הוא חלומו של כל אדריכל מודרני, המצע המושלם לצבעים אחרים, ניטרלי ומייצר תחושת מרחב, אסתטי ומינימליסטי, משדר טוהר, זכות וניקיון וה"ריק" שלו מעיד על שפע והארה שתכף ייצקו לתוכו. כזה הוא הצבע הלבן - אהוב על כולם אבל גם מרתיע. הוא מצוין על קירות ותקרה, פופולרי בנגרות כמעט כמו כלה בחופתה, אבל מחשיד כשמדובר ברהיטים, בדים ומשטחים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גם אתם תוהים מה קרה לאמבטיה שהכרנו בילדותנו?

>> זה רק נראה מטבח: חדר כביסה משגע בווילה בשרון

"עיצוב חללים שלמים בצבע הלבן יכול להיראות אלגנטי, אך מציב אתגר משמעותי בשמירה על גוון זהה בשאר הפריטים בחלל, כגון ריהוט, טקסטיל או נגרות", מסבירה שרון לשם פרגר, מנהלת תחום אדריכלות והשראה ב"נירלט". "חללים לבנים עשויים לעיתים להרגיש קרירים מדי או חסרי חיים אם לא מוסיפים טקסטורות, עומק או פרטים מעניינים. בנוסף, הצבע הלבן נוטה להבליט לכלוך ופגמים, ולכן דורש תחזוקה גבוהה יותר, במיוחד באזורים עם תנועה רבה או בתים עם ילדים ובעלי חיים". 

למזלנו, לבן הוא לא רק לבן, ויש לו קולקציות שלמות של גוונים עם נגיעה של שמנת, נגיעה של מוקה, שמנת או אפור והלהיט הנוכחי, האבן. לכל גוון נטייה שבכוחה להשפיע על מראה החדר וסגנונו, על החמימות או הקרירות שלו. כשמוסיפים לו טקסטורות, אביזרים ועציצים או נגיעות קטנות של צבעים אחרים, נשמר הניקיון החזותי ויחד איתו תחושת הנועם והחום.

כמה סוגי לבן יש?

לשם פרגר: "למרות שהוא נשמע כמו צבע פשוט, יש יותר מ-100 גוונים של לבן. רבים מאיתנו אוהבים ומרגישים בנוח עם קירות בצבע לבן אך העלייה במודעות לעיצוב הולידה את המושג 'לבן שבור' - לבן שיש בו נגיעות של ורוד, קרם, בז’, חום, צהוב, ירוק או אפור. כל גוון יוצר אווירה אחרת בחלל ולכן חשוב לבחור בגוון שמתאים לסגנון ולתחושה שרוצים להשיג. ההבדלים בין סוגי הלבן טמונים בתתי-הגוונים ובנגיעות של הצבע המשתלבות בלבן. כיום יש כול כך הרבה גוונים של לבן שיכולים להתאים לכל סגנון עיצובי המודרני, הכפרי או שילוב של השניים".  

מה הישראלים אוהבים? 

בנירלט מציינים כי הישראלים נוטים להעדיף לבנים ניטרליים או חמים, כדי לשמור על תחושה נעימה וביתית שמתאימה לאור הטבעי הבהיר בארץ. גוונים כמו לבן שבור, לבן קרם ולבן שמנת הם מהנפוצים ביותר בבתים ישראליים. יחד עם זאת, בשנים האחרונות יש עלייה בפופולריות של לבנים מודרניים עם תת-גוון אפור, במיוחד בדירות בעיצוב מינימליסטי או אורבני. הגוון הפופולרי ביותר בחברה הוא בנגיעות של אפור, כמו NWC040 אפור אבן או IS0538. הם מעניקים מראה מודרני ששומר על חמימות. הגוון הנועז ביותר הוא לבן עם תתי-גוון קר בולטים, כמו לבן עם נגיעות אפור-כחלחל, שיוצרים מראה יוקרתי ומודרני אך דורשים התאמה מדויקת לריהוט ולתאורה.

עיצוב בלבן ג באדיבות נירלט (צילום: איתי בנית)
באדיבות נירלט|צילום: איתי בנית
 

עיצוב בלבן עיצוב שני רינג (צילום: אדריאן דודה)
לבן אפרפר חם NWC 0045 של נירלט, עיצוב שני רינג|צילום: אדריאן דודה

 

עיצוב בלבן עיצוב מארי ביילין צלם איתי בנית (צילום: איתי בנית, באדיבות לייט אין)
עיצוב מארי ביילין|צילום: איתי בנית, באדיבות לייט אין

 

ניבה יחיאב אלון, ראש תחום עיצוב והשראה בטמבור, מציינת כי לא ברור למה בכלל ישראלים מעדיפים לבן. "האופי שלנו – הרפתקנות, סקרנות, תעוזה ואפילו חוצפה – לא בא לידי ביטוי בעיצוב הבית ובבחירות הצבעוניות שלנו. אצל רובנו, ובטח אחרי השנה האחרונה, בית יושב על התפיסה של הישרדות, הגנה, מקלט. עדיין לא הגענו אל המנוחה והנחלה. אנחנו עדיין 'בונים מקלטים' או מוצאים 'פתרונות דיור'. בנוסף, ישראל במקום הראשון והמפוקפק במדד יוקר המחיה במדינות ה-OECD, ומספר המשכורות הדרושות להחזר המשכנתא הוא הגבוה ביותר. כשקונים דירה שמשלמים עליה לאורך 32-25 שנים, רוצים שהיא תחזיק מעמד לאורך זמן, לוודא שההשקעה הגדולה ביותר שלנו אינה גחמה חולפת. תפיסה זו מגבילה את האפשרות שלנו להיות קלילים או הרפתקניים בעיצוב הבית. הבית הוא עדיין לא מקום לביטוי עצמי, אלא מענה לצורך לביטחון ולוודאות. אנחנו רוצים שהוא יחזיק מעמד לאורך זמן, ולכן הולכים על בטוח". היא מאמינה שעם הזמן, ככל שהצורך בביטחון ובוודאות כבר יהיו מושרשים, נראה יותר ויותר ביטוי אישי בבית – בתים עם צבעוניות שמשקפת את האופי של מי שגר בהם. 

לגבי הגוון הפופולרי, מסבירה יחיאב אלון שהטעם משתנה לאורך השנים, וכך גם גווני הלבן הפופולריים בישראל: בשנות ה-90 הגוון הפופולרי ביותר היה לבן עם נגיעה צהבהבה, בשנות ה-2000 הוא היה גוון שמנת נקי יחסית, ועשור מאוחר יותר השמנת הנקייה התחלפה בלבן עם נגיעה אפורה. "בשנים האחרונות אנחנו רואים שינוי נוסף - לבן עם נגיעה חמימה, כחלק מהמעבר מגווני אפור ניטרליים לגוונים בהשראת חומרים טבעיים. עם השנים טכנולוגיית הגיוון הולכת ומשתכללת, ומאפשרת להגיע לניואנסים יותר ויותר עדינים של גוונים, כך שניתן לתת מענה מדויק למגמות ולצרכים. קולקציית SPACES שהושקה לפני כשנתיים הפכה במהירות לאחת הקולקציות הפופולריות ביותר שלנו. היא מציגה 48 גוונים חדשים לגמרי, שנותנים מענה לצורך בגוונים ניטרליים, החל מלבן בניואנסים עדינים ועד גוונים עמוקים ועשירים".

 

עיצוב בלבן באדיבות טמבור (צילום: מיכה לובטון)
באדיבות טמבור|צילום: מיכה לובטון

איך נדע לבחור את הגוון הלבן המושלם? 

בכוחם של צבעים להשפיע על מצב הרוח; מצד אחד להרגיש שמחים ותוססים ומצד שני מלנכוליים או עייפים. כצבע ניטרלי, הלבן עלול לעורר תחושת ניכור לכן חשוב לאזן אותו אם על ידי בחירת גוון חמים יותר ואם על ידי הוספה של אביזרים כמו שטיחים, כריות, וילונות ותמונות עם צבעים נוספים וחומרים טבעיים כמו צמר, פשתן, מתכת ועץ שיעניקו את המרקם האחר. "הבחירה בגוון הלבן המתאים ביותר צריכה להתבסס על כמה פרמטרים", מסבירה לשם פרגר: "כיוון האור הטבעי בחדר, גוון התאורה המלאכותית בחלל, פרטי הריהוט והסגנון העיצובי. מומלץ לבחור דגימות צבע ולבדוק אותן בחלל לאורך שעות היום, מכיוון שאור טבעי משתנה יכול לגרום לגוון להיראות שונה. אם רוצים ליצור תחושת חמימות, גוונים לבנים בנגיעה של שמנת, מוקה או גוונים במראה חולי. אם השאיפה היא ליצור מראה מודרני ונקי, עדיף לבחור בלבן בנגיעה של אפור או גווני הגרייז' שהם שילוב של אפור וחום". 

לקיר חדר שינה נבחר גוון לבן בז'-ניוד רך IS0559 של נירלט. מעצבת הפנים הדר וקסברג: "הוא מבוסס על ניוד חמים, משדר חמימות ורוגע בלי להיות דומיננטי, וזו נקודת התחלה מצוינת למרקם הכללי של החלל". היא נוהגת לשלב אותו עם גוונים לבנים נוספים על מנת ליצור ניגוד עדין ולמנוע תחושת מונוטוניות. לכלל הבית היא מעדיפה את הגוון nwc042 אפור ערפילי של נירלט. "הטריק הוא לעבוד עם גוונים בעלי תתי-גוונים שונים – כמו גווני ניוד חמים לצד לבנים קרירים יותר – כדי להימנע מתחושת חד-גוניות ולהוסיף עומק ועניין לחלל. כדי להוסיף עוד רובד אני משלבת חומרים שונים בחלל – עץ טבעי, בטון, מתכת או טקסטיל עשיר, שכל אחד מהם יכול להוסיף תחושת עומק ולהשלים את הגוונים השונים".

עיצוב בלבן עיצוב הדר וקסברג (צילום: עינת דקל)
עיצוב הדר וקסברג|צילום: עינת דקל

 

חלל שעוצב על ידי מעצבת הפנים לימור אורן בלבן קיבל מראה אלגנטי ומרגיע. כדי להימנע ממראה ריקני, קריר או משעמם, היא מציעה ליצור שכבות באמצעות טקסטורות של טקסטיל וחומרים, כגון רהיטי עץ בעלי מראה חמים או בדי קטיפה או קורדרוי בצבעים רכים, לא לבנים. "כדאי להוסיף צבע שישבור את הלובן הבוהק באמצעות יצירת אומנות, כריות נוי ופרטי דקורציה וכמובן להתחשב בכיווני האור. אור טבעי מחמיא מאוד ללובן הרהיטים ומבליט את תחושת המרחב בחלל".

עיצוב בלבן עיצוב לימור אורן (צילום: אורית ארנון)
עיצוב לימור אורן|צילום: אורית ארנון
עיצוב בלבן עיצוב לימור אורן (צילום: אורית ארנון)
עיצוב לימור אורן|צילום: אורית ארנון

 

מעצבת הפנים יעל רביב משתמשת לרוב בגוון “אקסטרה ווייט” של נירלט בנגרות, משום שהוא לבן נקי, נעים ונטול תתי גוון בולטים, המשתלב בהרמוניה עם מגוון רחב של חומרים וצבעים, תוך שמירה על מראה על-זמני ורענן. במערכת נגרות לבנה בסלון שילבה נגיעות של שחור ולבן באקססוריז, שמוסיפים עומק ועניין בלי להעמיס. הצמחייה המשולבת בנגרות מוסיפה רעננות וחיים, ומשלימה את המראה הנקי בטבעיות. רצפת פרקט אלון טבעי מעניקה חמימות לחלל ומאזנת את הקרירות של הצבע הלבן.

עיצוב בלבן ג עיצוב יעל רביב (צילום: אורית ארנון)
עיצוב יעל רביב סטודיו SimpleStyle|צילום: אורית ארנון

 

בחדר רחצה בהיר שילבה מעצבת הפנים חני חמו גוונים תומכים נוספים, בהירים, ומשחקי טקסטורה. את משטח הכיור יצרה בעזרת האריחים שמחפים את הרצפה והקירות בגווני חול (גרייז'), ואת הארון בחרה לצבוע בגוון לב טמבור 0021p עם נגיעת בז'. כדי לייצר עוד עומק וטקסטורה השאירה את הפורניר של הארון חשוף, וכך גם כשצובעים ניתן לראות את הטקסטורה של העץ.

עיצוב בלבן ג עיצוב חני חמו (צילום: ערן תורג'מן)
עיצוב חני חמו|צילום: ערן תורג'מן

 

בחדר שינה על טהרת הלבנים נבחר גוון זהה לקירות ותקרות, 0013P COTTON TOUCH של טמבור, בגמר מט כדי להעניק תחושה הומוגנית ורכה בחלל. נגרות ארון הבגדים נצבעה בגוון זהה אך עם 30 אחוז ברק ולחזיתות נוספה מסגרת "מקל סבא" שיוצרת עומק. "השימוש בגוון זהה על חומר שונה נבחר על מנת לייצר שלווה", מסבירה מעצבת הפנים מעיין רהב. באלומיניום שבחלון גוון לבן עם נגיעה קרמית למראה נקי ואלגנטי, ומסגרת המיטה בגוון לבן קרם בגמר כפרי משופשף.

עיצוב בלבן עיצוב מעיין רהב (צילום: אביב קורט)
עיצוב מעיין רהב|צילום: אביב קורט

 

נתוני החלל ותפקידה של התאורה

לא רק הגוון הלבן הספציפי שבו בוחרים יקבע את אופיו של החדר, גם הכיוון שאליו פונה החדר וכמות האור הטבעי או הצל שחודרת אליו. חדר שפונה צפונה יהיה חשוך יותר וגווניו יקבלו באופן טבעי קרירות. חדר דרומי מוצף אור ירגיש חמים יותר. חדרים שפונים למזרח ומערב ישקפו אור בהיר יותר (מזרח) או צהבהב יותר (מערב) בהתאם לשעות הזריחה והשקיעה. "לתאורה יש תפקיד מכריע בעיצוב חלל לבן", מסבירה לשם פרגר. "היא יכולה להדגיש אלמנטים אדריכליים, לשבור את המונוטוניות וליצור תחושה חמימה או קרירה בהתאם לסוג התאורה. תאורה לא נכונה עלולה לגרום לשינוי הגוון, ולכן חשוב להשקיע בה תכנון מדויק. "תאורה יכולה 'לחמם' את החלל או להדגיש את האלגנטיות והמראה הנקי שבו. שימוש בתאורה בלבן חם (Warm White 2800K) – עם גוון שנוטה לצהבהב – מעניק תחושת חמימות וביתיות, שמרככת את המראה הלבן ויוצרת אווירה מזמינה ונעימה. תאורה בגוון אור יום (Daylight 3000K) ניטרלי מתאים לכל סגנונות העיצוב והגוונים. בלבן קר (Cool White 4000K)  כחלחל נהוג להשתמש במשרדים או חללים ציבוריים, שכן בבית הוא עלול לגרום לחלל להיראות קר או סטרילי מדי. 

ספרייה שחורה שמוקמה בחלל עם תקרה גבוהה של 7 מטרים, נצבעה בלבן, ובשילוב הפריטים בגווני לבן ואבן החלל נפתח והתחושה בו נעימה ורגועה. משחק של טקסטורות ונגיעות של פריטים כהים, גבהים וחומרים שונים יצרו עניין. "התאורה הטבעית מוסיפה לאווירה הנעימה, ויוצרת משחק של צל ואור", מסבירה המעצבת רז סיינס. הגוון המועדף עליה בקירות הוא לבן צחור שמשדר ניקיון וטוהר, בעיקר בסלון, מטבח ופינת האוכל. לספרייה בחרה לבן nwc035 כותנה קטיפתית של נירלט.

עיצוב בלבן ג עיצוב רז סיינס (צילום: רז סיינס)
עיצוב רז סיינס|צילום: רז סיינס

 

יצירה של שכבות

לא פעם מזכירים מעצבי ומעצבות פנים את יצירת ה"שכבות", ערב רב של פריטים וחומרים שתורמים לחמימות ותחכום בחלל. כשמדובר בלבן, זהו שילוב של טקסטיל רך, קווים מעוגלים ונגיעות חמימות. "בחלל המעוצב בגוונים של לבן כדאי להתמקד בשכבות של חומרים, טקסטורות וגוונים משלימים. שילוב טקסטורות עשירות ושונות בגווני לבן יוצר עניין וחמימות", מסבירה מעצבת הפנים עדי הנפלד. בדירה בתל אביב הקירות נצבעו בגוון לבן אפרפר nwc040 של נירלט, ושולבו בדים טבעיים כמו פשתן, ובדים בגווני שמנת עם טקסטורות על הכריות. הווילונות שקופים בגווני פשתן, השטיחים עם דוגמאות עדינות ואריגה ייחודית ומוסיפים תחכום. 

"גם תאורה היא מפתח ביצירת עניין בחלל לבן. אור טבעי תמיד מוסיף לחלל ומגדיל אותו. חשוב להשתמש בגופי תאורה רכים שמפזרים אור חם ולהוסיף שכבות של תאורה עקיפה – פסי לד נסתרים, מנורות שולחן או עומדות. אחרון חביב, פריטים משלימים כמו פריטי אומנות בגווני זהב, ברונזה או ניקל מוסיפים ברק ויוקרה לחלל הלבן, וצמחייה מכניסה נגיעה של חיות וטבע. לבן הוא קנבס אידיאלי בחלל, אך כדי למנוע מראה קר או סטרילי, חשוב לשלב פריטים שמרגישים אישיים".

עיצוב בלבן עיצוב עדי הנפלד (צילום: איתי בנית)
עיצוב עדי הנפלד|צילום: איתי בנית

 

איך מתחזקים את כל הלבן הזה?

בסלון שעיצבה מעצבת הפנים הילה מזרחי שולבו על הקיר גוון לבן חם Swan lake 0021P של טמבור, והספות רופדו בבד בגוון קשמיר. למשטח הפורצלן של המטבח ולאריחי הריצוף נבחר לבן אפרפר. שילוב של כל הגוונים, שנמצאים על הסקאלה של הלבן - הקשמיר הכהה יותר שהוא מן ערבוב של לבן, אפרפר וקרם, והלבן החם - יוצר עומק וחום. בחלל שכולו לבן היא רואה חשיבות בהיכרות עם החומרים הקיימים בשוק כדי לשמור על תחזוקתו: "חשוב לבחור בחומרים עמידים ורחיצים, כי על לבן רואים הכול. לריצוף אני ממליצה לבחור באריחים שאינם חלקים אלא בעלי טקסטורה ותנועה, המשלבים מספר גוונים, וכך הלכלוך פחות ייראה".

עיצוב בלבן עיצוב הילה מזרחי (צילום: עידן גור)
עיצוב הילה מזרחי|צילום: עידן גור

 

עיצוב בלבן (צילום: באדיבות LAMINAM ישראל)
LAMINAM ישראל |צילום: באדיבות LAMINAM ישראל