חדר ארונות מקבילים, עם דלתות הזזה, בקצה דרגש לישיבה ולהנחת בגדים. (צילום: שי בן אפרים)
חדר ארונות זה מפתה, אבל לא מתאים בכל מצב|צילום: שי בן אפרים

אחרי שנים של עבודה כמעצבת פנים הבנתי שבעיצוב אין תשובה אחת נכונה. זה לא מדע מדויק. יש מי שהנוחות היא ערך עליון עבורו ויש מי שרוצה שהסלון ייראה כמו מוזיאון כדי להשוויץ בפני אורחיו. התשובות שאתן כאן מדי שבוע נאמרות מתוך נקודת הראות המקצועית שלי, וכך יש לראותן - אבל אל תשכחו שהאמת לא ניתנה רק לי ושטעמי אינו טוב מטעמכם. אז למה כדאי לכם בכל זאת להמשיך לקרוא? כי אחלוק איתכם מהידע והניסיון שרכשתי בשנות עבודה רבות, אנסה להרחיב את ידיעותיכם ביחס לתכונות, יתרונות וחסרונות של תחומי עיצוב שונים, אשלב פרטים טכניים, פרקטיקה ואווירה. כל אחד מוזמן לקחת מכאן את מה שמתאים לו, ובעיקר לצקת את עצמו לתוך בחירותיו ולתת לביתו את המגע האישי הנכון רק לו. כדי לשתף אותי בדילמות העיצוב שבפניהן אתם ניצבים, אשמח לקבל תוכניות ותמונות שימחישו לקוראים ולי את הנשאל ויקלו על קבלת תשובה מתאימה. 

אנחנו משפצים את חדר השינה שלנו בימים אלו ומתלבטים מה עדיף, חדר ארונות או ארון קיר? (טל, חיפה)

כעיקרון עדיף לבנות חדר ארונות, משום שהוא מופרד ואינו משפיע על חלל השינה. חדר ארונות אידיאלי הוא חדר עם ארונות מקבילים, בעלי דלתות, שבו ניתן להסיר את הדלת לחדר עצמו ולשלבו בחלל. בחדר כזה יש לשמור על מעבר מינימלי של 80-90 ס"מ. ארונות הזזה ינצלו טוב יותר את המעבר המוגבל בין הארונות, אך הרוחב הנ"ל יהיה נכון גם לארונות לפתיחה אשר רוחב הדלתות בהם לא יעלה על 70 סנטימטר.

הסוגיה מסתבכת כשמנסים לתכנן חדר ארונות בכוח, בעיקר על ידי יצירת חדר קטן וריבועי היוצר פינות אחסון בלתי יעילות ומחייב להתקין מדפים פתוחים בתקווה שהדלת לחדר הקטנטן תהיה סגורה ותמנע חדירת אבק (תקווה שקשה מאוד ליישם במזרח התיכון).

במצב כזה עדיף למקם ארון קיר לאורך החדר, לצד המיטה ובשום אופן לא מולה. זאת משום שדלתות הארון תמיד יהיו פתוחות בסוף היום, ותכולת הארון, שאינה תמיד מסודרת, תהיה הנוף האחרון שתראו לפני השינה. בחירת גוון הארון בגוון הקיר ושילוב ידיות אינטגרליות או מינימליסטיות ככל הניתן תטמיע את הארון ותמנע את השתלטותו על עיצוב החדר. ארונות בגדים המיועדים לתלייה חייבים להיות בעומק 60 סנטימטר. לבגדים מקופלים די בעומק של  40 סנטימטר.

ארון בגדים לצד המיטה בגוון הקיר (צילום: שי בן אפרים)
ארון קיר לצד המיטה ולא מולה, כדי להסתיר את הבלגן|צילום: שי בן אפרים

אני מאוד רוצה למקם אי במטבח, אבל אין לנו הרבה מקום בחלל. מה ניתן לעשות? (אורית ודן, ראשון לציון)

כדי לבחון אם אפשר לשלב אי במטבח ראשית יש לבדוק את רוחב המעברים, שחייבים להיות ברוחב של 95 סנטימטר לפחות. לאחר קביעת המעברים מתבוננים בגודל האי המיועד שהתקבל, ומחליטים למה הוא ישמש, לפי האופציות הבאות:

  • בישול -  ואז כדאי למקם ברז לצד הכיריים למניעת טפטוף במעבר המזון השטוף לסיר.
  • אחסון – יש להתקין מגירות באי מול המדיח, דבר שיקל מאוד על פריקת המדיח.
  • לישיבה ואכילה – צריך להפחית 40 סנטימטר מרוחב האי כדי לאפשר מקום נוח לרגליהם של היושבים, ולהקצות 55-60 סנטימטר רוחב לכל כיסא.
    מטבח עם אי (צילום: שי בן אפרים)
    אם אין לכם 95 סנטימטר ספייר מכל צד - ותרו על חלום האי |צילום: שי בן אפרים
     

סיימנו לבנות בית בסגנון מודרני עם מטבח לבן פתוח לסלון. אני מתחילה לרהט את הבית והשלב הראשון הוא הסלון. איזה צבע של ספה היית ממליצה? (שוש ואיציק, חולון)

לא ציינתם את סוג הריצוף והגוון שלו, אבל ככלל, מתוך הנחה שלבית חלונות רבים והוא מואר, אני ממליצה לבחור בספה גדולה בבד או עור חלקים (יכול להיות בגוון אפור כהה או דווקא בהיר מאוד, לבן או בז', תלוי בגיל הדיירים, בגודל החלל וכמות האור בו ובטעם כמובן) ולה לצרף כורסאות שיוסיפו את הצבע והטקסטורה (פסים/פרחים/וכד').

דירת נופש לה נבחרו ספות מעור לבן בצרוף כורסאות בגווני אפורשחורלבן (צילום: שי בן אפרים)
הריפוד השחור-אפור שובר את הרקע הלבן מסביב|צילום: שי בן אפרים


תליתי את ה
טלוויזיה על הקיר בחדר השינה, אבל אין לי מקום לשידה. איפה ניתן להניח את הממיר והשלטים? (אמיר, רעננה)

יש נוחות רבה בהצבת הממיר וה-DVD מתחת למסך הטלוויזיה, אם כי תוספת לא יקרה של עינית יכולה למקמו בכל מקום אחר כאשר השלט עדין מופנה למסך. מדף מתחת למסך ייתן מראה קליל ביותר במראה ובמעבר סמוך למסך. אם יש צורך באחסון ובניצול רב יותר של השטח, ניתן לתלות ארונית מתחת למסך. החלק הפנימי שלה ישמש לאחסון והחלק החיצוני העליון ישמש להצבת המכשירים. בכל מקרה יש להחליט בעניין בשלב השיפוץ או הבנייה כדי להכין חיבורי חשמל מתאימים.

מדף מתחת למסך (צילום: שי בן אפרים)
ארונית מתחת למסך תחביא את כל ספריית הסרטים של הילדים|צילום: שי בן אפרים

מדף מתחת למסך2 (צילום: שי בן אפרים)
מדף מינימליסטי וחיבורים מוסתרים|צילום: שי בן אפרים

יש לכם שאלות למעצבת? שלחו אותן בצירוף תמונה רלוונטית, אם יש, ל- living@mako.co.il

>>>> לאתר של נורית גפן