סוף השנה האזרחית הוא זמן מעולה לסיכומים, וגם אנחנו באתר living, החלטנו שהגיע הזמן להיפרד מטרנדים פופולריים עד מאוסים שהשתלטו על הבית בשנה החולפת. אתם מוזמנים לנופף לשלום לקירות הלבנים והמטבחים הסטריליים, ולומר תודה רבה לסטים התואמים ולסגנון השאבי שיק המתקתק. מעצבי פנים ובלוגרי עיצוב מגישים: תשע מגמות שכדאי להשאיר מחוץ לדלת השנה, ויש להם גם כמה הצעות ייעול.
שאבי שיק, היה שיק
הטרנד: סגנון השאבי שיק, הכולל רהיטים ישנים שעברו חידוש או רהיטים חדשים במראה ישן, תפס תאוצה השנה ואת כל בית שני בישראל כיום, מפאר פריט או רהיט בסגנון וינטג' כפרי. "סגנון השאבי היה מאוד אופנתי וכעת הוא בנסיגה", קובע דניאל חסון, אדריכל פנים, "המראה הרך והנעים עובד ממש טוב בבית נופש מעל הכנרת עם הקמין. אני מאוד אשמח להעביר סוף שבוע בחדר כזה, אבל בבית שלנו הייתי ממליץ לקחת את השאבי שיק למקום יותר אירופאי".
הצעת הגשה: שאבי שיק גרסת 2013 הוא הרבה יותר מהודק ונקי, "אם נשדרג את השאבי לכיוון היותר מחויט", ממליץ חסון, "יותר שימוש בטקסטיל רך ופחות חיקוי הוואש הלבן - גם בריהוט וגם ברצפת הפרקט. שילוב נכון של רצפת פרקט לבנה עם רהיט יותר נקי ומחויט יצרו איזון מושלם שיעניק לבית מראה יותר אוורירי".
תאורת לד? לא בגבס
הטרנד: אחד הטרנדים הפופולריים שמתהדרים גם בחיסכון בחשמל וגם בהילה סביבתית הוא תאורת הלד המוצלחת. עד כאן הכל טוב ויפה, אבל כשמתחילים לשלב את תאורת הלד בהנמכות גבס משמימות זה כבר לא לעניין - מה שנקרא בשפה המקצועית ניתוקי התקרה (תוספות תקרה מגבס). "ניתוקי תקרה מגדילים את החלל בצורה נכונה", טוען חסון, "אבל התוספת של תאורת הלד ששתולה בפנים היא מיותרת למדי".
הצעת הגשה: "כל דבר הוא מבורך במידה", טוען חסון. "במקום להאיר את אזור התקרה ואת האבק בפינות, מצאו ללדים מקום מתאים יותר".
להרגיש בבית ולא במוזיאון
הטרנד: מכירים את התופעה שאתם מאוד רוצים לעצב בית כמו במגזין ואז הוא יוצא כמו מוזיאון? "הבית שלנו צריך להיות "הום" ולא "האוס", מסבירה האדריכלית אורלי רובינזון, "מה אני אמורה להרגיש כשאני נכנסת למטבח מנימליסטי ולבן?". המטבחים הלבנים והקרים נטולי הידיות הם רק חלק מהתופעה שהפכה את ביתינו לקרים כקרח. "זה משהו אחד כשמדובר ביצירות אדריכליות, אבל הבית שלנו צריך לספר על האישיות שלנו ולא להיות אייקון אדריכלי שמציג את הטעם הטרנדי והעיצובי שלנו", מוסיפה רובינזון.
הצעת הגשה: לחזןר למקורות אומרת רובינזון, "למקום רגשי חם ומחבק, שיאפשר לאישיות שלנו להתבטא בחלל". למשל, הספריות שנעלמו במשך תקופה, שוב מוצגות בגאווה, הן אולי ניצנים ראשונים של החזרה הביתה. כדי להשיב את תחושת הביתיות והשייכות אל משכננו, ממליצה רובינזון לתת מקום וביטוי לאמנות, אוספים, תמונות משפחתיות אפילו כלים לא קשורים שמספרים עלינו. בשורה התחתונה מבקשת רובינזון ,"אל תפחדו לעשות בית".
סטים קומפלט? לא מתאים
הטרנד: רבים אוהבים לפתור את עניין העיצוב וההתאמה בקניית סטים קומפלט: לסלון, לחדר השינה או לחדר הילדים. "אני קוראת לכם להשתחרר מהסטים ולשבור את הרצף", מבקשת עידית זכריה, מעצבת הפנים ובעלת הבלוג הבית של עידה. ההחלטה על החלפת חדר השינה או חדר ילדים לא אומרת שצריך לקנות את הכל באותו מקום, גם אם הפיתוי הוא גדול.
הצעת הגשה: "במקום המיטה עם השידות והמראה התואמת – שלבו שניים-שלושה פריטים ממקומות או בסגנונות שונים", מסבירה זכריה,"אני רואה את זה בהרבה בתים שאנשים רכשו סטים ולאחר מכן התפלאו שחדר השינה שלהם חסר אישיות. במקרים כאלה אני ממליצה להחליף את המראה והשידה להוסיף טקסטיל, לרכך את המראה הקר ולהעניק לו חום ואישיות".
פס פסיפס באמצע הקיר
הטרנד: רוצים לקשט את חדר הרחצה? אל תעשו זאת עם פס פסיפס דקורטיבי באמצע הקיר. "נדמה שבכל חדר רחצה דוחפים איזה פס דקורציה מפסיפס", טוען אלון חסון,בעל סטודיו לעיצוב פנים והום סטיילינג, "אני מאוד משתדל למדר את הקישוטיות הזו". איכשהו נוצרה סטיגמה שפסים דקורטיבים מפסיפס מייצרים הגדלה וחציצה של החלל, אבל בפועל הם נכונים בעיקר לחללים שנהנים מתקרה גבוהה ופחות לחדרי הרחצה שלנו. "פס לאורך הקיר רק חוצה את החלל ומקטין אותו", מסביר חסון.
התיקון: "אני ממליץ להוריד את הפסיפס לרצפה", אומר חסון. "ריצוף חדר הרחצה בפסיפס הוא פתרון יותר מעניין, יותר פרקטי מפני שאינו מתלכלך או מתכלה, ויוצר מראה מקסים וחם כמו שטיח".
אקססוריז מיותרים לאייפון
הטרנד: לא מספיק שהמכשיר החכם הזה הפך למשוש חיינו, לא מספיק שאנחנו מקפידים להלביש ולכסות אותו לפי צו האופנה. יש לו גם כיסא מלכות בדמות סטנדים מכל המינים והסוגים. "בתחום המוצרים אני שבעתי ורוויתי מכל המוצרים ואקססוריז לאייפון", מספר שחר פלג, בעל סטודיו לעיצוב מוצרים מעוצבים לבית שזוכים להצלחה בינלאומית , "בעיקר סטנדים להשענה של המכשיר. יש כל כך הרבה סטנדים לאייפון, בכל צורה אפשרית, ורובם הגדול מיותרים לגמרי.
הצעת הגשה: "נקווה שבשנה הבאה אנשים יחזרו להתייחס לאייפון שלהם כאל טלפון רגיל", אומר פלג, "ולא יקשטו אותו בקישוטים חסרי טעם".
סוף עידן הקישוטים
הטרנד: הבחירה להרבות בפריטים יפים הפכה להיות מעמסה על העיניים."יש עייפות מקישוטיות יתר, אומרת הבלוגרית קרן שביט, "יש משהו מאוד מעייף בעומס דקורטיבי".
הצעת הגשה: כדי ליצור מראה יותר פשוט וצנוע חשוב להתעכב על הבחירות שלנו בהלבשת החלל, שתהיה מחשבה מאחורי כל בחירה. "נקודת המוצא היא לבחור בדברים שיש להם סיבה", ממליצה שביט, "כשאין המון קישוטים לכל דבר יש את היופי שלו ולא סתם כי הם יפים". דוגמה לשימוש בחומר בצורה רגועה היא הבחירה של שביט לרצף מקיר לקיר את חדרי השינה בביתה באריחים מצוירים, "הבחירה לרצף חלל על ידי אריחים מצוירים ולהגדיר אותם כשטיח היא דוגמה לשימוש שיוצר עומס מיותר, לאריחים המצוירים יש את היופי שלהם ולא צריך להכביד על זה ולהפוך אותם לשטיח".
לחכות ולא לחקות
הטרנד: היכולות המופלאות של האדם הפכו את הבית שלנו בכאילו: כאילו פרקט, כאילו אבן. הרבה חיקויים לדבר האמיתי פלשו אל ביתינו. "הטבע העניק לנו את החומרים הכי יפים", אומרת שביט, "הייתי שמחה לראות יותר אבן ופחות משהו שנראה כמו אבן". טרנד שנכנס מאוד חזק השנה הוא הקרמיקה שמדמה פרקט. הבעיה שהיא פלשה אל תוך הבית בזמן שמקומה הטבעי הוא בחוץ. "קרמיקה דמוית פרקט אינה מיועדת לחלל הפנימי", מסביר חסון," כל המהות של רצפת פרקט היא ליצור מראה חם והקרמיקה שמחקה את המראה הופכת אותו למאולץ ומזויף".
הצעת הגשה: "בסופו של דבר, אין כמו הדבר האמיתי", אומר חסון. "אך אם בכל זאת מתעקשים אנא השאירו את הקרמיקה דמוית העץ בחצר ובמרפסת בלבד, שם היא משתלבת ונכונה".
לבנים, לא על כל קיר
הטרנד: אין לנו שום דבר נגד קיר הלבנים הדקורטיבי, להפך, גם אותנו הוא הרשים בהתחלה. אבל בשנה החולפת נוכחנו לדעת שאנחנו לא לבד. כמעט בכל בית שני שנבנה או שופץ השתלבו הלבנים הדקורטיביות בכל מחיר. הבעיה לא מסתיימת בכמויות הלבנים שספרנו השנה, אלא בעובדה שהן הרבה פעמים פשוט נדחפו לחלל, במקום להשתלב בו.
הצעת הגשה: עשו חשבון נפש לפני שאתם שותלים את הלבנים בגלל צו האופנה ובידקו האם הוא מתאים לכם לחלל.
תחזית שנתית: מהן מגמות העיצוב הלוהטות ל-2013
גם לאביעד קיסוס יש כמה מגמות עיצוביות שהוא לא אוהב