שינה על מיטה נוחה היא אחד מהיתרונות המובנים מאליהם של החיים המודרניים וקשה לנו לדמיין את עצמנו ישנים לאורך זמן בצורה אחרת. למעשה, אפילו לנמנום קצר על הספה יש מחיר בדמות כאבי גב מציקים. אבל מתברר שיש כאלה שטוענים שעדיף דווקא לישון על הרצפה. בין תומכי תזונת הפליאו, למשל, יש הטוענים שהשינה על הרצפה איכותית יותר ומסייעת להפחתת כאבי גב. באתר housemethod.com יצאו לבדוק האם כדאי לוותר על המיטה.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

יתרונות השינה על הרצפה

הקלה על כאבים – אנשים הסובלים מכאבי גב ומעקמת טוענים ששינה על הרצפה מספקת תמיכה לעמוד השדרה ועוזרת לשמור על הגב ישר. לטענתם, כשאין ריפוד הלחץ מתפזר לאורך הגוף, אבל צריך לישון בתנוחה הנכונה לשם כך. לפי האתר md-health.com, התנוחה הטובה ביותר למנח טבעי של עמוד השדרה היא על הגב, עם ריפוד קל על הרצפה.

שיפור בתחושת הנוקשות – יש הטוענים שכשמתחילים לישון על הרצפה עלולים לחוש נוקשות, אבל תחושה זו חולפת כשמתרגלים ובנוסף נמנעת תחושת הנוקשות הנגרמת כשישנים על מזרן על הצד, מכיוון שאנחנו נוטים לקמר את הגוף במהלך השינה. 

יציבה ישרה – שינה על הרצפה מאפשרת לגוף, ובעיקר לעמוד השדרה לחזור למנח הטבעי שלו, בניגוד לשינה על מזרן רך מדי.

שיפור בזרימת הדם – לטענת התומכים, השינה על הרצפה מסייעת למחזור הדם וכך השרירים והרקמות מקבלים את כמות הדם האופטימלית.

קרירות – יש יתרון גדול יותר בלילות החמים? יש הטוענים שזרימת האוויר סביב הגוף טובה יותר על המשטח הקשה, ואין ספק שהרצפה הקרירה מסייעת להפחית חום והזעה.  

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

חסרונות השינה על הרצפה

קרירות – כמובן שבימים קרים היתרון הופך לחסרון והקור עלול לגרום לירידה באיכות השינה ואף להצטננות.

פגיעה בבריאות – בניגוד לאלה הטוענים שהשינה על הרצפה הקלה על כאבי הגב שלהם, יש רופאים הטוענים שהמשטח הקשה עלול להזיק לנקודות לחץ בגוף, בהן עצם הזנב, העקבים והשכמות, וכי שינה על הצד על הרצפה עלול לגרום לחוסר נוחות קשה בכתפיים ובירכיים.

חשיפה לאבק, אלרגנים וחרקים – בעוד שהמיטה בדרך כלל מורמת, כשישנים על הרצפה נמצאים קרוב במיוחד לאבק ולאלרגנים שפזורים עליה ולחרקים שמתרוצצים שם. אם אתם בוחרים לישון על הרצפה, הקפידו על ניקיון האזור.

מה אומרים הרופאים?

"נראה שאין הוכחות מוצקות המבוססות על ספרות מחקרית בעד או נגד שינה על הרצפה", אומר ד"ר מארק קרלט מבית הספר לרפואה באוניברסיטה של טקסס באוסטין. מניסיונו של ד"ר קרלט עולה שלהפרעות בשינה יש בדרך כלל סיבות אחרות, שאינן קשורות למשטח השינה.

ד"ר פטרישיה קרטר, חברת האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה, מסכימה שאין משטח שהוכח כטוב במיוחד לשינה, אלא שגורמים כמו תמיכה ונוחות שיכולים להשפיע על איכות ומשך השינה של אנשים שונים. לדברי ד"ר קרטר, "שינה אינה מצב הפוך לערות. חקר השינה הוכיח כי מדובר במעגל של ערות-שינה-ערות. לכן החלטות שאנחנו מקבלים במהלך היום (למשל, מתי אנחנו צורכים את מנת הקפאין האחרונה) משפיעות על איכות השינה בלילה, ואיכות השינה בלילה משפיע על היכולת שלנו לקבל החלטות טובות במהלך היום".

ד"ר קרטר מדגישה ששינה איכותית תלויה בכל פרט ופרט, ולכן יש להתאים את משטח השינה להעדפות של הפרט. לכן, לפני שמחליטים לוותר על המיטה ולעבור לישון על הרצפה, מומלץ מאוד גם להתייעץ עם רופא המכיר את מצב בריאותכם.