לא סתם קוראים לו חג האורים: בין כל הנרות, החנוכיות, השמנים שהספיקו לשמונה ימים והעובדה שהוא מתרחש באמצע החורף, חנוכה הוא החג הכי מואר בשנה. כך שאין מועד טוב יותר לחשוב על אמצעי התאורה שלכם בבית, ולחפש דרכים מקוריות להאיר חללים חשוכים. אבל אפילו המכבים ידעו שגופי תאורה לא חייבים רק לספק אור, וחלק מהם יכולים לשמש גם כיצירות אמנות בפני עצמם. ולראיה - בחרנו שמונה מעצבי גופי תאורה מובילים שיאירו לנו את החג. הלוקיישן הציורי של מלון ורסנו הדגיש את היופי של הגופים בחללים המעוצבים בניחוח ים תיכוני.

הפקת אור, סטודיו אושקי מדף גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
שיירת מלאכי שמיים|צילום: לימור הרצוג אהרוני

אור על גלגלים

המעצבות לנה קרסנובסקי וטליה ינובר מאושקי סטודיו בחרו להציג גופי תאורה שמקנים מראה תעשייתי שלדבריהן "שואפים לשמור על אמת החומר, אבל גם לקחת אותו מהמקום ממנו הגיע למקומות אחרים וחדשים".

מנורת הילה שולחנית "Desk Halo" (מסדרת "Cycle Halo"): המנורה בנויה מגלגל אופניים ישן, אלומיניום, עץ, פלקסיגלאס ומוארת בתאורת לדים. המנורה עשויה מ-z ברזל הנועל ומחזיק את גלגל האופניים בציריי האלומיניום המרכזיים שלו. הגלגל עצמו לוחץ מסגרת פלסטיק עגולה המוארת מבפנים על ידי הלדים. "העיצוב נבע מתוך הרצון לקחת את המבניות האסטטית של גלגל האופניים, לשלוף אותו ממקומו הישן ולתת לו מקום שמנותק מהתפיסה הקודמת", מסבירות המעצבות, "תנועתיות הגלגל בשימושו הקודם מפורשת לתנועת האור השוטף במרחב".

הפקת אור, סטודיו אושקי חלון תקריב גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
תל אור-פן|צילום: לימור הרצוג אהרוני

מנורת פריזמה מסדרת Pll(a)y wood: מורכבת כולה מלבידי עץ ליבנה (Plywood) ושכבות של נייר צבעוני. שכבות העץ וגיליונות הנייר מונחים זה על זה, נכבשים יחדיו בטכניקת שיכוב מסורתית וכך נוצר שילוב חומרי חדש. המשחק עם העובי, הצפיפות והמרווחים בין שכבות הנייר הצבעוניות, מייצר מסה שכבתית תלת ממדית. לדברי המעצבות "ההשראה לקולקציה הייתה המקצב והצבעוניות המוכרת של שכבות העץ השונות. על ידי שימוש באותו חומר בעיבוד שונה (עץ שהפך לנייר) נוספו לעץ שכבות של נייר צבעוני היוצר שפה מקצבית חדשה ועשירה".

מחירים: 1,400-2,500 שקלים, פרטים באתר המעצבות.

הפקת אור, סטודיו אושקי מראה גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
שפה מקצבית חדשה |צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצבות: אושקי סטודיו הוקם ב-2010 על ידי בוגרות המחלקה לארכיטקטורה במרכז האקדמי ויצו חיפה, קרסנובסקי (32) וינובר (32). בנות סטודיו אושקי יציגו גופי תאורה נוספים העשויים מחלקי אופניים במסגרת התערוכה "בהילוך גבוה" שתיפתח בגלריית החווה בחולון ב-30 בנובמבר.

הפקת אור, סטודיו אושקי חלון (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
אתמול היינו שונים|צילום: לימור הרצוג אהרוני

אור, תאורה, גבר, אישה

אסף וינברום, המתמחה בעיצוב וייצור גופי תאורה שעשויים עץ בעבודת יד, בחר להציג עיצב גופי תאורה שונים שלדבריו, דווקא בגלל חוסר הפרופורציה שלהם והעובדה שהם לא עובדים כסט, הם יוצרים את היופי ומשפיעים על החלל באווירת התאורה המיוחדת שהם מעניקים.

WAF TABLE היא מנורת שולחן שמורכבת מפריסה של שתי יריעות פורניר דקיקות ומקבלת את צורתה בעזרת נעילות כפתור פשוטות. הבסיס חרוט מעץ אשה מלא ומקנה יציבות וחוזק למבנה שנוצר. פורניר האשה חדיר לאור וכך המנורה מאירה את החלל, ואף מוארת בעצמה.

הפקת אור, אסף וינברום כריות גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
באה להאיר ויצאה מוארת |צילום: לימור הרצוג אהרוני

WEDDING LAMP: מנורות צד בהן יש הפשטה של דמות הגבר והאישה. הגוף מורכב משלושה חלקים כאשר כל חלק עשוי מחומר אחר: זכוכית, עץ אשה ונחושת.

BALLS: מנורת צד קטנה בשילוב למינציית עץ אלון וכדור זכוכית. במנורה יש הפשטה של דמות המחזיקה בכבל החשמל.

מחירים: 900-1,200 שקלים. פרטים באתר המעצב.

הפקת אור, אסף וינברום מנורות גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
למינציית עץ אלון וכדור זכוכית|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, אסף וינברום שולחן גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
כמו כדורי בדולח|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצב: וינברום, 32, הוא בוגר שנקר ומתמחה בעיצוב וייצור גופי תאורה מעץ בעבודת יד באמצעות מחרטת עץ מסורתית ומשלב בעבודתו חומרים נוספים כמו פליז, נחושת, זכוכית, קוריאן, פורמייקה ועוד. וינברום מקפיד לשלב תנועה במוצרים אותם הוא מעצב, כך שלכל אובייקט יש כוריאוגרפיה משלו. בשנים האחרונות הוצגו עבודותיו בתערוכות בינלאומיות במילאנו, צרפת, בלגיה ובארץ.

הפקת אור, אסף וינברום מיטה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
שונים אבל עובדים ביחד|צילום: לימור הרצוג אהרוני

זבל של איש אחד הוא אוצר של מעצב אחר

המעצב התעשייתי אייל רגב בחר בגופי התאורה אותם הוא מכנה READY MADE, המבוססים על אוסף פריטים מיוחדים שהוסבו משימושם המקורי וקיבלו חיים חדשים ומשמעות חדשה כגופי תאורה. כל פריט בעל עבר וסיפור משלו, ומרביתם נמצאו זרוקים ללא שימוש או בדרך לפח האשפה. לפי תפיסת עולמו של רגב, החומרים שמרכיבים את המוצר מהווים גורם מרכזי בעבודה, והפיכתו של חפץ עלוב ומיותר לבעל משמעות הינה מאתגרת.

CRUTCHES: מנורת רצפה שעשויה למעשה מקביים וחצי גלובוס ישן שנמצאו ושופצו על ידו. ראש המנורה מורכב על ציר המאפשר את כיוון התאורה גם כלפי מעלה.

הפקת אור, אייל רגב כניסה גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
הרגליים מרותקות לקרקע|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, אייל רגב כניסה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
והראש יוצא למסע עולמי|צילום: לימור הרצוג אהרוני

מנורות מסדרת NATURAL LINE: מנורות שולחן שעשויות מעץ טבעי, אותו אוסף רגב בחורשות ברחבי הארץ ומשתמש בו בצורתו הטבעית, ללא עיבוד מכונות ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות. כל גוף תאורה יחיד במינו.

הפקת אור, אייל רגב כיסא גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
ללא עיבוד מכונות|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, אייל רגב חדר שינה גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
מנורה שצועדת קדימה|צילום: לימור הרצוג אהרוני

החנוכייה: את החנוכייה עיצב רגב עשויה מכידון של אופני מרוץ ישנים. העבודה הוכנה במיוחד לכבוד התערוכה "מחזיר אור" שמוצגת במהלך חג החנוכה בגלריה חנקין בחולון.

מחירים: 500-1,500 שקלים, פרטים באתר המעצב.

הפקת אור, אייל רגב חנוכייה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
מוכנים, היכון, אור!|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצב: איל רגב, 49, הוא מעצב תעשייתי בן קיבוץ גבעת ברנר המתגורר עם משפחתו במושב כפר מרדכי. לאחר שהייה של כ-20 שנה בארצות הברית, הפך איל את אהבתו לעיצוב מתחביב לעיסוק המרכזי בחייו. רגב מגדיר את סגנון העיצוב שלו כאורגני, טבעי וללא חוקיות. עבודותיו נוגעות בנופי ילדותו: קיבוץ, שדות ומגע עם הטבע.

הפקת אור, אייל רגב סלון גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
וינטאג' במיחזור מעוצב|צילום: לימור הרצוג אהרוני

פרחים קטנים של אור

עבודתה של נעמה שטייגמן, מעצבת וצורפת, מתכתבת עם הטבע והמרחבים הפתוחים והגופים שבחרה להציג הם חלק מקולקציה של גופי תאורה מהשדה, שנקראת "בר גביע".

קולקציית "בר גביע": נולדה מתוך עיסוק בזיכרונות, ריחות של ילדות ואדמה. זוהי קולקציה בעבודת יד, החל מאיסוף החומר האורגני בשדות ברחבי הארץ (שמתרחש בעונת הקיץ שכן הצמח הוא חד שנתי). זהו צמח בר הגדל בשולי שדות וחלקות חקלאיות ונחשב למטרד עבור החקלאים בשל חוזקו ואורך החיים של הזרעים שלו. לאחר האיסוף הצמח עובר תהליך ארוך של ייבוש ושימור באמצעים טבעיים, מה שמקנה לו חוזק, אלסטיות ואריכות חיים. בתום תהליך השימור מופרדים גביעי הצמח ליחידות בודדות ובהמשך יוטבעו יחידות אלה בקרום על בסיס נייר ממוחזר העוטף את הקונסטרוקציה של גוף התאורה, וישמשו כפילטר למקור האור או לחילופין ישמש גביע הצמח כרפלקטור טבעי.

החומר הבסיסי של המעטפת הוא נייר, אותו אוספת שטייגמן ממפעלי זכוכית. גיליונות הנייר משמשים כמפרידים בין זכוכית לזכוכית ולאחר שסיימו את תפקידם הם הופכים לפסולת. התהליך כולו נעשה בעבודת יד בחומרים וטקסטורות מן הטבע, ומתוך מטרה לייצר חוויה גופנית של חיבור לטבע.

מחירים: 250-8,000 שקלים, פרטים באתר המעצבת.

הפקת אור, נעמה שטייגמן, רצפה גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
חוויה גופנית של חיבור לטבע|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, נעמה שטייגמן, חוץ גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
בשילוב מושלם עם הסביבה|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצבת: שטייגמן היא בוגרת מסלול עיצוב במכון הטכנולוגי חולון (HIT), ובעלת תעודת צורפת מוסמכת. בין לימודיה עבדה נעמה כאסיסטנטית אישית לאמנים גיל מרקו שני, סיגלית לנדאו ויאן טיכי. בשנת 2010 הקימה את סטודיו NAAMA STEIGMAN, המייצר קולקציות של גופי תאורה פיסוליים ותכשיטים.

הפקת אור, נעמה שטייגמן, חוץ (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
זיכרונות, ריחות של ילדות ואדמה|צילום: לימור הרצוג אהרוני

ממעמקי הים

גופי התאורה של המעצבת כוכבית בן עזרא גולדנברג, שהזכירו לנו אלמוגי ים, הם חלק מסדרה שלמה של גופים אורגניים. בן עזרא דנה ועוסקת ביצירותיה בתהליך של בניית סטרוקטורות מורכבות דקיקות מפורצלן, העשויות יחידות רפטטיביות בצורות שלמות שיש בהן מין חלוקה בין המקטע והקצב.

גופי התאורה עשויים מפורצלן בעבודת יד ומשמשים כתכשיטים לאור בהשראת קריסטלים, אלמוגים, מולקולות תאים וכו'. מדובר ביחידות דקיקות המאורגנות בקצב סדרתי ומיוצרים לפי הזמנה וגודל בעבודת יד. האור שלהם יכול להיות רך או עוצמתי תלוי בתצורת אהיל הפורצלן.

מחירים: החל מ-600 שקלים, פרטים באתר המעצבת.

הפקת אור, כוכבית בן עזרא חוץ גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
גופי תאורה אורגנים|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, כוכבית בן עזרא חוץ שולחן (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
חלוקה בין המקטע והקצב|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצבת: בן עזרא גולדנברג, 37, היא בוגרת בצלאל, המתחברת לתרבות בית הוריה, הפרסי והתורכי. היא משתתפת בתערוכות עיצוב ואמנות חשובות בארץ ובחו"ל, ואף זכתה בלא מעט פרסי עיצוב.

הפקת אור, כוכבית בן עזרא חוץ (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
תכשיטים של אור|צילום: לימור הרצוג אהרוני

פוחלצים ותאורות אחרות

מעצבת גופי התאורה מירב ברזילי, העוסקת בבחינה מתמדת של גבולות החומר, הטכנולוגיה והדיאלוג שבין האובייקט למשתמש, בחרה להציג אהילים דמויי נייר מקומט ומנורה העוסקת באמנות הפחלוץ. 

פפלה: סדרת מנורות נייר שמגיעות ככדורי נייר מקומטים ולמעשה, במבט ראשון ניתן לחשוב שמדובר במשהו שהושלך לאשפה. אך כאשר פותחים את הכדורים, הם הופכים לאהילי נייר דקורטיביים. המנורה עצמה עשויה מטייווק, חומר עמיד לאורך זמן, וניתן להשיגה בשני גדלים שונים.

הפקת אור, מירב ברזילי פלד, מיטה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
נייר תאורה של ממש|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, מירב ברזילי פלד, גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
פתק של אור|צילום: לימור הרצוג אהרוני

נורמן: נורמן נוצר בהשראת האסתטיקה השנויה במחלוקת של פוחלצים. כשם שאמנות הפחלוץ משמרת את החיה הנכחדת, המנורה מנסה לשמר את עבודת האמנים ובתי המלאכה הקטנים, אשר הולכים ונעלמים. מנורה זו משלבת את עבודתם של שלושה אמנים: נפח זכוכית, קרמיקאי וחרט עץ. היא מגיעה עם סנאי עשוי קרמיקה, אך ניתן להחליפו בכל אובייקט אישי אחר.

מחירים: 690-3,800 שקלים, פרטים באתר המעצבת.

הפקת אור, מירב ברזילי פלד, סנאי חשך (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
בהשראת נורמן בייטס|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצבת: ברזילי היא מעצבת מוצר, ובעלת סטודיו המתמחה בעיצוב מוצרים לבית. עבודותיה הוצגו במוזיאונים, גלריות ותערוכות, ואף התפרסמו במגזינים בארץ ובחו"ל.

הפקת אור, מירב ברזילי פלד, סנאי (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
חיות או לא להיות|צילום: לימור הרצוג אהרוני

גם מנורה וגם מדף

המעצב ניר מאירי הציג גופי תאורה שהם גם אסתטיים וגם פרקטיים, ולמעשה משתלבים בחלל כסוג של רהיט בפני עצמו.

מנורת שולחן קוקוס: עשויה משלושה סוגים של יערות שונים: האדר, מהגוני ובמבוק. העצים מתאספים יחד כך שהמנורה נראית כמו כמו יער קטן. בחלק התחתון יש מקום מיוחד שעשוי מברזל כדי להניח חפצים.

הפקת אור, ניר מאירי ספר (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
כיסא של תאורה|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, ניר מאירי ספר חושך (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
שולחן קריאה מקורי במיוחד|צילום: לימור הרצוג אהרוני

Spot: המנורה שואבת את השראתה מתמונות תעשייתיות כגון מנוף, נקודת אור, או פנס רחוב - אבל באותו הזמן משחקת עם הרושם של אופי עדין, אפילו צנוע. העיצוב שלה יוצר מראה אייקוני ומוגדר היטב: הבסיס כבד ועשוי מתכת או בטון אשר מסייע לאזן את המנורה; אהיל המנורה עשוי ממתכת; האור הוא בתצורת LED; וכבל החשמל פועל באמצעות סקר המתכת, ומכיל יציאת יד ברוחב מעל הבסיס. האהיל לא קבוע ויכול לנוע בחופשיות לצדדים.

מחירים: 1,200-1,800 שקלים, פרטים באתר המעצב.

הפקת אור, ניר מאירי גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
כמו פנס רחוב מיניאטורי|צילום: לימור הרצוג אהרוני

על המעצב: מאירי הינו בוגר בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים ותוכנית המצטיינים של כתר, דיויז'ן. בשנת 2009 הקים את סטודיו ניר מאירי לעיצוב מוצר, שמוצריו נמכרים הן ביצור נרחב על ידי חברות מסחריות והן במהדורות מוגבלות ו-one off pieces בגלריות בארץ ובעולם. בשנים האחרונות עבודותיו של מאירי הוצגו בכמה גלריות ומוזיאונים מהנחשבים בעולם, והתפרסמו במיטב המגזינים המובילים לעיצוב. מאירי זכה במספר פרסים בינלאומיים נחשבים, ביניהם פרס העיצוב של המגזין הנחשב CORE77.

הפקת אור, ניר מאירי מיטה גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
בעל אופי עדין ואפילו צנוע|צילום: לימור הרצוג אהרוני

מעגלים של אור

המעצבים עודד ספיר ועוז אוחיון, בעלי סטודיו Beamdesign, בחרו להציג גופי תאורה העשויים ממתכת בסגנון נוסטלגי, מסדרת Slims.

סדרת Slims: הקולקציה כוללת חמישה גופי תאורה עשויים מתכת בטכנולוגיית חיתוך לייזר. הסדרה מהווה תרגום של המעצבים לשפה התעשייתית ולקווים המאפיינים אותה - הם לקחו את גוף התאורה הנוסטלגי והמחוספס מרצפת הייצור במפעל והכניסו אותו הביתה.

מחירים: 950-2,500 שקלים, פרטים באתר המעצבים.

הפקת אור, עודד ספיר אהיל גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
כמו קרוסלה של אור|צילום: לימור הרצוג אהרוני

הפקת אור, עודד ספיר גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
או לחילופין כלא|צילום: לימור הרצוג אהרוני

המעצבים: עודד ספיר ועוז אוחיון נפגשו במסגרת לימודי עיצוב תעשייתי לפני כ-11 שנה, והקימו את סטודיו beamdesign בו הם פועלים כ- design team – "תהליך העיצוב מתבצע כפינג פונג בינינו, כאשר מעיין היא המעצבת הראשית, עודד אחראי על הקונספט ועוז הוא המאסטר הטכני". 

הפקת אור, עודד ספיר אהילים גובה (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
היישר משורות המפעל|צילום: לימור הרצוג אהרוני

קרדיטים:
הפקה, פיתוח קונספט וסטיילינג לצילומים: אורנה מזור, עיצוב והלבשת הבית
עוזרת סטיילינג: סטפני ווקנין לקורס ההום סטיילינג בשנקר
צילום: לימור הרצוג אהרוני
לוקיישין לצילומים: מלון ורסנו בנווה צדק. תודה לאחים ירון וגיא ורסנו ולצוות המקום על האירוח הלבבי.

מקבץ של גופי תאורה משגעים
כך תעשו לכם חנוכייה של כוכבים