מראות הן לא רק פריטים פונקציונליים שמאפשרים לנו לראות את עצמנו בזמן הסירוק, האיפור או הגילוח – הן יכולות להיות פריט עיצובי ואפילו אמנותי, ויש להן מקום בעוד חללים בבית מלבד חדר הרחצה. אילו מראות מתאימות לחדרים השונים? מה הטרנדים העדכניים מה עשתה תרבות הסלפי למראות? יש לנו תשובות.
>> לכל הכתבות בערוץ living
אחת השיטות המוכרות לייצור מראות היא למרוח כספית על גבי זכוכית עם שכבת הגנה, מסביר האמן יהונתן יצחק, המנכ"ל והבעלים של גלנסי, מותג לייצור מראות בהתאמה אישית. לאיכותיות במיוחד נחשבות מראות שיוצרו מקריסטל בלגי. "היום כבר יש חומרים אחרים וחלקם פחות איכותיים, מה שאומר עיוותים או השתקפויות פחות איכותיות, קעורות מדי או קמורות מדי, מה שיכול ליצור אי נוחות אצל המתבונן. האיכות נקבעת לפי עובי הזכוכית. ככל שהיא דקה יותר היא פחות איכותית וזה ניכר במחיר", הוא מסביר.
"אם המחיר זול מדי, זה צריך לעורר חשד. יש מראות מיובאות באיכות ירודה והמחיר הוא אינדיקציה", מסכים ג'יימס לסרי, בעל חברת ג'יימס גלאס סולושנס, ומוסיף: "חשוב לוודא שהציפוי האחורי לא נפגע. אם הוא פגוע – המראה פגומה". לדבריו, חשוב במיוחד להקפיד על איכותן של מראות שמוטמעות בקיר, כי קשה להחליף אותן אם נוצרים כתמים או חלודה.
כשמשלבים מראה כפריט עיצוב, "כדאי להזמין מראה בהתאם לגודל החלל, לכמות האור, למה רוצים לשקף ועוד. מראה בפרופורציות לא מתאימות תצרום בעין", ממליץ יצחק.
המבואה: כמעט פריט חובה
המבואה היא כנראה אחד החללים הביתיים הכי פופולריים למראות, ממש אחרי חדר הרחצה וחדר השינה. המבואה היא התחנה הראשונה כשיוצאים ומהבית (והתחנה האחרונה כשחוזרים אליו), כך שהמראה נדרשת כדי להעיף מבט אחרון, לתקן את האיפור והתסרוקת או לצלם סלפי. בכלל, אין ספק שהרשתות החברתיות הובילו לשילוב יותר מראות, גם בבית וגם במקומות ציבוריים.
חוץ מלסייע למראה ייצוגי, המראה במבואה יכולה גם לשמש להסתרת ארון תקשורת או חשמל. לצורך כך מייצרים במותג הישראלי bubu מראות שנעות על ציר, בהזמנה אישית לפי מידה, צורה וצבע. עוד אפשרות היא להציב במבואה קונסולה עם מראה, שאפשר למצוא במותגים שונים (מחסני הנמל, סימפלי ווד, איקאה, אינוביישן, ביתילי ועוד).
מיקה אלתר, מעצבת הפנים ומומחית לפנג שואי, מסבירה שלפי הפנג שואי יש להקפיד שהמראה תמוקם בצד הדלת ולא מולה. "מראה המוצבת מול הכניסה מחזירה החוצה את מה שנשקף ממנה וכך מונעת מאנרגיות להיכנס לבית, זאת בנוסף לתחושה הלא נוחה הנוצרת מהליכה לכיוון ההשתקפות", היא מסבירה. המאמינים בפנג שואי נוהגים לתלות מעל דלת הכניסה מראת בגואה - מראה עגולה קעורה או קמורה במסגרת מתומנת – לגירוש רוחות רעות או להכנסת רוחות טובות.
הסלון ופינת האוכל: פיס אמנותי
שילוב מראות בסלון נוצר לעתים מהצורך ליצור אשליה של חלל גדול יותר, להכניס אור לחלל שאינו מואר מספיק או לשקף נוף מרשים - אבל חשוב לבחור מראה מתאימה, כזו שלא תיראה סטנדרטית מדי. הייתי נמנע מלבחור מראה מרובעת או מלבנית ובוחר משהו אמנותי, בעל זוויות, הדפסים, רבדים, חיתוכים, צורה א-מורפית וכך הלאה, שייראה כמו יצירת אמנות", אומר אדריכל כפיר גלאטיה-אזולאי. הוא ממליץ למקם את המראה בסלון מול חלון או מול מראה אחרת, ולהתייחס אליה כמו אל "פיס" על הקיר.
"כמעצבת אני רואה את המראה כפריט עיצובי ולא רק פונקציונלי. היום מראה היא חלק משלים בעיצוב החלל, לא רק חדרי הרחצה או בחדרי הארונות אלא בכל חללי הבית והמשרד", אומרת ענת סודרי, מתכננת ומעצבת פנים מטעם דן דיזיין סנטר.
גם צבע המראה יכול להיות ייחודי. "יש מראות בגוונים שונים - אפורות, שחורות, חומות – ואפשר ליצור ככה דרמה בחלל או מקבץ משגע של צבעים", אומרת סודרי.
החיבה לעיצוב הנורדי בא לידי ביטוי גם בתחום זה, ולדברי יצחק המגמה הבולטת היום בתחום המראות המעוצבות היא מראות עם מסגרות וקונטור ממתכות כמו פליז, ברזל ונחושת.
מראות מיובאות בצורות שונות, בהן עיגולים, מלבנים, כוכבים ועוד, שאפשר לתלות במקבצים על הקיר, אפשר למצוא בחנות דאר מרקש בטירה. בחברת אליתה ליוינג מייבאים מאירופה מראות בעלות זוויות, חיתוכים או שכבות, ובסטודיו PRAT LIVING יש קולקציית מראות חדשה של המותג BOLIA הדני ובמרכזו סדרת מראות בעבודת יד, בטכניקה של כיפוף עץ אלון באדים המקנה למראה צורה המזכירה מחבט.
אפשרות נועזת במיוחד היא רהיטים המחופים לגמרי במראה, כמו של המעצב האמריקאי ג'ונתן אדלר:
View this post on Instagram
המטבח: תגידו צ'יז
שילוב מראות נעשה בדרך כלל בחלק מהאי או כחיפוי הקיר מעל משטח העבודה. גם כאן מראות משמשות לשקף את הנוף, להוסיף אור וליצור תחושה יוקרתית, ויש להן שימוש נוסף: שפים ובלוגרים נעזרים במראה לצילום אוכל.
מסדרונות: אור ומרחב
גלאטיה-אזולאי מציע לשלב מראה בקצה המסדרון כדי ליצור תחושת המשכיות ומרחב בחלל הצר. אפשר כמובן לתלות מראה, ואפשר להציב ארון מחופה מראה. גם בגרם מדרגות צר, צפוף או חשוך כדאי להציב מראה.
חדר השינה: רק לא מול המיטה
אם פעם הייתה בחדר השינה מראה אחת, בדרך כלל מראת גוף בארון או לצדו, היום יש בחלל משטחים שלמים המחופים במראות – חזיתות הארונות עצמם, הדלת לחדר הרחצה, בין החלונות ועוד. "לא כדאי למקם מראה מול המיטה כי השתקפויות, אור ותנועה מפריעים לאיכות השינה ומפרים את האיזון בחדר", אומרת מעצבת הפנים ורד בן-סימון, שעורכת קורס "בעקבות חדר השינה המושלם". "אם החדר גדול אפשר לשלב מראת גוף בצד או בפינת האיפור, ואם יש חדר ארונות - שם בהחלט אפשר למקם מראה גדולה שמעניקה תחושה של גודל בחלל קטן יחסית", אומרת בן-סימון.
לדברי אלטר, "תורת הפנג שואי מייחסת חשיבות רבה לאנרגיות בחדר השינה, זאת בשל הזמן הרב שאנו נמצאים בו. לפי התורה, מראה בחדר השינה לא מומלצת כלל, שכן היא מפריעה לשינה טובה ואיכותית. אם בכל זאת צריך מראה בחדר השינה, מומלץ למצוא לה מקום נסתר, בתוך הארון, למשל. המיקום הגרוע ביותר למראה הוא מול המיטה, וכדאי להימנע מכך".
חדר הילדים: לטובת הסלפי
גם בחדר הילדים המראות גדלו ויצאו מארון הבגדים, בין השאר כדי ליצור תחושת מרחב בחלל קטן יחסית (וגם בשביל סלפיז). "אני יוצר לפי בקשה מראות על גבי קירות שלמים או חלק מקיר בחדרי ילדים, למשל בשילוב בר, כמו בסטודיו לריקוד", אומר יצחק.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
חדר הרחצה: המקום הטבעי
כן, גם בזירה הזו יש חידושים. "בחדרי הרחצה יש יציאה מהמלבניות הקבועה עם מראות שהן משחק של אפשרויות, למשל מראות בגדלים שונים, מראות אמורפיות, מראות מרחפות עם תאורה, מראות עם מסגרות בצבעים שונים, מראות שמשקפות מנורות תקרה עדינות ועוד", מסבירה סודרי.
גלאטיה-אזולאי עיצב ארון נעליים (מאוורר, אל דאגה) המחופה כולו במראות בזוויות ומזכיר אקורדיון. "אני אוהב לשחק עם מראות ולשבור את המונוטוניות של החלל", הוא אומר, "אני משתדל למקם מראה מול מראה או מראה בזווית מעניינת. זה יוצר ריבוי מימדים ומעשיר את החלל".