אמנות היא חלק מהתרבות שלנו. כמו ספרייה עמוסה בספרים ובכתבי עת או המוזיקה שמתנגנת ברקע כשאנחנו מבשלים, עובדים או מארחים, היא יכולה להפוך לחלק בלתי נפרד מהבית שלנו. אבל עולם האמנות מאופיין במעט ריחוק, שגורם לרבים מאיתנו לחשוש לפני שהם ניגשים לגלריה ומעזים לשאול מחירים של יצירות. רובנו מעדיפים להישאר בתחום הנוחות שלנו ולוותר, אבל הביקוש שהולך וגדל ליצירות איכותיות ומעניינות בעלות ערך מוסף אסתטי הוביל לפתיחתן של גלריות נגישות יותר, חנויות און ליין ואפילו מיזמים להשכרת אמנות לטווח ארוך שמקלים את הצעדים הראשונים בתחום.
מאיפה מתחילים למלא את הקירות הריקים? ואיך יוצרים אוסף אמנות אישי? "כמו כל סיפור טוב זה מתחיל באהבה ותשוקה, זה הפרמטר החשוב ביותר", מסבירה דניאלה נבון, בעלת גלריה ברמת השרון, "בחירת האמנות היא תהליך המצריך זמן, מחשבה, סגנון והגדרה של תקציב. המבחר גדול וחשוב להיחשף להיצע הקיים, אם זה אמן צעיר או אמן ותיק, אמן ישראלי או בינלאומי, הבחירה היא שילוב של שני הפרמטרים העיקריים - אהבה ותקציב". תשאירו מאחור את ההדפסים הסטנדרטיים שכולנו מכירים וצאו לחפש אלטרנטיבה חדשה, הנה 13 טיפים שיעזרו לכם לצאת לדרך ולשלב אמנות בבית שלכם.
עוד באתר לעיצוב הבית:
הפוך על הפוך
אם חשבתם שאתם עושים רשימת מכולת של הקירות הריקים בבית שלכם ואז הולכים לנסות למלא את החורים, אז ממש לא. "לא לקנות אמנות לפי הקירות בבית, ההתייחסות צריכה להיות של ריגוש ראשוני, כימיה ואהבה לדבר ולהבין את האיכויות הטכניות והרעיוניות שלו. לבחון כל יצירה, לנתק אותה מהחלל הביתי ולא להגיע מקובעים לבחור. אחר כך נמצא לכל דבר את מקומו הראוי בבית", מפרט גילי אונגר, אמן, מעצב ומלביש בתים.
משתבחת עם השנים
אמנות טובה תהיה מנותקת מטרנדים חולפים ותמשיך להיות רלוונטית לאורך שנים. ככל שתסתכלו בה יותר, תגלו בה עומקים ורבדים חדשים שיפתיעו אתכם ויגרמו לכם להעריך אותה אפילו יותר. מדובר בהשקעה לטווח ארוך שתלווה אתכם ואת החללים שסביבכם לאורך זמן. יצירה שפחות התחברתם אליה במבט ראשון יכולה להפוך להיות האהובה עליכם עם השנים, לכן יש להתייחס לרכישת אמנות כריצה למרחקים ארוכים ולפעמים דווקא ללכת נגד האינסטינקט הראשוני שלכם.
להתחיל בקטן
"אמנות היא שפה חדשה שצריך ללמוד, זה טעם נרכש. צריך לסגל את העין, את המחשבה ואת הדמיון, ולכן לא צריך להתייאש אם לא מוצאים את הדבר הנכון לתלות מעל הספה, להתחיל בקטן ואחרי זה למצוא את הדבר הגדול הבא," ממליץ אונגר. אמנות אפשר לתלות בכל מקום, לא רק בסלון ובפינת האוכל, תתחילו מיצירות בקנה מידה קטן למסדרון, לחדר השינה ולקירות קטנים יחסית, משם תוכלו להמשיך להגדיל את האוסף שלכם בקצב שמתאים לכם.
קומו והתהלכו
קחו לעצמכם ערב אחד בשבוע או כמה שעות בשישי-שבת ותטיילו בין הגלריות. תכירו את הסגנון של כל גלריה, תבדקו לאיזה סוג של אמנות אתם מתחברים יותר ולמה פחות ותלמדו מה לעולם הזה יש להציע עבורכם. כך כאשר תגיעו לגלריות במטרה לקנות תהיו כבר יותר מבושלים ומוכנים.
שאלה של תקציב
רכישת אמנות לבית היא חלק אינטגרלי מהתהליך וחשוב להשאיר לזה מראש חלק מתקציב הבנייה או השיפוץ", מדגישה מעצבת הפנים ענת סודרי. "ניתן לעטר את קירות הבית בכל תקציב", מוסיף אונגר, "אמנות זה לא רק רישומים או ציורי שמן מקוריים של אמנים בעלי שם בינלאומי, יש היום המון גלריות נגישות במחירים מגוונים, פוסטרים שאפשר לקנות און ליין באתרים כמו Etsy או Society6. עבודת תחקיר קטנה תאפשר לכם ליצור קשר ישירות עם האמנים והיוצרים ולרכוש דרכם את היצירות ללא פערי התיווך של הגלריות והחנויות.
אני רק שאלה
"חשוב להיפגש עם האמן שממנו נרכשה היצירה כדי לשמוע את הסיפור שמאחוריה", ממליצה מעצבת הפנים קרן בלום. אל תפחדו לשאול שאלות על האמן, תהליך העבודה שלו, היכן למד, אם זכה בפרסים ואם היצירות שלו הוצגו במוזיאונים נודעים ברחבי העולם. התשובות לשאלות יאפשרו לכם להעריך האם ערך היצירה יעלה עם הזמן וגם יהוו סיפור טוב בשיחות סלון ובארוחות חג.
ניסוי וטעייה
אם ראיתם יצירה שאהבתם ואתם מאוד מתלבטים לגביה, תוכלו לבקש מהגלריה להשאיל אותה ל-24 שעות על מנת שתוכלו לבדוק אותה בבית, לראות כיצד היא משתלבת עם החלל ולבחון אם אתם אוהבים אותה גם בבוקר שלמחרת. משום שלרוב מדובר ביצירות רגישות בעלות ערך גבוה, רצוי לא לקחת סיכון ולא לשאול משהו שממש אין בכוונתכם לרכוש.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מיקס אנד מאץ'
אמנות לא צריכה להתאים לגוונים של הבית או להתכתב עם הצבע של הכריות או של גופי התאורה, עם זאת הם לא צריכים להתנגש או ליצור עומס. "בחלל מודרני שבו אלמנטים עיצוביים רבים אבחר באמנות בצבעים מתונים יחסית כדי לא ליצור עומס ויזואלי נוסף, ולעומת זאת בחללים שהשפה העיצובית היא יותר מינימליסטית ובסקאלת האפורים, דווקא האמנות היא שתהיה כתם הצבע היחיד בחלל. לכן תהליך בחירת האמנות לעתים קודם להלבשת החלל ואף עשוי להכתיב את הצבעוניות כולה", מוסיפה מעצבת הפנים אורלי דקטר.
צאו מהמסגרת
כולנו מכירים את ציורי השמן שאנחנו רואים במוזיאונים, אבל אמנות באה לידי ביטוי בכל מיני צורות וסגנונות, החל מווידאו וצילום דרך פיסול ועד למיצגים תלת ממדיים ענקיים. "אני מאוד אוהבת את משחק הטקסטורות שאמנות מאפשרת, שילוב של חומרים שונים מהתעשיייה, מדיומים שונים, ישן וחד וכולי." מפרטת בלום. מעבר לתלייה של ציורים, צילומים ואיורים על הקירות תוכלו לבחור באובייקטים תלת מידמיים שיקשטו את המדפים, הספריות והשידות שלכם.
לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן
"אל תחששו לתלות יצירות גם במקומות פחות מרכזיים בבית כמו בשירותי האורחים, או להניח עבודות קטנות יותר בתוך ספרייה רחבה כתצוגה", ממליצה מעצבת פנים מיכל קינן-סיני. נכון שכנראה תצטרכו משהו מעל הספה או בקיר שמגדיר את פינת האוכל, אבל אלה לא הקירות היחידים בבית. תהיו יצירתיים וכנראה שתופתעו עד כמה היצירה הנכונה במקום הנכון יכולה להעשיר כל פינה, נסתרת או גלויה, ציבורית או פרטית.
קחו את הזמן
יצירת אוסף אמנות זה תהליך שלוקח זמן והאוסף האישי שלכם יכול לגדול ולהשתנות עם השנים. יכול להיות שהטעם שלכם ישתנה, שתכירו גלריות ואמנים חדשים ושהתקציב שלכם יגדל. לכן אל תנסו למלא את הבית באמנות בבת אחת. חלק מהכיף הוא לרענן ולשנות את המרחב הביתי מדי פעם, וזה נכון גם לגבי אמנות.
יצירה להשכיר
אם אתם בתחילת דרככם בעולם האספנות, אם התקציב שלכם אינו מאפשר לכם להשיג את היצירות שאתם רוצים או שאתם פשוט אוהבים לגוון, תוכלו לבחון אפשרות של השכרת יצירות לטווח זמן מוגבל מראש. קבוצת אמני נויה נוסדה על ידי האמנית יונת חולי ומונה למעלה מ-80 אמנים ישראלים, המציעים ציורים, פסלים וצילומים במגוון סגנונות להשכרה לתקופה של חצי שנה או יותר בעלות זניחה ביחס לעלות רכישת אותה היצירה, החל מ-50 שקל לחודש.
אוסף פרטי
אוספים אישיים, תמונות משפחתיות, ציורים של הילדים ומזכרות שנאספו לאורך השנים אולי לא יוצגו בגלריה או במוזיאון, אבל עבורכם בוודאי יש להם ערך מוסף אישי משמעותי. שילובם על הקירות והמדפים בבית מבורך ויכול להוסיף אווירה משפחתית ואמירה אישית לקירות הבית בלי מאמץ גדול במיוחד.