תכנון של בית הוא יצירה מורכבת, ואחד החללים המרכזיים שדורשים תכנון מוקדם ומחשבה מעמיקה הוא המטבח. לכאורה פס או שניים של ארונות, גומחות למכשירי חשמל ומשטח עבודה, אבל בפועל מסתתרים בו עולם ומלואו. כמקום שמתפקד כלב הבית, מכיל פונקציות מרובות ומהווה מוקד לפעילויות שונות, נדרש לתכנן אותו במדויק לצרכים השוטפים. בדרך נשכחים לא מעט פרטים, שאחר כך מצטערים שלא שולבו במטבח או שבכלל לא חשבו עליהם, כי המטבח הקיים תפקד בסך הכול די טוב. כדי לא לתפוס את הראש עם "איך לא חשבנו על זה קודם", הנה טיפים מבעלי ניסיון במטבח, שסיימו את החוויה של תכנון מחדש עם תובנות.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>>  הכי יפה ובפער: וילת הנופש הסודית של הסלבס באילת

>> למכירה: ארמון משפחתי קטן משופץ יד ראשונה מישראלית 

 

כל המגירות החשובות

"ישבתי לילות כימים על תכנון המטבח שלי ועבדתי עם רשימה של כל מה שצריך בו כדי לא לפספס כלום" מספרת הנדסאית האדריכלות מאיה הרטוגס, שלא רצתה לוותר על שום דבר שיעשה לה חיים נוחים עד לרמת אחסון שקיות הסנדוויץ' וקרש החיתוך. את המטבח היא תכננה בצורת חי"ת כדי למקסם את שטחי האחסון ומשטחי העבודה ואת הארונות האריכה עד התקרה כדי למנוע אבק מעליהם. יש לה שני מדיחים לייעול העבודה, חצי אי עם שני מקומות ישיבה ופח נשלף בנוי. מזווה מנצל את הפינה ה"מתה" עם מדפי רי"ש ומזווה נוסף כולל מגירות. היא בחרה חזיתות פורמייקה כדי שיהיו הכי פרקטיות ועמידות, ובנתה את רשימת החלומות שלה למגירות הכלים והפיצ'קעס:

  • שתי מגירות לסכו"ם
  • מגירה לששת וכפות ערבוב  - רצוי מתחת לכיריים וגבוהה מספיק
  • שתי מגירות לסירים – אפשר גם מגירה נוספת נשלפת למכסים
  • מגירה למחבתות
  • מגירה לקערות פלסטיק ומסננות
  • מגירה למגבות מטבח וסינרים
  • מגירה לתבניות שונות
  • מגירה לנייר אפייה, רדיד אלומיניום, ניילון נצמד ושקיות סנדוויץ'
  • מקום לשקיות אשפה וניילון
  • מגירת חטיפים וממתקים
  • מזווה למזון יבש
  • מגירות לצלחות, צלוחיות, קערות וקעריות
  • מגירות לכוסות זכוכית, ספלים, כוסות יין ובירה
  • מגירות לכלי אירוח והגשה
  • מקום למלח, סוכר, קפה, חומרי אפייה, דבש, תה
  • מגירת בקבוקי שתייה ויין, שמן ,חומץ
  • מגירה לקשקושים כמו משפך, פותחן, מגש קוביות, שיפודי עץ
דברים שלא חשבנו במטבח (צילום: מאיה הרטוגס)
מטבח פורמייקה, עיצוב מאיה הרטוגס היל|צילום: מאיה הרטוגס

 

הנגרות במטבח מסתירה אומנם עמוד תמך של הבית, אבל מהצד הפנימי היא מכילה בתוכה שני ארונות מזווה מרווחים. עיצוב הילה מזרחי

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב הילה מזרחי (צילום: עידן גור)
עיצוב הילה מזרחי|צילום: עידן גור

רחל מלר, מעצבת וילונות במקצועה, משתפת בטיפ למגירות מניסיונה האישי: להקפיד על פנים מגירות לבן ולא שחור. "כשהפְּנים שחור, רואים כל גרגר של אורז, סוכר ועוד. לי באופן אישי זה מציק בעין וכל עניין הגרגירים נראה הרבה יותר בולט על פנים כהה".

קירבה בין מקרר ותנור

המסיביות של המקרר מתאימה למיקום בקיר הארונות הגבוהים, שם הם כביכול עוטפים אותו. באותו קיר מצויים לרוב גם המזווה והתנור, לא פעם צמודים למקרר. שתי טענות חוזרות ונשנות מקרבה של תנור למקרר: האחת היא שיש חיכוך של דלתות המכשירים כשדלת המקרר נפתחת לרווחה או כששניהם נפתחים יחד, והשנייה היא הקרנה של חום למקרר או למזווה שליד התנור בזמן שהוא פועל. לכן רבים מעדיפים למקם את התנור בריחוק מהמקרר, למשל כשהמזווה ביניהם. "אחת הבעיות הנפוצות במטבחים היא הקירבה בין התנור למקרר, שעלולה לגרום לחיכוך בדלת המקרר ולפגיעה בו, ובין תנור לארון מזווה, שעשוי לגרום לחימום יתר של המזון המאוחסן", אומרת מעצבת הפנים רחלי בן אבי. "לרוב אני דואגת לשמור על מרחק מתאים בין התנור למקרר, אבל ניתן גם להוסיף מחיצה מבודדת חום בין התנור למקרר, או להשאיר 2 ס"מ בין המקרר לדופן התנור". בן אבי מרחיקה את המכשירים החשמליים וארונות המטבח מהקיר האחורי ב-10 ס"מ. "כשארון התנור והמקרר מתוכננים ללא גב אחורי, הדבר מאפשר אוורור אופטימלי, וכך החום הנפלט מהמכשירים מתפזר בצורה טובה יותר. עיצוב שמאפשר אוורור אחורי מסייע לשמירה על הטמפרטורה של המכשירים ומפחית את הסיכון להתחממות יתר, תוך שמירה על מראה נקי ופתוח שמעניק תחושה מרווחת במטבח". עיצוב רחלי בן אבי

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב רחלי בן אבי (צילום: טל ניסים)
עיצוב רחלי בן אבי|צילום: טל ניסים

ארונות עד התקרה

ארונות המטבח העליונים, בין אם כחלק מקיר גבוהים ובין אם כקלפה התלויה על הקיר ומשלימה את יחידת הבילט-אין, אינם מגיעים תמיד עד התקרה. לרוב משום שכל מה שנמצא מעל גובה זה אינו נגיש אלא עם סולם, או שמעורבים כאן שיקולי תקציב. "בתכנון מטבח יש להחליט אם לתכנן ארונות עד לתקרה או לסגור את החלל שמעל הארונות בגבס", מסבירה מעצבת הפנים ליאת גוברין. "היתרונות של הוספת נגרות עד לתקרה הם בעיקר תוספת האחסון ונראות נעימה ורציפה. לעומת זאת, עקב הקושי בהגעה לגובה זה, האחסון נועד לחפצים שאינם כה בשימוש". חיסרון עיקרי הוא העלות: "רוב פלטות הנגרות קצרות יותר, ולכן עלות בנייה של ארונות עד התקרה תהיה באופן משמעותי גבוהה יותר ולעיתים אף תגביל את החומרים בהם ניתן להשתמש. לכן במקרים שבהם אין צורך ממשי לתוספת אחסון לטווח ארוך במטבח, או במידה שהשאיפה היא למזער עלויות, אני מתכננת סגירת גבס במישור גוף הארונות העליונים". 

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב ליאת גוברין (צילום: רותם פריפר)
סגירה בגבס ומגירת תבניות מתחת לתנור, עיצוב ליאת גוברין|צילום: רותם פריפר

 

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב עדי וטל סטודיו לעיצוב  (צילום: שירן כרמל)
סגירה בגבס, עיצוב עדי וטל סטודיו לעיצוב פנים פנים|צילום: שירן כרמל
 

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב ליאת זליג (צילום: יונתן תמיר)
ארונות עד תקרה, עיצוב ליאת זליג|צילום: יונתן תמיר
 

מקום לפח אשפה

אפשר לתכנן יופי של מטבח עם כל המגירות הנחוצות ועדיין לגלות בסוף, כשמתחילים להשתמש בו, שאין מקום לפח האשפה. או אז מציבים אותו ליד האי, סמוך לכיור או סתם בפינה, והוא מסתובב ברחבי החדר. "כדי שהפח לא ייבעט ממקום למקום במטבח ויציק, דרוש לו מקום ייעודי ויש לתכנן זאת מראש", אומרת מעצבת הפנים מעיין ממן. "יש להשאיר מספיק מקום ולא לשכוח גם את מרכיב הגובה, כדי שהפח יוכל להיפתח בלי שיהיה הכרח להזיז אותו". עיצוב מעיין ממן

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב מעיין ממן (צילום: בן רוטשטיין)
עיצוב מעיין ממן|צילום: בן רוטשטיין

מעצבת הפנים מיכל מטלון נוהגת בשנים האחרונות לתכנן במטבח מקום לשני פחים - אחד למיחזור ושני לאשפה רגילה: "מתחת לכיור אין מקום לפח, משום ששם נמצאים מערכת טיהור המים וטוחן האשפה. הרבה יותר ארגונומי לפתוח מגירת פחים שיוצאת לכיוונך בלי הצורך להתכופף או לזוז לאחור, כפי שנדרש במיקום הקונבנציונלי מתחת לכיור". עיצוב מיכל מטלון

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב מיכל מטלון (צילום: קרין רבנה)
עיצוב מיכל מטלון|צילום: קרין רבנה

מגירות ייעודיות לתבלינים ולירקות

מראה השוק הפתוח חביב על רבים, אבל מי שלא מוצא מקום לסלסלות או מי שלא מעוניין לאמץ את הלוק, צריך לדאוג למקום ייחודי לירקות כמו בצל, תפוח אדמה ובטטה. ולא, המקרר הוא לא מקום מומלץ. לעגלה פרי סטנדינג יכול להיות אפקט דומה לזה של פח האשפה הנע ונד בחלל, או שלא תוסיף יופי לחלל כשייערמו בה ירקות בתוך רשת או קליפות מעופפות של בצל. מגירות כחלק מארונות המטבח הן פתרון אסתטי - הן חלק מהארונות התחתונים ויש בהן אוורור שנעשה על ידי פתח, חירוץ או שימוש בסלסלות אסתטיות. עיצוב נופר בן חמו

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב נופר בן חמו (צילום: אבי קבלו)
עיצוב נופר בן חמו|צילום: אבי קבלו

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב פזית קלמנוביץ (צילום: מרווה הרוש)
עיצוב פזית קלמנוביץ|צילום: מרווה הרוש
 

 

גם לשלל התבלינים יש לייחד מקום משלהם, רצוי קרוב לאזור הבישול כדי שיהיו נגישים לשימוש והחזרה למקום. במקרה של הקיר השחור, הקיר עובה ונוצל לבניית נישה בעומק 10 ס"מ. עיצוב מרב שדה

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב מרב שדה (צילום: איקו פרנקו)
עיצוב מרב שדה|צילום: איקו פרנקו

מקום למכשירי חשמל

אחסון הוא מ"אבות המזון" של בית באופן כללי ושל המטבח בפרט. כדי לחתוך, לקצוץ, ללוש ולבשל יש צורך לא רק בכלים, כיריים ותנור, אלא גם במכשירי חשמל שונים, וללא מקום מסודר הם ינוחו או יסתובבו על משטח העבודה, יתפסו מקום יקר ויכבידו על המראה הכללי. מסחטה, מיקסר, מצנם, מעבד מזון, נינג'ה ואפילו מכונת קפה צריכים ספייס ויש דרכים לספק אותו. במטבח מודרני, למשל, תוכנן קיר אחורי עם דלת, שמשמש כאקסטרה אחסון ומקום לייבוש כלים המתחבר לניקוז. עיצוב שטיינמץ לור אדריכלות

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב שטיינמץ לור אדריכלות (צילום: עידן גור)
עיצוב שטיינמץ לור אדריכלות|צילום: עידן גור

לדיירת היה חשוב שכל מכשירי החשמל במטבח שלה יהיו נסתרים ומחוברים לחשמל, ולכן
תוכננה נישה גדולה מאוד של 1.5 מטר עם קלפה כפולה. על השיש ניצבים נינג'ה ומכשירים אחרים ומעל מדפים לאחסון נוסף. תאורה כפולה מאירה הן את החלק התחתון והן את אזור העבודהעיצוב שרי בר-נע גבעון

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב שרי בר-נע גבעון (צילום: מושי גיטליס)
עיצוב שרי בר-נע גבעון|צילום: מושי גיטליס

פינת קפה של דייר שהוא פריק לקפה עם מכונה מקצועית, מטחנה ואביזרים נלווים, תוכננה בהתאם לגודל המכונה והגישה המיטבית אליה במטבח. עיצוב איה אמוזג ושני דגן זילברמן, איה ושני תכנון ועיצוב פנים
דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב איה ושני תכנון  (צילום: שירן כרמל)
עיצוב איה ושני תכנון ועיצוב|צילום: שירן כרמל

שיש במקום אריחים

קיר מטבח לא יכול להישאר חשוף, משום שהוא מתלכלך בשמן ונתפס עליו אבק ומים מתיזים לעברו. לרוב משמשים האריחים כסוג של מגן. הטיפ הרווח הוא לעלות עם השיש של משטח העבודה גם אל הקיר במקום אריחים. באופן דומה יכול לשמש גם חיפוי זכוכית כמגן קיר. הלכלוך אותו לכלוך, רק שקל יותר לנקות אותו ממשטח חלק.

"לעלייה עם השיש על הקיר יש כמה יתרונות", מסבירה מעצבת הפנים יסכה גלעד: "היא יוצרת מראה אחיד ונקי במטבח ומייתרת שימוש ברובה שמשחירה עם הזמן. החיבור בין החלק של המשטח לחלק שעל הקיר נעשה בזווית של 45 מעלות ומונע נזילות מהמשטח אל תוך הארונות. מבחינה עיצובית, כשרוצים ליצור הדגשה של אלמנטים במטבח כמו ארון בצבע מיוחד, תאורה או כיסאות, אריחים, בנוסף לשיש, עשויים לגנוב את ההצגה. כשמשתמשים באותו חומר גם למשטח וגם לקיר, הבמה ניתנת למה שאנחנו בוחרים".

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב יסכה גלעד (צילום: רותם פריפר)
חיפוי שיש לצד מתלה מגבות על הקיר וממול מגירות רשת לירקות. עיצוב יסכה גלעד|צילום: רותם פריפר
 

 

נישה שנוצרה בשל עמודי המבנה חופתה במשטח אבן קיסר עד התקרה ובכל היקף המטבח, עד גובה החלון.

שיש במקום קרמיקה ומדפים פתוחים לירקות, עיצוב מאיה שינברגר

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב מאיה שינברגר (צילום: איתי בנית)
עיצוב מאיה שינברגר|צילום: איתי בנית
דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב מאיה שינברגר (צילום: איתי בנית)
עיצוב מאיה שינברגר|צילום: איתי בנית

מגירה לאחסון תבניות התנור

מי שאופה קבוע, בטח שם לב שרגע לפני הפעלת התנור צריך למצוא מקום לתבניות המובנות שלו. אלה מוצאות את מקומן על הכיריים, על השיש, על השולחן ובכל מקום אחר חוץ מהמקום הכי נכון עבורן: מגירות לתבנית. את מיקום המגירה אפשר לבחור בהתאם למבנה המטבח וגובה המשתמש: מעל התנור, מתחתיו ובלי לתפוס יותר מדי גובה. "מיקום מגירת התבניות יהיה מעל או מתחת לתנור לפי תכנון המטבח. גובה המגירה צריך להיות בין 20 ל-30 ס"מ, כדי שמצד אחד לא תתפוס הרבה מקום, ומצד שני תוכל להכיל את התבניות", אומרת מעצבת הפנים דנה נבו. "בזמן האפייה, כשמשתמשים בתבנית אחת, שאר התבניות והמגשים שמאוחסנים בתנור נמצאים בתוך הקלפה ולא על משטח העבודה".

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב דנה נבו (צילום: נמרוד לוי)
עיצוב דנה נבו|צילום: נמרוד לוי

 

לנצל את הצוקל

ארונות המטבח התחתונים לא יושבים ממש על הרצפה, אלא עם רגליים שמגביהים אותם מהקרקע. ברווח שבין הרצפה לבסיס הארונות מותקן צוקל, אותו פנל שמסתיר את הרווח ומונע כניסה של מים ולכלוך. אחת ההצעות המקוריות לניצול המקום היא שימוש באותו רווח לאחסון. בצוקל אפשר לאחסן מטאטאים ואביזרי ניקוי, תבניות, מכסים, אוכל וקעריות לכלב והיצירתיים במיוחד שולפים משם שרפרפים וסולמות.

מפאת חוסר מקום אחסון במטבח הוחלט לנצל את הצוקל וליצור מגירות שימושיות בגובה 12 ס"מ. עיצוב זיוה גורסקי

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב זיוה גורסקי (צילום: עוזי פורת)
עיצוב זיוה גורסקי|צילום: עוזי פורת

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Intelligent Kitchen (@intelligentkitchen)

כיור נירוסטה

כיור גדול מאפשר לשטוף בו הכול – מכוסות וצלחות ועד תבניות גדולות, אבל המלצה רותחת היא כיור נירוסטה ש"עושה חיים קלים יותר, בעיקר מבחינת ניקיון", כפי שהמליצה משתמשת באחת מקבוצות הפייסבוק. הוא נראה תמיד נקי ולא נשארים עליו סימני כלים אם הם עומדים בתוכו זמן ארוך. "נירוסטה הוא חומר שאינו מחליד ואידיאלי לשימוש תדיר במטבח. זוהי מתכת חזקה ועמידה היטב בפני שחיקה", אומרת מעצבת הפנים ליהי ברזילי. "הוא עמיד בפני הפרשי חום וקור ובפני רוב גדול של חומרי הניקוי, מה שהופך את ניקוי הכיור לפשוט ומהיר. מעבר לכך, הוא כמעט לא צובר כתמים קשים ואין צורך בחומרים אגרסיביים. מה שכן, הוא רגיש לשריטות אבל יש מי שטוען שהן מייפות אותו". ברזילי מוסיפה כי גם כיור משיש לרוב עמיד יותר מכיורים סטנדרטים אחרים, ואינו משנה את צבעו ומרקמו כשאר הכיורים. הוא עמיד בפני שחיקה וקל לנקות אותו, כפי שמנקים משטחי שיש.

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב ליהי ברזילי (צילום: מאור מויאל)
כיור נירוסטה, עיצוב ליהי ברזילי|צילום: מאור מויאל

 

דברים שלא חשבנו במטבח  עיצוב ליהי ברזילי (צילום: מאור מויאל)
כיור וחיפוי שיש למינם, עיצוב ליהי ברזילי|צילום: מאור מויאל

 

מטבח חי"ת במקום שני סטריפים

בשנים האחרונות הופר מבנה החי"ת והרי"ש המסורתי של המטבח לטובת הכנסת אי. כשאין מקום לאי, הנטייה היא להפוך את המטבח לשני פסים מקבילים, המכונים "סטריפים". המבנה החדש מאפשר לעבוד במטבח מול הסלון ולא מול הקיר, ומקרב את שני המשטחים כך שנוח יותר לשלוף כלים ופריטים מהמגירות. מצד שני, התנועה החופשית במטבח נחסמת ולעיתים מקשה על שני אנשים לעבוד במקביל. רחל מלר, מעצבת וילונות שהתחדשה במטבח שני סטריפים, מספרת מניסיונה: "המטבח הקודם שלי היה בצורה חי"ת, דבר שאפשר ניצול פינות של שיש, לדוגמה מיקום לתמי 4, נינג׳ה גריל ואף כמשטח עבודה מאוד שימושי. כיום, במטבח החדש, שני הסטריפים די חוסמים את החלל. הכיור במשטח אחד, ומולו הכיריים במשטח השני, וכך זה יותר צפוף. היום הייתי חוזרת למטבח בצורת חי"ת בוודאות, כדי לקבל חלל פתוח ולא תחום".

 

במטבח שמארח כמויות גדולות של אנשים מדי סופ"ש וחג, נדרש מקום לעבודת שני בני הזוג ולתפעול של שאר בני הבית. לשם כך נבחר מבנה מטבח שהוא חי"ת נמוך. בהמשך הוא הופך גם לאי ישיבה ולידו ארונות גבוהים. בחדר מאחור מתחבא מזווהעיצוב מיטל פומרנץ

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב מיטל פומרנץ (צילום: טלי דברת)
עיצוב מיטל פומרנץ|צילום: טלי דברת

טוחן אשפה

אומרים שמי שאין לו טוחן אשפה לא יודע מה הוא מפסיד, וכשמתחילים להשתמש בו, לא מבינים איך חיינו בלעדיו קודם לכן. מקומו של הטוחן מתחת לכיור ותפקידו לטחון שאריות מזון שממשיכות את דרכן לצנרת הביוב, בלי לעבור בפח האשפה ובלי להעלות ריחות. אנשי מקצוע חלוקים ביניהם באשר לסתימות שהוא גורם או לא, אבל על דבר אחד אין ויכוח – הוא יוצר חוויה של נוחות. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by InSinkErator AUS (@insinkerator_au_)

 תליית מגבות וכפפות

עוד אחד מהמקומות שנשכחים בתכנון הוא מקום התלייה של מגבת המטבח. היא אומנם קטנה יחסית וכמעט שאינה מורגשת, אבל נדרשת רבות במהלך ההכנות במטבח, וגם אי אפשר להחביא אותה כשמסיימים להשתמש בה. כדי לא לתלות אותה על דלת התנור או על ידית הארון התחתון, ולא להניח אותה סתם כך על השיש, כדאי לייעד לה מקום משלה על הקיר או על חלק מובנה בארון, אפילו לצד כפפות המטבח. עיצוב סורנה כפיר

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב סורנה כפיר ווים לתלייה (צילום: גלית דויטש)
עיצוב סורנה כפיר ווים לתלייה|צילום: גלית דויטש

שילוב של כיריים אינדוקציה וכיריים גז

מטבח שתוכנן למשפחה פעילה במטבח, שאוהבת לבשל ולארח, מכיל שני סוגי כיריים. כך ניתן להעמיד שישה סירים במקביל בסופי שבוע ובחגים, וליהנות מבישול מהיר ונקי באינדוקציה במהלך השבוע. "את האינדוקציה קל לנקות, יש שליטה על החום ונהנים ממהירות חימום. השילוב עם כיריים גז מאפשר להמשיך לבשל גם כשאין חשמל", מסבירה מעצבת הפנים יסכה סטו-ברושטיין.

דברים שלא חשבנו במטבח עיצוב יסכה סטו-בורשטיין (צילום: אורית אלפסי)
עיצוב יסכה סטו-בורשטיין|צילום: אורית אלפסי

 

לוח הודעות

לוח הודעות במטבח מרכז את כל ההודעות במקום שבו כולם רואים אותן, אומרת מעצבת הפנים מירית גוטמני. "כל אחד מבני הבית יכול להוסיף או למחוק מהרשימה וגם הילדים הקטנים יכולים להוסיף ציור".

דברים שלא חשבנו במטבח ג עיצוב מירית גוטמני (צילום: ערן טיירי)
עיצוב מירית גוטמני|צילום: ערן טיירי

 

בר מים בפינה ה"מתה"

הפינה ה"מתה" בין הארונות מצוינת לאחסון, רק שיש איתה בעיה – קשה להגיע למה שאוחסן בה. בדיוק בשביל זה מציעה מעצבת הפנים רוני פסטרנק למקם שם את בר המים התת כיורי, במקום לבזבז עבורו את המקום מתחת לכיור.

דברים שלא חשבנו במטבח ג (צילום: רוני פסטרנק)
עיצוב רוני פסטרנק|צילום: רוני פסטרנק