כמו וילונות, כריות ושאר אקססוריז משלימים לבית, גם שטיחים הם פריט עיצובי שהופך את החלל לחם ומזמין. הוא מסייע לתחום את החללים השונים – אפשר להדגיש בעזרתו אזורים מסוימים, ועם הצבע והמרקם הנכונים תוכלו להוסיף אופי לחדר כולו. אז איך בוחרים שטיח איכותי שגם יתאים לסגנון העיצוב של הבית?
צאו מהריבוע: מי רוצה שטיח ויניל?
איכות השטיח נגזרת מסוג החומר ממנו הוא עשוי (צמר, ניילון וכו'), טיב האריגה, רמת הצפיפות של החוטים ואיכות הצבע. עופר איתני, מנכ"ל "שטיחי כרמל", מסביר כי צמר, ובמיוחד צמר ניו זילנדי, הוא חומר הגלם הטוב והעמיד ביותר.
שטיחים ארוגים מסוג זה מחזיקים מעמד במשך שנים רבות, ובדרך כלל מוחלפים משיקולי עיצוב ולא מחמת בלאי. יתרונם הגדול הוא שגם לאחר שימוש ממושך הם נראים כחדשים, לעומת שטיחים סינתטיים שמתבלים מהר יחסית.
השטיח שינה צורה ומיקום: כבר לא רק מרובע, ולא רק מתחת לשולחן בסלון. המגוון כיום כולל שטיחים עגולים, אליפטיים או א-סימטריים, שבאמצעותם ניתן לזרוק כתמי צבע לחלל, מה שמוסיף עניין וחמימות לחלל.
ועוד לא דיברנו על המרקמים; השימוש בטכניקות חדשות וייצור השטיחים מחומרים שונים החליפו את שיטות הייצור והטוויה הישנות ואת העבודה המסורבלת והיקרה, דבר שהרחיב את ההיצע ואת טווח המחירים. שטיחים קלועים מסיבים טבעיים כמו סיבי קוקוס, שטיחי חבל, שטיחים ארוגים מסיבי ויניל, מיריעות עור או מכדורי צמר הם רק חלק קטן מעולם שלם של עיצובים וחידושים.
שומרים על המסורת
אך למרות כל זאת, אל תמהרו להספיד את השטיחים המסורתיים. נגה פרידלנדר, סמנכ"לית השיווק של "טולמנ'ס", מסבירה כי ההשפעות האתניות עדיין מככבות בעולם המרבדים. שטיחים מתרבויות שונות, שלא נועדו לשמש כרקע הומוגני בבית, מהווים פריט אמנותי, מה גם שמדובר במוצרים איכותיים וייחודיים.
פרידלנדר מאמינה כי זה חלק ממגמת הפיוז'ן בעולם העיצוב, שמאפשרת לקבל שילובים של סגנונות, תרבויות, צבעים וצורות, מבלי להיצמד לכללים ולנורמות. "הרעיון הוא לערבב ישן עם חדש, עתיק עם מודרני, מזרח ומערב", היא מסכמת.
טיפים לבחירת שטיח:
• רכשו שטיח ממקום אמין ומקצועי שיוכל לספק לכם מוצר עם תעודת אחריות מקורית.
• ככל שהסיבים צפופים ונמוכים, העמידות בפני שחיקה ולכלוך גדלה. תוכלו לבדוק את הצפיפות על ידי מישוש ידני, או בהסתכלות על גב השטיח, שם תוכלו לראות את נקודת החיבור של הסיבים.
• התאימו את סוג השטיח לאופי הפעילות המתרחשת בסביבתו. יונת מזן-עצמון, מעצבת הבית של רשת "שמרת הזורע", ממליצה למשפחות עם ילדים קטנים לרכוש שטיח מדגם "שאגי" העשוי מחומריים סינתטיים, עמידים ונוחים לניקוי. שטיחים העשויים מסיבי ניילון, לדוגמה, עוברים תהליך של ציפוי הדוחה כתמים ואבק, אשר מסייע בשמירה על המראה המקורי של השטיח. ציפוי דומה נעשה גם בשטיחי קש ואצות, אך אלה נוטים להתפרק מהר.
• אם אתם בוחרים לחפות את הרצפה בשטיחים מקיר לקיר, עדיף שתבחרו בשטיחי לולאות, אשר עמידים יותר בפני שחיקה וקלים יותר לניקוי. שטיחים שעירים, לעומתם, עמידים פחות ולכן מומלצים יותר לחדרי שינה.
• בחרו בשטיח גמיש ולא נוקשה מדי. תוכלו לבדוק זאת בעזרת קיפול עדין של שוליו, כדי לוודא שהוא אינו נשאר מקופל לתמיד.
אם אתם רוצים לארגן מרבד שיהיה נעים גם לכיס, ניתן לקנות שטיחונים עשויים מכותנה, העולים כ-50 שקל, ולחבר כמה ביחד. בחנויות בדים אפשר לרכוש בדים עשויים פרווה, שעולים כ-30 שקל למטר, לחתוך אותו ולרפד את רצפת חדר הילדים או חדר השינה.
בחרתם את השטיח המתאים לכם? כך תשמרו עליו לאורך זמן:
• בשלב הראשון רצוי להבריש אותו מדי פעם במברשת יד או במטאטא קש, ורק לאחר כחצי שנה מיום קנייתו אפשר לנקות אותו בעזרת שואב אבק חשמלי. שטיח מקיר לקיר אפשר לשאוב כבר בהתחלה.
• את השטיחים הארוגים מומלץ להפוך מדי פעם למשך יומיים-שלושה, כדי שהאבק והחול שהצטברו ייפלטו החוצה.
• דאגו לשנות את כיוון השטיח בכל כמה חודשים, כדי למנוע בלאי במקומות קבועים.
• אל תשתמשו בחובט שטיחים ואל תנערו את השטיח. כדאי גם להימנע מלקפל אותו כדי לא ליצור סימני קיפול, אלא לגלגלו בלבד.
• אל תחשפו אותו לקרני השמש.
• הרטבת השטיח עלולה לגרום לנזקים בצבע. רכשו מוצרים ייעודיים לניקויו ועקבו היטב אחר הוראות היצרן. פעם בשנה כדאי להשקיע בניקוי מקצועי.
• אל תיבהלו אם השטיח שרכשתם סובל מנשירה. עובדה קיימת היא כי בתחילת השימוש הוא משיר פלומה, אך ככל שמרבים להשתמש ולדרוך עליו התופעה נעלמת.