישראלים, אביבי מטבחים מעצבת אילונה עשור,  (צילום: שירן כרמל)
עיצוב אילונה עשור|צילום: שירן כרמל

כדי לייעל מטבחים קטנים, הציעו באביבי מטבחים משטחי עבודה נפתחים או שולחנות שיוצאים מארון ומוסיפים מקום לאכילה או לעבודה. "יותר אנשים נשארו בבית ובמטבח היה יותר מאדם אחד פעיל", מסביר המעצב הראשי של החברה, שלומי כהן. לדבריו, השאלה הראשונה של הלקוחות היא אם אפשר להוסיף למטבח יחידה נוספת, בין אם אי (שמנותק משאר היחידות) ובין אם דלפק או חצי אי (שצמוד לקיר, לאחד היחידות או לשולחן האוכל). בנוסף עלתה הדרישה לחומרים אנטי בקטריאליים, לחומרים שאפשר לנקות בקלות ולחומרים עמידים לשריטות כמו פורמייקה נאנו מג'יק. גם אלמנטים מעץ במראה פחות מעובד פופולריים במיוחד. 

הכוכב של המטבח: אי או דלפק

קשה למצוא היום מטבח בארץ שאין בו אי או דלפק, המשמש להכנת אוכל וגם לאכילה (נראה שבשולחן האוכל משתמשים רק כשיש אורחים או לארוחות חגיגיות). השהות הארוכה בבית בשנתיים האחרונות רק חיזקה את מעמדו של האי או הדלפק כמרכז הבית, והוא הפך למקום שסביבו גם משוחחים, לומדים ועובדים.

המטבח שעיצבה שושה גולן נועד לאפשר לאם ובתה לבשל ביחד, הרגל שרכשו במהלך הקורונה, ולדלפק המטבח הוצמד שולחן האוכל, כדי לפתוח את החלל הציבורי.

מטבח של ישראלים, עיצוב שושה גולן,  (צילום:  שירן כרמל)
עיצוב שושה גולן|צילום: שירן כרמל

בבית ששיפצה עדי ברעם בוטל חדר השירות כדי להגדיל את המטבח. במטבח הותקן אי, שאורכו 2.30 מטרים והוא כולל ארונות, ומסביבו יש מקומות ישיבה. בני המשפחה משתמשים בו לארוחות יום-יומיות, ומכונת הכביסה מאוחסנת באחד הארונות.

מטבח של ישראלים, עיצוב עדי ברעם,  (צילום: הגר רפאלי)
עיצוב עדי ברעם|צילום: הגר רפאלי
 

הדיירים הצעירים בבית שעיצבה טליה כהן אבוטבול אינם מרבים מבשלים. הם ויתרו על שולחן אוכל, ובמטבח הותקן דלפק לארוחות קלות או לכוס יין בשעות הערב.

מטבח של ישראלים, עיצוב טליה כהן אבוטבול,  (צילום:  אמיר ארליך)
עיצוב טליה כהן אבוטבול|צילום: אמיר ארליך
 

המעצבת אושי ניר מור תכננה בביתה אי באורך 3.60 מטר. האי רחב במיוחד כך שיש בו משטח עבודה גדול מאוד ומקום רב לאחסון, ויש סביבו מקומות ישיבה. הארון מאחורי האי מוקדש לאפייה, וכולל משטח עבודה ונישה למכשירי חשמל.

מטבח של ישראלים, עיצוב אושי ניר מור, (צילום:  סמנתה קרצמר)
עיצוב אושי ניר מור|צילום: סמנתה קרצמר
 

במטבח שתכננה המעצבת מיכל שיש הותקן ליד החלון אך לא צמוד אליו דלפק שלידו אפשר לשבת עם קפה או מחשב. המרחק מהחלון מדגיש את החצר שבחוץ. "המטבח והחצר יוצרים מצד אחד חוויות משפחתיות, ונותנים אוויר לנשימה ומקום פרטי מצד שני. זו מגמה שהתחזקה בתקופת הקורונה, שבה היינו ספונים בבתים וחדר האירוח נותר שומם", אומרת שיש.

מטבח של ישראלים, עיצוב מיכל שיש, (צילום: עמרי אמסלם)
עיצוב מיכל שיש|צילום: עמרי אמסלם
 

בבית שבו חמישה ילדים תכננו בסטודיו המכבסה מטבח המאפשר לכל בני הבית להתכנס, לאכול, לעבוד ולבלות. המטבח הפתוח מעוצב בצורת חי"ת, וליד הצלע החיצונית יש מקומות ישיבה (נגרות: אייל כנרתי).

מטבח של ישראלים, עיצוב סטודיו המכבסה, (צילום: ליאור טייטלר)
עיצוב סטודיו המכבסה|צילום: ליאור טייטלר
 

הרבה ארונות

בשנתיים האחרונות נראה שאנשים מבשלים יותר, ומקפידים יותר על תכנון יעיל של המטבח. "אנשים מרחיבים את החוויה הקולינרית בבית ובנוסף רוצים יותר לאכול אוכל בריא ולא תעשייתי, וכך עלה מספר המכשירים החשמליים במטבח", מסבירה מעצבת הפנים עדי שקד. "כשהמקום על משטח העבודה מצטמצם כי כבר יש עליו מיקסר או מתקן מים, הדרישה לארונות נוספים עולה".

מטבח של ישראלים, עיצוב עדי שקד ואביבה תורן, (צילום:  איתי בנית)
עיצוב עדי שקד ואביבה תורן|צילום: איתי בנית
 

בדירה שתכננה מעצבת הפנים שני שוופל ביקשו הדיירים חלל נוח ומרווח. בין המטבח לסלון נבנתה יחידה דו-צדדית שבצדה האחד טלוויזיה וארון לאחסון כל מכשירי החשמל הנדרשים, ובצדה השני משטח עבודה וארונות נוספים. "משפחות מבלות יותר בבית ואוכלות יותר בבית, ולכן אזור המטבח והחלל המשותף הודגשו יותר השנה", אומרת שוופל.

מטבח של ישראלים, עיצוב שני שוופל, (צילום: דנה סטמפלר עשהאל)
עיצוב שני שוופל|צילום: דנה סטמפלר עשהאל
 

בני הזוג ביקשו מהמעצבת הפנים יסכה סטו-בורשטיין מטבח סגנון כפרי ובו שני מקררים בקו הארונות, טוחן אשפה, מקום לבקבוקי יין, ונישה פתוחה בצבע אגוז לפינת שתייה ותצוגת כלים. "מאז הקורונה אנשים מתכנסים בבית ויש דרישה הולכת וגוברת למטבחים גדולים עם מקום רב לאחסון ועם אי שניתן לעבוד ולשבת עליו", אומרת המעצבת. "אנשים רוצים את כל הגאדג'טים שיקלו עליהם, כמו טוחן אשפה, שני מקררים, מקפיא נוסף או אינדוקציה משולבת גז. קיבלתי את התחושה שלא רוצים לוותר על כלום ומעדיפים 'גם וגם' איפה שאפשר".

מטבח של ישראלים, עיצוב יסכה סטו-בורשטיין,  (צילום: אורית אלפסי)
עיצוב יסכה סטו-בורשטיין|צילום: אורית אלפסי
 

למשפחה עם ילדים קטנים תכננו במשרד הלל אדריכלות מטבח גדול עם מקום רב לאחסון, סמוך לפינת המשפחה כדי שההורים יוכלו להשגיח על הילדים.

מטבח של ישראלים, עיצוב הלל אדריכלות, (צילום:  עודד סמדר)
עיצוב הלל אדריכלות|צילום: עודד סמדר
 

בדירה שתכננה ענבל רפאלי גרשון המטבח הוא חלק מהחלל הציבורי, והמדפים הפתוחים תורמים גם לעיצוב החלל. הארונות הגבוהים, בחיפוי עץ אלון, כוללים גם מקום לאחסון שואב אבק וחומרי ניקוי.

מטבח של ישראלים, עיצוב ענבל רפאלי, (צילום:  בריאן שולמן)
עיצוב ענבל רפאלי גרשון |צילום: בריאן שולמן
 

לבקשת הדיירים עיצבה קרן גרוס מטבח נוח שבו מכשירי החשמל נגישים.

מטבח של ישראלים, עיצוב קרן גרוס,  (צילום:  קרין רבנה)
עיצוב קרן גרוס|צילום: קרין רבנה
 

מכיוון שבמהלך השיפוץ שתכננה זיוה גורסקי הוקטן המטבח (כדי להוסיף חדר שינה), נבנו בחלק התחתון של הארונות (מסד/צוקל) מגירות הנפתחות בלחיצה בגובה 12 ס"מ, כדי להוסיף מקום אחסון.

מטבח של ישראלים, ג, עיצוב זיוה גורסקי,  (צילום: עוזי פורת)
עיצוב זיוה גורסקי|צילום: עוזי פורת
 

בעיקר לבן

ומה לגבי הצבע? לבן הוא עדיין הצבע המועדף במטבחים הישראליים. בבית שעיצבה אורית לביא ביקשו בני הזוג מטבח לבן, נקי ומואר, כמו שאר הבית

מטבח של ישראלים, עיצוב אורית לביא,  (צילום:  אורית ארנון)
עיצוב אורית לביא|צילום: אורית ארנון
 

גם בבית ששיפצה מעצבת הפנים מיכל מטלון ביקשו בעלי הבית מטבח בעיצוב נקי. החלונות נפתחו לגודל מקסימלי, ועיצוב המטבח המינימליסטי והלבן מדגיש את נוף הגינה.

מטבח של ישראלים, עיצוב מיכל מטלון,  (צילום: קרין רבנה)
עיצוב מיכל מטלון|צילום: קרין רבנה

לעומת זאת, בעלי הבית שעיצבה נועה גולדמן בחרו במטבח כחול בעקבות תמונות שראו ברשת. "צריך להיות בעל אופי מסוים ואהבה יוצאת מן הכלל לצבעים נועזים כדי לבחור מטבח כל כך גדול בגוון כזה", אומרת המעצבת. את הצבע הבולט מאזנים רצפת הפרקט, משטח עץ האלון על האי, והארון התלוי על הקיר.

מטבח של ישראלים, עיצוב נועה גולדמן,  (צילום: מאור מויאל)
עיצוב נועה גולדמן|צילום: מאור מויאל
 

גבר העוסק בבישול ביקש ממירב נקר פוגל דווקא מטבח בצבע טורקיז ירקרק, עם שני מקררים, תנור ברוחב 1.20 מטר ומקום נסתר למיקסר (נגרות: נגריית דני הנקר).

מטבח של ישראלים, עיצוב מירב נקר פוגל נגריית דני הנקר,  (צילום:  מירב נקר)
עיצוב מירב נקר פוגל, נגריית דני הנקר|צילום: מירב נקר
 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

הכל כפול

לצד הארוחות הרבות יותר שמכינים ואוכלים בבית, עלתה גם הפופולריות של העיסוק בבישול ובאפייה. שתי המגמות האלה הגבירו את הביקוש להתקנת מכשירים חשמליים כפולים או גדולים יותר במטבח. דיירים שהרבו לבשל ולאפות בתקופה האחרונה ביקשו ממעצבת הפנים יעל רביב לשלב במטבח שני תנורים. "אצל דתיים זוהי בקשה בסיסית, אבל יש לכך ביקוש גובר גם אצל משפחות חילוניות", אומרת רביב.

מטבח של ישראלים, ג, עיצוב יעל רביב,  (צילום: אורית ארנון)
עיצוב יעל רביב|צילום: אורית ארנון
 

מעצבת הפנים טל גלעד שיפצה את ביתה והרחיבה את המטבח למען משפחתה חובבת הבישול והאירוח. כיום יש במטבח שני תנורים וכיור כפול, וכן שני מדיחים, שני מקררים ומקפיא גדול - כל אלה משולבים בארונות המטבח. האבזור הנוח והכפול במטבח מאפשר לבני המשפחה העסוקים לבשל הרבה בזמן קצר ולתפעל את המטבח בצורה יעילה ונוחה. "בשנה האחרונה בעקבות הסגרים והבידודים המרובים, כל בני המשפחה מצאו את עצמם שוהים יחד בבית. המטבח ללא ספק היה המקום המרכזי שליכד את כולם יחד לבישול משותף, אכילה ושיחה", אומרת גלעד.

מטבח של ישראלים, עיצוב טל גלעד, (צילום: אורית אפלסי)
עיצוב טל גלעד|צילום: אורית אפלסי