במשך שנים נורות הלד שנמכרו באיקאה נארזו באריזות פלסטיק – אריזות שקשה לפתוח מחומר שכמעט אינו ממוחזר. אבל הנורות הלד החדשות של החברה כבר ארוזות בקופסאות קרטון כחלק מתוכניתה של החברה להפסיק בהדרגה השימוש באריזות הפלסטיק, כך נכתב באתר fast company.
לפי הודעת החברה, עד 2025 כל המוצרים החדשים ייארזו באריזות ללא פלסטיק, למעט חלק ממוצרי המזון שבהם יש צורך באריזות פלסטיק למען בטיחות המזון וכדי למנוע בזבוז. עד 2028 ייארזו כל מוצרי החברה באריזות ללא פלסטיק.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> 17 מיליון צפיות: זה הסיבה שהיא פיזרה נצנצים בבית
>> 665 שקל ללילה: בית נופש משגע ל-8 אנשים
רוב האריזות החדשות יהיו עשויות מנייר, אבל בחברה בוחנים גם חומרים אחרים. נייר מתאים מאוד כי הוא מגיע ממקורות מתחדשים ואפשר למחזר אותו, "אבל אנחנו לא מגבילים את עצמנו לנייר", אומרת מאיה קיילברג, מנהלת תחום חדשנות באריזה באיקאה. לדבריה, לחברה יש תוכנית חדשנות ובמסגרתה נבחנות אפשרויות אריזה נוספות מחומרים שאינם מבוססים על עץ וסיבים.
בעבר בדקה החברה אפשרות להשתמש באריזות המבוססות על פטריות כדי להחליף קלקר, למשל, אך לעת עתה אין אפשרות לייצר אריזות כלה בקנה המידה הדרוש לאיקאה. סטארטאפים אחרים מנסים ליצור חומרי אריזה מפסולת של תעשיית המזון, מאגוזי קוקוס ועד תוצרי הלוואי של הכנת בירה. איקאה גם החלה להשתמש בפסולת מתהליך הייצור שלה עצמה לאריזות מסוימות, למשל אריזות לפריטי טקסטיל שנתפרו משאריות החומר.
החברה מוציאה כיום כמיליארד יורו בשנה (3.5 מיליארד שקל) על כ-920 אלף טונות של חומרי אריזה. רבות מהאריזות עשויות נייר, וכ-10 אחוז מהן עשויות פלסטיק. "במשך שנים השתמשנו בפלסטיק וזה הוזיל את העלויות אבל גם הרחיק אותנו מיעדי הקיימות שלנו", אומרת קיילברג. "אני חושבת שצריך באמת להסתכל על המגוון ועל מוצרים ספציפיים ולבחון מדוע אנחנו באמת משתמשים בפלסטיק. במקרים מסוימים, אולי לא תמיד יש סיבה ברורה, ואז קל למדי להיפטר מהפלסטיק. במקרים אחרים אנחנו משתמשים בפלסטיק מסיבה מאוד ספציפית, ואז יכול להיות קצת יותר מסובך למצוא את הפתרון הנכון כדי להבטיח את איכות המוצר ולאפשר אוטומציה, ובמחיר סביר כך שנוכל להציע מוצרים במחיר סביר ללקוחות".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
לגבי מוצרי המזון הדורשים אריזות פלסטיק (אם מסיבות רגולטוריות ואם כדי להאריך את חיי המדף), החברה מתכננת לעבור לשימוש בפלסטיק ממוחזר או בפלסטיק על בסיס צמחים במקום פלסטיק חדש מדלק מאובנים. "כשנצטרך להמשיך להשתמש בפלסטיק, נוודא שזה פלסטיק ממקורות מתחדשים או ממוחזרים", אומרת קיילברג.