בשבועות האחרונים עם ישראל התגלה במלוא נדיבותו ואחדותו, ונראה שתרומות האוכל, הציוד, האירוח והכספים שברו שיאים שלא ידענו כמותם - מאפודים קרמיים ופנסי ראש, שקי שינה ואטמי אוזניים, דרך ביגוד טרמי וחולצות דרייפיט, אלתושים וסיגריות, ועד מיטות לשים את הראש רגע וארבעה קירות למנוחה לנפש. תחום חשוב שהחל לתפוס תאוצה הוא יוזמה פרטית של בעלי מקצוע מיומנים לארגן לחיילים בשטח מקלחונים לרחצה והתרעננות, לפחות לאלה שנמצאים תקופה ארוכה בחוץ, בלי הילטונים או מקור מים זורמים לשכשך בו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> במשפחה הזאת לא הולכים לבי"ס גם בימי שגרה; תראו מה הם כן עושים

>> כי צריך לקחת אוויר: אומרים שזה המלון היפה בעולם

 

"הגענו הרבה לשטחי כינוס כדי לעזור בגיוסים של תחתונים וגרביים, טואלטיקה, אספנו מדים לכביסה ביישוב, הבאנו ברכות מרגשות של ילדים לחיילים, ותוך כדי הבנו שאין להם מקלחות", מספרת שני מלול, תושבת היישוב נעלה במועצה אזורית מטה בנימין. היא ובעלה, טל סגליס, הצטרפו ליוזמה ליצירת מקלחונים ניידים ממכלי מים גדולים מפלסטיק שמשמשים חקלאים, ושינוע שלהם לשטחי כינוס בדרום ובצפון. "יש לנו קשרים עם רס"רים, רס"פים ומג"דים והכנו רשימה של מקומות שאליהם נגיע עם מקלחות חמות בימים הקרובים". 

אנשי עבודה עם הבנה טכנית עמוקה

מלול היא מנהלת כספים בחברת ל.ר.ב.ל משטחים, וסגליס הנדסאי מים וחשמל בחברת "ארגון עובדי המים". לשניהם צומצם היקף העבודה מאז תחילת המלחמה, והם נרתמו ליוזמה של האחים עופר יטח, טכנאי גז מ"במבי גז", וחיים יטח מחברת אי.איי.אס תהליכים המייצרת מכונות סטרילזציה – שניהם אנשי עבודה בעלי הבנה טכנית עמוקה שהושבתו כמו רבים מעבודה, ובזמן המלחמה עסוקים בסיוע לצבא. השניים החליטו ליצור את המקלחונים ולשנע אותם לשטח בעזרת תרומות או מחירי מינימום מספקים ואנשי מקצוע נוספים מרחבי הארץ. בזכות קשרים אישיים עם אנשים מהיישוב ומחוצה לו, גויסו עובדי מלאכה ורתכים, הנדימנים ואינסטלטורים המסייעים בחיתוך, ריתוך והרכבה. אליהם הצטרפו גם דנה בראון, מנהלת הסטודיו לתכשיטים של שגית רביבו שמסייעת בקישור לספקים, הוריה של בראון - גדי ולידיה בראון, שתרמו כספים לטובת המיזם, וכן שאול מיקבי כרמל שעוזר בבנייה, בציוד ובשינוע. "כולנו מבקשים להועיל במשהו במקום לשקוע נפשית בתוך האבל והשחור שנהיה לנו. המטרה שלנו היא לעזור לאנשים לעזור לנו".

מקלחון שטח (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול
מקלחון שטח, ג (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול
מקלחון שטח, ג (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול

בין המתנדבים שהצהירו ללא היסוס "אני בפנים" היו אנשים טכניים כמו ברוך מור - הבעלים של חברת "פרשריף", מתכנן ומייצר מערכות אקווריומים ובריכות אקולוגיות. מור הציע לתרום לפחות יום עבודה אחד שלו ושל העובד שלו, כדי לרתך עבור המערך כל מה שצריך. "זה המינימום שאנחנו יכולים לעשות, וזה המקצוע שלנו - בונים אקווריומים ובריכות נוי ועובדים עם המכלים האלה כפילטרים לבריכות". טל חרובי, בעל סטודיו לעיצוב בבית יהושע שמייצר פודטראקים ביום יום, הציע לייצר את המקלחונים אצלו בסדנה המאובזרת לרתכות. "כרגע אני עובד לבד, בחור שעבד איתי נרצח במסיבה ברעים לצערי", הוא מספר ומוסיף שבלילות הוא עובד על תכנון ייחודי לייצור ממ"דים, "אבל אם יהיה ביקוש לעוד מקלחות אני מוכן להירתם לזה ומאמין שיהיו מספיק ידיים עובדות פה במושב שישמחו לתת יד". 

המקלחון בנוי ממכל פלסטיק קשיח, אלסטי והרמטי שתרמה חברת "אדמה". את המכל חותכים לשניים ומחברים מחדש למקלחון שגובהו 2.30 מטר, מידותיו 1.20X1 מטר ויש לו מסגרת ברזל. למכלים מתחברות מערכות גז, מים וחשמל לצורך יצירת זרם מים חמים, והם מאובזרים באביזרי רחצה של "ספאדיני", במדפים ובווילונות לפרטיות. "המערכת עובדת באופן עצמאי ומתקבלת בברכה במקומות שאליהם אנחנו מגיעים". בינתיים יצרו חברי הצוות המקצועי ארבע מקלחות, אך יש בידיהם 20 מכלים נוספים שמהם הם ייצרו 10 נוספות. "נייצר כמה מקלחות שנוכל בעזרת מערכות בלוני גז ומשאבות עם חיבור למים, אנשי מקצוע שנרתמים לעבודה ויכולת שינוע".

לסיוע ותרומות ניתן לפנות לשני מלול

 

מקלחון שטח, ג (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול
מקלחון שטח, ג (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול
מקלחון שטח, ג (צילום: שני מלול)
צילום: שני מלול
 

מחסן מקלחת עם תאורה פנימית ואקססוריז

במקביל ליוזמה הזאת הפכה גם חברת "כתר" חלק ממחסני הגינה שלה למקלחוני שטח מאובזרים, ותרמה אותם לצה"ל ולכוחות הביטחון שבדרום. לכל מחסן חוברו מחמם מים מהיר ומשאבה, שמעבירה דרכו את המים שהיא שואבת מהעוקב הצה"לי. על כל מחסן הותקנו גם תאורה פנימית ופאנל סולארי על הגג ונוספו להם מראה, מתלה מגבות ומעמד סבונים. בכתר אומרים כי ביממות הקרובות יועברו מקלחונים זהים יועברו לשטחי כינוס באזורים נוספים בארץ, לרווחת הלוחמים שחלקם נמצאים כבר שבועיים בשטח ללא אמצעי היגיינה או ניקיון. "עד כה נענינו לצרכים שעלו מהשטח עם תרומות של אלפי מוצרי כתר, המסייעים לכוחות בשטח להרגיש מעט יותר בנוח, יחד עם תרומה כואבת של אלפי כיסאות ללוויות הרבות שהתקיימו, ועודן מתקיימות, בכל הארץ", אומר המנכ"ל אודי שגיא. "כחלק מהיצירתיות המאפיינת אותנו כחברה, הפעילו עובדי יחידת המחסנים יוזמה ויצירתיות ופיתחו תוך מספר ימים פתרון חיוני העונה לצורך שהגיע מהשטח. זו אינה הפעם הראשונה בה החברה מתגייסת בשעת חירום, ואנו מתפללים עם כל העם לימים טובים יותר".

מקלחון שטח כתר פלסטיק בדרך לשטח (צילום: יחצ)
מחסני המקלחת של כתר פלסטיק |צילום: יחצ
מקלחון שטח כתר פלסטיק (צילום: יחצ)
מקלחות שטח כתר פלסטיק, הגיעו ליעד|צילום: יחצ
 

מקלחות מתנפחות בשירות הצבא

גם בצה"ל יש חידוש למקלחות שדה, כפי שתואר בכתבה באתר אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה שלו מלפני שנה - מבנים מתנפחים שמיועדים לאזורי התארגנות לאורך הגבול, בהם שוהים לוחמים לפני פעילות. "עד היום היו מעבירים אל שטחי הכינוס שירותים כימיים, מכולות גדולות וכבדות המשמשות כמגורים, מקלחות ושירותים הדורשים תשתיות מסורבלות של חיבור לביוב", מסבירים שם. בשביל למקם את כל אלו בשטח, בצה"ל נאלצו לשכור מנופים מחברה חיצונית, שזה בעייתי מבחינת זמינות וגמישות במקרי חירום. כדי לייעל את ההיערכות לאירועים כאלה רכש האגף אוהלי גומי שניתן להקים תוך דקות ספורות ולקפל למשטח בגודל של עד 40 ס"מ. הרעיון, כך מוסבר, נבע מהצורך לאפשר היגיינה וסטריליות ללוחמים בשטח בתקופת הקורונה, ונמצא כרגע בפיילוט. מדובר על אוהל בן שישה תאים שכל אחד מהם מחולק לשניים, עם מקלחת וחדרון הלבשה. כל מקלחת מכילה צינור ניקוז וצינור קליטה.

מקלחון שטח, מקלחות שדה צבאיות מתנפחות (צילום: אתר צה
מקלחון שטח, מקלחות שדה צבאיות מתנפחות|צילום: אתר צה"ל idf.il
  

מטלסקופית ועד קרון משולב שירותים: אופציות נוספות למקלחת שטח

מקלחות נוספות מצאנו באתר של חברת נתנוב, בו ניתן לשכור אותן במבנה יחיד מפלסטיק לניידות קלה. יש בהן מערכת אטמור לחימום המים, מוט פינוק, מתקן לשמפו, גוף תאורה עמיד במים, וילון רחצה, מתקן לתליית מגבת ומנעול פנימי. מידות 1.10X1.10 מטרים וגובה 2.35 מטרים. נדרש חיבור מים וחשמל. באתר בנוחיות המקלחת הניידת היא בעצם קרון משולב שירותים, שבו 4 תאים – שניים לשירותים ושניים למקלחות, ואצל י.א גואטה ניתן לשכור מקלחת ניידת עם כיור, תאורה מעוצבת, מזגן לוויסות טמפרטורה במקלחת, מראה לאיפור, מפיצי ריח וסופגי ריחות, פינה חיצונית לישיבה, מקלחון עם דלתות ומערכות אטמור למים חמים באופן תמידי. 

מקלחות פחות אינטימיות מצאנו באתר KSP - מקלחת שדה חשמלית ניידת עם חיבור  USB Type-C , הנטענת ללא צורך במקור חשמל ברגע השימוש, תעלה באתר 299 שקלים.

מקלחון שטח, ג (צילום: מתוך האתר KSP)
מקלחת שדה חשמלית KSP|צילום: מתוך האתר KSP
 

מקלחת שדה סולרית לתלייה שמגיעה עם צינור מים וראש מקלחת מחוברים תעלה 119 שקלים.

מקלחת שדה סולארית ksp מקלחון שטח, ג (צילום: מתוך האתר)
מקלחת שדה סולרית KSP|צילום: מתוך האתר

ויש אפילו מקלחת טלסקופית ניידת וקלת משקל ב-99 שקלים.

מקלחון שטח, ג, מקלחת טלסקופית (צילום: מתוך האתר KSP)
מקלחת שדה טלסקופית KSP|צילום: מתוך האתר KSP

באתר אס.פרי אפשר לרכוש גם מקלחון נייד לקמפינג שמתחבר למצת הרכב, במחיר 99 שקלים.

מקלחון נייד SFREE מקלחון שטח, ג (צילום: מתוך האתר)
מקלחון נייד SFREE |צילום: מתוך האתר

ונסיים בפלאשבק מתוק למקלחת שדה צבאית מיתולוגית במיוחד, שכיכבה בכמה סצנות בלתי נשכחות בסרט האייקוני שמשודר בלופ בכל יום עצמאות, ובכלל: