לצד מצה, מרור וקניידל'ך, כולל חג החירות את מצוות החופש והנופש: טיסה למגוון אתרים בסגנון הכל כלול, בטן גב, או חופשה אורבנית תזזיתית ורעננה. אם גם אתם מקפידים קלה כבחמורה על מצווה זו, בדרך לקיום חופשה כהלכתה, תמצאו עצמכם באי אלו נמלי תעופה חובקי עולם - חלקם מזמינים ומעוצבים למשעי וחלקם משמשים תחנת מעבר דחוסה. לרגל חג החופשות, חיפשנו ומצאנו את הטרמינלים המושקעים בעולם. טיסה נעימה.
Wellington, ניו זילנד: מחליף צבעים
שדה התעופה בניו זילנד, המכונה גם "Rock", עוצב בהשראת הנוף במדינה. למרות שזכה בפרסי עיצוב רבים, הוא עדיין רחוק מלהיות סטטוס קוו בקרב אלו המתפעלים מעיצובו המקורי, אל מול אלו המכנים אותו "נמל התעופה המכוער בעולם". שדה התעופה עצמו נבנה ב-1986, אך החל משנת 2005 עבר מספר שיפוצים, עד לשנת 2010 - אז נחנך באופן רשמי הטרמינל השנוי במחלוקת שתוכנן ועוצב על ידי סטודיו Pacific Architecture וחברת האדריכלות Warren and Mahoney.
ה-"Rock" מורכב מזוג מבנים דמויי ביצה המצופים נחושת שאמורה לשנות את צבעה לכחול-ירוק במגע עם אוויר הים המלוח. מבפנים מעוצב הטרמינל בקווים גיאומטרים ופינות מעוגלות היוצרות משחק מעניין של נסתר מול גלוי. למרות עיצובו היוצר אשליית מרחב וחלל ועל אף שמדובר באותו שטח בדיוק, הטרמינל החדש מכיל כמות כפולה של אנשים מהטרמינל הקודם, ובינינו, הוא הרבה יותר מעניין בעין ובלב.
עוד באתר לעיצוב הבית:
Leif Eriksson, איסלנד: משדר חום
שדה התעופה הקומפקטי והנעים הזה השוכן בקפלאוויק שבדרום מערב איסלנד, הוא ממלכה המוקדשת כולה לעץ. המבנה השטוח מורכב מחומרים מקומיים: עץ בהיר בשילוב אבנים במראה וולקני וחלונות רבים שמהם משתקפים נופיה המרהיבים של איסלנד. הוא נבנה בשנת 1942 ובתחילה שימש לצרכים צבאיים בלבד, רק בשנת 1987 נחנך הטרמינל המעוצב לתפארת המשמש לצרכים אזרחיים. בשנת 2008 הורחב והפך לנמל התעופה הבינלאומי של בירת המדינה. בעיצובו נעשה שימוש רב בעץ, אך בשונה משדות תעופה מפוארים הפזורים ברחבי העולם, כאן העיצוב נקי, פרקטי, משדר חום וקרבה וחשוב מכך, מתאים לאקלים המקומי ומבודד היטב מפגעי הקור האכזריים.
Jeddah Hajj, ערב הסעודית: חדרי הלבשה מפוארים
על אף שמדובר באחד משדות התעופה העמוסים בעולם, הוא פעיל רק במשך שישה שבועות, בעת החאג' - מועד עליית המוסלמים למכה. הוא בנוי מ-210 אוהלי פיברגלס היוצרים אפקט ארובה המקרר משמעותית את אוויר המדבר החם ולכן אקלוגי, חסכוני וידידותי לסביבה. שדה התעופה היחודי תוכנן על ידי המהנדס Fazlur Khan מפירמת האדריכלים Skidmore, Owings & Merrill LLP והוא יכול להכיל 80 אלף אנשים ומחולק בצורה אפקטיבית לחללים רבים: חלקם ממלאים פונקציות לא קונבציונאלית לשדה תעופה כגון חדר נטילת רגליים כחלק מטקס דתי וחדרי הלבשה מפוארים.
Changi, סינגפור: גן שעשועים ואולם קולנוע
המטייל התמים עלול להתבלבל ולחשוב שמדובר בפארק שעשועים ואפילו בגן בוטני, בזכות גן אורכידאות מפואר ונחל הזורם לאורכו. טרמינל 3 בשדה התעופה המרהיב הזה, הוא דוגמה ומופת להוצאת דברים מהקשרם. סיור קצר יחשוף את הממתין לטיסה לשלל אטרקציות ויזואליות מרהיבות, דוגמת מערכת תאורה חכמה המפזרת סוגי תאורה שונים ויוצרת אווירה מסתורית קסומה, מפל, גן פרפרים, עצי דקלים, המוני פרחים ואפילו גן שעשועים ואולם קולנוע. לצד שלל התפנוקים, גולת הכותרת היא ללא ספק מגלשה ספירלית בת ארבע קומות המשמשת אופציה הרפתקנית הרבה יותר ממעלית. מי שמצפה לו זמן המתנה ארוך בין טיסה לטיסה, יוכל להעביר כמה שעות טובות בבריכת השחייה הפתוחה, העומדת לרשות הציבור הרחב.
Incheon, קוריאה הדרומית: בית רחצה במרתף
שדה התעופה הקוריאני בסיאול עוצב ונבנה כולו סביב התרבות הקוריאנית הססגונית והעשירה. ברחבי הטרמינל פזורות חנויות רבות של עבודות יד קוראיניות מסורתיות, סידורי פרחים צבעוניים, עובדים הלבושים בבגדים קוריאנים מסורתיים שישמחו להצטלם עם כל עובר ושב, מוזיאון המוקדש לתרבות המקומית ולא מעט מושבי נמנום נוחים ומזמינים. במרתף ממוקם בית רחצה קוריאני, ואת כל הטוב הזה מקיף עיצוב מודרני על טהרת זכוכיות, גשרים מפותלים וגג שקוף המאפשר לאור נעים להכנס וחוסך משמעותית את השימוש בחשמל בשעות האור.
TWA, ארצות הברית: סגנון פיסולי
למביט מבחוץ עלול להידמות טרמינל 5 בשדה התעופה הניו יורקי לחללית אימתנית. מבפנים המראה רגוע הרבה יותר. הוא עוצב בשנת 1962 על ידי Eero Saarinen, משתרע על פני שטח של 640 אלף מ"ר ומשמש תחנת מעבר ללא פחות מ-250 טיסות יומיות. הסגנון פיסולי וכולל חללים מקושתים, תאורה סגלגלה ומסכים הממוסגרים במראה וינטג'י שובה לב. בארצות הברית, כיאה לאמריקנים, על אף המראה החמים והאינטימי, בטרמינל תוכנן והוקדש מקום לעשרים נתיבי בידוק בטחוני שנטמעים היטב בעיצוב המתוחכם ונבלעים על ידי גרמי מדרגות וחללים מפותלים.
Menara, מרוקו: היכל תפנוקים
במבט ראשון לא ברור אם מדובר במוזיאון לאמנות, מבנה מרוקאי אותנטי או נמל תעופה שוקק חיים. מגובה במוטיבים גיאומטריים קלאסיים מעולם האיסלאם ובעיטורים הלקוחים מעולמות העיצוב של מסגדים מסורתיים, המבנה החדש של טרמינל 1, שצורף בשנת 2008 לשדה התעופה הוותיק, נראה כארמון מרוקאי מהמאה ה-21. המעצבים חברת E2A Architecture שעבדה יחד עם חברת CR Architecture, ביקשו ליצור מבנה שיתכתב עם הסביבה בה הוא שוכן וניצלו את השמש העוברת דרך עיטורי התחרה למשחקי אור וצל מרהיבים ויצירת דוגמאות יפות על הקרקע. הצבע הלבן מתכתב עם הנוף המדברי שסביב ומבפנים מדובר בהיכל תפנוקים על כל המשתמע מכך: שטיחים מפוארים עבודת יד, ספות נוחות, שנדלירים מפוארים וכיפת נחושת בעיצוב מסורתי.
Salerno Maritime, איטליה: הטרנמינל הימי
הטרמינל הימי המרהיב שנמצא עדיין בתהליכי בנייה וטרם נפתח לציבור, תוכנן ועוצב על ידי משרד האדריכלים בראשות אדריכלית העל, זהה חאדיד (Zaha Hadid). המודל שבהשראתו נבנה הטרמינל הממוקם על פני הים הוא צדפה, קשת קונכייה, עם פנים רך ועדין. הקווים זורמים ורכים ונעים בין סימטריות לאמורפיות חללית ובלילה מואר המבנה מבפנים ומבחוץ ונראה כמו מגדלור שטוח הצף על מימי הים התיכון. בתוך הטרמינל עתידים לפעול דוכני כירטוס, בידוק בטחוני, מסעדה, חדר המתנה ומדרגות המעבירות את המפליגים לרציף העלייה לאוניות. נראה שיש למה לחכות.